Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη σε υφιστάμενο


 
kkarounos

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

σε υφιστάμενο ισόγειο και πρώτο όροφο θα προστεθούν 3 νέοι όροφοι.

Το υφιστάμενο έχει πρόβλεψη και απαλλάσσεται από τον έλεγχο βάσει Παραρτήματος Ε-[3]γ του ΕΑΚ. Βέβαια αν ελεγχθεί βγαίνει μια χαρά.

 

Τώρα εδώ τα ερωτήματα:

 

1. Το υφιστάμενο έχει κάποια υποστυλώματος μίας διάστασης 20 cm. Βάσει ΕΚΩΣ 18.4.2 (α), η ελάχιστη διάσταση είναι 25 cm. Μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να αυξήσω τη διατομή του υπάρχοντος (να μην κάνω ενισχύσεις αφού ούτως ή άλλως δεν απαιτούνται); Είναι δόκιμο να αλλάξει (μεγαλώσει) η διατομή του υποστυλώματος καθ'ύψος;

 

2.Με τον αντισεισμικό αρμό τι μπορώ να κάνω; Ακολουθώ τις υπάρχουσες αναμονές, οι οποίες ίσως να μην τηρούν τον απαιτούμενο αρμό. (Το δόμημα γειτνιάζει με πολυκατοικία)

 

3. Τοιχώματα δεν υπάρχουν στο υφιστάμενο, είναι αμιγώς πλαισιακός ο φορέας. Αναγκαστικά το ίδιο πρέπει να ακολουθήσω και εγώ.. Ο ικανοτικός βέβαια με σκίζει στα ποσοστά οπλισμού..

 

any thoughts appreciated.

Link to comment
Share on other sites

1) Απο τον κτιριοδομικο κανονισμο αρθρο 8&3.6

 

"3.6. Σε περίπτωση που το ανεγειρόμενο κτίριο ή δομικό έργο εφάπτεται με το όριο του οικοπέδου, με εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 10 για τις μεσοτοιχίες, πρέπει να τηρείται κάποια απόσταση από το όριο αυτό, τέτοια ώστε να μην είναι δυνατό να δεχθεί ή να μεταβιβάσει φορτία σε κτίρια ή δομικά έργα που υπάρχουν ή που πρόκειται να ανεγερθούν σε επαφή με το όριο αυτό, στο όμορο ακίνητο. Η απόσταση αυτή, που προσδιορίζεται από την αντισεισμική μελέτη ή τον αντισεισμικό κανονισμό, πρέπει να αφήνεται ολόκληρη προς το μέρος του οικοπέδου της ανεγειρόμενης οικοδομής και στη θέση επαφής της με κοινό όριο:
Σε ειδικές περιπτώσεις γειτνίασης με κτίρια ή δομικά έργα ιδιαίτερης σημασίας, όπως μνημεία, ορισμένα ειδικά κτίρια, μπορεί να επιβάλλονται μεγαλύτερες αποστάσεως.
Ο δημιουργούμενος τυχόν αρμός, σε περίπτωση δόμησης σε ανάλογη απόσταση από το όριο γειτονικού κτιρίου ή δομικού έργου, πρέπει να φράσσεται σύμφωνα με τυχόν ισχύουσες ειδικές περί αρμών διατάξεις με δαπάνες και επιμέλεια του τελευταίου οικοδομούντος.
Ο αρμός αυτός κατασκευάζεται έτσι ώστε να ικανοποιεί και τις απαιτήσεις πυροπροστασίας, θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και υγρομόνωσης των κτιρίων ή δομικών έργων. Η παράγραφος αυτή δεν ισχύει σε περίπτωση προσθηκών καθ’ύψος."

Συμφωνα με αυτον λοιπον σε περιπτωση προσθηκης και εφ οσον το υπαρχον δεν εχει αρμο τοτε δεν απαιτειται ουτε στην προσθηκη (λογικο δεν ειναι ; )

 

2)Στην προσθηκη θα κανεις υποχρεωτικα 25 εκατ. διασταση.Η αλλαγη ειναι μικρη και δεν θα εχεις κανενα εξ αυτου του θεματος προβλημα.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω για το υποστύλωμα με τον KF. Το υποστύλωμα θα πρέπει απαραιτήτως να αυξηθεί σε διατομή για δύο λόγους:

α) Αφενός το επιβάλλει ο κανονισμός

β) Αφετέρου και σημαντικότερο κατ' εμέ γιατί όπως είπες το σύστημά σου είναι αμιγώς πλαισιακό και επιπλέον ο ικανοτικός επιβάλλει παραπάνω οπλισμό και απαιτήσεις αντοχής γενικότερα όπως είναι μάλιστα αναμενόμενο. Ειδικά στο στοιχείο με διατομή 20 cm δε θα σου βγαίνουν και τα μέγιστα ποσοστά όρια που θέτει ο ευρωκώδικας 8 και θα σου προκύψει στοιχείο άκρως ψαθυρό με πυκνά σίδερα ώστε δε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και η σκυροδέτηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά εχετε δικιο και ευχαριστω.

Κατασκευαστικα ειναι υλοποιησιμη ευκολα μια αυξηση τηε διατομης καθυψος? Πχ με χρηση μπουκαλας? Επισης μεταλλατζη, λογω αυτου που λες, χρειαζομαι τελικα τις κολωνες 20Χ50 να τις κανω τουλάχιστον 40Χ60. Στο μοντελο ωραια το βαζω, αλλα στην πραξη λετε να εχω θεματα?

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα συνιστουσα τοση διαφορα απο 20 σε 40 .Αντε απο 20 σε 30 .Το πιο σοβαρο προβλημα θεωρω οτι ειναι η αγκυρωση που πρεπει να κανεις.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Βασικα εχω αναμονες τις οποιες μπορω να τις κανω μπουκαλες ωστε να ανοιξει η διατομη του υποστυλωματος. Θα δω βεβαια ποσο με παιρνει να φτασω. Το αλλο θεμα ειναι οτι το τμημα της διατομής που μεγαλώνει θα βρισκεται στην ουσια πανω στην πλακα και ουτε καν σε δοκαρια γιατι και αυτα εχουν κάτι αστεια πλατη των 20 cm.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι ηταν τοτε τα ελαχιστα των  δοκων .20 εκατ.

Ομως

Ειχες 20 εκατ στυλο.Με επικαλυψη φανταζομαι μικρη

Βαλε 25 με επικαλυψη max 45 χιλ.(να το συμπεριλαβεις στις παραδοχες υπολογισμου)

Δεν αποκλειεται ετσι να πας ευκολα στα  25 εκατ με τα σιδερα εντος του υπαρχοντα πυρηνα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

+1 στους συναδέλφους.

 

Όπως λέει ο KF έχω κάνει και εγώ στο παρελθόν, για να πάω από 20 στα 25, αύξησα την επικάλυψη (στο μοντέλο και στη πράξη). Είχα όμως έναν όροφο προσθήκης μόνο και μου βγαίνανε τα υποστυλώματα.

 

Φοβάμαι ότι στην περίπτωσή σου έχει δίκιο ο μεταλλατζής, πού θα χωρέσουν τα σίδερα του ικανοτικού σε τέτοιες διαστάσεις; Ακόμη και αν είσαι εντός του max % οπλισμού, δε θα περνάει τίποτα με τις επικαλύψεις στους κόμβους. Το 'χω πάθει και βλαστήμαγα.

 

Από την άλλη, να βάλεις τρεις ορόφους 40x60 πάνω σε στύλο 20x50, είναι πολύ τραβηγμένο, ούτε στον έλεγχο δε θα στο περάσουνε.

 

Δύσκολη η θέση σου και δύσκολες και οι προσθήκες. Μήπως να πήγαινες σε καμιά πιο extreme λύση με νέο φορέα;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω παιδια ειλικρινα. Το πιο ακραιο που εκανα ειναι να εχω διατομη 50Χ45 πανω σε παλια 40Χ40. Επισης ολες τις κολώνες 20 cm τις εκανα 25. Αυτη η λυση φαινεται να περπαταει με ποσοστα οπλισμου <2% ακομη κ για ικανοτικο..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.