Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών - Θέματα και πληροφόρηση από τους συμμετέχοντες.


yian

Recommended Posts

Λογικά σκεπτόμενος, πιστεύω ότι ένα BMS (building management system), μετονομάζεται σε BEMS (E=energy) όταν στη λογική του περιλαμβάνει εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Δηλαδή π.χ. άναμα ηλεκτρικών συσκευών με νυκτερινό τιμολόγιο, σκίαση ή μη σκίαση με ρολλά ή τέντες ανάλογα την εποχή κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 280
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν έχουν μεταφέρει αυτολεξεί την ερώτηση στα φόρουμ.

Την ερώτηση αυτή την απάντησα στις εξετάσεις, δεν υπήρχε κάποιο τρικ.

 

Από όσο θυμάμαι οι μόνες ερωτήσεις ''τρικ'' που δεν μπόρεσα πουθενά να βρω απάντηση ή που ήταν συνδυασμός ήταν το κόστος οικιακής ανεμογεννήτριας (προκύπτει από ένα γράφημα που δίνει η ΔΕ), η ισχύς ενός πάνελ PV (δεν το βρήκα πουθενά γραμμένο, προκύπτει από ένα παράδειγμα στην ΔΕ) και μια άλλη που ζητάει το χαμηλότερο ηλιακό ύψος σε θερινό ηλιοστάσιο και μπλέκει στις απαντήσεις το βορρά όπου δεν υπάρχει η έννοια του ηλιακού ύψους αλλά υπάρχει μια εικόνα με τις τροχιές χειμώνα και καλοκαίρι και μάλλον εκεί το τραβάνε από τα μαλλιά το ζήτημα.

Edited by Indusys
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

σήμερα συμμετείχα στις εξετάσεις και θέλω να σας πω και εγω την εμπειρία μου. Οι ερωτήσεις που πέσανε και στο πρώτο και στο δευτερό παρτ έχουν γραφτεί στα προηγούμενα ποστ. Εγώ πριν δώσω τις συγκέντρωσα και ψάχνοντας σε πολλές από αυτές τις απαντήσεις έκανα και τις απαραίτητες επαναλήψεις της ύλης. Προσοχή γιατί αν κάποιος συνάδελφος τις μάθει παπαγαλία τις απαντήσεις μπορεί να τη πατήσει (κάποιες νομίζω έχουν και λάθος απαντήσεις). Τρεις που πέσαν και δεν τις έχω δει στα προηγούμενα ποστ είναι :

 

- Τι σκιασμούς έχει το κτίριο αναφοράς από οριζόντιους και πλευρικούς πρόβολους?

- Σε νοσοκομείο με ΣΗΘ και πλήρη κάλυψη φορτίων ΖΝΧ, τι ποσοστό πρέπει να καλυφθεί από ηλιακούς?

- Τι χρώμα έχει ο τοίχος Trombe? 

- Ποιο είναι το κατακεφαλήν εγκατεστημένο εμβαδόν φωτοβολταϊκων στην Ελλάδα?

 

Στο case study επίσης έπεσε η ίδια μονοκατοικία με μηχανικό αερισμό και αυτά που ζητούσε ήταν απλούστατα ή έχουν δοθεί πιο πάνω σαν ερωτήσεις. Η δέκατη ερώτηση που είναι να φτίαξεις ένα σενάριο ήταν θερμομόνωση της διαχωριστικής επιφάνειας (του θερμαινόμενου με το ΜΘΧ) και εκεί έπρεπε να υπολογίσεις το U του τοίχου και το U του οπλισμενου σκυροδέματος στα οποία λόγω μιας γυψοσανίδας που περιέγραφε αναλυτικά την εφαρμογής της μαζί με τη μόνωσης δημιουργούνταν διάκενο αερα.

 

Σε γενικές γραμμές θα διαφωνίσω με εναν συνάδεφλο πιο πάνω που έγραψε ότι είναι μια βατή εξέταση. Αν έχεις τελείωσει μόλις το πολυτεχνείο και τα έχεις φρέσκα ίσως να μην δυσκολευτείς. Κακά τα ψέματα όμως συνάδελφοι όσο περναν τα χρόνια και ασχολείσαι καθημερινά με πεζα πράγματα στη δουλειά σου και αναλώνεσαι νυχθημερόν στη γραφειοκρατία είναι δύσκολο να θυμάσαι όλη αυτη την ύλη. Γιατί πρέπει να θυμάσαι όλη την ύλη για ένα απλό λόγο : οι ερωτησεις στην τεράστια πλειοψηφία τους (δυστυχώς) προσπαθούσαν να σε μπερδέψουν να κάνεις λάθος λόγω ενός "και¨ η ενός "ή" και σε καμία περίπτωση δεν εξετάζαν αν ο εξεταζόμενος εχει αφομοιώσει τις βασικές έννοιες της ενεργειακής επιθεώρησης. Θεωρώ ότι είναι μια νοοτροπία σχολείου και είναι απαράδεκτο. Τέλος, η επίλυση του case study όντως είναι ένα ευκολο παρτ αλλά θα πρέπει να έχεις μια εξοικείωση και με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και με τις ΤΟΤΕΕ.

 

Είναι φανερό ότι η δεξαμενή των ερωταπαντήσεων δεν είναι τεράστια. Αν κάτσετε να διαβάσετε τις ερωτήσεις που έχουν γραφτεί εδω μέσα ίσως και να έχετε πιάσει το 50%. Ε το άλλο 20% είναι δικό σας.  :smile:  Συμβουλή μου να δώσετε τώρα πριν ανανεωθεί η δεξαμενή (γιατί θα ανανεωθεί κάποια στιγμή είναι σίγουρο). 

 

Τέλος, για το θέμα των εξετάσεων αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι, η άποψη μου -μετά και τη προσωπική μου εμπειρία- είναι η εξής : 

Οι εξετάσεις δεν μπορούν και δε πρέπει να καταργηθούν. Έστω και για αυτόν τον έναν, το πρώτο που πηγε και έδωσε, γιατί πολύ απλά αυτό έλεγε ο νόμος πρέπει να σεβαστούμε την όλη διαδικασία που μας ήταν γνωστή από πριν. Εγώ παρότι αναγκάστηκα να πάω να δώσω γιατι έχω μια δουλειά σε εξέλιξη και δεν μπορούσα να διακινδυνευσω αν θα δωθεί παράταση, ήμουν υπερ των εξετάσεων. Από τον φεβρουάριο παλεύω να διαβάσω αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων όλο το παράταγα. 

Πιστευω ότι σαν κλάδος θα πρέπει να παλέψουμε να κάνουμε τη διαδικασία και τις ερωτήσεις καλύτερες και ουσιαστικότερες και όχι να προσπαθούμε να καταργήσουμε τη διαδικασία. 

Edited by TomA
  • Upvote 10
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην ερώτηση 

5) Κτίριο με κεκλιμένη μη θερμομονωμένη στέγη πάνω από μονωμένη οροφή πλάκας σκυροδέματος. Ποιο το ανώτατο ύψος για τον υπολογισμό του θερμαινόμενου όγκου του κτιρίου; α) η ανώτατη στάθμη της στέγης, β) η ανώτατη στάθμη της μονωμένης οροφής, γ) η ανώτατη στάθμη της πλάκας σκυροδέματος

ποια ειναι η σωστή απάντηση? 

Γιατί στη ΔΕ2 σελ. 5 μιλάει για τελικό ύψος μαζί με την πλάκα αλλά δεν διευκρινίζει για τη μόνωση. Οπότε ποιο από τα β,γ?

Link to comment
Share on other sites

Το β) , εφ' όσον παντα λαμβάνουμε υπ' οψη τις εξωτερικές διαστάσεις, άρα  αποκλείεται το γ) , διοτι μπορεί  η μόνωση να είναι πάνω απο την πλάκα .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς

1.Ποια ειναι  ( % )  , η εξοικονόμηση ενέργειας από θέρμανση , σε ένα 8/ωρο , αν κατεβάσουμε τον θερμοστάτη κατα 1C ?

2.Τα πελλετ παραγονται απο υγρά η ξηρά πριονίδια ?

Edited by glaps
Link to comment
Share on other sites

1). Από την ΔΕ5 και την ενότητα "3.2.2. Θερμοστατικές ρυθμίσεις" (σελ. 105): << Για κάθε βαθμό που μειώνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη, για μια περίοδο περίπου 8 ωρών, μειώνεται κατά περίπου 1-2% η κατανάλωση ενέργειας>>.

 

2). Ξηρά.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

τι μπούρδα είναι πάλι αυτό;

2% σε σχέση με τι;

με το 8αρο τη μέρα το μήνα τον αιώνα;

και που;

στο Διδυμότειχο στα Χανιά στην κολοπετινιτσα;

γιατί στο 8αρο η εξοικονόμηση ανάλογα με το daily range μπορει να είναι και πανω απο 10%

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θανάση, σαφώς και είναι μπούρδα και ανήκει στην κατηγορία των λαλακισμένων ερωταπαντήσεων αποστήθισης των αμπελοφιλοσοφιών, των συγγραφέων της ύλης των σεμιναρίων.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει  κάποιος  τιποτε  σχετικά  ?

Εγκατεστημένη / ατομο ,  επιφανεια  φωτοβολταικων  και  ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα ...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.