Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας σε εκκλησίες μετά από σεισμό


Recommended Posts

Καλησπέρα!

 

Δεν ξέρω αν έχει αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοια κατάσταση, αλλά σας περιγράφω αυτό που ζω εγώ τις τελευταίες μέρες.

 

Μετά από πρόσφατο σεισμό στην περιοχή επικοινώνησαν με το γραφείο εκκλησιαστικά συμβούλια τριών εκκλησιών και μετά από επιτόπια αυτοψία και οι τρεις πρέπει να επισκευαστούν (μικρές ζημιές στα επιχρίσματα ευτυχώς).

 

Μίλησα με την ΥΔΟΜ και είδαμε ότι οι 2 από αυτές είναι και σε περιοχή ενδιαφέροντος της 14ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων.

 

Η διαδικασία γνωστή λίγο πολύ: προετοιμασία φακέλλου, αποστολή στο Σ.Α., αποστολή στην αρχαιολογία και μετά τις εγκρίσεις έκδοση της ΕΕΜΚ.

 

Μετά από συζήτηση με την Μητρόπολη μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε στους παραπάνω, θα το τακτοποιήσουν εσωτερικά, και το μόνο που θέλουν είναι μία τεχνική έκθεση και έναν προυπολογισμό των εργασιών.

Τα συνεργεία είναι έτοιμα, λεφτά υπάρχουν και γιατί τους καθυστερούμε! (ο ν4030 τους είναι άγνωστος και δεν θέλουν να ξέρουν "ανούσιες λεπτομέρειες")

 

Η ΥΔΟΜ με ενημέρωσε ότι ίσως βγει ενημέρωση στο ΥΠΕΚΑ περί αρμοδιοτήτων για παρόμοια θέματα , όμως μέχρι πριν από λίγο δεν είχαν νεώτερα.

 

Η 14η Εφορεία, ανένδοτη, θέλουν να τις περάσουν από τοπικό συμβούλιο και δεν τους ενδιαφέρει η γνώμη ούτε της ναοδομίας, ούτε του Σ.Α.

 

Το Σ.Α. ανένδοτο ότι πρέπει να δωθεί έγκριση από αυτό. 

 

Η ΥΔΟΜ να μην ξέρει πως να με κατευθύνει..... και το κερασάκι...... τα πανυγήρια εντός καλοκαιριού πλησιάζουν και εμείς στεκόμαστε εμπόδιο και βάζουμε τρικλοποδιές στην εκκλησία και στο ποίμνιό της.

 

Καμία συμβουλή;

Εγώ είμαι διατεθειμένη να στείλω για έγκριση παντού, αυτοί δεν ξέρουν ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΕΜΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ή....οπως θα το λεγαμε  με αλλα λογια...

 

ειναι ολοι  για "τα πανηγυρια"

 

[κοιτα μονο μην σου πούν ..

 

"για το σοβατισμα θελουμε αμμο ψιλη απο το ποταμι  περασμενη  απο το κοσκινο  στο  χερι......ασβεστη απο την...ασβεσταρια και αχυρα απο τον καμπο....μαζεμενα τελη Αυγουστου...οχι νωριτερα...]

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Μετά από συζήτηση με την Μητρόπολη μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε στους παραπάνω, θα το τακτοποιήσουν εσωτερικά, και το μόνο που θέλουν είναι μία τεχνική έκθεση και έναν προυπολογισμό των εργασιών.

 

αμήν αμήν λέγω υμίν αρ. 53 4178/13

νομίζω έχουν δίκιο

ως μέλος (άλλου εκτός βορείου Αιγαίου) ΣΑ λέω ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, είχαμε αντιμετωπίσει κάτι πρόσφατα και κοιτάξαμε μόνο τον περιβάλλοντα χώρο

http://www.amen.gr/article14864

άδεια ή ΕΕΜΚ τεσπα θα πάρεις από ΥΔΟΜ μόνο αν είναι ιδιωτικοί ναοί (διάβασε και το άρθρο λεπτομερέστερα)

Edited by imhotep
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ,

πιστεύω ότι αύριο θα γίνει ξεκαθάρισμα και αισιοδοξώ ότι θα ξέρω μέχρι το μεσημέρι την διεύθυνση του παραλήπτη!

Link to comment
Share on other sites

N 4258/14 ΦΕΚ 94α

Άδειες Δόμησης Εκκλησιαστικών Ακινήτων της Εκκλησίας Κρήτης

1.     Για την έκδοση της άδειας δόμησης και της έγκρι− σης δόμησης ακινήτων των νομικών προσώπων του ν. 4149/1961 (Α΄ 41) «Περί Καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και άλλων τινών διατάξε− ων» εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4030/ 2011 (Α΄ 249).

2.     Ειδικώς, για κάθε οικοδομική εργασία που αφορά σε Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και τα υφιστάμενα Μετόχια αυτών, Μητροπολιτικά Μέγαρα (ένα (1) σε κάθε Μητρό− πολη), που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε εκκλη− σιαστικά νομικά πρόσωπα του ν. 4149/1961 ειδικά όσον αφορά τον περίβολο και ό,τι περικλείεται εντός αυτού και εξυπηρετεί την κοινοβιακή ζωή, η έγκριση δόμησης εκδίδεται από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

3.       Για τα ως άνω έργα η γνωμοδότηση επί των αρχι− τεκτονικών μελετών εκδίδεται πριν την έγκριση δόμη− σης από το Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου της επόμενης παραγράφου.

4.        Συστήνεται στην Εκκλησία της Κρήτης Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανή− σου που αποτελείται από:

α) έναν κληρικό ή καθηγητή Αρχιτεκτονικής σε Πολυ− τεχνική Σχολή, ως Πρόεδρο,

β) έναν Αρχιτέκτονα, υπάλληλο του Υπουργείου Πε− ριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που ορίζεται από τον Υπουργό με τον αναπληρωτή του,

γ) έναν Αρχιτέκτονα εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμε− λητηρίου Ελλάδος, που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.,

δ) έναν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι.,

ε) έναν Πολιτικό Μηχανικό ή Μηχανολόγο Μηχανικό ή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. αναλόγως προς το θέμα της συνεδρίας,

στ) έναν αγιογράφο ή ξυλογλύπτη ή μαρμαρογλύπτη αναλόγως προς το θέμα της συνεδρίας,

ζ) έναν Αρχιτέκτονα, υπάλληλο του Υπουργείου Πολι− τισμού και Αθλητισμού, που ορίζεται από τον Υπουργό με τον αναπληρωτή του.

Ο Πρόεδρος, τα μέλη, με τους αναπληρωτές τους, πλην των περιπτώσεων β΄ και ζ΄, και ο γραμματέας του Συμβουλίου διορίζονται από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με διετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται.

 

5.       Μετά την έγκριση δόμησης η άδεια δόμησης και η άδεια χρήσης λατρευτικών χώρων ή η άδεια χρήσης μη λατρευτικών χώρων εκδίδεται κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου από την Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) της Εκκλησίας Κρήτης της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου. Για την έναρξη εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών, πέραν όσων προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, η άδεια δόμησης αποστέλλεται στην κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και αποτελεί αρχείο της για την εκκίνηση της διαδικασίας ελέγχου των κατασκευών κατά τις διατάξεις του ν. 4030/2011.

6.          Συστήνεται στην Εκκλησία Κρήτης και των Ιε− ρών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου, Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες των Υπηρεσι− ών Δόμησης του ν. 4030/2011, όπως εκάστοτε ισχύουν, και εκδίδει την άδεια δόμησης χωρικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κρήτης αποκλειστικά και μόνο για τα:

α) Μητροπολιτικά μέγαρα (ένα (1) σε κάθε Μητρόπολη).

β)  Τους  Ιερούς  Ναούς  εφόσον  ανήκουν  αποκλειστι− κά  και  μόνο  σε  εκκλησιαστικά  νομικά  πρόσωπα  του ν. 4149/ 1961 και των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και  τα  προσκτίσματά  τους.  Η  ανέγερση  προσκτίσμα− τος  επιτρέπεται  μόνο  σε  Ιερούς  Ναούς,  που  ανήκουν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα του ν. 4149/1961 και εφόσον  αποτελούν  ενιαίο  αρχιτεκτονικό  σύνολο  με  τον

Ιερό Ναό και εξυπηρετούν τον Ιερό Ναό.

γ) Τις Ιερές Μονές ειδικά όσον αφορά τον περίβολο και ό,τι περικλείεται εντός αυτού και εξυπηρετεί την κοινοβιακή ζωή.

δ) Σε κάθε περίπτωση η έγκριση δόμησης και η έκ− δοση άδειας δόμησης για ιδιωτικούς Ιερούς Ναούς και παρεκκλήσια εκδίδονται από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) των δήμων.

Η άδεια χρήσης λατρευτικών χώρων ή η άδεια χρήσης μη λατρευτικών χώρων αποτελούν νόμιμη προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών ή χρήσεων που αδειο− δοτούνται με την άδεια δόμησης και είναι δυνατόν να ενσωματώνονται στο ίδιο στέλεχος.

7.      Η ανωτέρω Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας Κρήτης υπάγεται στην εποπτεία και έλεγχο του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το προσωπικό της υπηρεσίας προσλαμβάνεται και μισθοδοτείται από την Εκκλησία Κρήτης. Η Υπηρεσία Δόμησης είναι ενταγμένη στο εκάστοτε ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο είναι συνδεδεμένες και οι λοιπές Υ.ΔΟΜ..

8.        Ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή αίτησης για έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλει αίτηση και φάκελο στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. μέσω της κατά τόπον αρμόδιας Ιεράς Μητροπόλεως, εφόσον διατυπώνεται και σύμφωνη γνώμη του επιχωρίου Μητροπολίτου. Η παραπάνω διαδικασία τηρείται για κάθε Ιερή Μονή ή Ιερό Ναό, που ακολουθεί το δόγμα της Ανατολικής Ορ− θοδόξου Εκκλησίας του Χριστού είτε ανήκει σε εκκλη− σιαστικό νομικό πρόσωπο είτε σε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εντός χωρικής αρ− μοδιότητας της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου.

9.                 Για τον αγιογραφικό και λοιπό διάκοσμο όλων των Ιερών Μονών και Ιερών Ναών, που αποτελεί καλλιτεχνική εργασία, απαιτείται επίσης άδεια από την Υ.ΔΟΜ. της Εκκλησίας της Κρήτης και σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Εκκλησίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

10.         Κανονισμός της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης που εκδίδεται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξειδικεύει τη συγκρότηση, οργάνωση, αρμοδιότητες, τη διοικητική υποστήριξη, τη λειτουργία και το υπηρεσιακό καθε− στώς των παραπάνω υπηρεσιών και οργάνων, τη δημι− ουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου τους. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο τρόπος ενημέρωσης, διασύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων του αρχείου της Υπηρεσίας Δόμησης με τις αρχές, που είναι υπεύθυ− νες για την τήρηση των διατάξεων 1 − 4 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) και των εκτελεστικών του κανονιστικών πράξεων, όπως εκάστοτε ισχύουν.

11.      Τα κτίρια  της παραγράφου 2 είναι ειδικά κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος και επιτρέπονται παρεκκλί− σεις με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέρ− γειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά το άρθρο 27 του ν. 4067/2012, όπως εκάστοτε ισχύει, μετά από γνώμη και του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου.

12.      Για την κατασκευή ή επισκευή των οικοδομών της περίπτωσης Β΄, αντί του τίτλου ιδιοκτησίας, οι ενδιαφε− ρόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν, προκειμένης της έκδοσης έγκρισης και άδειας δόμησης, στην αρμό− δια Υπηρεσία τα ακόλουθα δικαιολογητικά έγγραφα:

Α. Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο περί μη διεκδικήσεως του ακινήτου από το Δημόσιο ή Ο.Τ.Α..

Β. Συμβολαιογραφική πράξη, που συντάσσεται κατά τις διατάξεις των άρθρων 7 του ν. 3800/1957 (Α΄ 256) ή 88 του α.ν. 2200/1940 (Α΄42), υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του εκκλησιαστικού νομικού προσώπου και συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα. Πράξη κατά τις ανωτέρω διατάξεις συντάσσεται και για ακίνητα Ιερών Μονών.

Γ. Προκειμένου για υφιστάμενα κτίρια υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνεται ο χρόνος ανέγερσής τους.

13.      Τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω παραγράφους για τα ακίνητα των νομικών προσώπων του ν. 4149/1961 (Α΄

41) «Περί Καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και άλλων τινών διατάξεων» ισχύουν και για ακίνητα Ιερών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατρι− αρχείου της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου. Για την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου την αίτηση για έκδοση της έγκρισης δόμησης της παραγράφου 8 του παρόντος, με το σχετικό φάκελο, υποβάλλει στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. ο Πατριαρχικός Έξαρχος, με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Για την επισκευή σοβάδων ενός καμπαναριού κατά τον ΝΟΚ απαιτείται

η έκδοση Ε.Ε.Μ.Κ (με ανάληψη ευθύνης από μηχανικό για τα ικριώματα) 

 

Ερώτημα:

Από ποια υπηρεσία  όμως θα εκδοθεί!

1. από την ΥΔΟΜ σύμφωνα με αυτό 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=K061zyRHLBg%3d&tabid=777&language=el-GR

ή

αν συγκροτήθηκε η ΥΔΟΜ της Εκκλησίας της Ελλάδας (που δεν το ξέρω! και ζητώ την ενημέρωσή σας)  απ' αυτή?. 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Αρμόδια πλέον είναι η ΥΔΟΜ της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με αυτό http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=nq3N1nEbKao%3d&tabid=777&language=el-GR και αυτό http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/egyklioi/egyklios_13062014.pdf (fixed link)

Edited by armenopoulos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αρμόδια πλέον είναι η ΥΔΟΜ της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με αυτό http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=nq3N1nEbKao%3d&tabid=777&language=el-GR και αυτό http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/egyklioi/egyklios_13062014.pdf (fixed link)

και πάλι σ' ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας, 

 

θα ήθελα να κανω μια ερώτηση για μία περίπτωση που μου έτυχε και είναι η πρωτη φορά που το αντιμετωπιζω οπότε δεν εχω την παραμικρή ιδέα!Προκειται για εκκλησιαστικο ακινητο, συγκεκριμενα σε εκκλησια χωριου μου ζητηθηκε να κατασκευαστει ακριβως διπλα μικροτερο κτιριο για χρηση οστεοφυλακίου.Υπαρχει ηδη ειναι σε κακη κατασταση και επιθυμουν(η εκκλησιαστικη επιτροπή) να γκρεμιστει και στη θεση του να γινει το καινουργιο και πιο μεγαλο.Θεωρητικά εύκολο.Εγω εχω στα χερια μου μονο ένα Τοπογραφικο Διαγραμμα και δεν ξέρω απο που να ξεκινησω καν.Να παω στη Πολεοδομια της περιοχης ή επειδη προκειται για εκκλησιαστικο κτιριο ακολουθειται καποια αλλη διαδικασία;

Ευχαριστω εκ των προτέρων όποιον μου δείξει ένα δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.