Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τελειώνει η ανομβρία στις δημοπρατήσεις μεγάλων έργων


Engineer

Recommended Posts

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ypodomes.com για την ανομβρία στην δημοπράτηση νεών μεγάλων δημόσιων έργων. Το 2014 ήταν χαρακτηρισμένο από πολλούς ως δύσκολο έτος καθώς κλείνει (σε θέματα δημοπρατήσεων τουλάχιστον) το ΕΣΠΑ 2007-2013 και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 όπου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που "τραβούν" χρηματοδότηση από το 4ο Πρόγραμμα της Ε.Ε

 

Τα έργα που θα εξακολουθήσουν το 2016 θα είναι τα λεγόμενα έργα-γέφυρες που θα έχουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ. Το ΣΕΣ είναι το νέο ΕΣΠΑ και οι πρώτοι διαγωνισμοί δειλά-δειλά θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Είναι το 4ο χρηματοδότικο Πρόγραμμα της ΕΕ και η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 26 δις ευρώ μέχρι το 2020 και δυνητικά μέχρι το 2023 (με τον κανόνα Ν+3 που δίνει τη δυνατότητα κασθυστερήσεων στις ολοκληρώσεις έργων στις χώρες που λαμβάνουν χρήματα).

 

Αυτή τη στιγμή, εδώ και αρκετούς μήνες είμαστε σε ένα ιδιότυπο "κενό" μεταξύ των 2 προγραμμάτων. Η Κομισιόν έχει εγκρινεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα (και μάλιστα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που πήραν την έγκριση) όμως οι διαδικασίες ολοκλήρωσης για να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις είναι χρονοβόρες και έχουμε το φαινόμενο της απραξίας με τα μεγάλα έργα να απουσιάζουν παντελώς.

 

Αυτή η εικόνα αναμένεται να αλλάξει από το Φθινόπωρο που θα έχουμε τις πρώτες δημοπρατήσεις μεγάλων έργων. Ανάπλαση Πανεπιστημίου, Ανάπλαση Φαλήρου και σιδηροδρομικά έργα Πειραιάς-3 Γέφυρες και Ψαθόπυργος-Ρίο θα είναι από τα πρώτα.

 

Πάντως οι γνώστες των διαγωνιστικών διαδικασιών λένε πως είναι αδύνατο να δούμε να υπογράφεται κάποιο από τα παραπάνω ή άλλα μεγάλα εργα μέσα στο 2014 δεδομένης της ακολουθούμενης διαδικασίας που απαιτεί μερικούς μήνες για να προκύψει ανάδοχος και να φτάσουμε στην υπογραφή σύμβασης.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο σηματοδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης που δημοπρατήθηκε στις 7 Ιανουαρίου και παρότι δεν είχε προβλήματα με προσφυγές κλπ το έργο υπογράφεται αυτή την εβδομάδα, 6 μήνες μετά την δημοπράτηση του.

 

Σε αντίθεση με φέτος το 2015 αναμένεται να είναι μία χρονιά μεγάλης παραγωγής έργων, με το ΣΕΣ να είναι έτοιμο να δώσει και άλλες μεγάλες δημοπρατήσεις που θα ωριμάσουν και θα παραδοθούν μέχρι το 2020.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ς-μεγάλων-έργων

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.