Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσφυγή στο ΣΤΕ για την αντισυνταγματικότητα των αυξήσεων εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ


sdim

Θέλετε να προσφύγουμε στο ΣΤΕ κατά των αυξήσεων των εισφορών του ΤΜΕΔΕ;  

263 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Θέλετε να προσφύγουμε στο ΣΤΕ κατά των αυξήσεων των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ για τους νέους (>=1993) μηχανικούς;

    • ΝΑΙ. Δεν μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου.
      52
    • ΝΑΙ. Μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου έως 10€
      62
    • ΝΑΙ. Μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου έως 50€
      93
    • ΝΑΙ. Μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου έως 100€
      41
    • ΝΑΙ. Μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου έως 250€
      7
    • ΝΑΙ. Μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου έως 500€
      4
    • ΝΑΙ. Μπορώ να συνεισφέρω στην αμοιβή του δικηγόρου πάνω από 500€
      2
    • ΟΧΙ
      2


Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα για να δω αν υπάρχει ενδιαφέρον για να προσφύγουμε στο ΣΤΕ κατά των παράλογων αυξήσεων των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ αναξάρτητα από το ΤΕΕ και άλλους φορείς.

 

Για λόγους διαφάνειας, αν μαζευτούμε αρκετοί θα αποφασίσουμε από κοινού τον δικηγόρο που θα μας εκπροσωπήσει.

Θα μετρήσω μόνο τις θετικές ψήφους για να εκτιμήσω το ενδιαφέρον. Τις αρνητικές δεν θα τις υπολογίσω καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ψηφίσουν μόνο οι νέοι (ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά) μηχανικοί και σίγουρα τους παλιούς μηχανικούς τους συμφέρει η τωρινή κατάσταση, τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα .

 

Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα προχωρήσουμε σε προσφυγή στο ΣΤΕ με τα δικηγορικά έξοδα πληρωμένα από κοινού. Αν μαζευτούμε πολλοί θα είναι πολύ χαμηλό το κόστος για τον καθένα μας, κατά πολύ χαμηλότερο από τα 200.000€ ΕΠΙΠΛΕΟΝ που καλείται να πληρώσει "νέος" ασφαλισμένος (από το 1993 και μετά ) σε σχέση με τον "παλιό (έως το 1992).

 

 

Το σκεπτικό μου για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού με τις αυξήσεις άρθρου του μεσοπρόθεσμου είναι το εξής:

 

 

 

Είναι αντισυνταγματικές οι αυξήσεις καθώς ενώ γίνεται διαχωρισμός νέων και παλιών μηχανικών στις εισφορές, δεν υπάρχει αντίκρυσμα αυτής της αύξησης στις παροχές.

 

- Η διαφορά των εισφορών μεταξύ παλαιών και νέων μηχανικών είναι μη ανταποδοτικές εισφορές. Ο παλιός μηχανικός με 385,10€ τον μήνα έχει όλες τις παροχές του ΤΣΜΕΔΕ ενώ ο νέος μηχανικός που μέχρι να πάρει σύνταξη θα έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 392€ παραπάνω τον μήνα έχει καμία επιπλέον παροχή.

Μόλις έκανα τις πράξεις. Ένας μηχανικός που θα ασφαλιστεί 23 του και θα πάρει σύνταξη στα σε 44 χρόνια (στα 67), θα έχει πληρώσει 385,10*12*44=203.332,80€.

Ο μηχανικός που θα ασφαλιστεί μετά από τις 1/1/1993 για 44 χρόνια θα έχει πληρώσει στα 67 του 389.634,36€, ήτοι 186301.56€ περισσότερα.

 

 

post-7375-0-17812400-1400230107_thumb.pn

 

 

- Η διαφορά των εισφορών συνιστά πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο παλιός μηχανικός καθώς έχει χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα μπορεί να χρεώσει χαμηλότερες τιμές στις υπηρεσίες του με το ίδιο κέρδος, κάνοντας τον μηχανικό που ασφαλίστηκε από το 1993 και μετά μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τον μηχανικό που ασφαλίστηκε έως το 1992.

Ένας μηχανικός που ασφαλίστηκε το 1992 σε σχέση με έναν μηχανικό που ασφαλίστηκε από το 1993 έως το 2006 θα πληρώνει κάθε τριετία δυσανάλογα αυξημένες εισφορές.

Επειδή πολλοί δεν έχετε συνειδητοποιήσει τις διαφορές, παραθέτω ένα πινακάκι με την ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ μεταξύ παλαιόν και νέων μηχανικών.

Φέτος: 38€/μήνα μεγαλύτερες εισφορές.

Από το 2015 έως το 2017: 115€/μήνα

2018~2020: 191€/μήνα

2021~2023: 265€/μήνα

2024~2026: 320€/μήνα

2027~2029: 374€/μήνα

2030~2032: 429€/μήνα

2033~2035: 483€/μήνα

2036~2038: 537€/μήνα

 

Η διαφορά αυτή θα φτάσει στο μέγιστο όταν οι ασφαλισμένοι το 1992, που μπορεί τότε να ήταν ηλικίας 23 ετών, φτάσουν σε ηλικία σύνταξης (67 ετών), δηλαδή σε 44 έτη εργασίας από το 1992 (το 2036). Τότε αυτοί θα πληρώνουν ακόμα 380,10€/μήνα ενώ οι νέοι θα πληρώνουμε 922€/μήνα.

 

Αντίστοιχο πρόβλημα θα υπάρχει και μεταξύ των νεότερων και των πιο έμπειρων μηχανικών ασφαλισμένων από το 1993 και μετά. Όταν ο νέος μηχανικός τα πληρώνει 230€ τον μήνα στο ΤΣΜΕΔΕ ενώ ο παλιός θα πληρώνει 1140€, πως θα προσφέρει σωστές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές ο παλιότερος μηχανικός;

Η διαφορά 1140€-230€=910€ μεταφράζεται σε 910/220=41,36€/ημέρα, συν το ΦΠΑ 23% βγαίνει 50,88€! Δηλαδή ο παλιός μηχανικός θα πρέπει να χρεώνει ένα πενηντάρικο την ημέρα ΕΠΙΠΛΕΟΝ από τον νέο μόνο για το ΤΣΜΕΔΕ του ΧΩΡΙΣ επιπλέον κέρδος.

 

- Οι αυξημένες εισφορές δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες παροχές σε σχέση με τους υπάλληλους μηχανικούς. Αφού ο μισθωτός μηχανικός μπορεί να έχει κανονική σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κλάσμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, πως δικαιολογείται η υπέρογκη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών;

Αν ήμουν δικηγόρος θα μπορούσα να σου περιγράψω με πολύ πιο γλαφυρές εκφράσεις την αδικία αυτή προς τους νέους (ασφαλισμένους μετά τις 1/1/1993) μηχανικούς .

 

- Οι δυσανάλογες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τους μισθωτούς τους κάνουν μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με τις εταιρείες. Μια εταιρεία με τέσσερις μηχανικούς (Α/Μ, Π/Μ, Μ/Μ, Τ/Μ) θα πληρώνει κλάσμα των εισφορών που θα πληρώνει μια ομάδα με τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς ίδιων ειδικοτήτων. Οι μηχανικοί δεν μπορούν μάλιστα να κάνουν εταιρεία και να προσλάβουν τον εαυτό τους για να πληρώνουν εισφορές μισθωτών καθώς ως ιδιοκτήτες εταιρείας θα πρέπει να πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως μισθωτοί.

 

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ελλάδος

"Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

1. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις."

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρέωσή μας. Ίσες υποχρεώσεις σημαίνει και ίσες εισφορές, σωστά;

 

Αν η υποχρεωτική ασφάλιση θεωρείται δημόσιο βάρος, τότε οι οδιαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ παραβαίνουν και την παρακάτω παράγραφο του συντάγματος.

"5. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους."

 

Πιθανόν να καταπατείται και το άρθρο 22 καθώς οι διαφορετικές εισφορές κάνουν καθιστούν αδύνατη την χρέωση ίσης αμοιβής για τις ίδιες υπηρεσίες. Όπως προανάφερα, ένας παλιότερος μηχανικός ασφαλισμένος από το 1993 και μετά υποχρεώνεται πλέον να χρεώνει έως και 50€ την ημέρα παραπάνω από άλλον μόνο για τις αυξήσεις του ΤΣΜΕΔΕ.

Άρα για την ίδια ακριβώς εργασία πρέπει να χρεώνουν δυσανάλογα περισσότερο ή αντίστροφα για ίση αμοιβή έχουν χαμηλότερο κέρδος ή στην χειρότερη περίπτωση πληρώνουν και από την τσέπη τους.

 

"Άρθρο 22

1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για την δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.

Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας."

Edited by sdim
  • Upvote 10
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μέσα και εγώ.

Επίσης, επειδή το έψαξα χθες λίγο το θέμα, οι εισφορές υπολογίζονται βάσει 14 κλιμάκων. Οι κλίμακες αυτές, αναπροσαρμόζονται ΑΝΑΛΟΓΑ με τις αυξήσεις συντάξεων δημοσίου.

Τελευταία φορά η αναπροσαρμογή έγινε το 2008 νομίζω, από όσο βρήκα.

Όμως , τα τελευταία χρόνια οι συντάξεις έχουν μειωθεί 30-40%, ίσως και παραπάνω. Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι κλίμακες;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ειναι τοσο σουρεαλ το θεμα, που πραγματικά δεν ξερω αν ειστε ανενημερωτοι ή αν ειστε εκτος πραγματικοτητας.

 

Η ιδια προσφυγή εγινε εδω κ 2 χρονια κ εκδικαστηκε απο το στε στις 9-5-2014. Ακομη δεν εχει καθαρογραφει, απο δικαστικο που μιλησα πρεπει να μαθουμε πληροφοριες απο τον εισηγητη, ο οποιος δεν ξερω ποιος ειναι. Δικηγορος παντως ειναι ο Σχινας. Συν τοις αλλοις εγιναν κ διαφορες συνεχομενες (κ ακομα συνεχιζονται) πορειες-συγκεντρωσεις μεσα σε αυτα τα 2 χρονια με ελαχιστη συμμετοχη μηχανικων. Περα απο αυτες, εγινε κ προταση συγκεντρωσης διαμαρτυριας εδω μεσα στην οποια αφου δηλωσαν συμμετοχη καμια πενηνταρια παληκαρια, καταφεραμε να συγκεντρωθουμε 3 ατομα (στην κυριολεξια).

 

Επομενως το θεμα εχει ηδη ληξει.

 

Αν απο την αλλη έχετε καποια εξτρα πληροφορηση που θα αποδείξει οτι οσοι ποσταρατε εδω μεσα δεν παιρνετε τριπακια, παρακαλω παραθεστε τη.

  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όποιος ξέρει περισσότερα σχετικά με την ήδη υπάρχουσα προσφυγή στο ΣΤΕ ας ενημερώσει.  Είναι ακριβώς η ίδια προσφυγή,που αφορά την άδικη διάκριση παλιών και νέων ασφαλισμένων σε σχέση με τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος, ή με άλλη τεκμηρίωση, σκεπτικό κλπ.?

Τη συγκεκριμένη πάντως ανεξάρτητη κίνηση του συνάδελφου sdim, την θεωρώ επαρκώς τεκμηριωμένη ώστε να κερδηθεί στο ΣΤΕ, και είμαι μέσα για όποια βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Ρε μαγκες ή ζειτε σε πινακα του Νταλί, ή πραγματικα ειστε εξωγηινα μποτς.

 

Τωρα στ αλήθεια ρωταω:εχετε καταλάβει τι ακριβως εχει γινει, ή περιμενετε να μαθετε τον κοσμο μεσω του michanikos.gr?????

 

Το ίντερνετ εχει κ αλλες χρησεις. Ξερετε οτι υπαρχει πλεον μια μηχανη αναζητησης που λεγεται google κ τα βρισκει ολα οσα θα θελατε να ξερετε?

 

Και καλα ας πουμε οτι με τοσο τρολλινγκ στο φορουμ δεν πηρατε μυρωδια τα τελευταια 2 χρονια. Αυτο δικαιολογειται. Επισης οτι γράφετε στα τρυφερα σας τα ενημερωτικα δελτια του τεε και του συλλογου που σας ερχονται email. Και αυτο δικαιολογειται. Αλλα για ονομα των θεων, οταν το τεε τα τελευταια 2 χρονια εκλεινε τις πλατφορμες, δεν πηγε το μυαλο σας πουθενα? Δηλαδη τι ειδους δουλειες κανατε ως φριλανσερς που δεν εμπλεκοσασταν με τις πλατφορμες? Ή ειστε υπαλληλοι εκτος αντικειμενου που ξαφνικα ειδατε αυξημενα ειδοποιητηρια? Τωρα τι ακριβως ψαχνετε, αν οι αναλογιστικες μελετες που κατατεθηκαν στην προσφυγη εχουν λαθος ή παραλειψεις? Ρε μαγκες, η προσφυγη κοστισε καποιες χιλιαδες ευρω!!!

 

Τι απιστευτα καλτ θρεντ ειναι αυτο!!!!

 

Οκ, ναι παιδια να μαζευτουμε, κ εγω μεσα, δηλωνω συμμετοχη!

Edited by [email protected]
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Αλλα για ονομα των θεων, οταν το τεε τα τελευταια 2 χρονια εκλεινε τις πλατφορμες, δεν πηγε το μυαλο σας πουθενα?

 

 

Για την αυξηση των εισφορων ηταν?

Και γω που νομιζα οτι ηταν για την περικοπη του 2% υπερ ΤΕΕ και για πολιτικες σκοπιμοτητες του Σπιρτζη!.

Κοιτα να δεις τι μαθαινει κανεις....

 

 

ΥΓ. Απλα για την ιστορια.

2 χρονια εκλεινε τις πλατοφορμες, αλλα "στ' αληθεια" μια φορα το εκανε.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους επίσημους φορείς, πρέπει να κινηθούμε ανεξάρτητα

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.