Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

μέτρησα οικόπεδο εντός οικισμού < 2000 κατοίκων. Έτσι λέω εγώ, αλλά....

 

Η γραμμή από το διάγραμμα του ΦΕΚ μας αφήνει εκτός.

Η γνωμοδότηση (προσοχή: όχι απόφαση) της Πολεοδομίας προς το ΣΧΟΠ (1986 συζητάμε) όριζε το όριο της ιδιοκτησίας μας ως όριο οικισμού, και έτσι προέκυπτε να έχουμε μεγάλο μέρος του οικοπέδου, εντός.

Έλα, όμως, που στο ΦΕΚ η σχεδίαση έχει γίνει λίγο διαφορετικά (και τα γράμματα του πίνακα είναι σβησμένα...). Πιθανότατα λάθος, αφού το δικό μας σημείο βγαίνει συνευθειακό με το προηγούμενο και το επόμενο....

Η πολεοδομία (μία υπάλληλος, τελοσπάντων) δείχνει θετική (αυτή μας έδωσε τη γνωμοδότηση....). Ναι, αλλά εγώ υπογράφω....

Λέω να προσπαθήσω να βρω τα υπόλοιπα έγγραφα που αναφέρονται στο ΦΕΚ (απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου και γνωμοδότηση Σ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε), και (ακόμα κι να δεν τα καταφέρω) να συντάξω μια μίνι ΤΕ (πάνω στο σχέδιο, σαν 'παρατηρήσεις') που να εξηγώ τον τρόπο σχεδίασης.

Καμιά γνώμη ή παλιότερη εμπειρία?

Ευχαριστώ

 

ΥΓ. Ε.Ν.Ε.Ν. (Νομαρχίας) τι είναι?

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε και εμενα μου εχει τυχει. δηλαδη το λεκτικο της περιγραφης με τα σημαδια πανω στον χαρτη 1/5000 να μην ταιριαζουν με την αποτυπωση (δηλαδη πηγα στα σημεια που ανεφερε η περιγραφη-100% σιγουρος για τα σημεια- και ειχα μεγαλη αποκλισημε το χαρτη).ββαια εγω ηθελα να κανω συμβολαια και οχι οικοδομικη αδεια. τελικα πηρα το δυσμενεστερο και το εδειξα εκτος.

εχω ακουσει πολλες αποψεις.

απο υπαλληλο ειχα ακουσει οτι ζητα διορθωση οριων οικισμου αλλιως εχει ισχυ ο χαρτης διοτι αυτος εχει αναρτηθει σε φεκ.

για μενα το σωστο ειναι να πας και να αποτυπωσεις την περιγραφη των σημειων και να φτιαξεις τα ορια εσυ.

δεν νομιζω να ηταν τοσο σωστοι οι υπαλληλοι οταν περιπου το 1990 εφτιαχναν τα ορια και προσπαθουσαν να εντοποισουν στους χαρτες της γυς τα σημεια περιγραφης που ηθελαν. σιγουρα πολλα σχεδιαστηκαν στο περιπου.

Edited by stvxri
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους οικισμούς. Δυστυχώς η οριοθέτηση των οικισμών έγινε επί χάρτου (διαγράμματα 1:5000 ΓΥΣ) οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να είναι ακριβής.

Η κακή διατύπωση στην απόφαση Νομάρχη για τους ειδικούς όρους του εκάστοτε οικισμού και κακή και ανόητη αντίληψη εκ μέρους των πολεοδομιών για το πνεύμα του νόμου φέρνει τα πάνω κάτω.

Στην ουσία από τη στιγμή που υπάρχουν δεδομένα και συγκεκριμένα όρια με την μορφή σημείου μιας συγκεκριμένης ιδιοκτησίας δεν μπορεί να γίνεται πιστή εφαρμογή της αυθαίρετης γραμμής που τραβήχτηκε γραφικά πάνω σε ένα χάρτη.

Ο όρος ότι το σχέδιο υπερισχύει της περιγραφής υπάρχει για την περίπτωση να έχει καταγραφεί λάθος το όνομα του ιδιοκτήτη οπότε από το σχέδιο να καταλάβεις ποια ιδιοκτησία εννοεί ο συντάξας.

Η μόνη σου λύση σε περίπτωση που δεν αποδέχονται τη διευκρίνηση αυτή είναι η διόρθωση του σχεδίου του οικισμού πάνω στα όρια της περιγραφής (το οποίο το αποδέχονται σαν λύση, όχι όμως και το αυτονόητο, να χρησιμοποιήσουν εξ' αρχής τη περιγραφή)

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως υπάρχει και α/φ με το όριο του οικισμού στην πολεοδομία.

Επίσης, στα downloads του φόρουμ υπάρχει αρχείο cad με τις οριοθετήσεις των οικισμών όλης της Ελλάδας.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

από εμπειρία που είχα στην Πολεοδομία της περιοχής μου αυτό που ισχύει είναι το λεκτικό της Απόφασης που αναγράφεται στο ΦΕΚ που συνοδεύει το όριο Οικισμού.

επομένως, η πιο σωστή λύση είναι με κάποιον τοπικό από την κοινότητα βόλτα στον οικισμό, αποτύπωση των σημείων-ορίων που αναγράφονται στο λεκτικό και σχεδιάζεις μόνος σου το όριο οικισμού.

σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο χάρτης σε κλ.1:5000 διότι αυτός τις περισσότερες φορές είναι ενδεικτικός.

συνήθως στο λεκτικό περιγράφονται χαρακτηριστικά σημεία (π.χ. υδατοδεξαμενή, διασταύρωση οδών, όρια ιδιοκτησίας κ.τ.λ.). όπως και να έχει κανένας εκ των υστέρων δεν μπορεί να αμφισβητήσει το λεκτικό της απόφασης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι δυνατή η διευκρίνηση - αποσαφήνιση της πραγματικής θέσης των ορίων του οικισμού με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Δες στο ΦΕΚ 78/ΑΑΠ/14 την Απόφαση 536/14 της Αποκ. Διοίκ. Κρήτης. Λογικά το 4404/23-2-12 έγγραφο του νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ που λαμβάνεται υπόψη επιβεβαιώνει αυτή την δυνατότητα.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Σε αντιστοιχη περίπτωση,οπως προαναφέρθηκε υπερισχύει το λεκτικό. Πρεπει να αποτυπωθούν τα ορια με βάση τη λεκτική αναφορά και να ζητηθεί να γίνει τροποποίηση ορίων λόγω πλάνης. Για να γίνει αυτό πρέπει να περάσεις από δήμο και απο ΥΠΕΚΑ . Ακόμα πιο δύσκολη η περίπτωση μου που με βάση το λεκτικό ο πελάτης μου ήταν μέσα.Το όριο του αναφερόταν και ως όριο του οικισμού, με βάση το γραφικό ήταν έξω απο τον οικισμό..και μέσα στο δασικό με βάση τη γνωμοδότηση του δασαρχείου. Και εκεί καταλήγεις οτι μάλλον πρέπει να κινηθεί νομικά και να αναζητήσει ευθύνες για αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ γραφικής και λεκτικής αναφοράς.Και αν βγάλεις ακρη...

Οι χάρτες που συντάχθηκαν περι το 1990 ήταν πολλες φορές στο περίπου .Σημερα με τις νεες τεχνολογίες GPS και αεροφωτογραφίες είναι πολύ ευκολο να εντοπιστούν αυτά τα σφάλματα. Δυστυχώς και σε αυτο το τομεα πάμε να βάλουμε ταξη σε μια μπαχαλοκατάσταση που είναι ενα βαρέλι δίχως πατο.και μετά σου λέει ο 4178 για πρόστιμο για αναληθή στοιχεία ...

 

Συνάδελφε, καλή αρχή. Παρακαλώ συμπλήρωσε την ειδικότητα σου όπως επιβάλλεται από τους κανόνες συμμετοχής. Ευχαριστώ.

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Είναι δυνατή η διευκρίνηση - αποσαφήνιση της πραγματικής θέσης των ορίων του οικισμού με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Δες στο ΦΕΚ 78/ΑΑΠ/14 την Απόφαση 536/14 της Αποκ. Διοίκ. Κρήτης. Λογικά το 4404/23-2-12 έγγραφο του νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ που λαμβάνεται υπόψη επιβεβαιώνει αυτή την δυνατότητα.

Καλησπέρα συνάδελφοι. Υπάρχει μήπως η δυνατότητα  να ανεβάσετε το αρ. πρωτ. 4404/23-2-12 έγγραφο του νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ γιατί δεν το βρίσκω;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=777&language=el-GR

 

δες αν μπορεις να φτασεις την επιμαχη ημερομηνια με το παραπανω

αλλοιως ειτε μεσω μηχανικου απο τα τευχη του ΤΕΕ

ή  δικηγορου στον τομο του 2012 του Κωδικα Νομικου Βηματος

 

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.