Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η Αρχαιολογία δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων


Engineer

Recommended Posts

Είναι σαφές πιστευω ότι για τους παραδοσιακούς οικισμούς θα πρέπει η τακτοποίηση να περάσει πρώτα γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής, δεν υπήρχε κανένας αρχαιολόγος σε αυτήν την επιτροπή?

Link to comment
Share on other sites

Μα και αρχαιολόγος να μην υπήρχε στην επιτροπή, πιστεύω ότι οι αρχιτέκτονες είναι η πλέον κατάλληλη ειδικότητα για συστάσεις εναρμόνησης του κτίσματος με την αρχιτεκτονική της περιοχής.

 

Μάλλον δεν πέρασε από επιτροπή!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ότι το κτήριο ήταν εντος οικισμου δεν λέει κ κάτι... Το ρυμοτομικο της πόλης τι όριζει για την συγκεκριμένη περιοχή??? Και απο τη στιγμη που είναι ιστορικος τόπος κηρυγμένος απο το '59 ο μηχανικός δεν εκανε ερευνα για την νομιμοποιηση??? Λυπάμαι αλλα ο μηχανικός δεν εκανε καλα την ερευνα του και καλα κάνει η αρχαιολογικη υπηρεσία δεν δεχεται την νομιμοποιηση.... Που βάζω κ στοιχημα το ΦΕΚ της κύρυξης του χώρου θα ορίζει την αρχαιολογικη υπηρεσια αρμοδια για τον ελεγχο του αρχαιολογικου χώρου απο τότε.... Επομένως δεν συμμορφωθηκε ο μηχανικος στους όρους γιατι ποτε δεν πηγε να ρωτήσει τι προβλέπει η αρχαιολογια για την  κατασκευη του κτηριου ....  Μπράβο στην αρχαιολογια.. Κανει καλα την δουλεια της σε αντιθεση με τον μηχανικο που δεν εκανε σωστη ερευνα..... Κ τι νακανουμε δεν μπορουν να νομομοποιηθούν όλα οπουδηποτε.....Τέλος πηγε για τακτοποιηση με τον νομο του 2011 που οριζει χαρακτηριστηκα οτι δεν νομιμοποιουνται/τακτοποιούνται αυθαιρετα εντος αρχαιολογικου χώρου.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ αρχαιολόγος στα Χανιά μου έχει πει ότι δεν εφαρμόζει ΦΕΚ επειδή... δεν το έχει υπογράψει ο υπουργός πολιτισμού!

 

(συγκεκριμένα τον Ν-4164/13 που τροποποιεί τον ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ Νόμο 3028/2002 αρθ. 10 και λέει ξεκάθαρα ότι πλέον για εσωτερικές εργασίες δεν έχει λόγο έγκρισης η αρχαιολογία..)

 

Χαρτί λοιπόν, δώστο μου εγγράφως, 4 μήνες μετά τίποτα...

 

και ότι έχει μιλήσει με την τάδε του υπουργείου και δεν συμφωνούν λέει και να μην εφαρμόζουν..

 

τι ψάχνουμε, ο καθένας κάνει ότι θέλει..

 

Δεν αντιλέγω πάντως με τους παραπάνω προλαλήσαντες, διαφωνώ πλήρως και καθέτως με τον Ν4178 , ειδικά σε αρχαιλογικούς χώρους δεν έπρεπε να ακουμπάει κανένας για νομιμοποίηση χωρίς έγκριση αρχαιολογίας. Αναιρεί τις -όποιες- προσπάθειες γίνονται να έχουμε αξιοπρεπείς αρχαιολογικούς χώρους...

Link to comment
Share on other sites

Οι αρχαιολογικές καλά θα έκαναν να εφάρμοζαν κατά γράμμα το Ν.4178/13 διότι είτε τους αρέσει είτε όχι είναι και αυτός ένας νόμος του κράτους όπως για παράδειγμα ο ποινικός κώδικας. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο κάποιος προϊστάμενος αρχαιολογίας επιλέγει  ποιους νόμους  θα εφαρμόσει και ποιους όχι. Για ποιο λόγω δηλαδή εφαρμόζει σαν πολίτης τον ποινικό κώδικα και όχι το Ν.4178?

 

 Αν διαφωνούσε θα μπορούσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης όπως κάθε πολίτης και αν πιστεύει ότι ο υπουργός πολιτισμού είχε διαφορετική άποψη και δεν υπέγραψε κάτω από το κείμενο τότε να τον ρωτήσει γιατί ψήφισε τους Ν.3843, το Ν4014 και Ν.4178 στην βουλή. Ο νομοθέτης καλός ή κακός άφησε παράθυρο για την νομιμοποίηση – τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αρχαιολογικό χώρο και τόπο στην περίπτωση που δεν απαγορευόταν η δόμηση κατά την περίοδο κατασκευής του αυθαιρέτου και εφόσον εγκριθεί μορφολογικά από την επιτροπή του άρθρου 12.  

 

Η αρχαιολογία καλό θα ήταν να περιορίσει τις αρμοδιότητες της στην επίβλεψη των εκσκαφών και στο μορφολογικό έλεγχο μνημείων και δε χρειάζεται να γνωμοδοτεί για τη μορφολογική ένταξη κάθε κατασκευής που βρίσκεται σε αρχαιολογικό τόπο.  Η επιτροπή του άρθρου 12 και το ΣΑ πιστεύω είναι αρκετά.  Η χρονική καθυστέρηση των θεμάτων όταν πρέπει να εξασφαλιστεί η γνωμοδότηση όλων παρακλαδιών της υπηρεσίας όπως εφορίες κλασικών, βυζαντινών, νεωτέρων μνημείων κλπ, αλλά και των τοπικών και κεντρικών αρχαιολογικών συμβουλίων είναι φοβερή το αποτέλεσμα το ίδιο. Δηλαδή μετά από την 3-4ετή αναμονή (στην καλύτερη περίπτωση) η εγκεκριμένη μελέτη καταλήγει να είναι ίδια με αυτή που θα μπορούσε να συντάξει ένας μηχανικός εάν είχε ένα καθοριστεί ένας βασικός μπούσουλας με την τεχνοτροπία της κάθε περιοχής ο οποίος θα έπρεπε υποχρεωτικά να εφαρμοστεί και μετά να ελεγχθεί από τους ελεγκτές δόμησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.