Μετάβαση στο περιεχόμενο

2 + 1 Τεχνολογίες Που Θα Κάνουν Την Πρώτη Τους Εμφάνιση Στο Μουντιάλ


Engineer

Recommended Posts

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη του φετινού Μουντιάλ. Οι 32 ομάδες βρίσκονται ήδη στα στάδια και προπονούνται για την μεγάλη ημέρα. Αλλά αυτό το γνωρίζεις ήδη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πως αυτό το Μουντιάλ θα είναι το πιο σύγχρονο από άποψη τεχνολογίας. Ας δούμε 2 + 1 καινοτομίες που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά αυτές τις μέρες στην Βραζιλία.

 

Τεχνολογία γραμμής χωρίς λάθη

 

Πως θα εξελίσσονταν ο αγώνας της Αγγλίας με την Γερμανία για την φάση των 16 στο Μουντιάλ του 2010 αν ο linesman είχε αποφανθεί πως το γκολ του Frank Lampard έπρεπε να μετρήσει κανονικά; Πως η μπάλα είχε περάσει την γραμμή; Τότε ίσως και θα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό παιχνίδι. Ίσως και όχι. Τώρα δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε.

 

Λίγους μήνες νωρίτερα ο ισχυρός άνθρωπος της FIFA Sepp Blatter δήλωνε πως η τεχνολογία γραμμής δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο, γιατί είναι ένα άθλημα στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι, που όπως είναι λογικό κάνουν λάθη στο γήπεδο. Ο συγκεκριμένος αγώνας όμως τον έκανε να αλλάξει γνώμη: "Είναι προφανές ότι θα ήταν ανοησία να μην ανοίξει εκ νέου αυτή τη συζήτηση. Προσωπικά, αποδοκιμάζω κάθε φορά που βλέπω προφανή λάθη διαιτητών."

 

Έτσι το Μουντιάλ της Βραζιλίας αποφασίστηκε να είναι η πρώτη σημαντική διοργάνωση στην οποία θα λειτουργήσει η τεχνολογία γραμμής. Η όλη οργάνωση ανατέθηκε στην γερμανική GoalControl.

 

Posted Image

 

Σύμφωνα με τα σχέδια της, 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας έχουν τοποθετηθεί σε κάθε ένα από τα 12 στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οι κάμερες αυτές συνδέονται σε έναν υπολογιστή, που είναι ικανός να αφαιρεί από το πλάνο κάθε αντικείμενο που δεν έχει το σχήμα της μπάλας. Λέγεται πως μπορεί να παρακολουθεί την θέση της μπάλας στον χώρο με ακρίβεια χιλιοστού. Κάθε φορά που αυτή θα περνάει την γραμμή, το ειδικό ρολόι που φοράει ο διαιτητής θα δονείται και θα εμφανίζει στην οθόνη του τη λέξη "GOAL". Κι όλα αυτά θα συμβαίνουν μέσα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο.

Ειδικό σπρέι για τα φάουλ

 

Μια από τις πιο ενοχλητικές εικόνες σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου αφορά τη διαδικασία εκτέλεσης ενός φάουλ. Κάθε φορά ο διαιτητής δείχνει που πρέπει να τοποθετηθεί το τείχος και κάθε φορά με το που γυρνάει την πλάτη του, το τείχος μετακινείται πιο κοντά στην μπάλα. Σαν να τραβάει μια μυστηριώδης δύναμη τους παίχτες, ένα πράγμα.

 

Το ειδικό σπρέι που θα φέρουν μαζί τους οι διαιτητές αναμένεται να βάλει τέλος σε αυτές τις τακτικές. Ο διαιτητής θα μαρκάρει την γραμμή που πρέπει να τοποθετηθεί η μπάλα και έτσι κανείς δεν θα μπορεί να πει κάτι διαφορετικό. Λίγο αργότερα η γραμμή αυτή θα εξαφανίζεται από μόνη της.

 

Η ουσία που θα βγάζει το σπρέι θα έχει ως βάση το νερό και θα μοιάζει με τον απλό αφρό ξυρίσματος. Σύμφωνα με την FIFA η ουσία αυτή δεν είναι επιβλαβής ούτε για τους παίχτες, ούτε για το περιβάλλον.

 

Δες το και στην πράξη σε έναν αγώνα μεταξύ της Ουρουγουάης και του Περού:

 

 

 

Η μπάλα Brazuca

 

Πολλά είχαν γραφτεί πριν από την έναρξη του προηγούμενου Μουντιάλ για την Jabulani, την επίσημη μπάλα του τουρνουά. Υποτίθεται πως θα ήταν αεροδυναμικά ανώτερη από τις υπόλοιπες. Πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες όμως που ακολούθησαν από τους παίχτες. Ο Júlio César για παράδειγμα της έδωσε τον εξής απλό χαρακτηρισμό: "απαίσια". Αυτή τη χρονιά η Jabulani αντικαθίσταται από την Brazuca, πάλι από την Adidas. Τα πρώτα σχόλια είναι αρκετά θετικά.

 

Posted Image

 

Μία από τις καινοτομίες που χρησιμοποιήθηκαν στην Jabulani ήταν η μείωση των panels από 32 σε 8. Θεωρητικά αυτό σήμαινε πως θα υπάρχουν λιγότερες ραφές, άρα η μπάλα θα είναι πιο σφαιρική και άρα θα υπάρχει λιγότερη τριβή και λιγότερες αναταράξεις. Στην πράξη όμως δεν συνέβει κάτι τέτοιο. Οι ραφές μιας συνηθισμένης μπάλας βλέπεις, μπορεί να δημιουργούν περισσότερες αναταράξεις, αλλά φαίνεται πως τις περισσότερες φορές η μία ανατάραξη αναιρεί την άλλη. Δημιουργείται δηλαδή μια ισορροπία. Κι έτσι η μπάλα κινείται όπως πρέπει. Είναι σαν η τροχιά της να μην επηρεάζεται από το μεγάλο πλήθος των ραφών. Στην Jabulani όμως είχαμε μεγάλες επιφάνειες χωρίς ραφές και αρκετά λιγότερες ραφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αλληλοαναίρεση των αναταράξεων και άρα η μπάλα άλλαζε κάπως τυχαία την πορεία της.

 

Το δεύτερο πρόβλημα με την Jabulani ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Σε ένα καλό ελεύθερο χτύπημα η μπάλα φεύγει συνήθως με ταχύτητα 112 km/h. Επιπλέον έχει υπολογιστεί πως μια συνηθισμένη μπάλα τείνει να αλλάζει ύψος και τροχιά όταν ταξιδεύει με ταχύτητα 32 - 48 km/h. Όπως καταλαβαίνεις, στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μιας συνηθισμένης μπάλας ο τερματοφύλακας μπορεί να προβλέψει πάνω-κάτω την τελική της θέση. Οι ερευνητές της NASA που μελέτησαν την Jabulani βρήκαν πως οι αντίστοιχοι αριθμοί για αυτή ήταν αρκετά μεγαλύτεροι, στα 72 - 80 km/h. Αυτό σήμαινε πως η μπάλα άρχισε να αλλάζει πορεία πολύ νωρίτερα και συνεπώς ο τερματοφύλακας είχε πολύ πιο δύσκολη δουλειά.

 

Για την Brazuca η Adidas επέλεξε να μειώσει ακόμα περισσότερο τα panels, από 8 σε 6. Αυτή τη φορά όμως η καινοτομία εντοπίζεται αλλού: Πάνω στην μπάλα συναντάμε πλέον μικρούς κόμπους πολυουρεθάνης, οι οποίοι σκληραίνουν την επιφάνεια της. Με αυτό το πράγμα οι μηχανικοί της Adidas καταφέρνουν να μιμηθούν τις ραφές που συναντάμε σε μια συνηθισμένη μπάλα ποδοσφαίρου με 32 panels.

 

Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν πως η κίνηση της Brazuca είναι πολύ πιο σωστή από αυτή της προκατόχου της. Θετικές είναι και οι πρώτες αντιδράσεις από τους παίχτες που την έχουν δοκιμάσει. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως πως, κυρίως λόγω του παρελθόντος, το πρώτο πράγμα που μπορεί να κατηγορήσουν οι παίχτες όταν κάνουν κάποιο ανόητο λάθος είναι η ίδια η μπάλα.

 

[via, via]

 

Πηγή: http://www.away.gr/2...waygr (Away.gr)

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

σα τον αφρό ξυρίσματος δεν έχει...

 

Και κρίνοντας απ'τα πρόσφατα σφυρίγματα, να προσθέσουν...αισθητήρες πίεσης, ώστε να μετράμε τις δυνάμεις που ασκούνται ανάμεσα στους παίχτες, χαχαχα.

 

Το γνωστό "πέναλτυ-δυναμόμετρο".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.