Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

On 22/7/2021 at 11:22 ΠΜ, Evi_Arch said:

Καλημερα σας, 

Γνωριζετε αν επιτρεπεται υπογειο κατω απο υποσκαφο (σε εκτος σχέδιου περιοχη?)

Ευχαριστώ

επιτρέπεται

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 96
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα!

Ερ.1: Μπορεί σε περίπτωση αναχώματος 2μ. (σε οικόπεδο εκτός σχεδίου) να τοποθετηθεί υπόσκαφο και να να ξεμπαζωθεί το έδαφος μπροστά του κατά  ένα μέτρο για να διαμορφωθεί 3μετρη όψη?

Ερ.2: Κατά πόσο μπορεί να γίνει επέμβαση στους πλαινούς τοίχους του υπόσκαφου που ορίζουν το φυσικό έδαφος?

Παραθέτω ενδεικτική τομή: image.thumb.jpeg.41b696eb4eb093480ff0d15da9968fd6.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

σε εκτός σχεδίου, σε γήπεδο >750τμ, γνωρίζεις κανείς αν μπορούμε να τοποθετήσουμε κατακόρυφο φρεάτιο αερισμού στη πίσω πλευρά του υπόσκαφου,  εντός της απόσταση 2,50μ από τα όρια γηπέδου; 

Θα μπορούσε να έχει εφαρμογή το παρακάτω;

Αρθρο 17 - 4.     Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου, επιτρέπονται :
κουρ ανγκλαίζ (cours anglaises) συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους ενάμισι (1,50) μ.

 

Σε συνέχεια του προηγούμενου ποστ, για τους κατακόρυφους αγωγούς, είναι κατασκευές κάτω από το έδαφος που δεν μετράνε στη δόμηση και δεν αποτελούν στεγασμένο χώρο (αρά ούτε και σε κάλυψη;).
Συνεπώς θεωρούνται διαμορφώσεις εδάφους και επιτρέπονται εντός απόστασης από όρια;
 

6.     Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :
κδ.   Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευές ..............

Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμό και φωτισμό επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων και μήκους ως το περίγραμμα του κτιρίου, η επιφάνεια των οποίων δεν προσμετράται στη δόμηση.

Edited by Chr1st0s
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σε όλους

γνωρίζει κανείς αν γίνεται έλεγχος πραγματοποιούμενου όγκου στις υπόσκαφες κατασκευές?

Βάσει ΝΟΚ, ο έλεγχος γίνεται στις επιφάνειες πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος.

Αν ναι,  τι συμβαίνει σε περιοχές (πχ. νησιά Αιγαίου) που υπάρχει ανώτατο όριο επιτρεπόμενου όγκου και αυτός δεν είναι συνδεδεμένος με το σδ? 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τις γνώσεις σας!

ΑΓ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Βάσει ΝΟΚ υπόσκαφο είναι το κτίριο που έχει μία ορατή όψη και γίνεται πλήρη αποκατάσταση φυσικού εδάφους . Έχει ένα ενδεικτικό ο ΝΟΚ με  ίσια στέγη και απάνω φυτεμένο δώμα μπορεί αυτή να είναι επικλινές  ώστε να μην έχει φορτία το δώμα από την αποκατάσταση του φυσικού

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Μπορούν να ανεγερθούν υπόσκαφα κτήρια εντός οικισμού;
Δεν βρήκα κάποια διάταξη που να το απαγορεύει ρητά παρά μόνο το παρακάτω το οποίο με έβαλε σε υποψίες:
"Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται και στα νησιά, στα οποία η δόμηση, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις, μη εφαρμοζόμενης της προϋπόθεσης που τάσσει η περ. α της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3937/2011 (Α60), αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σας, έχω κάποιες αμφιβολίες σχετ. με το Άρθρο 12,Παρ.4 στ. Σε περίπτωση κατασκευής υπόσκαφου κτιρίου το ποσοστό κάλυψης δύναται να αυξάνεται, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 70%."

.  Σε ποιό μέγεθος αναφέρεται όταν λέει "να μην υπερβαίνει το 70%" ;

α) Αναφέρεται στο ποσοστό κάλυψης που δεν προσμετράται;

β) Αναφέρεται στην επιτρεπόμενη κάλυψη η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει το 70% της επιφάνειας οικοπέδου ή γηπέδου;;

Η υπόθεση β) είναι μάλλον υπερβολική καθώς η διάταξη έχει εφαρμογή και στα εκτός σχεδίου και θα προέκυπτε υπερβολικά μεγάλη επιτρεπόμενη κάλυψη. Αν λοιπόν δεν ισχύει το β) , τι άλλο μπορεί να εννοεί πέρα από το α;

Θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος να μας διαφωτίσει;!

 

Link to comment
Share on other sites

αναδιατυπώνω λίγο καλύτερα τις ερωτήσεις του προηγούμενου ποστ:
Σε ποιό μέγεθος αναφέρεται όταν λέει "να μην υπερβαίνει το 70%" ;
α) Αναφέρεται στην επιφάνεια των υπόσκαφων κτιρίων που δεν προσμετράται;    ότι αν το κτίριο είναι εξ ολοκλήρου υπόσκαφο,  χωρίς τμήμα μη υπόσκαφο,  δύναται να μη προσμετρηθεί έως και το 70% ;   

β) Αναφέρεται στην επιτρεπόμενη κάλυψη η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει το 70% της επιφάνειας οικοπέδου ή γηπέδου;; για περιπτώσεις μεγάλων κτιρίων με έγκριση ΣΥΠΟΘΑ;

Άρθρο 12,Παρ.4.
4.     (ΕΚΤ,ΟΙΚ) Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο :
στ. Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις. Σε περίπτωση κατασκευής υπόσκαφου κτιρίου (εξ ολοκλήρου υπόσκαφου) το ποσοστό κάλυψης δύναται να αυξάνεται, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 70%. 

 

Edited by Chr1st0s
Link to comment
Share on other sites

Τα έχεις μπερδέψει. Εσένα σε νοιάζει το 50% που βλέπεις μπροστά την παράγραφο. Το 70% είναι προφανώς για εντός σχεδίου. Δεν έχεις τόσο μεγάλες καλύψεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Μιλάει για την δυνατότητα αύξησης του ποσοστού κάλυψης επί του γηπέδου οικοπέδου. Έχεις δει πουθενά επιτρεπόμενη κάλυψη 70% στην εκτός σχεδίου δόμηση?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

έχω ακούσει ότι θα μπορούσε π.χ. ένα πολυκατάστημα εκτός σχεδίου, να πάρει έγκριση απο συποθα για να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη κάλυψη από την επιτρεπόμενη, δε ξέρω όμως τι ακριβώς ισχύει. Εμένα με ενδιαφέρει η κατοικία και απ'ότι καταλαβαίνω μετά από συζήτηση και με άλλους συναδέλφους, το 70% δεν αφορά τις υπόσκαφες κατοικίες. Πάντως με αυτή τη διατύπωση είναι λίγο φλου το πότε δύναται να αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης στα υπόσκαφα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.