Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαμορφώσεις σε γήπεδα με έντονη κλίση


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 85
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 18/4/2021 at 1:42 ΜΜ, tetris said:

Δεν ερμηνεύουμε (αν απαιτηθεί, ζητάμε διευκρινήσεις από τους αρμόδιους φορείς), αλλά εφαρμόζουμε την ισχύουσα νομοθεσία.

Επειδή όντως ερμηνεύουμε και επειδή ο καθένας ερμηνεύει όπως νομίζει να σου πω συνάδελφε τι μου είπε ο υπάλληλος ελεγκτής στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης ; Ότι δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το 1μ μέγιστο μπάζωμα αρκεί να έχει κλίση που να διώχνει τα όμβρια . Μέχρι τώρα καλά.
 

Η αφετηρία μέτρησης των υψών του κτιρίου όμως θα γίνει από το φυσικό έδαφος και όχι από το διαμορφωμένο ! Διότι από ότι μου είπε το 1μ είναι μικρή διαμόρφωση και σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες του ΝΟΚ η αφετηρία μέτρησης των υψων δεν ξεκινά από το μέγιστο ύψος μικρών διαμορφώσεων όπως παρτέρια κλπ .
Δηλαδή δεν υπάρχει η εννοια του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους κατά την άποψη του

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι, πως καταλαβαίνετε την τροποποίηση που αφορά στη διαμόρφωση των ακαλύπτων ;
Πριν ήταν σαφές οτι το κτήριο προσαρμόζεται στο έδαφος.
Τώρα νομίζω αναφέρει το αντίθετο !!
 
721832496_Screenshot2021-08-16at1_29_24PM.thumb.png.d87f293f83bc3b2e485de9cf6cd26a4a.png
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, tetris said:

Ναι

Ζούμε σε εποχές κοσμοϊστορικών αλλαγών....

Χαχα, το βλέπω και δεν το πιστεύω ! Τόσες εγκύκλιοι, τόσες τροποποιήσεις του άρθρου για να καταλήξουμε ότι το έδαφος προσαρμόζεται στο κτήριο !

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Οπως  βλεπετε, αυτη η διορθωση  περι προσαρμογης του εδαφους στο κτιριο,  εγινε χειρογραφη, μετα την ψηφιση του νομου, καθ' οδον προς το Εθνικο τυπογραφειο.

[σαν εκεινη την περ. "η" που εγραψαν και εσβησαν 4 φορες...]

Να δουμε ποιος θα εχειτο θαρρος να τολ διορθωσει στο -κατα το συνταγμα - ορθο, που ισχυε μεχρι σημερα.

671/2018 ΣΤΕ ( 725667)

(Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Πολεοδομία. Πότε είναι επιτρεπτή η μη προσμέτρηση στο συντελεστή δομήσεως υπογείων ορόφων τόσο εντός της κάλυψης όσο και κάτω από τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου. Σε περίπτωση μεταβολής του νομοθετικού καθεστώτος, η αυθαίρετη κατασκευή που νομιμοποιείται με την έκδοση άδειας δεν υπάγεται στο προϊσχύσαν καθεστώς. Οι επιτρεπόμενες επεμβάσεις επί της φυσικής στάθμης του εδάφους στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, από τις οποίες είναι ενδεχόμενο να επηρεάζεται και το τελικό νόμιμο ύψος της οικοδομής, επιτρέπονται μόνον αν είναι αναγκαίες για την προσαρμογή του κτιρίου στο έδαφος, όχι δε και στην αντίστροφη περίπτωση. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής σε έδαφος επικλινές, οι αναγκαίες επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος πρέπει να γίνονται κατά τρόπο, ώστε η διαμορφούμενη οριστική στάθμη του εδάφους να είναι κλιμακωτή. Όταν πρόκειται για τμήμα ορόφου που είναι υπόγειο και καταλαμβάνεται από χώρο βοηθητικών χρήσεων, προκειμένου αυτό να μην προσμετρηθεί στο σ.δ. απαιτείται να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός του από τον υπόλοιπο όροφο, που εξυπηρετεί άλλες χρήσεις, με τοίχο κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατά τρόπο ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα επικοινωνίας και λειτουργικής διασύνδεσης των δύο τμημάτων. Σε περίπτωση διαμπερούς επικλινούς οικοπέδου δεν αποκλείεται το ίδιο επίπεδο να χαρακτηρίζεται ως υπόγειος όροφος και να διαχωρίζεται σε τμήμα προσμετρούμενο και σε τμήμα μη προσμετρούμενο στο σ.δ. Σε κτίρια μικτής χρήσης, το ισόγειο των οποίων προορίζεται για χρήσεις εκτός της κατοικίας, δεν προσμετρούνται στο σ.δ. ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει η άλλη χρήση. Δεν αποκλείεται ο μη προσμετρούμενος στο συντελεστή δομήσεως βοηθητικός χώρος των κατοικιών να τοποθετείται σε πλήρως υπόγειο όροφο κάτω από τις κατοικίες τις οποίες πρόκειται να εξυπηρετήσει. Πότε ο χώρος pilotis, ο ανελκυστήρας και το κλιμακοστάσιο προσμετρούνται στο σ.δ. Αναβάλλεται η έκδοση οριστικής απόφασης.

.....

Υπό το καθεστώς του Γ.Ο.Κ. (ν. 1577/1985 Α΄ 210), έχει κριθεί ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού για τον καθορισμό της οριστικής στάθμης εδάφους οικοπέδου ή γηπέδου και το ύψος του κτιρίου (άρθρο 2 παρ. 16 και 30), καθώς και τον καθορισμό των επιτρεπτών επεμβάσεων στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου (άρθρο 17 παρ. 1), οι οποίες έχουν παρεμφερές περιεχόμενο με τις αντίστοιχες διατάξεις του Ν.Ο.Κ. (ν. 4067/2012) που παρατέθηκαν στη σκέψη 6 και με τις οποίες οριοθετούνται οι επιτρεπόμενες επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος κατά την ανέγερση οικοδομής, πρέπει να ερμηνεύονται ενόψει της κατά το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, κατά τρόπο ώστε η εφαρμογή τους να κατατείνει στην ανέγερση κτιρίων εναρμονιζόμενων, κατ’ αρχήν, προς το φυσικό ανάγλυφο και την μορφολογία του εδάφους και να αποκλείεται η δόμηση με σημαντικές επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος και σοβαρές αλλοιώσεις της αισθητικής του τοπίου. Συνεπώς, όπως έγινε δεκτό, από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι, κατά την ανέγερση οικοδομής, οι τυχόν επιτρεπόμενες από τον νόμο επεμβάσεις επί της φυσικής στάθμης του εδάφους στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, από τις οποίες είναι ενδεχόμενο να επηρεάζεται και το τελικό νόμιμο ύψος της οικοδομής, επιτρέπονται μόνον αν είναι αναγκαίες για την προσαρμογή του κτιρίου στο έδαφος, όχι δε και στην αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή για την προσαρμογή του εδάφους στις διαστάσεις και τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί να προσδώσει στο κτίριο ο κατασκευαστής του. Αντίθετη, ερμηνευτική εκδοχή θα επέτρεπε στον κατασκευαστή του κτιρίου να αναδιαμορφώσει εκείνος, ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής που επιλέγει, ουσιώδεις όρους δόμησης του κτιρίου, καταστρατηγώντας, έτσι, τις αντίστοιχες προβλέψεις του πολεοδομικού νομοθέτη, που θεσπίσθηκαν για την εξασφάλιση των καλυτέρων δυνατών όρων διαβίωσης στην περιοχή (ΣτΕ 445/2016, 2428/2012, 2671/2010, 945/2010, 2699/2006). Όπως κρίθηκε περαιτέρω, κατά την έννοια των ίδιων διατάξεων, σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής σε έδαφος επικλινές, οι αναγκαίες επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος πρέπει να γίνονται κατά τρόπο, ώστε η διαμορφούμενη οριστική στάθμη του εδάφους να είναι κλιμακωτή, προκειμένου η ανωτέρω μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση από το φυσικό έδαφος να τηρείται σε κάθε σημείο του οικοπέδου και να μη διαταράσσεται κατά το δυνατό το φυσικό ανάγλυφο (ΣτΕ 2671/2010, 445/2016).

 

 

 

νοκ.17.png

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 21/4/2021 at 7:37 ΜΜ, tetris said:

Το φυσικό έδαφος, ως αφετηρία μέτρησης των υψών, ισχύει μόνο για οικισμούς <2000 κατ.

Και σε σχέδιο πόλης το έχω δεί σαν διάταξη  οπότε προσοχή και εκεί.

 

 

Επίσης  Σ.Α  λέει η παρέκκλιση του >1,50 μέτρου δεν αφορά τα κτήρια κατοικίας .Ομως το 2020 άλλαξε το BOLD(έφυγε).Ουτε στον 4495 βρίσκω κάτι ,έχει κανείς κάποια ιδέα που βασίζεται και το λεεί?Μονο στις τεχνικές οδηγίες υπάρχει ακόμα αλλά εφόσων άλλαξε ο νόμος δεν ισχύουν για το συγκεκριμένο

Σε περίπτωση εκσκαφής ή επίχωσης ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου για οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους μπορεί να υποβιβαστεί τεχνητά έως 2,00 μ. και να επιχωθεί μέχρι 1,50 μ.
Εκσκαφές ή επιχώσεις εδάφους που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, για κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος καισημασίας, καθώς και για ειδικά κτίρια, επιτρέπονται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

 

 

 

image.png.2edfa4fb5ff116ff927446298b5ed0dc.png

Edited by Elounda
kEIMENO
Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, Elounda said:

Και σε σχέδιο πόλης το έχω δεί σαν διάταξη  οπότε προσοχή και εκεί...

Μόνο σαν ειδικός όρος μπορεί να υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.