Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαφορά Κ.Α. στο 1ο και 2ο πιστοποητικό


Recommended Posts

Σε εξοικονομώ σε διαμέρισμα το 1ο και το 2ο πιστοποιητικό έχουν διαφορά στο Κ.Α. (όπως φαίνεται στα σχέδια)

 

Η αλλαγή που έκανα είναι από λέβητα πετρελαίου (κεντρική θέρμανση με 12 στήλες) σε επίτοιχο λέβητα αερίου.

 

Περαιτέρω αλλαγές είναι ότι στον λέβητα αερίου έβαλα τοπική σύνδεση και ενώ στο κεντρικό λέβητα είχα βοηθητικά συστήματα 50W (επιμερίζοντας τον κυκλοφορητή) στον λέβητα αερίου έβαλα κατανάλωση 90W

post-6641-0-36656700-1404306064.jpg

post-6641-0-70871800-1404306069.jpg

Link to comment
Share on other sites

Έχεις λίγο παραπάνω κατανάλωση στη θέρμανση, μάλλον λογω της διαφοράς βοηθητικών συστημάτων. Στην πρώτη περίπτωση το ΚΑ κρατάει το βοηθητικά του αρχικού λέβητα. Στη δεύτερη περίπτωση έχεις 40W παραπάνω ισχύ βοηθητικών, την οποία λαμβάνει και το Κ.Α. Αλλά μου φαίνονται πολλές 3.2KWh/m2 το χρόνο για 40W μόνο. Δοκίμασε να βάλεις και στην δεύτερη περίπτωση ίδια ισχύ (50W) στα βοηθητικά και πες μας τι σου βγάζει.

Link to comment
Share on other sites

akaliak, στην δεύτερη περίπτωση (μη κεντρικό σύστημα θέρμανσης) η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων του Κ.Α. παίρνει την τιμή 0,1 [W/m2] (υποτίθεται ότι σ' αυτή την περίπτωση το Κ.Α. έχει λέβητα κεντρικής θέρμανσης με την παραπάνω ισχύ βοηθητικών συστημάτων), ενώ ο χρόνος λειτουργίας των βοηθητικών του είναι ίδιος με αυτέ του εξεταζόμενου κτιρίου. Αν π.χ. είναι στην Α ή β κλιματική ζώνη (116 ημέρες λειτουργίας για κατοικία, 18 ώρες την ημέρα και συντελεστή διόρθωσης fBAC,el = 1 λόγω του ότι το Κ.Α. έχει κατηγορία αυτοματισμών Γ), η ετήσια κατανάλωση των βοηθητικών συστημάτων του Κ.Α. για θέρμανση, θα είναι: ((166*18*0,5) [h] *0,1 [W/m2] * 1) / 1000 = 0,1494 [kWh/m2/year].

 

Στην πρώτη περίπτωση (κεντρικός λέβητας και στο υπό εξέταση κτίριο και στο Κ.Α.) -όπως λες κι εσύ- τόσο ο χρόνος λειτουργίας όσο και η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων του Κ.Α. στη θέρμανση, είναι ίδια με αυτά του εξεταζόμενου κτιρίου. Αυτό που (μπορεί και να) αλλάζει είναι ο συντελεστής βαρύτητας fBAC,el.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε zio7,

Το πρόβλημα δεν είναι στις καταναλώσεις σου.

 

Η αλλαγή του τύπου συστήματος θέρμανσης είναι αυτή που δημιουργεί την διαφοροποίηση στο Κτίριο Αναφοράς.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (π.χ. αλλαγή κουφωμάτων από σταθερά σε ανοιγόμενα και αντιστρόφως).

 

Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς εδώ:

Πρόβλημα με τις αντλίες θερμότητας στο κτίριο αναφοράς

 

Εν συντομία:

Όταν φτιάχνεις το σενάριο σου στο 1ο ΠΕΑ, το ΚΑ όλου του xml είναι «στημένο» με κεντρικό λέβητα πετρελαίου.

Στο 2ο ΠΕΑ τώρα, όπου έχεις εξ αρχής τοπικό ατομικό λέβητα αερίου, το ΚΑ θα είναι διαφορετικό.

 

Αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί αποτελεί επικίνδυνη τρικλοποδιά στο «Εξοικονομώ».

Μπορεί στο σενάριο του 1ου ΠΕΑ να ανεβαίνεις μία και δύο κατηγορίες και όταν φτάνεις να υλοποιήσεις το 2ο ΠΕΑ να μην ανεβαίνεις ούτε μια. Ίσως μάλιστα και να πέφτεις…

Γι αυτό, στην φάση του 1ου ΠΕΑ, πρέπει πάντα να φτιάχνεις ένα νέο «παρθένο» xml για να δοκιμάζεις τα στοιχεία του σεναρίου σου.

 

Για τα βοηθητικά συστήματα που αναφέρεις στο μήνυμα σου (εννοείς τον κυκλοφορητή φαντάζομαι), θα πρέπει να δεις αν ο λέβητας σου έχει εγκατεστημένο εξωτερικό κυκλοφορητή με δική του γραμμή τροφοδοσίας ρεύματος.

Αν όχι (που είναι και το πιθανότερο – οι ατομικοί τοπικοί λέβητες έχουν συνήθως ενσωματωμένο εσωτερικό κυκλοφορητή), τότε η κατανάλωση βοηθητικών μονάδων είναι 0.

Η ισχύς του κυκλοφορητή εμπεριέχεται στην συνολική ισχύ του λέβητα.

Edited by vagom
Link to comment
Share on other sites

vagom, δεν νομίζω πως ισχύουν αυτά που λες στις δυο τελευταίες προτάσεις του μηνύματός σου.

Από αυτά που γράφει στην 4.5. της 1ης ΤΟΤΕΕ, προσωπικά τουλάχιστον, δεν συμπεραίνω κάτι τέτοιο. Επίσης, στην βοήθεια του προγράμματος, λέει ότι <<Αν δεν υπάρχουν βοηθητικές μονάδες στο σύστημα θέρμανσης, ως ισχύς βοηθητικών μονάδων πρέπει να εισάγεται η τιμή μηδέν (0)>>. Ακόμη και ο ενσωματωμένος κυκλοφορητής ενός επίτοιχου (ή επιδαπέδιου) λέβητα, δεν παύει να είναι ένα βοηθητικό σύστημα που πρέπει να καταχωρηθεί η ισχύς του.

 

Τώρα, για το πως καταλαβαίνει το λογισμικό ότι έχουμε τοπικό σύστημα παραγωγής θερμότητας, παρόλο που επιλέγουμε "λέβητα", ώστε ανάλογα να πάρει την ανάλογη τιμή (0,1 [W/m2]) για τα βοηθητικά συστήματα, υποθέτω από την μη μη συμπλήρωση ισχύος στο δίκτυο διανομής και από τον αντίστοιχο βαθμό απόδοσης (μονάδα).

 

Γνώμη μου πάντα.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Zio βάλε στο δεύτερο ΠΕΑ την ίδια ισχύ και τον ίδιο β.α. για το δίκτυο μαζί με τα 50w βοηθητικά. Λογικά θα πρεπει να βγαίνει ίδιο το ΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Επανερχομαι γιατί σκέφτηκα και κάτι άλλο. Αλλάζει και ο β.α. του λεβητα του ΚΑ στο 2ο ΠΕΑ αφού η ισχύς του λεβητα έχει αλλάξει και απο πχ 150kw που ηταν του κεντρικού, έγινε 24kw του επιτοιχου.

Link to comment
Share on other sites

Η ισχυς του κυκλοφορητη και του καυστηρα συμπεριλαμβανεται στην ισχυ (και κατ επεκταση και στην αποδοση της μοναδος) μονο στις αντλιες θερμοτητας

Σε περιπτωσεις ειτε επιτοιχων λεβητων ειτε ατομικων, κεντρικων η οτιδηποτε αλλο, η ηλεκτρικη ισχυς καταχωρειται κανονικα στα βοηθητικα συστηματα.

Τουλαχιστον πανω απο 300 ΠΕΑ που εχω βγαλει ειχαν ατομικο λεβητακι ΦΑ.

Και μαλιστα εχει επισημανθει το οτι η μεγαλη ηλεκτρικη ισχυς των βοηθητικων συστηματων σε ατομικα λεβητακια ειναι και μια αιτια (περαν της κατηγοριας αυτοματισμων Γ) που ανεβαζει κατηγορια το ακινητο (αυξανοντας παντα καταναλωσεις σε θερμανση)

Link to comment
Share on other sites

Παρακάτω ανεβάζω φωτογραφίες από τρεις περιπτώσεις. 

Στην πρώτη περίπτωση είναι το 1ο πιστοποιητικό με το σενάριο του. (αλλαγή κεντρικής θέρμανσης με λέβητα αερίου, στον οποίο πιστεύω ότι μετράμε την ηλεκτρική του κατανάλωση)

Στην δεύτερη περίπτωση έχω το 2ο πιστοποιητικό, στο οποίο έχω διαφορά στο Κ.Α. με το 1ο περίπου 3,8 KWh/m2

Και στην Τρίτη περίπτωση έχω βάλει στο 2ο πιστοποιητικό τον ίδιο β.α. στο δίκτυο διανομή με το αρχικό Κ.Α. και την ίδια ισχύ βοηθητικών μονάδων με το Κ.Α. και πάλι όμως έχω διαφορά περίπου 0,9 KWh/m2

post-6641-0-19416200-1404369355.jpg

post-6641-0-95485800-1404369361_thumb.jpg

post-6641-0-19349400-1404369367.jpg

post-6641-0-21914000-1404369373_thumb.jpg

post-6641-0-95260600-1404369378.jpg

post-6641-0-08993900-1404369386_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.