Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έως και υπερδιπλάσιο το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ


Engineer

Recommended Posts

Το κόστος για δάνεια έως 250.000 ευρώ είναι σήμερα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο και στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, γίνεται υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τα στοιχεία παρέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την ασφάλιση πιστώσεων που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο και τόνισε ότι στο μέτωπο της ρευστότητας, ενώ υπήρξε σχετική σταθεροποίηση, η κατάσταση παραμένει αρνητική.

 

«Χρειάζονται, τόνισε, γενναία μέτρα, τόσο σε επίπεδο χώρας -με ενίσχυση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων- όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης».

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκτίμησε ακόμη ότι οι προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2014, φαίνονται αρκετά αισιόδοξες, κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

 

«Ωστόσο, έχοντας ήδη περάσει στη φάση της σταθεροποίησης, αναμένουμε να γίνει το κρίσιμο βήμα για την έξοδο από την ύφεση και φέτος να είναι η χρονιά που επιτέλους η ελληνική οικονομία θα πάψει να συρρικνώνεται» κατέληξε.

 

Πηγή: http://web.tee.gr/έω...το-κόστος-δανε/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Όσοι "οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές" έβγαιναν στα γνωστά κανάλια και εντόπιζαν το πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων στο κόστος του εργατικού ήταν απλώς απατεώνες. Μεγάλος απατεώνας επίσης ήταν και ο Mr G.A.P. που ήθελε να "αποπληθωρίσει" τις αξίες ξεκινώντας...από τους εργατικούς μισθούς.

Τα βασικότερα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι:

 

1) Το υψηλό κόστος δανεισμού.

2) Το υψηλό κόστος φορολόγησης

3) Η γραφειοκρατία και η συνεπαγόμενη διαφθορά

 

Αυτά λένε οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα μέσω των επίσημων φορέων τους.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν δύο ειδών επιχειρηματίες:

1) Τα λαμόγια

2) Οι συνεπείς 

Αν μιλήσουμε για τους δεύτερους τότε ναι, ορισμένες κατηγορίες υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών (που αντισταθμίζουν την κοινωνική πολιτική των αυστραλοπιθήκων της δεκαετίας '80 - '90) μπορούν και αυτές να αποτελούν εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. 

Link to comment
Share on other sites

Το κοστος κεφαλαιου (wacc) εξαρταται απο:

 

1.το ρισκ φρι επιτοκιο, για το οποιο λαμβανουμε το δεκαετες ομολογο της γερμανιας, ας πουμε 2%

2.το ιστορικο μαρκετ ρισκ πριμιουμ, που για το ευρω παλι ας πουμε της γερμανιας 5.3%

3. το ρισκο της επιχειρησης (μπετα), ας πουμε 1.2

4. το ντιφολτ ρισκ (σπρεντ) των ελληνικων επιχειρησεων, ας πουμε 7%

 

Η επιστροφη στα ιδια κεφαλαια (ροε) μεχρι στιγμης ειναι 2+ (5.3+7)χ1.2= 16.76%

 

Δηλαδη για να βαλει καποιος τρελος τα λεφτα του σε μια εταιρεια πρεπει να περιμενει 17% ετησιο. Επομενως δεν θα ρισκαρει δικα του λεφτα, αλλα θα παει να παρει δανειο

 

Και ας πουμε οτι το δανειο θα του κοστισει ενα λογικο επιτοκιο 6% (λεμε τωρα) και οτι το κεφαλαιο της επιχειρησης του ειναι 10% ιδια κεφαλαια και 90% δανειο (συνηθης ελληνικη επιχειρηση) Και ας πουμε οτι η επιχειρηση εχει φορολογικο συντελεστη 30% (στην καλυτερη)

 

Τοτε το κοστος κεφαλαιου της επιχειρησης ειναι (με πολυ απλοικες πραξεις κ εχοντας πιει και 2 μπυρες βλεποντας τη νιγηρια)

17χ0.1 + 0.9χ(1-0.3)χ6= 5.5%

 

Για να ειναι ελκυστικη μια επιχειρηση λοιπον πρεπει να εχει επιστροφη στην επενδυση (ροι) μεγαλυτερη απο 5.5% τουλαχιστον για τα επομενα 5 χρονια λειτουργιας της, ειδαλλως παιρνει ο μετοχος τα λεφτακια του και τα ριχνει αλλου. Αν το κοστος δανεισμου τωρα γινει 12% οπως παρατηρουν, τοτε οι πραξεις δινουν 17χ0.1+0.9χ(1-0.3)χ12=9.26% . Ηδη λοιπον το wacc σε τετοιο υψος μας λεει να κλεισουμε τα παντα κ να παμε για ψαρεμα, γιατι ειναι σιγουρα πιο πιθανο να φαμε το μεσημερι αν παμε για ψαρεμα, παρα με κοστος κεφαλαιου πανω απο 7%. Και εν τω μεταξυ οι γαμημενες οι τραπεζες ανακεφαλαιοποιηθηκαν τοσες φορες την τελευταια δεκαετια, θα περιμενε λοιπον καποιος να υπαρχει και καποιος λογος για τον οποιο ανακεφαλαιοποιηθηκαν, και τουτος ειναι να δινουν χαμηλοτοκα επιειρηματικα δανεια για να κρατανε το wacc των ελληνικων επιχειρησεων χαμηλο, κατα συνεπεια να δινουν ευκαιρια στις επιχειρησεις να εχουν ροι μεγαλυτερο του γουακκ.

 

Ε λοιπον αν βρειτε εσεις κλαδο αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα με roi>wacc να μου πειτε κ μενα να γινω μετοχος. Οι παπαριες που λεει ο αλλος για μετρα και ιπταμενους ιππους ειναι για να μας παιρνει ο υπνος ηρεμα στην κουνια μας.

 

Το γαλατακι σας κ νανι Κε αρμοδιε, η νανουροσκονη που δοκιμαζετε εχει ληξει

Edited by [email protected]
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 Και εν τω μεταξυ οι γαμημενες οι τραπεζες ανακεφαλαιοποιηθηκαν τοσες φορες την τελευταια δεκαετια, θα περιμενε λοιπον καποιος να υπαρχει και καποιος λογος για τον οποιο ανακεφαλαιοποιηθηκαν, και τουτος ειναι να δινουν χαμηλοτοκα επιειρηματικα δανεια για να κρατανε το wacc των ελληνικων επιχειρησεων χαμηλο, κατα συνεπεια να δινουν ευκαιρια στις επιχειρησεις να εχουν ροι μεγαλυτερο του γουακκ.

 

Ε λοιπον αν βρειτε εσεις κλαδο αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα με roi>wacc να μου πειτε κ μενα να γινω μετοχος. Οι παπαριες που λεει ο αλλος για μετρα και ιπταμενους ιππους ειναι για να μας παιρνει ο υπνος ηρεμα στην κουνια μας.

 

Σε γενικές γραμμές καλά τα είπες (+1) και θέλω να προσθέσω ότι (τουλάχιστον οι πληροφορίες μου αυτό λένε) το κράτος "ανακεφαλαίωσε" τις Ελληνικές Τράπεζες για να δανείζεται το ίδιο από αυτές. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Σιγά μην έφεραν χρήματα για τους επιχειρηματίες. Έτσι κι αλλιώς ο επιχειρηματίας στη χώρα του πράσινου και του κόκκινου ήλιου ορίζεται αξιωματικά ως απατεώνας. Κάτσε λοιπόν να πάρει τα λεφτά το κράτος για να πληρώσει τις γκόμενες των βουλευτών, τα κόμματά του και τους...προλετάριους που 'χει μαζέψει στις "υπηρεσίες" του και μετά βλέπουμε. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.