Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

geoste

Recommended Posts

Άρθρο 1

Επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ.

 

1. Η Επιτροπή Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που προβλέπεται στην παραγρ. 4 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 4 του Ν. 2229/94, αποτελείται από :

α) Ένα ανώτερο υπάλληλο κλάδου ΠΕ της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίου Έργων, ως Πρόεδρο.

β) Ένα υπάλληλο κλάδου ΠΕ του Υπουργείου Εσωτερικών.

γ-ε) Τρεις υπαλλήλους κλάδου ΠΕ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

στ) Ένα υπάλληλο κλάδου ΠΕ του Υπουργείου Οικονομικών

ζ) Έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το Τ.Ε.Ε..

η-ι) Τρεις εκπροσώπους των πανελλήνιων επαγγελματικών εργοληπτικών ενώσεων, που προτείνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3

ια) Έναν εκπρόσωπο των πανελληνίων ενώσεων των Τεχνικών του Μ.Ε.Κ., που προτείνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4.

2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη με στοιχεία β-στ ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής. Τα μέλη με στοιχεία β και στ με τους αναπληρωτές τους προτείνονται από τους αρμόδιους Υπουργούς.

3. Τα μέλη των περιπτώσεων η-θ της παραγρ. 1 και οι αναπληρωτές τους υποδεικνύονται από τις επαγγελματικές εργοληπτικές ενώσεις. Για την υπόδειξή τους καλούνται οι σχετικές ενώσεις να υποδείξουν κοινούς εκπροσώπους. Σε περίπτωση που οι διάφορες ενώσεις υποδείξουν διάφορα πρόσωπα ως μέλη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων επιλέγει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη από τα πρόσωπα που προτάθηκαν

4. Το μέλος της περίπτωσης ι της παραγρ. 1 και ο αναπληρωτής του, υποδεικνύονται από τις πανελλήνιες ενώσεις Τεχνικών του Μ.Ε.Κ., και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιες πανελλήνιες ενώσεις, από άλλες ενώσεις Τεχνικών του Μ.Ε.Κ.. Για την υπόδειξή τους καλούνται οι ενώσεις Τεχνικών του Μ.Ε.Κ. που έχουν κοινοποιήσει το καταστατικό και την ταχυδρομική τους διεύθυνση στη Γεν.

Γραμματεία Δημοσίων Έργων μέχρι την αποστολή της πρόσκλησης που προβλέπει η παραγρ. 5. Εάν οι διάφορες ενώσεις υποδείξουν διάφορα πρόσωπα ως μέλη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων επιλέγει το τακτικό και αναπληρωματικό μέλος από τα μέλη που προτάθηκαν.

Εφόσον δεν υπάρχουν πανελλήνιες ενώσεις τεχνικών του Μ.Ε.Κ. ή άλλες ενώσεις του Μ.Ε.Κ., ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επιλέγει και ορίζει το τακτικό και αναπληρωματικό μέλος από μέλη που υποδεικνύουν το Τ.Ε.Ε. και οι επαγγελματικές εργοληπτικές ενώσεις της προηγούμενης παραγράφου.

5. Τα μέλη με στοιχεία ζ έως ι της παραγρ. 1 με τους αναπληρωτές τους προτείνονται μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Αν περάσει άπρακτη η προθεσμία γίνεται έγγραφη υπόμνηση και τάσσεται νέα προθεσμία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα ημερών. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής ή αν δεν υπάρχουν αντίστοιχες ενώσεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μπορεί να διορίσει οίκοθεν τα μέλη αυτά.

6. Η θητεία των μελών της επιτροπής Μ.Ε.ΕΠ. ορίζεται για δυο ημερολογιακά έτη, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του πρώτου έτους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του δευτέρου έτους. Η συγκρότηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων που εκδίδεται μέσα στο Δεκέμβριο κάθε δευτέρου έτους. Στη διάρκεια της θητείας, αντικατάσταση μέλους επιτρέπεται μόνο για εύλογη αιτία.

Σε περίπτωση αντικατάστασης μέλους, το νέο μέλος διανύει το υπόλοιπο της θητείας. Ειδικά για την πρώτη θητεία των μελών, αυτή αρχίζει από τη συγκρότηση της επιτροπής και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1995.

7. Καθήκοντα γραμματέα της επιτροπής ασκεί υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό.

 

Άρθρο 2

Επιτροπή Μ.Ε.Κ.

 

1. H Επιτροπή Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.), που προβλέπεται στην παραγρ. 6 του άρθρου 17 του Ν.1418/84 αποτελείται από:

α) Ένα ανώτερο υπάλληλο κλάδου ΑΤ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, ως Πρόεδρος της Επιτροπής.

β-ε) Τέσσερις υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση από τους οποίους τουλάχιστον δυο τεχνικοί.

στ-ζ) Δυο εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το Τ.Ε.Ε..

η) Ένα εκπρόσωπο των πανελλήνιων επαγγελματικών ενώσεων των τεχνικών που έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο Μ.Ε.Κ. και δεν είναι μέλη του Τ.Ε.Ε..

θ) Ένα εκπρόσωπο των επαγγελματικών εργοληπτικών ενώσεων όπως ορίζονται στην παραγρ.3 του προηγούμενου άρθρου 1.

2. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 μέχρι 7 του προηγούμενου άρθρου 1 εφαρμόζονται ανάλογα και για την επιτροπή Μ.Ε.Κ.

 

Άρθρο 3

Αναπροσδιορισμός κατηγοριών εργοληπτικών επιχειρήσεων

 

1. Οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. επιχειρήσεις αναπροσδιορίζονται με την προσθήκη νέας κατηγορίας "βιομηχανικών και ενεργειακών έργων" η οποία προσθέτεται στις κατηγορίες που προβλέπει η παραγρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84. Στην κατηγορία βιομηχανικών και ενεργειακών έργων περιλαμβάνονται ιδίως οι εγκαταστάσεις μηχανημάτων εργοστασίων, οι βαριές ειδικές μεταλλικές κατασκευές, οι μεταλλικοί πυλώνες δικτύων μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα παρόμοια έργα.

2. Επί μια τριετία από την ισχύ του διατάγματος αυτού, στις δημοπρασίες των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων γίνονται δεκτές από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων και επιχειρήσεις των λοιπών κατηγοριών που σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις μπορούσαν να αναλάβουν την κατασκευή των αντίστοιχων έργων. Κατά την ίδια τριετία όσοι έχουν το δικαίωμα να γραφούν στο Μ.Ε.Κ. για την κατηγορία βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, μπορεί να γραφούν για την κατηγορία αυτή σε οποιαδήποτε τάξη του Μ.Ε.Κ. ανάλογα με την αποδεικνυόμενη πείρα τους σε έργα της κατηγορίας και εφόσον η πείρα αυτή καλύπτει το χρόνο που απαιτείται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, για την εξέλιξή τους, στην τάξη για την οποία γίνεται η εγγραφή.

 

Άρθρο 4

Εγγραφή στο Μ.Ε.Κ. διπλωματούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής

 

1. Η εγγραφή στο Μ.Ε.Κ. των διπλωματούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, που ασχολούνται με την παραγωγή έργων, γίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένες εργασίες, μετά τριετία από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος με βάση την ειδικότητα του διπλώματος και το χρόνο απασχόλησης:

α) των πολιτικών μηχανικών στις κατηγορίες έργων οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών, λιμενικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων.

β) των αρχιτεκτόνων μηχανικών στην κατηγορία οικοδομικών έργων και στα έργα πρασίνου των λοιπών κατηγοριών.

γ) των αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών στις κατηγορίες έργων οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών και λιμενικών.

δ) των ηλεκτρολόγων μηχανικών, των μηχανολόγων μηχανικών, των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων μηχανικών και των ναυπηγών μηχανολόγων μηχανικών στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανολογικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

ε) των ναυπηγών μηχανικών και των ναυπηγών μηχανολόγων μηχανικών στα πλωτά έργα και εγκαταστάσεις ναυπηγείων.

στ) των μηχανικών μεταλλείων στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων και στα έργα σηράγγων, αποκαλύψεων μεταλλείων και γεωτρήσεων.

ζ) των μεταλλουργών μηχανικών στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων και στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων.

η) των χημικών μηχανικών στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων και στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων.

θ) των ηλεκτρονικών μηχανικών στα έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

ι) των μηχανολόγων μηχανικών βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις κατηγορίες έργων ηλεκτρομηχανολογικών, βιομηχανικών και ενεργειακών, όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

ια) των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης στις κατηγορίες έργων ηλεκτρομηχανολογικών, βιομηχανικών ενεργειακών, όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

ιβ) των μηχανικών διαχείρισης ενεργειακών πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις κατηγορίες έργων ηλεκτρομηχανολογικών, βιομηχανικών και ενεργειακών, όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

ιγ) των διπλωματούχων, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικών χωροταξίας πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης ή (και) μηχανικών χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του αρχιτέκτονα μηχανικού.

Στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των Οικοδομικών έργων ή στην δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί επταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Η εγγραφή τους στην κατηγορία των έργων πρασίνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αρχιτέκτονες μηχανικούς.

Η προαγωγή τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά και έργα πρασίνου, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αρχιτέκτονες μηχανικούς.

ιδ) των διπλωματούχων, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, μηχανικών ορυκτών πόρων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του μεταλλειολόγου μεταλλουργού.

− στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, για έργα σηράγγων, αποκαλύψεων μεταλλείων και γεωτρήσεων ή

− στην δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, για έργα σηράγγων, αποκαλύψεων μεταλλείων και γεωτρήσεων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα σηράγγων, αποκαλύψεων μεταλλείων και γεωτρήσεων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μηχανικούς μεταλλείων.

ιε) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος δομοστατικού μηχανικού και δομοστατικού πολιτικού μηχανικού, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από τετραετία από την έναρξη άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

ιστ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος δομοστατικού μηχανικού για συνήθεις μη σεισμικές δράσεις και μηχανικού διαχείρισης έργου δομοστατικού, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

ιζ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού στον κλάδο κατασκευής με μπετόν, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

ιη) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού διαχείρισης έργων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των έργων οδοποιίας και στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στις κατηγορίες έργων οδοποιίας και υδραυλικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

ιθ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού διαχείρισης δομικών έργων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των έργων οδοποιίας και της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των έργων οδοποιίας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού διαχείρισης κατασκευών με ανάλυση για συνήθεις μη σεισμικές δράσεις, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κα) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού υδροτεχνικής, πολιτικού μηχανικού – υδροτεχνικού, υδροτεχνικού μηχανικού και υδραυλικού μηχανικού, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από τετραετία, από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των υδραυλικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για διπλωματούχους πολιτικούς

μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κβ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού μεταφορών, συγκοινωνιολόγου μηχανικού, πολιτικού μηχανικού – συγκοινωνιολόγου, μηχανικού σιδηροδρόμων οδών και γεφυρών, μηχανικού οδοποιίας, μηχανικού οδοποιίας – συγκοινωνιών, μηχανικού οδικών και σιδηροδρομικών κατασκευών, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ στην κατηγορία των έργων οδοποιίας μετά από τετραετία, από την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των έργων οδοποιίας.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των έργων οδοποιίας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κγ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού αγροτικής δόμησης, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στις κατηγορίες των οικοδομικών και υδραυλικών έργων, της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών και υδραυλικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κδ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού συντήρησης δομικών έργων οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κε) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού βιομηχανικής και αστικής δόμησης, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των οικοδομικών έργων και στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κστ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος εδαφομηχανικού μηχανικού, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των οικοδομικών έργων και στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των έργων σηράγγων και γεωτρήσεων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στα έργα Σηράγγων και Γεωτρήσεων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων και στα έργα σηράγγων και γεωτρήσεων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν αντιστοιχία με την ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, ο αριθμός κατηγοριών έργων στις οποίες θα εγγράφονται δεν θα υπερβαίνει, σε αριθμό, αυτές του πολιτικού μηχανικού.

κζ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωλόγου μηχανικού, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των έργων σηράγγων και γεωτρήσεων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στα έργα σηράγγων και γεωτρήσεων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, στα έργα σηράγγων και γεωτρήσεων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν αντιστοιχία με την ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, ο αριθμός κατηγοριών έργων στις οποίες θα εγγράφονται δεν θα υπερβαίνει, σε αριθμό, αυτές του πολιτικού μηχανικού.

κη) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού ενίσχυσης και συντήρησης κατασκευών, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από εξαετία, από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των οικοδομικών έργων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

κθ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού βιομηχανικών και αστικών δομικών κατασκευών ή (και) μηχανικού βιομηχανικών και δομοστατικών κατασκευών οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων ή στην δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού στις πολιτικές και βιομηχανικές κατασκευές, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λα) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, πολιτικού μηχανικού παραγωγής δομικών στοιχείων κατασκευών ή (και) μηχανικού διαχείρισης – διοίκησης κατασκευών οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λβ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού θερμοαεριοεφοδιασμού και εξαερισμού οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λγ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού διαχείρισης κατασκευαστικών έργων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στις κατηγορίες των οικοδομικών και υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά και υδραυλικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λδ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού υπολογιστικής προσομοίωσης και πεπερασμένων στοιχείων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στις κατηγορίες των οικοδομικών και υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά και υδραυλικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λε) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού θαλάσσιων κατασκευών οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στις κατηγορίες των υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για υδραυλικά έργα, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λστ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού έργων περιβάλλοντος, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων και έργων καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αέριων Αποβλήτων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για υδραυλικά έργα και έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν αντιστοιχία με την ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, ο αριθμός κατηγοριών έργων στις οποίες θα εγγράφονται δεν θα υπερβαίνει, σε αριθμό, αυτές του πολιτικού μηχανικού.

λζ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού βιομηχανικών και αστικών δομικών κατασκευών οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λη) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού με Κατεύθυνση στα Δομικά, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

λθ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού βιομηχανικών και δομικών έργων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγή τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού αστικών και βιομηχανικών δομικών κατασκευών και γεφυρών, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μα) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού υδραυλικών έργων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αν έχει συμπληρωθεί εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα υδραυλικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μβ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού με ειδικότητα στις γέφυρες και σήραγγες, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των έργων οδοποιίας.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οδοποιίας με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μγ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού σχεδιασμού δομικών έργων για συνήθεις μη σεισμικές δράσεις, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μδ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού διαχείρισης κατασκευών, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγή τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

με) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος:

Μηχανικού παραγωγής δομικών στοιχειών κατασκευών, Μηχανικού διαχείρισης κτιρίων, Μηχανικού ανάλυσης και σχεδιασμού κατασκευών έναντι φυσικών κινδύνων ή (και) Μηχανικού συντήρησης έργων, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα στο Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των οικοδομικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μστ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού υπολογιστικής προσομοίωσης στη μηχανική, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στις κατηγορίες των οικοδομικών και υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά και υδραυλικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μζ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού αγροτικών κατασκευών, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στις κατηγορίες των οικοδομικών και υδραυλικών έργων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα οικοδομικά και υδραυλικά, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

μη) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού μηχανικού, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων και έργων γεωτρήσεων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για υδραυλικά έργα και έργα γεωτρήσεων με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολιτικούς μηχανικούς.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν αντιστοιχία με την ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, ο αριθμός κατηγοριών έργων στις οποίες θα εγγράφονται δεν θα υπερβαίνει, σε αριθμό, αυτές του πολιτικού μηχανικού.

μθ) των διπλωματούχων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού μηχανικού οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε., στην βασική ειδικότητα του μεταλλειολόγου μεταλλουργού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των έργων αποκαλύψεων μεταλλείων και των έργων γεωτρήσεων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, για έργα αποκαλύψεων μεταλλείων και γεωτρήσεων με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μηχανικούς μεταλλείων.

ν) των διπλωματούχων τεχνικών σχολών της ημεδαπής και ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού περιβάλλοντος, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των υδραυλικών έργων, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ, μετά από τετραετία, από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στα έργα πρασίνου, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία, στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες στην κατηγορία των υδραυλικών έργων και στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και στα έργα πρασίνου με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν αντιστοιχία με την ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού, ο αριθμός κατηγοριών έργων στις οποίες θα εγγράφονται δεν θα υπερβαίνει, σε αριθμό, αυτές του πολιτικού μηχανικού.

να) των διπλωματούχων τεχνικών σχολών της ημεδαπής και ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού περιβάλλοντος, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του χημικού μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από πενταετία, από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των έργων πρασίνου και στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ. μετά από μία τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην κατηγορία των έργων καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων ή στη δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων και στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερών και αερίων αποβλήτων και έργων πρασίνου, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλωματούχους χημικούς μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

νβ) των διπλωματούχων τεχνικών σχολών της ημεδαπής και ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού περιβάλλοντος, οι οποίοι εντάσσονται στο Τ.Ε.Ε. στην βασική ειδικότητα του μηχανολόγου μηχανικού, στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από πενταετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση και στην πρώτη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από τετραετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων ή δεύτερη βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., μετά από εξαετία από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων.

Της προαγωγής τους σε ανώτερες βαθμίδες, στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση και στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερών και αερίων αποβλήτων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους. διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν αντιστοιχία με την ειδικότητα του μηχανολόγου μηχανικού, ο αριθμός κατηγοριών έργων στις οποίες θα εγγράφονται δεν θα υπερβαίνει, σε αριθμό, αυτές του μηχανολόγου μηχανικού.

2. Στο Μ.Ε.Κ. εγγράφονται επίσης και οι παρακάτω διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. που κατατάσσονται στις ακόλουθες εξειδικευμένες εργασίες:

α) Οι γεωπόνοι στα έργα πρασίνου.

β) Οι δασολόγοι στα έργα πρασίνου.

γ) Οι γεωλόγοι στα έργα σηράγγων και γεωτρήσεων.

3. Όσοι από τους παραπάνω διπλωματούχους ή πτυχιούχους Α.Ε.Ι. εγγράφονται στο Μ.Ε.Κ. για εξειδικευμένες εργασίες και όχι για πλήρεις κατηγορίες μπορούν να στελεχώσουν εξειδικευμένες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στην ειδικότητα τους και λαμβάνονται υπόψη για τη συμπληρωματική στελέχωση των επιχειρήσεων γενικά ή όταν το απαιτεί ρητά η διακήρυξη.

 

Άρθρο 5

Εγγραφή στο Μ.Ε.Κ. Υπομηχανικών, πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. και πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ.-Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

 

1. Η εγγραφή στο Μ.Ε.Κ. των πτυχιούχων υπομηχανικών, των πτυχιούχων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πρώην ανωτέρων τεχνικών σχολών της ημεδαπής, ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, που ασχολούνται με την παραγωγή έργων, γίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένες εργασίες :

α) Των Πολιτικών - Υπομηχανικών στις κατηγορίες έργων οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών, λιμενικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων.

β) Των Ηλεκτρολόγων, των Μηχανολόγων και των Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Υπομηχανικών στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανολογικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σ' αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

γ) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Τμήματος Τεχνολόγων Πολιτικών, Κατεύθυνσης Δομικών Έργων στην κατηγορία των οικοδομικών έργων όπως και στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων για τα περιλαμβανόμενα σ' αυτήν δομικά έργα.

δ) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων, Πολιτικών, Κατεύθυνσης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών έργων στις κατηγορίες οδοποιίας, υδραυλικών και λιμενικών έργων.

ε) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. του Τμήματος Τοπογραφίας και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων Τοπογράφων στις κατηγορίες οδοποιίας, υδραυλικών και λιμενικών έργων.

στ) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. των Τμημάτων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ενεργειακής Τεχνικής και Μηχανολογικών κατασκευών-εγκαταστάσεων και παραγωγής όπως και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων στις κατηγορίες ηλεκτρομηχανολογικών έργων και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων.

Οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. των Τμημάτων Μηχανολογίας και Μηχανολογικών κατασκευών και οι πτυχιούχοι πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων Μηχανολόγων εγγράφονται και στην κατηγορία υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σ' αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

ζ) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. του Τμήματος Ναυπηγικής, των Ναυπηγών Υπομηχανικών και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων Ναυπηγών στα πλωτά έργα και εγκαταστάσεις ναυπηγείων.

η) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. των Τμημάτων Αυτοματισμού Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων όπως και των Ηλεκτρονικών Υπομηχανικών και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων Ηλεκτρονικών στα έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

θ) Των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. του Τμήματος Τεχνολογίας πετρελαίου και των πτυχιούχων πρώην Α.Σ.Τ.Ε.Μ. των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τμήματος Τεχνολόγων Χημικών πετρελαίου στα έργα γεωτρήσεων

2. Στο Μ.Ε.Κ. εγγράφονται και κατατάσσονται επίσης και οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Γεωπονίας και Τεχνολόγοι Δασοπονίας στα έργα πρασίνου.

3. Η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου 4 εφαρμόζεται και για τους εγγραφόμενους στο Μ.Ε.Κ. σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

 

Άρθρο 6

Έργα που εκτελούνται από επιχειρήσεις εγγεγραμμένες σε νομαρχιακά μητρώα

 

1. Οι περιπτώσεις μικρών έργων, την κατασκευή των οποίων μπορεί να αναλάβουν σύμφωνα με την παράγρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 1418/84 (23 Α΄), επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στα νομαρχιακά μητρώα, ορίζονται ως εξής:

α) Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από εργοδηγούς πτυχιούχους των μέσων Τεχνικών Σχολών, σχολών που καταργήθηκαν με το Ν. 576/77, και οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τριετή κατασκευαστική εμπειρία, ύστερα από τη λήψη του πτυχίου, μπορούν να αναλάβουν έργα κατηγοριών του Μ.Ε.ΕΠ. που αντιστοιχούν στην ειδικότητα των σπουδών τους και σε προϋπολογισμό μέχρι ποσού 5.000.000 δρχ.

Το χρηματικό αυτό όριο αυξάνεται μέχρι ποσού 7.500.000 δρχ. ή 10.000.000 δρχ. ή 12.000.000 δρχ. όταν έχουν ή αποκτήσουν εξαετή, εννεαετή ή δωδεκαετή κατασκευαστική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου αντιστοίχως.

β) Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από κατόχους σχετικών αδειών οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τριετή κατασκευαστική εμπειρία, ύστερα από τη λήψη της άδειας, μπορούν να αναλάβουν έργα κατηγοριών του Μ.Ε.ΕΠ. που αντιστοιχούν στις άδειες και σε προϋπολογισμό μέχρι ποσού 3.500.000 δρχ.. Το χρηματικό αυτό όριο αυξάνεται μέχρι ποσού 5.000.000 δρχ. ή

7.500.000 δρχ. ή 10.000.000 δρχ. όταν έχουν ή αποκτήσουν εξαετή εννεαετή ή δωδεκαετή κατασκευαστική εμπειρία από τη λήψη της άδειας αντιστοίχως.

γ) Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από εμπειροτέχνες, που έχουν τουλάχιστον πενταετή κατασκευαστική εμπειρία, μπορούν να αναλάβουν έργα κατηγοριών του Μ.Ε.ΕΠ. που αντιστοιχούν στην εμπειρία τους και σε προϋπολογισμό μέχρι ποσού 3.500.000 δρχ.. Το χρηματικό αυτό όριο αυξάνεται μέχρι ποσού 5.000.000 δρχ. ή 7.500.000 δρχ. ή 10.000.000 δρχ. όταν έχουν ή αποκτήσουν οκταετή, ενδεκαετή ή δεκατετραετή κατασκευαστική εμπειρία αντιστοίχως

2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, ως επιχείρηση που ασκείται από τα ανωτέρω πρόσωπα νοείται η επιχείρηση που :

α) Έχει τη μορφή της ατομικής επιχείρησης ή

β) Έχει τη μορφή της προσωπικής εταιρείας, στην οποία ο πτυχιούχος ή αδειούχος ή εμπειροτέχνης συμμετέχει στα κέρδη και τις ζημιές κατά ποσοστό τουλάχιστον 51%.

3. Η ανάληψη έργων από τις επιχειρήσεις του άρθρου αυτού μπορεί να γίνει στο νομό του οποίου τα Νομαρχιακά Μητρώα είναι γραμμένες και σε έναν ακόμα από τους γειτονικούς νομούς, τον οποίο επιλέγει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Ως γειτονικοί νομοί για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρούνται και οι γεωγραφικά πλησιέστεροι νησιωτικοί ή παραθαλάσσιοι νομοί

4. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και για επιχειρήσεις που ασκούνται από Υπομηχανικούς ή πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. και Κ.Α.Τ.Ε.Ε. μετά τριετία από τη λήψη του πτυχίου. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύει ως όριο προϋπολογισμού έργων, που μπορούν να αναλάβουν τα 7.500.000 δρχ.

5. Ανώτατα όρια τάξης των επιχειρήσεων του άρθρου αυτού για την εφαρμογή της διάταξης της παραγρ. 7 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84 είναι τα ανώτατα όρια που καθορίζονται στην παράγραφο 1 κατά περίπτωση.

6. Πέρα από τα πιο πάνω όρια της παραγρ. 1 μπορεί οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά μητρώα, να γίνονται δεκτές σε δημοπρασίες ή να αναλαμβάνουν έργα προϋπολογισμού μέχρι των 2/3 ποσού της Α΄ τάξης του Μ.Ε.ΕΠ., εφόσον αποβεί άγονος σχετικός διαγωνισμός.

7. Επί δυο χρόνια από τη δημοσίευση του διατάγματος αυτού στις δημοπρασίες των δημοσίων έργων μπορεί να συμμετέχουν τόσο οι εγγεγραμμένοι στα νομαρχιακά μητρώα όσο και οι εμπειροτέχνες που μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες δημοπρασίες με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν για τη συμμετοχή εμπειροτεχνών πριν από την ισχύ του Νόμου 1418/84 και "για έργα όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, προϋπολογισμού μέχρι το 1/6 του ανώτατου ορίου που καθορίζεται για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις Α' τάξης του Μ.Ε.ΕΠ. στις αντίστοιχες κατηγορίες έργων

 

Άρθρο 7

Κατώτερα όρια στελέχωσης κεφαλαίου κ.λ.π. επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ.

 

1. Τα κατώτερα όρια βασικής στελέχωσης με τεχνικούς εγγεγραμμένους στο Μ.Ε.Κ., της κάθε εργοληπτικής επιχείρησης για την εγγραφή ή κατάταξη σε μία κατηγορία ορίζονται για τις διάφορες τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ., ως εξής :

α) Για τη Α΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Α΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

β) Για τη Β΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Β΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

γ) Για τη Γ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

δ) Για τη Δ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : "ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" 1 στέλεχος Δ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

ε) Για τη Ε΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Δ΄ τάξης, και 1 Γ ή 1 Β τάξης Μ.Ε.Κ.

στ) Για τη ΣΤ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 2 στελέχη Δ΄ τάξης και 2 Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

ζ) Για τη Ζ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 3 στελέχη Δ΄ τάξης και 2 στελέχη Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

θ) Για την Η΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 5 στελέχη Δ΄ τάξης και 6 στελέχη Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ..

Ειδικά για την Η΄ τάξη που είναι γενική, πρέπει από τα στελέχη της τρία τουλάχιστον να έχουν Δ΄ τάξη Μ.Ε.Κ. στις κατηγορίες έργων οδοποιίας, υδραυλικά, οικοδομικά και λιμενικά, ένα τουλάχιστον στέλεχος Δ΄ τάξης και ένα Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ., κατηγορίας ηλεκτρομηχανολογικών έργων και ένα στέλεχος Δ΄ τάξης Μ.Ε.Κ. στην κατηγορία των βιομηχανικών και ενεργειακών έργων.

2. Όταν η επιχείρηση έχει την παραπάνω βασική στελέχωση για μια κατηγορία έργων στις διάφορες τάξεις και μέχρι την Ζ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ., για να εγγραφεί και να καταταγεί και σε άλλη κατηγορία, απαιτείται να διαθέτει για κάθε πρόσθετη κατηγορία, επιπλέον αριθμό στελεχών για τις διάφορες τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ., ως εξής :

α) Για τη Α΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Α΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

β) Για τη Β΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Α΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

γ) Για τη Γ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Β΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

δ) Για τη Δ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : "ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" 1 στέλεχος Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

ε) Για τη Δ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Γ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

στ) Για τη Ε΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Δ΄ τάξης Μ.Ε.Κ.

ζ) Για τη ΣΤ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 2 στελέχη Δ΄ και 1Γ΄ ή 2Β τάξης Μ.Ε.Κ.

η) Για τη Ζ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. : 1 στέλεχος Δ΄ τάξης και 1Γ ή 2Β τάξης Μ.Ε.Κ.

Τα στελέχη για την πρόσθετη κατηγορία μπορεί να είναι είτε τα ίδια πρόσωπα της βασικής στελέχωσης γραμμένα και στην εν λόγω κατηγορία και τάξη του Μ.Ε.Κ. ή άλλα πρόσωπα.

3. Τα κατώτερα όρια ιδίου κεφαλαίου που πρέπει να διαθέτει μια εργοληπτική επιχείρηση ανεξάρτητα με τη νομική μορφή της για την αντίστοιχη μέχρι τη Ζ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. ορίζονται για μία κατηγορία έργων, ως εξής :

α) Για την Α΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 1.500.000 δρχ.

β) Για την Β΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 6.000.000 δρχ.

γ) Για την Γ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 15.000.000 δρχ.

δ) Για την Δ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. "ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" 30.000.000 δρχ.

ε) Για την Δ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 37.500.000 δρχ.

στ) Για την Ε΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 75.000.000 δρχ.

ζ) Για την ΣΤ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 150.000.000 δρχ.

η) Για την Ζ΄ τάξη Μ.Ε.ΕΠ. 450.000.000 δρχ.

Για την κατηγορία ηλεκτρομηχανολογικών έργων τα ανωτέρω ποσά μειώνονται κατά ποσοστό 20% και για κάθε άλλη πρόσθετη κατηγορία έργων προστίθεται ποσοστό 15% στα ανωτέρω ποσά.

Ειδικά για την Η΄ τάξη το κατώτερο όριο ιδίου κεφαλαίου ορίζεται σε 1.800.000.000 δρχ.

4. Η σχέση ιδίου κεφαλαίου προς δανειακά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την αναλογία 1:2,5. Στα δανειακά κεφάλαια δεν υπολογίζονται τα ποσά των εγγυητικών επιστολών, που εκδίδονται για τα δημόσια έργα, που εκτελεί η εργοληπτική επιχείρηση.

5. Τα κατώτερα όρια παγίου κεφαλαίου που πρέπει να διαθέτουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις Ε, ΣΤ, Ζ και Η ανεξάρτητα με τη νομική μορφή τους για την αντίστοιχη τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. ορίζονται στο 40% του ανωτέρω ορίου του ιδίου κεφαλαίου. Από τα στοιχεία του παγίου κεφαλαίου τουλάχιστον το 25% πρέπει να αντιστοιχεί σε ακίνητα και το 50% σε μηχανικό εξοπλισμό.

6. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις Ε, ΣΤ, Ζ και Η, τάξης Μ.Ε.ΕΠ., για την εγγραφή ή αναθεώρηση της εγγραφής τους, υποβάλλουν οργανόγραμμα από το οποίο προκύπτει άρτια οργάνωση και εκσυγχρονισμένο τεχνολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών τους, η σύνθεση των στελεχών κάθε τομέα, τα γραφεία (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) που στεγάζονται και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης και φύλαξης υλικών. Το οργανόγραμμα περιλαμβάνει και το υπόλοιπο προσωπικό, πέραν της βασικής στελέχωσης από τεχνικούς του Μ.Ε.Κ. που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου που απασχολεί η εργοληπτική επιχείρηση και είναι ασφαλισμένο στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα. Επίσης περιλαμβάνει την οργάνωση του λογιστηρίου που διαθέτει η επιχείρηση. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει λογιστήριο υποβάλλει σύμβαση για τη λογιστηριακή της εξυπηρέτηση από άλλο οργανωμένο λογιστήριο η οποία θα είναι θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Το οργανόγραμμα ελέγχεται από το Μ.Ε.ΕΠ. και αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης της επιχείρησης.

Τα κατώτερα όρια του υπόλοιπου προσωπικού, που απασχολούν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα με τη νομική μορφή τους, για την αντίστοιχη τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. ορίζονται ως εξής :

α) Για την Ε΄ τάξη 1 οικονομικής κατεύθυνσης απόφοιτος Α.Ε.Ι. και 2 τεχνικοί εκ των οποίων 1 τουλάχιστον απόφοιτος Α.Ε.Ι..

β) Για την ΣΤ΄ τάξη 2 οικονομικής κατεύθυνσης εκ των οποίων 1 τουλάχιστον απόφοιτος Α.Ε.Ι. και 4 τεχνικοί εκ των οποίων 2 τουλάχιστον διπλωματούχοι μηχανικοί Α.Ε.Ι..

γ) Για την Ζ΄ τάξη 3 οικονομικής κατεύθυνσης, εκ των οποίων 1 τουλάχιστον απόφοιτος Α.Ε.Ι. και 6 τεχνικοί, εκ των οποίων 2 τουλάχιστον διπλωματούχοι μηχανικοί Α.Ε.Ι..

δ) Για την Η΄ τάξη 4 οικονομικής κατεύθυνσης, εκ των οποίων 2 τουλάχιστον απόφοιτοι Α.Ε.Ι. και 12 τεχνικοί, εκ των οποίων 5 τουλάχιστον διπλωματούχοι μηχανικοί Α.Ε.Ι..

Κατά την κατασκευή τεχνικών έργων μεγάλης κλίμακας, οι επιχειρήσεις της Η' τάξης υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες επιβλέποντος Μηχανικού εξειδικευμένου σε θέματα περιβάλλοντος, υπευθύνου για την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και για την εν γένει επίδραση των υλικών και του έργου επί του περιβάλλοντος.

Οι τεχνικοί υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στα όρια στελέχωσης προσωπικού δεν μπορεί να στελεχώνουν ή να είναι υπάλληλοι σε άλλη επιχείρηση Μ.Ε.ΕΠ.. Εφόσον η εργοληπτική επιχείρηση προσκομίζει σύμβαση με οργανωμένο λογιστήριο, όπως προβλέπεται ανωτέρω τα στελέχη της οικονομικής κατεύθυνσης μειώνονται κατά ένα σε κάθε τάξη.

7. Όλες οι επιχειρήσεις του Μ.Ε.ΕΠ. πρέπει να έχουν τεχνικό διευθυντή ένα από τα στελέχη τους τα εγγεγραμμένα στο Μ.Ε.Κ..

Δύο τουλάχιστον από τα στελέχη της συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Τα στελέχη της επιχείρησης των παραγράφων 1 και 2 έχουν συνεχή απασχόληση σ' αυτή, μετέχουν ενεργά στο έργο της επιχείρησης, είναι ασφαλισμένα από την εργοληπτική επιχείρηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και δεν μπορεί να απασχολούνται σε άλλη εργοληπτική επιχείρηση. Η συνεχής απασχόληση και η ενεργός συμμετοχή τους, αποδεικνύεται από την ιδιότητα εταιρίας ή του εταίρου της προσωπικής εταιρείας ή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ανάλογα με τη μορφή της εργοληπτικής επιχείρησης. Εφόσον τα στελέχη αυτά δεν έχουν μία από τις πιο πάνω ιδιότητες, η συνεχής απασχόληση και ενεργός συμμετοχής τους στο έργο της επιχείρησης αποδεικνύεται από σύμβαση μίσθωσης εργασίας, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

Τα στελέχη παραμένουν στην επιχείρηση καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια (τριετία) που ισχύει η εγγραφή ή αναθεώρηση εγγραφής της επιχείρησης.

Αποχώρηση από την επιχείρηση πριν την τριετία επιτρέπεται μόνο μετά παρέλευση έτους από την εγγραφή ή αναθεώρηση εγγραφής και ύστερα από αίτηση της επιχείρησης ή του στελέχους στην επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ., η οποία προεγκρίνει τη μεταβολή αυτή εξετάζοντας τους προβαλλόμενους λόγους μεταβολής. Η επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ. αποφασίζει μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Αν δεν προεγκρίνει η επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ. τη ζητούμενη μεταβολή και το στέλεχος αποχωρήσει από την επιχείρηση, δεν επιτρέπεται για ένα εξάμηνο τουλάχιστον να στελεχώσει άλλη επιχείρηση. Σε περίπτωση οριστικής διαγραφής εργοληπτικής επιχείρησης από το Μ.Ε.ΕΠ. τα στελέχη της δεν μπορούν να στελεχώσουν οποιαδήποτε εργοληπτική επιχείρηση Μ.Ε.ΕΠ. επί δωδεκάμηνο εκτός και αν με την απόφαση διαγραφής της επιχείρησης διαπιστωθεί ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τους λόγους της διαγραφής της.

8. Ως ίδιο κεφάλαιο για την εφαρμογή της παραγράφου 3 νοείται για ατομική επιχείρηση ή την προσωπική εταιρεία, η καθαρή της θέση, όπως προκύπτει από την απογραφή και τον ισολογισμό του προηγούμενου έτους και για την Ε.Π.Ε., την Ανώνυμη Εταιρεία ή τον συνεταιρισμό το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο προσαυξημένο με τα αποθεματικά κάθε μορφής και τα θετικά ή αρνητικά υπόλοιπα των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης, τις διαφορές από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, τις διαφορές αναπροσαρμογής (αξίας συμμετοχών και χρεογράφων και αξίας λοιπών περιουσιακών στοιχείων) και τα ποσά που προορίζονται για αύξηση κεφαλαίου (καταθέσεις μετοχών ή εταίρων, διαθέσιμα μερίσματα χρήσεως) σύμφωνα και με το Π.Δ. 1123/80.

Το κεφάλαιο που προσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο αποτελεί και την καθαρή θέση της επιχείρησης και προκύπτει από τον ισολογισμό του προηγουμένου έτους και το πιστοποιητικό των Ορκωτών Ελεγκτών και Ορκωτών εκτιμητών του τελευταίου προ της αιτήσεως για κατάταξη ή αναθεώρηση, τριμήνου που θα συνοδεύει προσωρινό ισολογισμό συντεταγμένο σύμφωνα με το Π.Δ. 1123/80, ο οποίος και θα περιλαμβάνει όλα τα αντίστοιχα κονδύλια της αμέσως προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Το μετοχικό κεφάλαιο αποδεικνύεται οποτεδήποτε με βεβαίωση κεφαλαίου Τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα για την κατάθεσή του σε χρήμα ή χρεόγραφα του Δημοσίου ή άλλα χρεόγραφα που εκδίδονται με την εγγύηση του Δημοσίου.

9. Τα πάγια στοιχεία λαμβάνονται από τον ισολογισμό της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και από τα πιστοποιητικά των ορκωτών ελεγκτών και εκτιμητών που εκδίδονται το τελευταίο προ της αιτήσεως τρίμηνο.

10. Πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων για την αξιολόγηση της εμπειρίας της εργοληπτικής επιχείρησης γίνονται δεκτά μόνον όταν ο αντίστοιχο κύκλος εργασιών (τζίρος) συμπεριλαμβάνεται και στις αντίστοιχες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Στα πιστοποιητικά αυτά περιλαμβάνονται έργα που εκτελέστηκαν είτε από την ίδια την επιχείρηση, είτε από συμμετοχή της σε κοινοπραξία με άλλες επιχειρήσεις, και κατά το ποσοστό συμμετοχής της. Πιστοποιητικά έργων τα οποία εκτελούνται στο έτος υποβολής της αίτησης για εγγραφή ή αναθεώρηση εγγραφής και για τα οποία δεν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη εφόσον συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις των οικείων ΔΟΥ, για την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο τίμημα του έργου. Σχετικά πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων στελεχών Μ.Ε.Κ. λαμβάνονται υπόψη στην προσμέτρηση της ελάχιστης εμπειρίας της επιχείρησης μόνον κατά την πρώτη εγγραφή των εταιρειών μέχρι και την Ε΄ τάξη. Για τις υπόλοιπες τάξεις συνεκτιμώνται από την επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ. μαζί με τα υπόλοιπα κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84.

11. Για κάθε εγγραφή εργοληπτικής επιχείρησης στην Ε΄ τάξη ή αναθεώρηση εγγραφής στην Ε, ΣΤ και Ζ τάξη απαιτείται για απόδειξη ελάχιστης εμπειρίας η προσκόμιση πιστοποιητικών συνολικής εκτέλεσης έργων κατά την προηγούμενη τριετία, με επικαιροποίηση των ποσών στο προηγούμενο τρίμηνο της υποβολής της αίτησης, ύψους τουλάχιστον ίσο με το 25% του ανωτάτου ορίου της τάξης, για την οποία ζητείται η εγγραφή ή αναθεώρηση εγγραφής και εφόσον αφορά μία κατηγορία. Για κάθε επιπλέον κατηγορία στο ανωτέρω όριο προστίθεται ποσοστό 5% του ανωτάτου ορίου της τάξης.

Ειδικά για την αναθεώρηση εγγραφής εργοληπτικής επιχείρησης στην Η΄ τάξη απαιτείται ως απόδειξη της ελάχιστης εμπειρίας η προσκόμιση πιστοποιητικών συνολικής εκτέλεσης έργων της προηγούμενης τριετίας, τουλάχιστον 50% του ανωτάτου ορίου της τάξης αυτής.

12. Τα καθοριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφου κατώτερα όρια αποτελούν απαραίτητο όρο απαιτήσεων για την υποβολή αίτησης εγγραφής κατάταξης ή αναθεώρησης της εγγραφής στην αντίστοιχη τάξη και κατηγορία της επιχείρησης μέχρι την Ζ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ..

Για την εγγραφή, κατάταξη ή αναθεώρηση εγγραφής συνεκτιμώνται από την επιτροπή του Μ.Ε.ΕΠ. και όλα τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84 και του Π.Δ. 23/93.

Ειδικά για την εγγραφή ή την αναθεώρηση εγγραφής στην Η΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. όλα τα στοιχεία προβλέπονται στην ανωτέρω παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84 και στις διατάξεις του Π.Δ. 23/93 πρέπει να αποδεικνύουν την τεχνική, οργανωτική και πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης για να ανταποκριθεί στην εκτέλεση μεγάλων και τεχνικά πολύπλοκων έργων.

Τα ανωτέρω κατώτερα όρια είναι επίσης απαραίτητα για τη διατήρηση σε ισχύ της εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ.. Κάθε μείωση των κατωτέρων ορίων κεφαλαίου ή μεταβολή στα πρόσωπα των παρ. 1-9 ανακοινώνεται αμέσως στην αρμόδια για το Μ.Ε.ΕΠ. υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Μέσα σε προθεσμία τριών μηνών, η επιχείρηση οφείλει να προβεί σε αποκατάσταση των κατωτέρων ορίων και να ανακοινώσει τις σχετικές μεταβολές στην πιο πάνω υπηρεσία.

13. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις Ε, ΣΤ, Ζ και Η υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Υπηρεσία του Μ.Ε.ΕΠ. κατά εξάμηνο με έκθεση δραστηριότητας στην οποία θα περιλαμβάνεται η εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για οιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων με τα οποία έγινε η εγγραφή ή η αναθεώρηση της εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ..

Με την πάροδο απράκτου προθεσμίας δύο μηνών από της λήξεως του εξαμήνου για το οποίο υποχρεούται η εργοληπτική επιχείρηση να υποβάλλει την έκθεση δραστηριότητας, τεκμαίρεται ότι η επιχείρηση δεν συγκεντρώνει τις υπό του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις κατάταξης στην τάξη που είναι γραμμένη και υποβιβάζεται σε όλες τις κατηγορίες στην αμέσως κατώτερη τάξη.

Μέσα στην ίδια δίμηνη προθεσμία η υπηρεσία του Μ.Ε.ΕΠ. υποχρεούται να κάνει έγγραφη υπόμνηση στην εργοληπτική επιχείρηση για την υποχρέωση υποβολής της σχετικής έκθεσης δραστηριότητας. Για τον υποβιβασμό αυτό εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη

 

Άρθρο 8

Πρόστιμο κατά εργοληπτικών επιχειρήσεων

 

1. Το πρόστιμο κατά εργοληπτικών επιχειρήσεων που προβλέπεται από την παραγρ.5 του άρθρου 15 του Ν. 1418/84 δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 δραχμών αν πρόκειται για επικίνδυνες στο κοινό παραβάσεις ή παραλείψεις. Το ίδιο ισχύει και αν η υπαίτια εργοληπτική επιχείρηση έχει διαπράξει επανειλημμένα παραβάσεις.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι ανώτερο από 500.000 αν η παράβαση δεν ήταν επικίνδυνη για το κοινό και η επιχείρηση μέχρι την υποβολή των αντιρρήσεων της που προβλέπονται στην πιο κάτω παραγρ. 5 έχει άρει την παράλειψη ή παράβαση και έχει καλέσει έγκαιρα την αρμόδια υπηρεσία να διαπιστώσει την άρση.

2. Οι πιο πάνω παραβάσεις διαπιστώνονται με έκθεση τεχνικού υπαλλήλου της νομαρχιακής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΔΤΥΝ) στην περιφέρεια της οποίας διαπράττεται η παράβαση ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής του έργου.

3. Η διαπίστωση μπορεί να γίνει και από τεχνικό υπάλληλο των διανομαρχιακών υπηρεσιών και των Διευθύνσεων Κατασκευών Έργων Μείζονος Πρωτεύουσας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων για παραβάσεις που διαπράττονται στην περιφέρειά τους.

4. Η έκθεση συντάσσεται ύστερα από αυτοψία και περιλαμβάνει τα στοιχεία του υπαλλήλου που τη συντάσσει, τα στοιχεία της εργοληπτικής επιχείρησης που διαπράττει την παράβαση, το έργο που εκτελείται ή εκτελέσθηκε με μνεία του φορέα κατασκευής, περιγραφή της παράβασης, της έκτασης της διάρκειας και των συνεπειών της, μνεία των στοιχείων που θεμελιώνουν την υπαιτιότητα της επιχείρησης και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο για την εκτίμηση της παράβασης και επιμέτρηση της ποινής.

5. Η έκθεση αυτή θεωρείται από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία ανήκει ο υπάλληλος που τη συνέταξε και κοινοποιείται στην εργοληπτική επιχείρηση, που μπορεί μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δέκα ημερών να καταθέσει στην υπηρεσία αυτή τυχόν αντιρρήσεις. Η έκθεση και οι τυχόν εμπρόθεσμες αντιρρήσεις υποβάλλονται αμέσως στη Δ/νση εποπτείας Ν.Π.Δ.Δ. και τεχνικών επαγγελμάτων (ΕΔ5) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Με την απόφαση για την υποβολή της διοικητικής ποινής του προστίμου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αποφαίνεται και για τις τυχόν υποβληθείσες αντιρρήσεις. Η απόφαση αυτή αποτελεί τίτλο βεβαίωσης στο αρμόδιο δημόσιο ταμείο.

6. Αντίγραφο της έκθεσης αμέσως μετά τη θεώρησή της, διαβιβάζεται και στην αρμόδια για την εκτέλεση του έργου υπηρεσία, για να λάβει τα μέτρα της σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση με την υπαίτια επιχείρηση.

7. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε τεχνικό υπάλληλο του Υπουργείου να προβεί στη διαπίστωση παραβάσεων. Αν ο υπάλληλος ανήκει στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, η έκθεση θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος αυτός και σ’ αυτή τη Διεύθυνση γίνεται και η κατάθεση των σχετικών αντιρρήσεων.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.