Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλεκτρονικών Μηχανικών(χανία), Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών


Spyros Stouraitis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, τελείωσα την τρίτη λυκείου και ενδιαφέρομαι για τις εν λόγω πολυτεχνικές σχολές και μόνο. Κάνοντας μια έρευνα σε διάφορα ελληνικά φόρουμς μετά από ένα σημείο άρχισαν να πονούν τα μάτια μου από τους διαξιφισμούς μεταξύ των αποφοίτων αυτών των σχολών, ας κάνουμε ένα κατατοπιστικό, ενημερωτικό και αντικειμενικό ποστ.
Αρχικά θέλω να σας ενημερώσω ότι με τα περσινά δεδομένα περνώ σε όλα τα τμήματα εκτός από της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, θέλω να με ενημερώσετε, αν σας είναι εύκολο, για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για το κύρος του πτυχίου της κάθε σχολής καθώς και για την ευελιξία αυτού. Είναι όλες οι σχολές ισότιμες, ή υπάρχουν σχολές "κατώτερου θεού"; αντιλαμβάνεστε πως το λέω, δεν θέλω παρερμηνείες. Ακόμα οφείλω να σας ενημερώσω ότι είμαι κομπιουτεράκιας, με ενδιαφέρει η ρομποτική και ο προγραμματισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα με χάλαγε να γίνω ένας καλός μηχανολόγος, ίσα ίσα. Θέλω κάτι που να με εξειδικεύσει αλλά ταυτόχρονα να μου εξασφαλίσει ένα δυνατό χαρτί ώστε να είμαι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, όποια και να είναι αυτή. Τέλος, όσον αφορά τα θέματα τις ενέργειας παρατήρησα ότι σε όλες τις προαναφερθείσες σχολές υπάρχουν τέτοιου είδους μαθήματα.
Να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν,

 

Η Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) δεν είναι αντίστοιχη με τις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, υπό την έννοια ότι δεν προσφέρει μαθήματα στον τομέα της ενέργειας (παραγωγή, μεταφορά, διανομή, Η/Μ εγκαταστάσεις). Νομίζω γίνεται μια προσπάθεια να μετονομαστεί σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

 

Η Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχουν τις ακόλουθες κατευθύνσεις: Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονική-Ρομποτική, Ενέργεια. Άρα μπορείς να ασχοληθείς σχεδόν με τα πάντα.

 

Οι σχολές Μηχανολόγων εξειδικεύονται στον τομέα τις θερμότητας, ρευστών, ενέργειας, επιχειρησιακής έρευνας, ρομποτικής, μηχανικής κλπ.

 

Εάν σου αρέσουν η πληροφορική-τηλεπικοινωνίες-ηλεκτρονική πηγαίνεις για ηλεκτρολόγους ή ηλεκτρονικούς.

 

Εγώ μεταξύ Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών θα προτιμούσα Ηλεκτρολόγους γιατί έχουν μεγαλύτερο αντικείμενο, δηλαδή τα ενεργειακά και είναι πιο αναγνωρίσιμη σχολή στην Ελλάδα από τους ιδιώτες (άποψή μου), επίσης έχουν νομοθετικά ορισμένα (τουλάχισον μέχρι πρόσφτα) επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Εάν θέλεις περισσότερο μηχανολογικά, μηχανές εσωτερικής καύσης, ρομποτική κλπ πας στους μηχανολόγους.

 

Στην Ελλάδα οι Μηχανολόγοι και οι Ηλεκτρολόγοι έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σε σχέση με Η/Μ μελέτες και εγκαταστάσεις.

 

Επίσης, εξέτασε και το ενδεχόμενο των Ναυπηγών, καθώς πέραν των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων έχουν και δικαιώματα σε ναυπηγικά έργα.

 

Είναι λίγοι οι απόφοιτοι και οι ναυτιλιακές πληρώνουν καλά. Σε συνδυασμό και με μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (σωληνώσεις, offshore πλατφόρμες κλπ) πιστεύω θα υπάρχει αξιόλογο αντικείμενο.

 

Ελπίζω να βοήθησα, εάν θες κάτι άλλο εδώ είμαστε.

Edited by JasonK
Link to comment
Share on other sites

1)Σε μια εταιρία επεξεργαστών ή σε μια εταιρία οπτικών ινών, θα προτιμηθεί ένας ηλεκτρονικός ή ένας ηλεκτρολόγος. 
2)Η νομοθεσία (τυπικά) δίνει ίσα επαγγελματικά δικαιώματα και στους 2; Ποια είναι η κύρια διαφορά τους πέραν της υπογραφής;

Link to comment
Share on other sites

1) Σε τέτοιου είδους εταιρείες δεν παίζει ρόλο, αρκεί να έχεις την αντίστοιχη εξειδίκευση.

 

2) Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι έχουν, βάσει νομοθεσίας, ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Οι ηλεκτρονικοί δεν γνωρίζω εάν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα θεσμοθετημένα εν Ελλάδι. Ψάξε το καλύτερα στο website της σχολής.

 

Εάν ενδιαφέρεσαι για ηλκτρονική-τηλεπικοινωνίες διάλεξε Ηλεκτρολόγους ή Ηλεκτρονικούς.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποκλειστικά δικές μου απόψεις. Σκέψου καλά τι πραγματικά θέλεις και αποφάσισε.

 

Καλή τύχη!

Link to comment
Share on other sites

1)Σε μια εταιρία επεξεργαστών ή σε μια εταιρία οπτικών ινών, θα προτιμηθεί ένας ηλεκτρονικός ή ένας ηλεκτρολόγος. 

 

 

Οποιος απτους 2 εχει πιο σοβαρη εμπειρια στο αντικειμενο. Επισης δεν ξερω κατα ποσο ειναι αρνητικο το οτι οι ηλεκτρονικοι δεν εχουν επαγγελματικα δικαιωματα .

 

Απο κει και επειτα πιστευω πλεον ειμαστε στην εποχη που τα χαρτια εχουν ψιλοχασει την αξια τους οποτε το μονο που μπορω να σε συμβουλεψω ειναι να επενδυσεις προσωπικο χρονο σε γλωσσες προγραμματισμου , ξενες γλωσσες , internships και προσωπικα projects( πχ github?) . Οποτε ανοιξε στο ενα tab αγγελιες απο εταιρειες του εξωτερικου στον τομεα που σε ενδιαφερει και δες τι ζητανε και σε ενα αλλο tab CV αλλονων στο linkedin που δουλευουν στον τομεα που θες να δουλεψεις και προσπαθησε να χτισεις το αναγκαιο υποβαθρο (ακαδημαικο και γενικων γνωσεων) ωστε οπως λες να εισαι ανταγωνιστικος στην αγορα εργασιας .

Edited by lefe
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι αν αξίζει να δουλέψω σκληρά για 5 χρόνια για το δίπλωμα του μηχανικού ηλεκτρονικού όσο για το δίπλωμα του μηχανικού ηλεκτρολόγου. Με ενδιαφέρει το πόσο ισχυρά είναι αυτά τα 2 πτυχία.

Edited by Spyros Stouraitis
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει μηχανολόγος ηλεκτρονικός ούτε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος (αυτό κάποτε στη Δύση υπήρχε..)...

Πλέον υπάρχουν μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί (δεν έχω καταλάβει τι κάνουν, δεν είχαν καν επαγγελματικά δικαιώματα από ότι ξέρω ούτε έχουν) και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί & μηχανικοί υλ.υπολογιστών..

Αφού απορρίπτεις το πρώτο, σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις, διάλεξε το τρίτο έχει περισσότερες δυνατότητες...

Link to comment
Share on other sites

Έχετε δίκιο συγγνώμη το διόρθωσα. Όσον αφορά λοιπόν τους ηλεκτρονικούς και ηλεκτρολόγους πέρα από τα επαγγελματικά είναι κάποιο πτυχίο που έχει μεγαλύτερη αξία; ή και οι 2 μπορούν να ασχοληθούν με διαφορετικά και όμορφα πράγματα; Μήπως οι ηλεκτρολόγοι ρίχνουν στους ηλεκτρονικούς; 

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ναι τους ρίχνουν όπως το θέτεις...Από την άλλη ισχύει αυτό που σου έγραψα, έχουν επίσης σαφώς περισσότερους διεξόδους και μεγαλύτερο εύρος 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους, αν έχει κάποιος κάποια επιπλέον κατατοπιστική άποψη επί του θέματος θα ήταν σωτήρια η παραίνεση του.

Edited by Spyros Stouraitis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.