Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαίτηση ναυαγοσώστη σε πισίνα


eleni_civil

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο ελάχιστο βάθος, πάνω από το οποίο απαιτείται η υπάρξη ναυαγοσώστη σε τουριστικά καταλύματα και συγκεκριμένα σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα. (π.χ. ένας συνάδελφος ισχυρίζεται ότι αν το βάθος είναι  < 1,40μ  δεν απαιτείται η παρουσία ναυαγοσώστη-κάτι που δεν το έχω εντοπίσει κάπου εγγράφως)

Link to comment
Share on other sites

Στα FAQ's της ΕΝΑΚ λέει ότι σε όλες χρειάζεται ανεξάρτητα από το βάθος, αλλά σε μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να πάρει την άδεια ναυαγοσώστη ο ιδιοκτήτης ή κάποιος άλλος από το υπάρχον προσωπικό.

 

Το νομικό πλαίσιο μπορείς να το βρεις στους παρακάτω συνδέσμους:

 

http://www.hotelmanagers.gr/simple-cms/cms_sites/resources/informatique/shinas/pdf/pisina.pdf

 

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/87-1973.1110630050456.pdf

 

http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?cat_id=717&item_id=3180

Edited by ted78
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

απο :

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή Ν.3766/09 «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» άρθρων 1 και 2, που αφορούν σε τουριστικά καταλύματα

 

 

στ) Υπεύθυνος λειτουργίας είναι το φυσικό πρόσωπο, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια της κολυμβητικής δεξαμενής μετά απο αίτησή του, ενώ υπεύθυνος ασφαλείας είναι το φυσικό πρόσωπο, που έχει ως αρμοδιότητα την παροχή πρώτων βοηθειών στους λουόμενους. Οι ιδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας και του υπεύθυνου ασφαλείας μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, εάν το κατάλυμα διαθέτει λιγότερες από πενήντα (50) κλίνες ή εάν η κολυμβητική δεξαμενή έχει εμβαδόν μικρότερο των εκατό (100) τ.μ. και εφόσον ο υπεύθυνος αυτός έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν απαιτείται για τη νόμιμη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής τουριστικού καταλύματος. Σε περίπτωση, που οι κολυμβητικές δεξαμενές εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ενοίκους συγκεκριμένων δωματίων, διαμερισμάτων ή κατοικιών  και πάλι οι ιδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας και του υπεύθυνου ασφαλείας μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, εφόσον εκπαιδευτεί κατάλληλα, το οποίο μάλιστα μπορεί να χαρακτηρίζεται υπεύθυνο για όλες τις κολυμβητικές δεξαμενές αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Στις περιπτώσεις, όμως, αυτές η ξενοδοχειακή επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο, κοντά στην κάθε κολυμβητική δεξαμενή, ανακοίνωση, που να ενημερώνει τον πελάτη, ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας ταυτίζεται με τον υπεύθυνο ασφαλείας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αν προκειται για αυτοεξυπηρετουμενο καταλυμα, επαυλη κλπ

βασει της αρχης της ιδιοτικοτητας δεν απαιτεται ναυαγοσωστης

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος πού εκπαιδεύεται ο υπεύθυνος ασφαλείας, γιατί ο ΕΟΤ ζητάει από πελάτη μου πιστοποιητικό υπεύθυνου ασφαλείας για άδεια λειτουργίας πισίνας.

Link to comment
Share on other sites

Υπουργική Απόφαση για επόπτες ασφαλείας πισίνας, ναυαγοσώστες πισίνας, ΥΑ87/Αρ.Γ1)443-24/01/73

 

"Οι επόπτες ασφαλείας πισίνας, ναυαγοσώστες πισίνας, πρέπει να είναι πτυχιούχοι με πτυχίο επόπτη ασφαλείας πισίνας, ναυαγοσώστης πισίνας, έχοντας εκπαιδευτεί στη ναυαγοσωστική τεχνική να γνωρίζουν την τεχνική των Πρώτων Βοηθειών, τη χρήση της τεχνητής αναπνοής και να έχουν όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, για την προστασία των κολυμβητών. (Αρ.21§3)"

 

Και η εκπαιδευση π.χ

 

http://www.enak.gr/site/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82.html

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Υπάρχει νόμος ή οδηγία που ορίζει τον αριθμό των ναυαγοσωστών σε πισίνα πχ βάσει της επιφάνειάς της ή της κατηγορίας του ξενοδοχείου (5*)??

Μέχρι τώρα είχαν είχαν ένα ναυαγοσώστη αλλά ρωτάνε μήπως απαιτείται και δεύτερος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 9/7/2014 at 9:23 ΜΜ, OTTO_engine said:

αν προκειται για αυτοεξυπηρετουμενο καταλυμα, επαυλη κλπ

βασει της αρχης της ιδιοτικοτητας δεν απαιτεται ναυαγοσωστης

Καλησπέρα otto..

Δηλαδή αν είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια (5-6 2κλινα) και διαμερίσματα (2 4κλινα) για "πισίνα" 40μ², δεν θέλει καθόλου ναυαγοσώστη ή μπορεί να είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα υπάρχει τελικά υποχρέωση για ναυαγοσώστη, ο υπεύθυνος πρέπει να είναι εκπαιδευμένος ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.