Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης απο κατοικία προ 55 σε παιδικό σταθμό


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα..Ισογειο διωροφης κατοικίας προ του 1955 με χρηση κατοικίας με φέρων οργανισμο απο λιθοδομη παχους 0.50 μ και οπλισμενο σκυροδεμα (ενισχυση).

 

1) εχει παρει εγκριση φορεα

2) εχει παρει γνωμοδοτηση απο Σ.Α

3) καλουμαι να κανω αλλαγη χρησης..

 

για την νεα χρηση δεν απαιτειται καμια εργασια και δεν μεταβαλεται απολυτως τιποτα απο μηχανολογικα κλπ

 

χρειαζεται αλλαγη χρησης απο ΥΔΟΜ? 

Με τα στατικα τι γινεται ? θελει στατικη επαρκεια Σ3? 

 

ευχαριστω

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα συνάδελφε αλλάζει ο συντελεστής σπουδαιότητας (απο Σ2 σε Σ3) που χρησιμοποιείται στο φάσμα σχεδιασμού-σεισμικές δράσεις.Επίσης αλλάζουν και τα κινητά φορτία, αλλάζουν και κάποιοι συντελεστές που χρησιμοποιούνται στους συνδιασμους για την οριακή κατάσταση αστοχίας και λειτουργικότητας,που επηρεάζουν την ανάλυση(στατική-αντισεισμική).Όλα προς το χειρότερο!!

Link to comment
Share on other sites

Τα κινητά δεν υπολογίζονται από τον αριθμό των βρεφών αλλά από τους κανονισμούς φορτίσεων

Link to comment
Share on other sites

edit: είναι ισόγειο είπες, όλα τα φορτία πάνε στο έδαφος χωρίς υπόγειο?

 

ΣΑ γιατί πέρασες, αλλάζεις όψεις?

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα έχεις θέμα στην περίπτωση που δεν έχεις υπόγειο αφού ο παιδικός σταθμός θα γίνει μόνο στο ισόγειο.

 

Όπως ορθά σου επισημαίνει ο Αλέξανδρος τα κινητά φορτία πάνε ανά χρήση. Πχ Οικία 200/τμ Καταστήματα 500/τμ όποτε αν δεν έχεις υπόγειο και να αλλάζει το ελάχιστο απαιτούμενο κινητό φορτίο δεν θα απαιτηθεί επανέλεγχος στατικός του ακινήτου σου.

Αρκεί να μη θελήσεις να κάνεις ανάλογη αλλαγή χρήσης και στον 1ο όροφο.

Η λέξη κλειδί στην περίπτωση σου είναι να μη απαιτηθεί επανέλεγχος στα στατικά, δεν θα έχει επάρκεια με βάση τα σημερινά δεδομένα χωρίς παρεμβάσεις ενίσχυσης.

 

Ναι θα χρειαστείς αλλαγή χρήσης στη άδεια που έχει και είναι πιθανό να πρέπει να προσέξεις της παθητική πυροπροστασία που αλλάζει από την χρήση σου.

Link to comment
Share on other sites

με παθητική μου φαίνεται ασχολούμαστε μόνο με κτίρια που έχουν υποβάλει αίτηση άδειας μετά την 17-02-89 (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του πδ 71/88 κανονισμού πυροπροστασίας των κτιρίων). Στα παλιά όπου απαιτείται απευθείας πυροσβεστική για πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Edited by Roy_Hobbs
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστό μεν αλλά αν κάνει αλλαγή χρήσης νομίζω πως πάει με τις νέες ημερομηνίες πια. Η τελευταία άδεια είναι που καθορίζει τις αιτούμενες μελέτες ή ενέργειες (πχ έλεγχο από πυροσβεστική προ άδεια λειτουργίας).

Αλλά δεν έχω βεβαιότητα τι απαιτήσεις υπάρχουν σήμερα για παιδικούς σταθμούς.

 

(στο προηγούμενο μαζί γράφαμε)

Link to comment
Share on other sites

για την παθητική πυροπροστασία θα διαφωνήσω, άποψη μου μόνο στα μετά του 89 (αρχική άδεια ανέγερσης)

 

για την ενεργητική πυροπροστασία: αν το ΦΕΚ αδειοδότησης ζητάει πιστοποιητικό πυρασφαλείας πάμε απευθείας πυροσβεστική (στα προ του 89 πάντα)

 

για το ΣΑ: σύμφωνα με το Ν4258/14 Άρθρο 21 σε ειδικό κτίριο που έχει έγκριση από φορέα και δεν αλλάζει όψεις, δεν απαιτείται η έγκριση ΣΑ

 

edit: για την απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας παραθέτω σχετικό απόσπασμα του ΦΕΚ 270Β/10:

 

"Εγκρίνουμε τις πιο κάτω συμπληρώσεις και διευκρινήσεις του Κειμένου και των Σχολίων του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού ΕΑΚ 2000, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ως ακολούθως:
1. Καταργείται το τελευταίο εδάφιο των σχολίων της παραγράφου Σ.2.3 ΦΑΣΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: «Τέλος, τα κτίρια με μικτές χρήσεις έχουν συντελεστή σπουδαιότητας γi που εξαρτάται από τη δεσπόζουσα χρήση τους όπως αυτή θα ορίζεται από τον ισχύοντα Κτιριοδομικό Κανονισμό ή άλλες ειδικές διατάξεις». 
2. Προστίθενται τα παρακάτω σχόλια στην παράγραφο Σ.2.3.4 Συντελεστής σπουδαιότητας κτιρίων: Σ.2.3.4 Συντελεστής σπουδαιότητας κτιρίων
[1] Ο όρος «κτίριο» στις κατηγορίες σπουδαιότητας υπονοεί ένα στατικώς ανεξάρτητο δόμημα.
[2] α) Στα κτίρια με μικτές χρήσεις η τιμή του συντελεστή σπουδαιότητας γi, αντιστοιχεί στη δυσμενέστερη κατηγορία σπουδαιότητας σύμφωνα με τον Πίνακα 2.3 και όχι στη μέγιστη από πλευράς επιφάνειας χρήση του κτιρίου. Σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης τμήματος υφισταμένου κτιρίου για χρήση με υψηλότερο συντελεστή σπουδαιότητας, ανεξαρτήτως του ποσοστού του επί του συνόλου του κτιρίου, ο επανέλεγχος γίνεται με το δυσμενέστερο συντελεστή σπουδαιότητας, επιτρέπεται ο έλεγχος της αντοχής των φερόντων στοιχείων να γίνεται – για τους συνδυασμούς δράσεων με σεισμό – με μειωμένους τους συντελεστές ασφαλείας των υλικών κατά 10%. Η μείωση αυτή δεν επιτρέπεται εάν το ποσοστό επιφανείας για το οποίο γίνεται αλλαγή χρήσης υπερβαίνει το 50% του συνόλου"
 
στην προκειμένη περίπτωση έχουμε αλλαγή από κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 σε Σ3 με φορτία που διοχετεύονται απευθείας στο έδαφος (αν δεν έχει υπόγειο). Είναι ένα λεπτό ζήτημα που θέλει περαιτέρω ψάξιμο κατά τη γνώμη μου.
Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Για το Σ.Α απορώ και εγώ αλλά αφού μου δόθηκε από τον ιδιοκτήτη θα το χρησιμοποιήσω...

 

Το κτήριο έχει υπόγειο δυστυχώς και ξύλινο πάτωμα  μεταξύ υπογείου και ισογείου......τι πιθανότητες υπάρχουν??? πιστεύω καμία!! 

Edited by Patrick
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.