Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δάπεδο και στύλοι


 
KF

Recommended Posts

Το δαπεδο κτιριου σκυροδετηθηκε μαζι με την περιοχη των στυλων .Ο ποιοτικος ελεγχος εδειξε μειωμενη αντοχη του δαπεδου (και κατα επεκταση και του τμηματος των στυλων που εγκιβωτιζονται μεσα στο δαπεδο).

Αντιθετα το υπολοιπο τμημα των στυλων (απο την πανω επιφανεια του δαπεδου) δεν εχει κανενα προβλημα ποιοτητας σκυροδεματος.

Πως θα αντιμετωπιζατε το προβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Έλεγχος με τα νέα δεδομένα βάζοντας ως κατηγορία ποιότητας σκυροδέματος πλέον, μόνο για τα υποστυλώματα, την κατηγορία της ''φέτας'' σκυροδέματος στην βάση των υποστυλωμάτων. Αν δεν ''βγαίνει'' ο έλεγχος (το πιο πιθανό), καθαίρεση και ξανα σκυροδέτηση των υποστυλωμάτων, αν είναι δυνατόν αυτό να γίνει (δύσκολο). Τελευταία λύση, ενίσχυση των υποστυλωμάτων με μεταλλικά ελάσματα.

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιούς κόμβους,τίνος ορόφου έγινε το παραπάνω?

 

Αν μετά την επανεπίλυση,με την μειωμένη κατηγορία αντοχής του σκυροδέματος (της πλάκας),υπάρχει πρόβλημα,ότι σας λέει ο SIRADRAB.

 

Αν είναι ισόγειο,αντί της καθαίρεσης,υπάρχει και η επιλογή τοποθέτηση μανδύα,με ταυτόχρονη επανεπίλυση του προσομειώματος. Το θέμα είναι κυρίως τεχνικοοικονομικό.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Μιλω για δαπεδο του ισογειου επι καλα συμπυκνωμενου επιχωματος ,παχους περιπου 18 εκατ ελφρα οπλισμενο (πλεγμα Τ131)

Συμπληρωματικες πληροφοριες.

Το προβλημα προεκυψε μετα απο ελεγχο του ΕΣΠΕΛ οπου κληθηκαμε (σαν εμπειρογνωμονες) απο τον ΕΣΠΕΛ να εκφρασουμε αποψη.Το κτιριο εχει ηδη αποπερατωθει και ειναι διοροφο!!!

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καθόλου εικόνα για το κτίριο και αυτό που σκέφτομαι ενδεχομένως να είναι πολύ επικίνδυνο.Το σκέφτηκα τώρα,χωρίς να το έχω ξαναδεί πουθενά στην βιβλιογραφία σαν τρόπο επέμβασης σε ανάλογο πρόβλημα,επομένως πέρα από επιπόλαιο είναι και ανορθόδοξο. Ισως να έρχεται μάλιστα και σε αντίθεση (λόγω των αβεβαιοτήτων του αποτελέσματος της επέμβασης) με το πνεύμα του κανονισμού επεμβάσεων. Η ιδέα είναι...

 

Η διαφορά της ροπής αντοχής Μrd (της μελέτης με την δεδομένη) του τμήματος-φέτας στον πόδα κάθε υποστυλώματος να καλυφθεί εκ των υστέρων με φάλτσα-γωνίες με βλητρωμένο οπλισμό στα υποστυλώματα και τις συνδετήριες δοκούς,με τοπική καθαίρεση τόσο των τοιχοπληρώσεων,όσο και των 18εκ του δαπέδου πάνω από την θεμελίωση,στα σημεία των επεμβάσεων του πόδα. Η δημιουργία δηλαδή μιας κωνικής ενισχύσεως στον πόδα του υποστυλώματος,ωστε να εξισορροπηθεί η απωλεσθείσα ροπή αντοχής της μελέτης (το κακό είναι οτι αυτή η κωνική ενίσχυση,μάλλον αυξάνει κατά πολύ περισσότερο από την ζητούμενη,την ροπή αντοχής του πόδα). Είναι μια πολύ πρόχειρη και μη δοκιμασμένη ιδέα που απλά την ρίχνω στο τραπέζι για να την συζητήσουμε.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε πως η θεμελίωση έχει σωστη ποιότητα, το πρόβλημα είναι στα 18εκ του στύλου που είναι εντός του δαπέδου.

Σωστά;

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι το κτίριο έχει σχεδιαστεί με γραμμική ελαστική ανάλυση, με ενιαίο συντελεστή συμπεριφοράς q, και γνωρίζετε τις ροπές διαρροής Μy της ανάλυσης στους πόδες των υποστυλωμάτων...

 

Κατ' αρχήν, μιας και μιλάμε για καινούριο κτίριο, διώροφο, με καινούρια σκυροδέματα, δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας και ταραχής...

 

Το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί εκ πρώτης όψεως υπολογιστικά.

 

Έστω ότι θεωρούμε ότι η διαρροή της διατομής στη διεπιφάνεια ποδός υποστυλώματος-μπαζόπλακας, οφείλεται σε παραμόρφωση ακραίας θλιβόμενης ίνας περαν ενός ορίου, εc = 1.8 fc/Ec

Μπορούμε τότε να υπολογίσουμε την καμπυλότητα διαρροής --> (1/r)y...

 

Στη συνέχεια, μπορούμε να βρούμε το ύψος της θλιβόμενης ζώνης στη διαρροή --> ξy...

 

Με δεδομένη την καμπυλότητα στη διαρροή, μπορούμε να βρούμε την αντίστοιχη ροπή My, της οποίας ο υπολογισμός προέρχεται, όπως βλέπετε, από καθαρά παραμορφωσιακές καταστάσεις σκυροδέματος στην διαρροή...

 

Αυτή την ροπή που υπολογίστηκε βάσει "πραγματικής" καμπυλότητας, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε η πραγματική ποιότητα σκυροδέματος στη θέση αυτή, μπορέι να συγκριθεί, σε πρώτη φάση, με την αντίστοιχη ροπή My που έβγαλε η ανάλυση του χωρικού προσομοιώματος, με τις υποτιθέμενες ανώτερες κατηγορίες σκυροδέματος...

 

Συμβουλευτείτε τον Καν.Επέ...Θα βρείτε μέσα εκεί διαμάντια....

Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε πως η θεμελίωση έχει σωστη ποιότητα, το πρόβλημα είναι στα 18εκ του στύλου που είναι εντός του δαπέδου.

Σωστά;

Ακριβως .Μιλαμε μονο για αυτα τα 18 εκατ.

Link to comment
Share on other sites

nikoscivil,αν υποθέσουμε οτι η ροπή διαρροής Μy που υπολογίστηκε βάσει της της "πραγματικής" καμπυλότητας,είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη Μy που έβγαλε το χωρικό προσομείωμα με την ανώτερη κατηγορία σκυροδέματος της μελέτης,τι είδους επέμβαση μπορούμε να κάνουμε σε υφιστάμενο κτήριο για να πιάσουμε στους πόδες,μια My ροπή διαρροής,που να είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή της αρχικής μελέτης?

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.