Μετάβαση στο περιεχόμενο

σύγκριση κόστους πλάκας zollner-συμπαγούς


 

Recommended Posts

καλησπερίζω το forum!

 

Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία και με την ελάχιστη έρευνα που έκανα δε βρήκα κάτι. Υπάρχει καμία συγκριτική μελέτη κόστους μεταξύ δοκιδωτής πλάκας (zollner) και συνηθισμένης συμπαγούς πλάκας? 

Ή ας πούμε, υπάρχει καμία εμπειρική σχέση που να συνδέει τα κόστη? 

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Παλιότερα που το είχα ψάξει σε μία περίπτωση δικιά μου, δεν υπήρχε καμία διαφορά άξια λόγου, ως προς το κόστος. Βέβαια δεν ήταν και κανένα μεγάλο κτίριο.

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Οι παραγοντες ειναι τοσο πολλοι που δεν θα βρεις απαντηση στανταρ

 

Αμεσα κοστη

1) Παραγων περιοχης (ευρεση καταλληλου τεχνικου προσωπικου).Δεν κανουν ολοι οι μπετατζηδες για δοκιδωτες πλακες.

2) Παραγων τιμης εργασιας .Εδω και αν γινεται χαμος

3) Παραγων απαιτουμενων υποστυλωσεων και ξυλοτυπων

4) Πιθανη απαιτηση ανυψωσης της πλακας .

κ.λ.π

Θελει μια ερευνα στον τοπο που γινεται η δουλεια.

 

Εμμεσα κοστη

Τα επι πλεον προβληματα (τεχνικα-οικονομικα-λειτουργικα κ.λ.π) που πιθανο θα δημιουργηθουν

Π.Χ μια πλακα δοκιδωτη εχει σημαντικα μεγαλυτερο παχος απο μια συμπαγη .Αρα μικροτερο ελευθερο υψος ή μεγαλυτερο υψος οροφου κ.λ.π. κ.λ.π

 

Η γνωμη μου ειναι τελικα οτι οι δοκιδωτες πλακες συμφερουν μονο αν το απαιτει το στατικο ανοιγμα και για λειτουργικους λογους δεν μπορει να γινουν συμπαγεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ψευδοροφή απαιτείται μόνο στην περίπτωση που κατασκευαστεί δοκιδωτή πλάκα χωρίς μόνωση μεταξύ δύο διαδοχικών δοκίδων. Ειδάλλως μπορεί να σοβατιστεί το ταβάνι κανονικά τοποθετώντας βέβαια πλέγμα νευρομετάλ για την επίτευξη συνάφειας του σοβά με τη μόνωση

Link to comment
Share on other sites

Εννοούσα την περίπτωση κατασκευής με πλαστικότυπους.

Αλλά και με το φελιζόλ ,κάποια ζητήματα θα τα έχεις στην τελική εμφάνιση (και στην σκυροδέτηση βέβαια).

Edited by HQ7
Link to comment
Share on other sites

@KF

 

1) γιατί δεν κάνουν όλοι οι μπεταυζήδες για δοκιδωτές πλάκες? Πρακτικά, η πλάκα τσέλερ, δεν είναι σαν μια "συμβατική" αλλά με μεγαλύτερο πάχος και "κρυφά" δοκάρια στο εσωτερικό της? Λογικά, δεν είναι πιο εύκολο το καλούπωμά της?

 

2) Σχετικά με την εργασία, νομίζω ότι θα είναι η "χαρά του μπετατζή". Αφού θα ρίξει "extra" κυβικά. Αλλά για να μην πιαστεί κανείς "κότσος", μπορεί να κάνει έστω και μια γρήγορη σύγκριση μεταξύ μιας συμβατικής πλάκας με εσωτερικές κολώνες και κλασσικές δοκούς, και να ΠΡΟ-υπολογίσει κόστος οπλισμού, κόστος σκυροδέματος, κόστος εργασίας. Η προμέτρηση είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Και μετά να συγκρίνει αν το επιπλέον κόστος, αξίζει να πληρωθεί για τις "ευκολίες" που θα προσφέρει η λειτουργικότητα της επιλογής πλάκας τσέλερ. Επίσης, αν σην κλασσική λύση ο μπετατζής αμοίβεται με 60 ευρώ/m3 (φατούρα, με δεμένο τον οπλισμό), αν τα κυβικά σκυροδέματος της τσέλερ είναι κατά πολύ περισσότερα, τότε ας τα πληρωθεί με 40 ευρώ/m3 την τσελερ. Και έτσι, και λιγότερο χρόνο θα κάνει, και λιγότερη φύρα θα έχει στα ξύλα, κλπ. Κάτι αντίστιχο δε γίνεται και στς κοιτοστρώσεις.....?

 

3) Οι επιπλέον υποστυλώσεις που λες, ναι χρειάζονται, αλλά και στην κλασσική πλάκα βάζει πύργους και πατόβιδες κάτω από τα δοκάρια. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στην πλάκα τσέλερ?

 

Δεν είμαι Π.Μ., όμως προσπαθώ και εγώ να "μάθω" τις πιθανές διαφοροποιήσεις. Σχετικά με τα ύξη, εννοείται ότι έχει ληφθεί υπόψη το αυξημένο τελικό ύψος ορόφου, το μειωμένο ελεύθερο εσωτερικό ύψος, κλπ. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν σε σχέτη με το τι τελικά θα προσφέρει η πλάκα τσέλερ. Π.χ αν από κάτω έχεις κατάστημα, π.χ. εστιατόριο, είναι εξυπηρετικό να μην έχεις κολώνες εσωτερικά.

 

Πρακτικά όμως, πιστεύω ότι το κατασκευατικό κόστος, δεν είναι και τόσο απαγορευτικό..... προσωπική εκτίμηση αυτή....

Link to comment
Share on other sites

http://www.michanikos.gr/topic/688-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-zoellner/page-2

 

Πλαστικοί τύποι ή φελιζόλ, ωραίο ερώτημα. Αλλά εξαρτάται από:

1. τι ποιότητα επιφάνειας θες να βγάλεις

2. τι κόστος έχει κάθε μέθοδος

 

Αν θες να βγάλεις λεία επιφάνεια, οπωσδήποτε πλαστικό ή μεταλλότυπο. Βγάζεις το "κουτάκι" από κάτω και είσαι έτοιμος, μη σου πω ότι βάφεις κιόλας (εμφανή).

 

Το φελιζόλ θέλει πολλή μανούρα για να το καθαρίσεις σωστά και καλά (μανούρα-->μεροκάματα συνήθως). Σωστά είπε κάποιος συνάδελφος ότι υπάρχει η τάση για την παραμονή του φελιζόλ στο διάκενο, αλλά είναι επικίνδυνο για πυρκαγιά. Επίσης είναι αντιαισθητικό, διότι κατά 90% θα σκάσει ο σοβάς και θα εμφανιστεί "φάντασμα" της διαδοκίδωσης σε όλη την πλάκα. Για τον ίδιο λόγο είπε ο/η ΕΥΑ για την λεπτή στρώση σκυροδέματος κάτω από τα φελιζόλ. Βάλε κοτετσόσυρμα ή υαλόπλεγμα στις ενώσεις με τις διαδοκίδες και δεν πρόκειται να σκάσει. Εξάλλου η μεταβολή της καμπτικής συμπεριφοράς της πλάκας εν συνόλω από μια τόσο ασθενώς οπλισμένη περιοχή σκυροδέματος είναι αμελητέα (εφελκυόμενη ζώνη στο άνοιγμα της πλάκας, ακριβώς στην περιοχή των διαδοκίδων).

 

Η στήριξη είναι απλή, πατέντες πολλές, η πιο συνηθισμένη με φουρκέτες, το λείο οπλισμό για το σφίξιμο των καλουπιών. Βάζεις 1-2 βεργες και τελειώνει η υπόθεση.

 

Προσωπικά προτιμώ την χρήση έτοιμων τύπων (καθαρή δουλειά), αλλά δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει οικονομικά για μικρής και μέσης κλίμακας οικοδομικά έργα.

 

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και πλάκες Zoellner με περιορισμένου πλάτους κάτω πέλμα στη διαδοκίδα, το οποίο λειτουργεί ως διευκόλυνση για την τοποθέτηση περισσότερων οπλισμών, όταν το πλάτος του κορμού της διαδοκίδας οδηγεί σε σειρές διαμήκων οπλισμών.

Link to comment
Share on other sites

Η δοκιδωτη πλακα λογω των μεγαλων ανοιγματων και των πολλων δοκιδων θελει εξπερ μαστορους .Αν βεβαια θελεις σωστη και εντος των προδιαγραφων δουλεια.

Φαντασου δοκαρακια 15*15 με τους οπλισμους τους - ισχυρες περιμετρικα ενισχυμενες ζωνες κ.λ.π

Οταν λεω για υποστυλωσεις ομιλω για ανυψωσεις που παντα απαιτουνται ωστε το τελικο βελος να ειναι μικρο, και ασφαλως για πολυ ισχυροτερες λογω των μεγαλων ανοιγματων.

Οσο δε αφορα την αντισεισμικη τους συμπεριφορα δε θαλεγα οτι ειναι και οτι καλυτερο σαν διαφραγμα

Βεβαια αν για λειτουργικους λογους θελεις μεγαλα ανοιγματα θα πας σε Τσελνερ ή ακομα καλυτερα σε πλακα τυπου Σαντουιτς.

Ομως θα σου συνιστουσα μικτη κατασκευη (στυλοι και τοιχωματα)  και αν ειναι δυνατον πανω απο την Τσελνερ  ελαφρια χωρισματα.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

zoellner... με την ευρύτερη έννοια ή πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αυτή η κατασκευή;

 

 

ΥΓ. Την πρώτη zoellner στη ζωή μου την είδα στην ηλικία των 5 (πέντε) ετών!. Σειρές από τούβλα και ενδιάμεσα κάτι σίδερα από την μία άκρη μέχρι την άλλη!

post-31607-0-31071300-1405898039_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.