Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών - Θέματα και πληροφόρηση από τους συμμετέχοντες.


yian

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 280
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στη σελίδα ΤΕΕ 121 της ύλης από το σχήμα 2.1.2 προκύπτει ότι όταν στα ηλιακά διαγράμματα η μέτρηση ξεκινάει από το Νότο 0 μοίρες τότε η περιοχή 90 με 180 είναι βορειοδυτικά ενώ η περιοχή -90 με -180 είναι βορειοανατολικά. Αν δεχτούμε ότι στη  χειμερινή περίοδο ανήκει και ο μήνας Απρίλιος, μιας και στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ είναι ένας μήνας για τον οποίο ορίζουμε σύστημα Θέρμανσης με συντελεστή κάλυψης 1, στις 105 μοίρες (βορειοδυτικά) έχουμε ηλιακό ύψος σχεδόν 0 ενώ στις -105 (βορειανατολοκά) έχουμε περίπου -8. Με την προϋπόθεση ότι η ερώτηση έχει τεθεί σωστά και αν δεχτούμε το αρνητικό πρόσημο του ηλιακού ύψους εφόσον αυτό δίνεται στα ηλιακά διαγράμματα τότε η απάντηση είναι βορειοανατόλικα. Και πάλι συνάδελφοι αυτή είναι μία θεώρηση βασισμένη σε υποθέσεις γι' αυτό άλλωστε και η ερώτηση είναι με κόκκινο χρώμα. 

HLIAKO DIAGRAMMA.pdf

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη τα ηλιακά διαγράμματα που υπάρχουν στο παράρτημα Γ της ΤΟΤΕΕ-3, ξεκινούν  από 0ο ηλιακό ύψος (πράγμα που έχει νόημα και στην πράξη). θεωρώ πολύ τραβηγμένη την συγκεκριμένη ερώτηση, αν όντως έχει υποβληθεί έτσι στις εξετάσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου από ότι θυμάμαι από τις εξετάσεις:

α) (λίγο περίεργη ερώτηση) βέλτιστος σκιασμός για προστασία υαλοστασίων ηλιακού χώρου με νότιο προσανατολισμό; 1) οριζόντιο σκίαστρο 2) κατακόρυφο εξωτερικό γ) κατακόρυφο εσωτερικό (φαντάζομαι περσίδες κλπ), εβαλα το 1.

β) κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για κτίρια: 1) 67% 2) 34% 3)25% (1 έβαλα)

γ) (πάλι λίγο περίεργη ερώτηση) στη δλπσ ποιοι συμμετέχουν: 1) ιδιοκτήτης και μελετητής 2) οι συντηρητές και χειριστές του συστήματος 3) ένα κάρο κόσμος από τον μελετητή μέχρι τους προμηθευτές Η/Μ. έβαλα το 3) γιατί θυμόμουν αυτό το συφερτό ανθρώπων που λέει η σχετική παράγραφος.

δ) Το inverter σε κλιματιστικό πώς ρυθμίζει τις στροφές; α) ρυθμίζει την τάση, β) ρυθμίζει τη συχνότητα γ)ρυθμίζει το ρεύμα (προφανώς εννοεί τα Amperes) έβαλα το β), κάπου τοχα δει.

ε) η εξωτερική θερμομόνωση: α) είναι καλή γιατί δεν κάνει θερμογέφυρες β) είναι καλή γιατί δεν κάνει θερμογέφυρες αλλά κακή γιατί κάνει υγροποίηση υδρατμών γ) είναι καλή γιατί κάνει μεν θερμογέφυρες αλλά προσφέρει καλή υδατοπροστάσια στη μόνωση. δεν είχα και πολύ ιδέα, έβαλα το γ) γιατί θυμόμουν ότι δενχρειάζεται φράγμα υδρατμών στην εξωτερική θερμομόνωση.

στ) στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας για την ΜΕΑ: α) θεωρώ το κτίριο πανταχόθεν ελέυθερο β) κάτι με αδιαβατικό αν εφάπτεται με άλλα γ) κάτι με ΜΘΧ αν είναι σε επαφή με άλλα που δεν θερμαίνονται. εντάξει είναι το α)

ζ) αν έχω U από μελέτη θερμομόνωσης και δεν τα αμφισβητώ, τί βάζω στην επιθεώρηση: α) τα u τη μελέτης αυτής β) τα umax γ) τα u από τον πίνακα τάδε. έβαλα το α).

η) και το μεγάλο hit με τις ηλιακές τροχίες: βόρειο ημισφαίριο, εύκρατη ζώνη πώς ηλιάζονται η ανατολική και δυτική όψη: α) το χειμώνα με μικρή γωνία και το καλοκαίρι σχεδόν κατακόρυφα (δεν ήταν αυτό και πολύ λάθος απλά δεν το έβαλα γιατί δεν διευκρίνιζε διάρκεια ηλιασμού ήτοι πρώι - βράδι), β) λίγο το πρωί και λίγο το μεσημέρι και κάπως που δεν το θυμάμαι (αυτό έβαλα), γ) πολύ το καλοκαίρι και λίγο το χειμώνα ή κάπως έτσι.

θ) αν για την ενεργειακή κατάταξη κτιρίου μετράνε οι εκπομπές CO2 που γράφει στο ΠΕΑ: α) Μόνον αν είναι πολύ υψηλές β) όχι (αυτό έβαλα δεν ξέρω αν είναι σωστό) γ) Μόνον άμα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια.

ι) αν ένα κτίριο έχει κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 10% καλύτερη από το κτίριο αναφοράς πού κατατάσσεται (παγίδα): α) Α (αυτό έβαλα αλλά νομίζω ήταν λάθος) β) Β (αυτό πρέπει να είναι το σωστό είσαι στο 0,9 χ Rp) γ) Γ

κ) νοσοκομείο με σηθ, τί ποσοστό πρέπει να δώσει ο ηλιακός: α) 0% β) 15% γ) 60% (έβαλα το α).

το case study μου έβγαλε την παναγία, δεν μου έκατσε καθόλου καλά. κατ' αρχήν έχεις το άγχος με τα κόμματα και τις τελείες και τα μηδενικά στις τιμές που βάζεις, να μην είναι ασύμβατα με το πρόγραμμα (δεκαδικά, regional settings κλπ). κοιτάμε πώς έχει βαλμένες τις υπάρχουσες τιμές και διατηρούμε το ίδιο format. είχα μία κατοικία με λέβητα πετρελαίου και τοπικές αντλίες θερμότητας. μου ζητούσε gw για κούφωμα (έβαλα τον τύπο με το ποσοστό πλαισίου και το gl πώς το λένε). 27kw έβαλα θερμική ισχύ γιατί ήταν από τα καυσαέρια του λέβητα. Βα δικτύου διανομής για την ψύξη έβαλα 1 γιατί ήταν τοπικές αντλίες. δάπεδο σε επαφή με το έδαφος είχε την τιμή U της μελέτης αλλά δεν έπρεπε να πάρεις αυτήν, έπρεπε να κάνεις αναγωγή με βάση την ΤΟΤΕΕ 1 (εκτεθειμένη περίμετρος και βάθος και μετά επιλογή από πίνακα). ένα U ζητούσε για μία εξώθυρα, το έπαιρνες αναγκαστικά από τον πίνακα γιατί δεν το είχε η μελέτη θερμομόνωσης (δεν προσαύξησα 0,1 για θερμογέφυρα πλαισίου - τοίχου). το κουφό σε μένα ήταν το σενάριο βελτίωσης ζητούσε δικέλυφη εξωτερική με υαλοβάμβακα και εξωτερικό στοιχείο κάτι πλάκες. έπρεπε να υπολογίσεις το u από την ΤΟΤΕΕ 2 τον γνωστό τύπο (σου έδινε πάχη στρώσεων και λ) και να προσέξεις πώς θα χειριστείς το διάκενο (Ri=Rδ) στον τύπο. και μετά σε ρωτούσε αν θα προσθέσεις το 0,1 θερμογέφυρες ή θα κάνεις κλικ στο θερμομόνωση κατακορύφων και σου έλεγε να βάλεις τις τελικές τιμές που θα υπολογίσεις, στα αντίστοιχα πεδία αντιγράφου κτιρίου. γενικά δεν ήταν εύκολη ιστορία αφ' ενός μεν για το σενάριο βελτίωσης αφετέρου δε πχ εκείνο για τη θερμοπερατότητα της εδαφόπλακας έπρεπε να προσέξεις το βάθος, να το υπολογίσεις κλπ. Α, είχα και μία πλευρική σκίαση για δυτικό κούφωμα, εκεί κάνεις πράξεις, παρεμβολές κατά Πίνακες ΤΟΤΕΕ κλπ.

Συμβουλές:

α) εντάξει, θέλει διάβασμα η ιστορία δηλαδή προαιρετικός - υποχρεωτικός κύκλος, καλή ανάγνωση με σημειώσεις και μία επανάληψη. τις τοτεε να ξέρεις πού θα βρεις τί (ξεφύλλισμα περισσότερο) και το help του προγράμματος μιά ματιά πριν πας να γράψεις. (2 μήνες διάβασα, ο δεύτερος εντατικά ήτοι 3 ώρες καθημερινές και 8 τα σκ).

β) βοηθάει πολύ πολύ το forum, εμένα μου έπεσαν γύρω στο 60% ερωτήσεις από το forum εδώ που είμαστε, είχα και άσχετες ερωτήσεις αλλά είχα μπει στο πνεύμα των ερωτήσεων από το forum. άμα δεν είχαμε αυτόν τον μπούσουλα, θα είχαμε πολύ ζόρι.

γ) βοηθάνε πολύ οι διαθέσιμες ΤΟΤΕΕ όταν γράφεις. πολλά στοιχεία από την ύλη (πλην ας πούμε το κόστος των ηλιακών και το τί ποσοστά ενέργειας εισάγουμε από έξω κλπ ήτοι ερωτήσεις αποστήθισης) είναι και στις ΤΟΤΕΕ. οπότε αν κάτι δεν το ξέρεις εκείνη την ώρα, ρίξε μια ματιά στην αντίστοιχη παράγραφο, αντίστοιχης ΤΟΤΕΕ, μπορεί κάτι να βρεις.

δεν ξέρω τί άλλο να πω για να βοηθήσω, 

καλή επιτυχία στους επόμενους, μην το φοβάστε, μην το υποτιμάτε. 

  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,


ευχαριστώ πολύ όσους βοήθησαν καταθέτοντας την εμπειρία τους, θέλω και εγώ με τη σειρά μου  να βοηθήσω όσους σκοπεύουν να δώσουν εξετάσεις. (από εξεταστικό κέντρο πάτρας σήμερα - δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ πολλές ερωτήσεις - όσο μου έρχονται ερωτήσεις θα ενημερώνω την ανάρτηση)


 


1) Στον βαθμό απόδοσης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα τί δεν επηρεάζει : α) προσανατολισμός β)εμβαδόν επιφάνεια γ) κάτι με την κατανάλωση των βοηθητικών συστημάτων (ήταν το γ)


2) Τί δεν μπαίνει στις βασικές προϋποθέσεις του βιοκλιματικού σχεδιασμού α) μικροκλίμα β) σκιάσεις γ) ο τύπος των δομικών στοιχείων (σωστό το γ)


3) Πως συνδέονται οι τερματικές μονάδες στο μονοσωλήνιο σύστημα.  Απ. Σε σειρά


4) Τί προσέχουμε όταν τοποθετούμε ανεμογεννήτριες - Απ. Υψηλή ενέργεια χαμηλός θόρυβος πολεοδομική νομοθεσία


5) Βέλτιστη γωνία ηλιακών συλλεκτών για μέγιστο κέρδος καθόλο το έτος α) όσο το γεωγραφικό πλάτος +/-5 β) γ) κάτι άλλα που δεν ήταν σωστά  (σωστό το α)


6) Καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας για γραφείο α) ΒΕΜS β) καλύτερα φωτιστικά γ) κάτι άλλο  (σωστό το α)


7) Ένα κτήριο έχει λέβητα πετρελαίου χαμηλών θερμοκρασιών με 40 kw και βαθμό απόδοσης 90%. Τί βαθμό απόδοσης έχει το κτήριο αναφοράς? α) τον ίδιο β) 3% παραπάνω  γ) κάτι άλλο (σωστό το β)


8 ) Ποιες κατοικίες εξαιρούνται από την υποχρέωση ΜΕΑ α) όλες πάνω από 50 β) οι αγροτικές κατοικίες γ) κτήρια με τουριστική χρήση


9) Κτήριο με υψηλά θερμικά φορτία τί συμβάινει με τον φωτισμό σε σχέση με τον φωτισμό του κτηρίου αναφοράς α) περισσότερη ισχύς φωτιστικών σωμάτων από του κτηρίου αναφοράς


10) Τί αγνοούμε στον ηλιασμό ενός κτηρίου α) εσωτερικά σκίαστρα β) εξωτερικά σκίαστρα κάτι άλλο


11) Τί δεν λαμβάνεται στην σκίαση ενός κτηρίου (παρόμοια ερώτηση με πριν) περίπου ίδιες επιλογές εσωτερικά σκίαστρα β) εξωτερικά σκίαστρα κάτι άλλο


12) Τί εξετάζουμε για την σκίαση ενός κτηρίου κατά την τοποθέτηση του στο οικόπεδο α) τις σκιάσεις από τα γειτονικά κτήρια με την βοήθεια σκαριφημάτων β) ηλιακός κανόνας γ) κάτι άλλο  (σωστό το α)


13) Ένας αποθηκευτικός χώρος σε ένα διαμέρισμα θεωρείται α) είτε θερμαινόμενος είτε μη θερμαινόμενος χώρος κατά το δοκούν β) θεωρείται μέρος του μη θερμαινόμενου χώρου ανεξάρτητα αν θερμαίνεται ή όχι (σωστό το β)


14) Αύξηση της θερμοκρασίας ενός φωτοβολταικού έχει σαν αποτέλεσμα μείωση τάσης και άρα της ισχύς του φωτοβολταικού β) μείωση έντασης ρεύματος και άρα ισχύς (σωστό το α)


15) Τί ρυθμίζει το inverter α) συχνότητα


16) Ένα διαμέρισμα μπορεί να χαρακτηριστεί ενεργειακά α) Από το ΠΕΑ όλου του κτηρίου β) από το ΠΕΑ γειτονικού διαμερίσματος γ) από το ΠΕΑ ίδιου διαμερίσματος σε άλλη περιοχή με ίδιες προδιαγραφές (δεν θυμάμαι ακριβώς ίσως ίδια ζώνη προσανατολισμό)


17) Θερμικές ζώνες σε μία πολυκατοικία α) ανάλογα με τα διαμερίσματα β) ανάλογα με τις χρήσεις του κτηρίου


18) Πως λαμβάνεται υπόψη η θερμοπερατότητα οριζόντιας πλάκας βυθισμένη στο έδαφος α) ανάλογα με το βάθος - τον συντελεστή u του στοιχείου που πρέπει να τηρεί τον έλεγχο umax και το βάθος που βρίσκεται β) γ) δεν τα θυμάμαι


19) Απόσταση κατακόρυφων γεωεναλλακτών α) τουλάχιστον 7 μέτρα


20) Ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων α) 40%


21) Κτήριο με κατανάλωση ενέργειας 10% περισσότερη από το κτήριο αναφοράς σε ποια κατηγορία κατατάσσεται α) Γ β) Β γ) Α


22) Τί είναι ενεργειακά αποδοτικότερο α) μονοβάθμιος λέβητας φυσικού αερίου β) πολυβάθμιος λέβητας φυσικού αερίου που λαμβάνει υπόψη του την εξωτερική θερμοκρασία γ) κάτι άλλο


23) Πως λαμβάνονται υπόψη οι θερμογέφυρες σε κτήριο με Κανονισμό Θερμομόνωσης α) 10% προσαύξηση β) αύξηση κατά 0.1 στο u γ) δεν χρειάζεται προσαύξηση την κάνει μόνο του το πρόγραμμα


24) Πως λιάζεται η νότια όψη  α) όλες τις μέρες τον χειμώνα για πολλές ώρες και λίγες ώρες το καλοκαίρι υπό μεγάλη γωνία β) γ) δεν θυμάμαι


25) Κόστος λέβητα βιομάζας α) μεγαλύτερο από λέβητα πετρελαίου β) ίδιο με λέβητα πετρελαίου και κάτι ακόμα που ήταν λάθος το σωστό ήταν το α.


26) Πότε εφαρμόζεται ΔΛΠΣ α) σε νέα και υφιστάμενα κτήρια είτε έχει εφαρμοστεί ΔΛΠΣ είτε όχι (ήταν η σωστή) οι υπόλοιπες ήταν του στυλ σε νέα και παλιά που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ΔΛΠΣ και η άλλη νομίζω σε νέα κτήρια 


27) Σε ένα νοσοκομείο που εφαρμόζει ΣΗΘ για την παραγωγή ΖΝΧ τί ποσοστό κάλυψης από ηλιακούς συλλέκτες απαιτείται? α) 0% β) 15% (σωστό το α)


28) Εάν ένα σύστημα έχει β απ. 35% για παραγωγή ρεύματος και 85% για παραγωγή θέρμανσης σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σύστημα συμπαραγωγής θερμότητας τότε τί βαθμό θα έχει? α) 85% β) 120%    (σωστό το β)


29) Ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να θερμανθεί ένα στοιχείο? α) άμεση πρόσπτωση ηλιακής ακτινοβολίας β) θέρμανση με μεταφορά ζεστού αέρα  (σωστό το α)


30) Από τί δίνεται η φωτεινή απόδοση των φωτιστικών α) Φωτεινή ροή προς ισχύ που καταναλώνουν 


 


Η άσκηση ήταν μονοκατοικία στην θεσνίκη με μηχανικό αερισμό, λέβητα πετρελαίου που κάλυπτε και ζνχ αλλά μόνο για χειμώνα όχι το καλοκαίρι και κλιματιστικά


Ζητούσε :


1) υπολογισμός σκίασης ανοίγματος (πόρτας)  σε πρόβολο (ήταν πόρτα του μη θερμαινόμενου χώρου) υπήρχε παραπλήσιο άνοιγμα με ίδιες διαστάσεις και ίδιο πρόβολο και πήρα τις ίδιες τιμές.


2) βαθμό απόδοσης λέβητα    (ίδιος με βαθμό απόδοσης ζνχ)


3) ισχύ κλιματιστικών (την έδινε)


4) Ποσοστό κάλυψης ζνχ από ηλεκτρικό θερμαντήρα για το καλοκαίρι (τον χειμώνα λειτουργούσε ο λέβητας θέρμανσης)


5) Να συμπληρωθεί το U του δαπέδου σε επαφή με έδαφος


6) Ζητούσε να υπολογιστεί το gw κουφώματος


7) Ζητούσε να βρεθεί το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού θερμοσίφωνα από πιν. 5.8


 


10


α) προσθήκη στην διαχωριστική επιφάνεια με τον μη θερμαινόμενο χώρο και άλλης θερμομόνωσης που σχημάτιζε και διάκενο ζητούσε να βρεθεί το u τοίχου και το u μπετών. (έδινε αναλυτικά τους υπολογισμούς και για μπετόν και για τοίχο στη μία επιλογή το U έβγαινε της τάξης 0.05 !! στην άλλη επιλογή ο τύπος ήταν λάθος αντί για 1/(1/Ri + Σd/l + Ra) έδινε σαν τύπο 1/Ri + 1/(Σd/λ) + 1/Ra o οποίος ήταν λάθος  και παίρναμε την άλλη επιλογή


β) ζητούσε να πούμε πως λαμβάνονται οι θερμογέφυρες εάν αγνοούνται ή εάν λαμβάνονται υπόψη είτε κλικάρωντας την επιλογή σε όλα τα δομικά στοιχεία ή δίνοντας την μόνο για την επέμβαση.


Καλή επιτυχία


 


 


Δημ. Λουλέλης.


Edited by JimL
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη πληροφόρησή σου. Οτιδήποτε παρατίθεται βοηθά. Θα κάνω το ίδιο σύντομα που θα δώσω.

Και συγχαρητήρια.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα σε ολους. Εδωσα σημερα με επιτυχια τις εξετασεις και αισθανομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ολους τους συναδελφους που μοιράστηκαν την εμπειρια τους, για την πολύτιμη βοηθεια τους. Με τη σειρά μου και γω θα σας δωσω οσες ερωτησεις θυμάμαι. Οσοι θα δωσετε εξετασεις πρεπει να πατε διαβασμένοι διοτι θα χασετε το 100€ για πλακα!

 

Φ/Β στις οψεις κατακορυφα τι προσφέρουν? Α) Συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικης ενεργειας,   β) κατι με μηδενικη ενεργειακη κατανάλωση,γ) βελτιωνει την οψη του κτηρίου

 

Κατι για την αποθηκευση κρυου νερου . απ:Δθ 7 ως 9Κ    ΔΕ5 σελ 66

 

Που τοποθετηται η μόνωση σε ανεστραμένο τυπου δωμα : πανω από τη στεγανοποιητικη στρωση

 

Όταν το κτηριο μας θερμαίνεται με ηλεκτρικα σωματα, το ΚΑ:

θερμαίνεται με λεβητα πετρελαιου

 

Πιο το κόστος ενός ηλιακού 160λτ :700€ , 1000€ ή 1700€-2500€

 

Η θερμοκρασία εδάφους στα >2μ είναι έως 10C, από 16 έως 20 ή πάνω από 22C.

 

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ενέργειας σε ένα δομικό στοιχείο είναι μέσω μεταφοράς αέρα, μέσω άμεσης πρόσπτωσης ηλιακής ακτινοβολίας ή μέσω θερμότητας που απελευθερώνεται όταν ηλιακή ακτινοβολία πέφτει άμεσα σε πλησίον χώρο.

 

Σε κτίριο χωρίς θερμομόνωση πριν το 79: είμαστε υποχρεωμένοι να υπολογίσουμε τα U ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πίνακες της ΤΟΤΕΕ.

 

Σε κτίριο παλιό με θερμομόνωση και μελέτη θερμομόνωσης πως παίρνει ο επιθεωρητής τα U; Από τη μελέτη - πρέπει οπωσδήποτε να τα υπολογίσει - παίρνει τα Umax;

 

Η βέλτιστη τοποθέτηση του κτιρίου σε εύκρατο κλίμα είναι α) τετραγωνική κάτοψη, β) ορθογωνική κατά τον άξονα Β-Ν, γ) ορθογωνική κατά τον άξονα Α-Δ

 

Ποιος είναι ο συντελεστής φορτίου μιας ανεμογεννήτριας : α) >30%, β)<30%, γ)<10%

 

Ποτέ χρειάζεται έκδοση ΠΕΑ: σε μίσθωση ή αγορά, σε κάθε κτίριο μετά το 2010, Σε κάθε πράξη σχετικά με ακίνητο.

  

 Για το πώς και αν υπολογίζουμε θερμογέφυρες σε αμόνωτο κτίριο του 1970: δεν υπολογίζονται

 

Τι προσφέρει το φράγμα υδρατμών: Περιορίζει τη διάχυση υδρατμών και αποφεύγεται η συμπύκνωση

 

Πως εκφράζεται η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια (kWh/m2)

 

Οι τεχνολογικά ώριμες ΑΠΕ είναι (Αιολική ενέργεια, Γεωθερμία, Ηλιακή ενέργεια, Βιομάζα, Υδάτινο δυναμικό)

 

Τα εσωτερικά κέρδη ... μειώνουν τα φορτία θέρμανσης και αυξάνουν τα φορτία ψύξης.

 

Πώς υπολογίζεται το U του τοίχου σε συρόμενο κούφωμα; Χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο εξωτερικός μισός τοίχος και θεωρώντας Rδ=Rι

 

Σε κτίριο χωρίς κανονισμό θερμομόνωσης και χωρίς καμία θερμομονωτική προστασία, κατά την ενεργειακή επιθεώρηση α) θεωρούμε τις θερμογέφυρες μηδενικές β) τις υπολογίζουμε αναλυτικά γ) τις λαμβάνουμε υπόψιν προσαυξάνοντας κατά 0,1 το U του κελύφους

 

Στο μονοσωλήνιο σύστημα ... οι τερματικές συσκευές διατάσσονται σε σειρά

 

Η άσκηση ήταν μονοκατοικία στην θεσνίκη με μηχανικό αερισμό, λέβητα πετρελαίου που κάλυπτε και ζνχ αλλά μόνο για χειμώνα όχι το καλοκαίρι και κλιματιστικά

Καλή επιτυχία

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ποια είναι η σωστή απάντηση?

Τι από τα παρακάτω δεν αποτελεί ενέργεια τελικής χρήσης;

Επιλογή μίας απάντησης.

 

a. ο ατμός

 

 

b. το ζεστό νερό χρήσης

 

 

c. ο ηλεκτρισμός

 

 

d. το ουράνιο

 

Link to comment
Share on other sites

Ποια είναι η σωστή απάντηση?

Τι από τα παρακάτω δεν αποτελεί ενέργεια τελικής χρήσης;

Επιλογή μίας απάντησης.

 

a. ο ατμός

 

b. το ζεστό νερό χρήσης

 

c. ο ηλεκτρισμός

 

d. το ουράνιο

 

"Ως ενέργεια τελικής χρήσης χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μη καύσιμη μορφή ενέργειας, που είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί όπως είναι από τον καταναλωτή (π.χ. ατμός , ηλεκτρισμός , θερμό νερό κλπ)."

 

[ΠΗΓΗ: http://tinyurl.com/zkgwol2 ]

 

"Από την πρωτογενή ενέργεια, με κατάλληλες ενεργειακές μετατροπές (όπως π.χ. καύση, πυρηνική σχάση, φωτοβολταϊκή μετατροπή κ.λπ.) λαμβάνεται η χρήσιμη ενέργεια, στην επιθυμητή μορφή χρήσης της, δηλαδή η ενέργεια τελικής χρήσης Ετχ. Σε πολλές περιπτώσεις, μετά (ή παράλληλα με) την ενεργειακή μετατροπή, απαιτείται και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας ή και δεύτερη μετατροπή της (π.χ. θερμική ενέργεια του καυσίμου σε ηλεκτρισμό και του ηλεκτρισμού πάλι σε θερμική ενέργεια. Κάθε ενεργειακή μετατροπή ή και μεταφορά ενέργειας συνοδεύεται από ενεργειακές απώλειες και χαρακτηρίζεται από ένα βαθμό απόδοσης."

 

[ΠΗΓΗ: Σελ. 1 από http://tinyurl.com/z3xd3fh ]

 

"Τελική Ενέργεια: Είναι το ενεργειακό περιεχόμενο, το οποίο αναφέρεται στην ενέργεια που χρησιμοποιείται από τον τελικό χρήστη, μειωμένο κατά τις απώλειες από τις διάφορες χρήσεις και μετατροπές ενέργειας.

 

Τελική μορφή ενέργειας είναι για παράδειγμα το ενεργειακό περιεχόμενο του θερμαντικού πετρελαίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη δεξαμενή στο σπίτι του καταναλωτή ή η κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια ενός πελάτη της ΑΗΚ.
 

Αντίθετα, δεν αποτελεί τελική μορφή ενέργειας το ενεργειακό περιεχόμενο του άνθρακα, το οποίο πηγαίνει για κατανάλωση σε ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας ή το ενεργειακό περιεχόμενο του βαρέως πετρελαίου (μαζούτ) που χρησιμοποιείται σε μία χημική βιομηχανία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή συνθετικών προϊόντων."

 

[ΠΗΓΗ: http://tinyurl.com/zsq4w9g ]

 

"Ωστόσο, η πρωτογενής ενέργεια δεν είναι συνήθως άμεσα αξιοποιήσιμη σ’ αυτή την αρχική μορφή της. Με τις διάφορες  ε ν ε ρ γ ε ι α κ έ ς  μ ε τ α τ ρ ο π έ ς  παράγονται άλλες μορφές  ενέργειας, που συντελούνται με αλλαγή της κατάστασης κάποιας αρχικής μορφής ενέργειας. Έτσι, από την πρωτογενή ενέργεια, με κατάλληλες διαδικασίες (όπως π.χ. επεξεργασία πετρελαίου, παραγωγή ηλεκτρισμού, πυρηνική σχάση, φωτοβολταϊκή μετατροπή κ.ά.) λαμβάνεται η  τ ε λ ι κ ή  ε ν έ ρ γ ε ι α  Εετ ή επί-τόπου ενέργεια), όπως διατίθεται στον καταναλωτή ή όπως τελικά την έχει ο καταναλωτής (π.χ. επεξεργασμένο πετρέλαιο –μαζούτ, ντήζελ– ηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα κ.ά.). Τέλος, ως ε ν έ ρ γ ε ι α  τ ε λ ι κ ή ς  χ ρ ή σ η ς  Ετχ , χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μη καύσιμη μορφή ενέργειας, η οποία είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί όπως είναι από τον καταναλωτή (π.χ. ατμός, ηλεκτρισμός, θερμό νερό κ.ά.)."

 

[ΠΗΓΗ: Σελ. 40 ΔΕ1/ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ]

 

Μία (ακόμη) εξαιρετική ερώτηση από την οποία δύναται να συναχθούν ακριβή και σημαντικά-πολύτιμα συμπεράσματα για το επίπεδο του εν δυνάμει Ενεργειακού Επιθεωρητού !

 

----> http://tinyurl.com/gu25qly <----

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.