Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερική θερμομόνωση και θερμογέφυρες στο ΠΕΑ


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Έστω ότι έχουμε κτήριο με άδεια πριν την 1/10/2010, μονωμένο ανεπαρκώς. Στο κτήριο αυτό προτείνεται, στα πλαίσια του προγράμματος, ενεργειακή αναβάθμιση με εξωτερική θερμομόνωση.

 

Στο ΠΕΑ ως γνωστόν εισέρχεται και ο υπλογισμός των θερμογεφυρών με προσαύξηση του συντελεστή U κατά 0.1W/m2 K (καθότι προ ΚΕΝΑΚ).

 

Στο σενάριο ενεργειακής αναβάθμισης (με εξωτερική θερμομόνωση), είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε τσεκαρισμένο το κουτάκι "εξωτερική θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων", το οποίο κάνει την προσάυξηση του συντελεστή U, αφού το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δεν επιτρέπει αναλυτικό υπολογισμό των θερμογεφυρών (προ 1/10/2010).

 

Δεν είναι όμως άδικο αυτό για το κτήριο αφού με την εξωτερική θερμομόνωση μειώνεται όχι μόνο το U, αλλά και οι θερμογέφυρες; Με τον τρόπο αυτό, το +0.1 της προσαύξησης δέν είναι υψηλό, ποσοστιαία, σε σχέση με το μειώμένο U  των δομικών στοιχείων;

 

 

Link to comment
Share on other sites

έχω κ εγώ μια ερώτηση. στο εξοικονομώ αν ο πελάτης θέλει θερμοκάλυψη και στο ταβανι μπαλκονιου και στο κούτελο εκτός απο τους κάθετους τοίχους, τα συμπληρώνουμε στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ή μόνο τα κάθετα στοιχεία υπολογίζουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι όμως άδικο αυτό για το κτήριο αφού με την εξωτερική θερμομόνωση μειώνεται όχι μόνο το U, αλλά και οι θερμογέφυρες;

 

Ειδικά στα υφιστάμενα κτήρια (προ του '10), με την εξωτερική θερμομόνωση ναι μεν μειώνονται οι θερμογέφυρες ... αλλά δεν εξουδετερώνονται

Πάντα θα υπάρχουν σημεία (γραμμικά και όχι σημειακά) που θα δημιουργούνται θερμογέφυρες και δεν θα μπορείς να τις αποφύγεις.

 

Στα νέα κτήρια (μετά το '10), έχεις τη δυνατότητα (με πολύ μεράκι βέβαια) απο κατασκευής κτηρίου να μειώσεις στο ελάχιστο τις θερμογέφυρες ή και να τις εκμηδενίσεις (λέμε τώρα).

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

 

Δεν εξουδετερώνονται σίγουρα, αφού παραμένουν εσωτερικά οι υφιστάμενες θερμογέφυρες. Όμως το +0,1 δεν ειναι πολύ ποσοστιαία; Π.χ. όταν έχεις U=1.00 το 0.1 είναι το 10% δηλαδή,χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι οι θερμογέφυρες συμβάλλουν στο 10% των απωλειών που το θεωρώ αρκετά μικρό, ενώ όταν το U γίνει 0.4 το 0.1 είναι το 25% αρκετά μεγάλύτερο.

 

Πάντως σε ημερίδα που είχε διοργανώσει ο ΠΣΔΜΗ πριν κανά δύο χρόνια, σε κάποια από τις εισηγήσεις (του ΑΠΘ από ότι θυμάμαι), που είχε γίνει και πειραματικός υπολογισμός των απωλειών από θερμογέφυρες, σε ένα κτήριο με συμβατική μόνωση (κατά ΚΕΝΑΚ, στον πυρήνα στις τοιχοποιίες και εξωτερικά στα φέροντα), φάνηκε οι θερμογέφυρες συμβάλλουν περίπου στο 25% των συνολικών απωλειών, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δεν εξουδετερώνονται σίγουρα, αφού παραμένουν εσωτερικά οι υφιστάμενες θερμογέφυρες. Όμως το +0,1 δεν ειναι πολύ ποσοστιαία; Π.χ. όταν έχεις U=1.00  το 0.1 είναι το 10% δηλαδή,χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι οι θερμογέφυρες συμβάλλουν στο 10% των απωλειών που το θεωρώ αρκετά μικρό, ενώ όταν το U γίνει 0.4 το 0.1 είναι το 25% αρκετά μεγάλύτερο.

 

Μπορεί να έχεις 10% απώλειες στις θερμογέφυρες με U=1 αλλά έχεις θερμικές απώλειες στο σύνολο του κτηρίου > 80% σε αντίθεση με U = 0,4 και ας έχεις 25% μεγαλύτερες απώλειες στις θερμογέφυρες

 

Αυτής της άποψης είμαι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.