Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τοπογραφικό δικαιοπραξίας. Είναι υποχρεωτικές οι συν/νες στα όρια;


Recommended Posts

Πρόκειται να παραδώσω τοπογραφικό δικαιοπραξίας σε ΠΜ που λειτουργεί για λογαριασμό συμβολαιογράφου.

Είμαι υποχρεωμένος να εμφανίσω στο τοπογραφικό τις συν/νες (σε ΕΓΣΑ87) στα όρια του αγροτεμαχίου;

Εγώ λέω όχι, ο ΠΜ επιμένει ότι το θέμα της εμφάνισης ή μη συν/ων είναι καθαρά τυπικό και καλό είναι να υπάρχουν.

Ο λόγος του δισταγμού μου είναι ότι πρόκειται για αγροτεμάχιο με όρια διανομής του 1930, η οποία είναι πολύ προβληματική στην εφαρμογή της.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και τι γίνεται στις περιπτώσεις εκτός σχεδίων που είναι άλλα αντ' άλλων; Τα γνωστά δηλαδή;

Αν εγώ γράψω Χ1=333 333, Υ1=66666 κτλ. και αυτό μεταφερθεί στο συμβόλαιο, δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον;

soulis, είναι σε περιοχή εκτός σχεδίου, με διανομή του 1930. Το άρθρο που αναφέρεις λέει: "Σε περίπτωση που το οικόπεδο προέρχεται από Π.Ε. και διαθέτει συν/νες σε σύστημα αναφοράς διαφορετικό από το ΕΓΣΑ87, θα πρέπει να αναφέρονται οι συν/νες σύμφωνα με αυτό".

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

Κανναβο δε θα βαλλεις?

Αρα εχεις συντεταγμενες.

Ο πινακας ειναι το προβλημα?

 

Εσυ αποτυπωνεις την πραγματικοτητα.

Αν πρεπει να εφαρμοσεις συγκεκριμενο καθεστως (πραξη εφαρμογης, σχεδιο, διανομη, αναδασμος κτλ), εσυ θα αποφασισεις πως θα το κανεις.

 

Σε καθε περιπτωση δε σε "σωνει" η αποκρυψη των συντεταγμενων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δε διαβαζεις καλα το νομο...

 

''"Σε περίπτωση που το οικόπεδο προέρχεται από Π.Ε. και διαθέτει συν/νες σε σύστημα αναφοράς διαφορετικό από το ΕΓΣΑ87, θα πρέπει να αναφέρονται ΚΑΙ οι συν/νες σύμφωνα με αυτό".

Link to comment
Share on other sites

Εγω τον διαβασα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι "αλλού" θα ειναι το ακινητο εξαρτημενο με ΕΓΣΑ και "αλλού" με τις συντεταγμενες του αλλου συστηματος αναφορας.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει έχετε δίκιο, ξενύχτησα λόγω του αγώνα +1 σε όλους...

Αυτός πάντως ο ΠΜ υποστηρίζει ότι σε τοπογραφικό υποβολής 4178 χρειάζονται και οι κορυφές του αυθαίρετου κτίσματος....

έχει δίκιο;

Το κτίσμα είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετο και μοιάζει στο σχήμα με πίνακα του Πικάσο...

Link to comment
Share on other sites

Δεν ισχυει αυτο.

Αυτο το αναφερει ο Ν4030 σχετικα με την Εγκριση-Αδεια Δομησης.

 

Τσεκαρε τον Ν4178, εκει που λεει για Τοπογραφικα, μηπως γραφει "συμφωνα με τις προδιαγραφες του Ν4030", αλλα δεν το νομιζω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

Θίξατε επιτέλους το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι εκπονούν σωστά τοπογραφικά σήμερα (δεν μπλέκω ποιοι έχουν το δικαίωμα για να μην αρχίσει άλλη κουβέντα).

Βάσει νόμου μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να βάζουμε συντεταγμένες στα τοπογραφικά συμβολαίων (δεν είμαι σίγουρος αν απαιτείται πλέον με τον Ν.4178) αλλά δεν με ενδιαφέρει κιολας.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΌ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ Ν.651/77 ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ....και εξηγώ γιατί.

 

Διότι έτσι δεν θα υπήρχαν όλοι αυτοί που λέγανε ότι κάνανε τοπογραφικά ενώ επί της ουσίας κάνανε μια μεγέθυνση της διανομής από κλ.1:5000 σε κλίμακα 1:200 ή κλ.1:500 και εδιναν αυτό στο πελάτη ως τοπογραφικό και φυσικά για αυτό πληρωνόντουσαν κανονικά. Φυσικά ουδέν λόγος για συντεταγμένες στο τοπογραφικό αλλά και οριοθέτηση του αγροτεμαχίου διότι ο πελάτης δεν ασχολείται, ο συμβολαιογράφος δεν ξέρει και βάσει Ν.651/77 αυτός μόνο πλευρές θέλει για να περιγράψει το ακίνητο. Επομένως, ο μηχανικός (που δεν ξέρει από τοπογραφικά αλλά συμμετέχει), ο πελάτης και ο συμβολαιογράφος μεταβιβάζουν χωρίς να ξέρουνε τι υπάρχει στο έδαφος.

 

Για όσους ξέρουν όμως τοπογραφικό διάγραμμα σημαίνει ότι αν το πάρω εγώ στα χέρια μου πρέπει να μπορώ να πάω να πασσαλώσω. Δυστυχώς, λόγω των παραπάνω αυτό δεν γίνεται.

 

Άπειρες περιπτώσεις έχω στο γραφείο όπου πελάτες μου θέλουν να τους οριοθετήσω το αγροτεμάχιο αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν διότι μου λένε έχω τοπογραφικό. (και έχουν  δίκιο καθώς έχουν ήδη πληρώσει τοπογραφικό).

όμως για να το εφαρμόσεις αυτό πρέπει να ξαναεκπονήσεις τοπογραφικό και μάλιστα να μην το πληρωθείς επειδή ο προηγούμενος συνάδελφος (ή μη δεν ξέρω αν είναι συνάδελφος) του πέρασε από τα μυαλό να βγάλει λεφτά από αυτό.

 

όπως μου είπε συνάδελφος αρχιτέκτονας ο οποίος εκπόνησε τοπογραφικό (λάθος μου σχεδίασε σε μεγαλύτερη κλίμακα την διανομή και την έδωσε για τοπογραφικό σε πελάτη μου) όταν του ζητήσαμε να μας δώσει τις συντεταγμένες για να οριοθετήσουμε μου απάντησε : εμείς δεν οριοθετούμε, δεν βάζουμε συν/νες αυτά είναι δουλειά του Τοπογράφου. εγώ απλά υπογράφω το Τοπογραφικό.

Αυτά εν'έτει 2014 είναι για κλάματα και απορώ πως δεν έχουν διορθωθεί.

 

Δράττοντας λοιπόν της ευκαιρίας, ελπίζω ο Ν.4178 να υποχρεώνει να μπούνε συν/νες, ειδάλλως προτείνω στον Σύλλογο των Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών να μεριμνήσει ώστε να τροποποίηθεί ο Ν.651/77 και να μπούνε υποχρεωτικά οι συντεταγμένες.

Μόνο έτσι θα σωθεί το τοπογραφικό και θα αποκτήσει αξία διότι αυτός που δεν ξέρει συντεταγμένες δεν θα υπογράψει. πλευρές υπογράφει δεν τον νοιάζει.

 

Στον πρώτο συνάδελφο να πω ότι για αυτό πληρώνεσαι.για να αποφασίσεις εσύ τα όρια σε μια προβληματική περιοχή και να δώσεις λύση. αλλιώς μην βάλεις συν/νες, μη βάλεις κάνναβο και ονόμασε το σχέδιο όχι Τοπογραφικό Διάγραμμα αλλά κροκί ή σκαρίφημα. με καταλαβαίνεις πως το εννοώ ελπίζω...

 

Πάντως εμένα μέχρι σήμερα δεν μου έχει ζητήσει ποτέ συμβολαιογράφος να βάλω συντεταγμένες. ΠΟΤΕ.....επομένως, αν κάτι τέτοιο ισχύει ελπίζω ο Σύλλογος να κάνει προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν οι συμβολαιογράφοι..

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.