Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

αντισυνταγματικες οι περικοπες....


dimitris GM

Recommended Posts

Αθήνα
Αντισυνταγματικές έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τα «ίχνη» των αποφάσεων που ήδη εξέδωσε το Μισθοδικείο με τις οποίες, στα τέλη του 2013 , έκρινε -κατά πλειοψηφία- αντισυνταγματικές τις πρόσφατες μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, ενώ παράλληλα αποφάνθηκε πως πρέπει να έχουν οι δικαστές αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους -όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές.

Ηδη, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΣτΕ εξέδωσε σαφή απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των ενστόλων, είναι προφανές πως θα ακολουθήσει ανάλογη απόφαση και για τους συνταξιούχους ενστόλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Οι δικαστές έκριναν δηλαδή ότι οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Αναγνώρισαν παράλληλα το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.

Τα παραγράφουν

Οι δικαστές όμως έδωσαν και ένα παράθυρο στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ανέστρεψαν την νομολογία του δικαστηρίου άρδην, κρίνοντας ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφο

Link to comment
Share on other sites

Για τις μειωσεις των μισθων στον ιδιωτικο τομεα που εχουν παει στην ξεφτιλα του 500αρικου δεν βλεπω όμως κανεναν να ασχολειται, ουτε κανεναν να τις βγαζει αντισυνταγματικες.

Που παμε που ερχομαστε σε αυτή τη χωρα, ολο με το δημοσιο εχουμε να κανουμε. Το μονο μελημα μιας ολόκληρης κοινωνιας που λοιμοκτονει: Γιατι να μειωθεί ο μισθος του δημοσιου υπαλληλου;

Όπως εχω ξαναπει, ειμαστε ραγιαδες μαλλον δεν εξηγειται αλλιως.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.