Jump to content

Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχόλησης Προσωπικού (Β.Η.Δ.Α.Π)


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

 

Σε μια οικοδομή στην οποία είμαι επιβλέπων μηχανικός, έκανε έλεγχο η επιθεώρηση εργασίας και μου είπαν οτι πρέπει να τηρείται ΒΗΔΑΠ (Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχόλησης Προσωπικού). Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να γράφω ποιοι δουλεύουν κάθε μέρα στην οικοδομή. Έχει κάνει κάποιος αυτή τη διαδικασία?  Με προβληματίζει τι γίνεται με το ΙΚΑ στον έλεγχο. Και το οτι δεν έρχονται όλοι για δουλειά το πρωί. Μπορεί κάποιο συνεργείο να έρθει αργότερα. Πρέπει να είμαι στην οικοδομή όλη μέρα κάθε μέρα? Αν όταν έρθουν για έλεγχο έχει φύγει κάποιος? Γενικά πως το συμπληρώνω? Πρέπει να βάλω όσους κολλάνε ένσημα μόνο ή όλους?

Edited by Pavlos33
τροποποιήθηκε ο τίτλος
Link to comment
Share on other sites

Πάρε το βιβλίο απο το ΙΚΑ της περιοχής σου και γράφε κάθε μέρα αυτούς που έρχονται για δουλειά και πρέπει να τους κολάς ένσημα (δηλ. όλους εκτός από τα "στεγασμένα" επαγγ'ελματα)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

καλησπέρα,

είμαι επιβλέπων μηχανικός σε ένα έργο επισκευής επιχρισμάτων στο οποίο έχει βγει έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για χρήση ικριωμάτων. Στο έργο απασχολείται ένας μόνο εργαζόμενος, ενώ το έργο πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας.

Στο Άρθρο 2 Παρ.5 της σχετικής ΥΑ (ΦΕΚ 4173Β/19) αναφέρει: "5. Δεν υποχρεούνται στην τήρηση του εν λόγω Βιβλίου οι εργοδότες - ιδιοκτήτες, για μικροεπισκευές των κατοικιών τους, όταν δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών και εφόσον δεν απασχολούν περισσότερους των δυο εργαζομένων"

Υπάρχει υποχρέωση τήρησης του ΒΗΔΑΠ και αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού στην Εργάνη για το εν λόγω έργο? (δεν είμαι σίγουρος αν η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας θεωρείται 'άδεια οικοδομικών εργασιών' και αν θα πρέπει οι δύο όροι που αναφέρονται, άδεια - αριθμός προσωπικού, να ισχύουν σωρευτικά)

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας το 4173Β/2019, να πω την αλήθεια εγώ καταλαβαίνω ότι αν δεν ισχύουν σωρευτικά οι δύο προυποθέσεις , επειδή έχεις μόνο έναν εργαζόμενο δεν έχεις υποχρέωση να τηρείς βηδαπ. Όμως, προσωπική άποψη, έτσι όπως το καταλαβαίνω αναγγελία στην εργανη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα πρέπει να γίνει, επειδή υπάρχει απογραφή του έργου στον εφκα. Από λίγο ψάξιμο στο ιντερνετ βρήκα αυτό , τις οδηγίες συμπλήρωσης του ε12 και ένα υπόδειγμα βηδαπ. Κάποιος γνώστης καλό θα ήταν να μας ενημερώσει. Και εμένα με απασχολεί παρόμοια περίπτωση όπου δεν υπάρχει μεν οικοδομική άδεια (άρθρο 30 του 4495, εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται ο.α. ή μικρής κλίμακας), οι εργαζόμενοι όμως θα είναι >2. 

BHDAP-YPODEIGMA.docx

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση. Αντιγράφω από το Άρθρο 2 της Υ.Α. Αριθμ. οικ. 51524/1262 (ΦΕΚ 4173Β/19):

"Άρθρο 2
Εξαιρέσεις και Διαδικασία
Παρακολούθησης Απασχόλησης
1. Από την εφαρμογή του άρθρου 1 της παρούσας εξαιρούνται τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, τα έργα με αυτεπιστασία και τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. α) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις τηρείται «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» στον τόπο εκτέλεσης του έργου. β) Οι υπόχρεοι τήρησης του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» υποχρεούνται να αναγγέλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το απασχολούμενο μηνιαίως προσωπικό μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης.

...

5. Δεν υποχρεούνται στην τήρηση του εν λόγω Βιβλίου οι εργοδότες - ιδιοκτήτες, για μικροεπισκευές των κατοικιών τους, όταν δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών και εφόσον δεν απασχολούν περισσότερους των δυο εργαζομένων."

Από τα παραπάνω προσωπικά καταλαβαίνω ότι οι υπόχρεοι τήρησης του Βιβλίου, υποχρεούνται στην αναγγελία στην Εργάνη. Δηλαδή, αν το πάρουμε αντίστροφα, όσοι δεν είναι υπόχρεοι τήρησης του Βιβλίου δεν υποχρεούνται στην αναγγελία.

 

Επίσης στο πρώτο link που παραθέτεις αναφέρει:

"Υπόχρεοι τήρησης του Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων, είναι μόνο όσοι είναι υπόχρεοι υποβολής του εντύπου «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ»."

Από αυτό πάλι προσωπικά καταλαβαίνω ότι ΒΗΔΑΠ και Ε-12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ πάνε χέρι-χέρι, ή απαιτούνται και τα δύο ή κανένα από τα δύο.

Τι να πω, πρώτη φορά το αντιμετωπίζω κι εγώ.

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο και μπορεί να βοηθήσει...!

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου συνάδελφε. Αυτό το "Υπόχρεοι τήρησης του Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων, είναι μόνο όσοι είναι υπόχρεοι υποβολής του εντύπου «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ»."    από το πρώτο λινκ, το διάβασα και χτες το βράδυ αλλά θεώρησα αρχικά ότι απηχεί προσωπική γνώμη του γράφοντος....Σήμερα ξαναδιάβασα από το άρθρο 2 του φεκ και κάτω, και αρχίζω να πιστεύω πως το "Για τις ανωτέρω περιπτώσεις τηρείται...."  εννοεί πως με την παρ. 1 του άρθρου 2 τα ιδιωτικά οικοδομικά εξαιρούνται αναγγελίας εργανη, η παράγραφος 2α ενημερώνει ότι θέλουν βηδαπ και στην συνέχεια η παράγραφος 5 λέει και ποια εξαιρούνται βηδαπ...εν προκειμένω για τις εξαιρέσεις από βηδαπ δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν θέλει σωρευτικά και να μην υπάρχει απαίτηση ο.α. και εργαζόμενοι <=2.. γενικώς σηκώνει κουβέντα...

γενικώς το αντιλήφθηκα ως εξής:αναγγελία εργανη είναι η πρώτη και βασική απαίτηση (δημόσια έργα και εργολαβίες) και από εκεί κι έπειτα για ιδιωτικά (αυτεπιστασία+αντιπαροχή)απαίτηση βηδαπ ως πιο Light μέτρο και για ακόμη πιο light καταστάσεις εξαίρεση και από βηδαπ...

εδιτ: κάτι ακόμη : το βηδαπ χρειάζεται θεώρηση από τον οικείο σεπε ή απλά το αγοράζεις από το βιβλιοπωλείο το συμπληρώνεις και το τηρείς σε ενδεχόμενο έλεγχο?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ στη γενικότερη προσέγγιση σου, απλά σύμφωνα με την Παράγραφο 2 του Άρθρου 2:

"1. Από την εφαρμογή του άρθρου 1 της παρούσας εξαιρούνται τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, τα έργα με αυτεπιστασία και τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. α) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις τηρείται «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» στον τόπο εκτέλεσης του έργου. β) Οι υπόχρεοι τήρησης του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» υποχρεούνται να αναγγέλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το απασχολούμενο μηνιαίως προσωπικό μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης."

Δηλαδή η 'μεσαία κατηγορία' θέλει και ΒΗΔΑΠ και μηνιαία αναγγελία ΕΡΓΑΝΗ.

Τώρα για τη 'χαμηλή' κατηγορία το αν ισχύουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις άγνωστο.

Σχετικά με το βιβλίο, δε γνωρίζω τη διαδικασία. Αν πάντως τελικά είσαι στη χαμηλή κατηγορία (μιας και δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών), δε χρειάζεσαι βιβλίο.

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, Roy_Hobbs said:

β) Οι υπόχρεοι τήρησης του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» υποχρεούνται να αναγγέλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το απασχολούμενο μηνιαίως προσωπικό μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης."

Έχεις απόλυτο δίκιο, έχω λάθος στο σημείο αυτό...  Στα ιδιωτικά, εκεί όπου υπάρχει ο γενικός κανόνας του βηδαπ, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η υποχρέωση αναγγελίας στην εργανη. Απλά δεν χρειάζεται να είναι ημερήσια αλλά έχεις περιθώριο ως το τέλος του επόμενου μήνα.. Τώρα τί γίνεται με αυτά που δεν χρειάζεται ο.α. ή σε περίπτωση εεμκ .....αν βρω κάτι θα το ανεβάσω κι εδώ...                                                                             

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.