Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση κατωτάτων ορίων προϋπολογισμού έργων εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο ΜΕΕΠ


Engineer

Recommended Posts

Συνάδελφε το βρίσκω απίθανο αυτό! Κα;ι δεν έχει τεθεί και από πουθενά...εξάλλου είναι πολύ βολικό για τους μεσαίους και τους μεγάλους να υπάρχουν πολλά και φθηνά διαθέσιμα για στελέχωση ΜΕΚ!

 

ομως δεν νομοθετουν αυτοί. Γιατι εαν αποφάσιζαν οι μεσαίοι και οι μεγάλοι, τότε θα είχαν φροντίσει να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές για την στελέχωση ΜΕΚ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Δεν είναι αυτό το επιχείρημα μου! Αν και αυτοί δίνουν το ΟΚ για να νομοθετηθεί οτιδήποτε...
Δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο ξαναλέω και θα ήταν παράλογο!
Αλλά θεωρώ οτι πλέον Α2 /1ης/2ης φτάνουν σε ποσά που ίσως δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα που μπορούν να πάρουν, με τις εκπτώσεις που παίζουν πλέον σε αυτά τα έργα... 

Link to comment
Share on other sites

Τεράστια γελοιότητα.Το τέλος των μικρών ΕΔΕ.. 

Μας θέλουν όλους υπαλλήλους με 580 και 16ωρα στην ΤΕΡΝΑ κτλ.

Και φυσικά ήδη η ΤΕΡΝΑ κτλ κατεβαίνει κ σε μικρά. Γιαυτούς και 20 χιλιαρικα να βγάλουν είναι κάτι πια!

Ασε που εσυ θα δώσεις στον Χ εργάτη 40 ευρω π.χ. επειδή δεν είσαι και τόσο σκληρός, ενώ αυτοί δίνουν 480 καθαρα για 22 μεροκάματα. Προσθέτεις δικά τους μηχανήματα (που οι πιο πολλοί μικροί ισως δεν έχουν), φτηνότερα υλικά κτλ και βγάζουν κέρδος και δίνοντας 50% έκπτωση.

Τέλος αυτές οι εταιρίες δεν είναι να τα βρούμε κτλ. Κατεβαίνουν χτυπάνε, φεύγουν.

Ασε που παλιά ορισμένες μεγαλύτερες νοικιάζανε κανα πτυχίο μικρότερο και κάτι εβγάζαν κ έτσι κάποιοι.

Αλλά συνάδελφοι μην σκάτε!  Η ανάπτυξη έρχεται! Θανοίξουμε όλοι σουβλατζίδικα.Σας προτείνω και ονόματα: << Ο εργολάβος της γεύσης>> , <<ο επιβλέπων της απόλαυσης>> <<Πιτομαστορέματα>> <<Γυρολαβίες>>

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι το μόνο πρόβλημα, ότι οι μεγάλες εταιρείες θα εξαφανίσουν τις μικρότερες.

Θα υπάρχει και επίπτωση στο όλο σύστημα παραγωγής μελετών και εκτέλεσης έργων για το δημόσιο.

Τα κάτω όρια δεν ήταν όρια τεχνητά, χωρίς λογική και αυθαίρετα. Δεν είχαν ως σκοπό τον «προστατευτισμό» των μικρών.  

Ισχύουν πολλές δεκαετίες, με σκοπό να υπάρχει δυνατότητα και ευκαιρία για συσσώρευση εμπειρίας, αναβάθμισης των ικανοτήτων και εξέλιξης των κατόχων εργοληπτικού ή μελετητικού πτυχίου έτσι ώστε να υπάρχει ένα συγκροτημένο, σοβαρό, έμπειρο και κατάλληλο δυναμικό από μελετητές και εργολήπτες.

Το δημόσιο δηλαδή με αυτόν τον τρόπο (μητρώα, τάξεις, όρια) δημιουργούσε μακρόχρονα ένα δυναμικό υψηλής ποιότητας, έμπειρο, αυτόνομο, με συνεχή ανανέωση και εξελισσόμενο.

 

Τις εταιρείες, δηλαδή τις στελέχωναν μελετητές και εργολήπτες, οι οποίοι ήδη είχαν πάρει με τα "μικρά" πτυχία τους μελέτες και έργα και είχαν όλη τη εμπειρία σε όλο το εύρος ενός έργου ή μιας μελέτης (εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμβαση, εκτέλεση, διαχείριση, οικονομική διάσταση κτλ).

Εμπειρία ως παραγωγοί οι ίδιοι και όχι ως υπάλληλοι, με περιορισμένη εμβέλεια και δραστηριότητα.

 

Τώρα κινδυνεύουμε όλες τις μελέτες και όλα τα έργα να τις κάνουν οι μεγάλες εταιρείες με μηχανικούς υπαλλήλους και απασχολούμενους σε ένα στενό πλαίσιο κάθε μελέτης ή έργου.

Θα έχουμε επομένως υποβάθμιση των μηχανικών, της ποιότητας, του επιπέδου και της οικονομικής τους θέσης. Αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των μελετών και των δημοσίων έργων.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ε ρε γλέντια...

 

Μένουν αλλα 2 για να τελειώσει ο μικρομεσαίος ΕΔΕ.

 

α) Να μπορούν οι μεγάλες εταιρείες να πηγαίνουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε 50 δημοπρασίες με το ένα πτυχίο. (

 

Βάση νόμου κάθε αντίγραφο δημόσιου εγγράφου πρέπει να γίνεται δεκτό απο τις Υπηρεσίες και έχει την ίδια ισχύ με το πρωτότυπο.

Δεν μπορεί κάποιος να επικαλεσθεί αυτόν το νόμο και να συμμετάσχει σε Δημοπρασίες χωρίς την πρωτότυπη βεβαίωση ΜΕΕΠ ?

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω.

 

Οι διακηρύξεις, αναφέρουν πως απαιτείται η πρωτότυπη Βεβαιώση ΜΕΕΠ η οποία εφόσον αντιστοιχιστεί με το αντίγραφο, επιστρέφεται αμέσως.

 

ΟΤΑΝΝΝΝ όμως γίνουν ηλεκτρονικές; θα σκανάρουμε λάιβ την πρωτότυπη; δεν έχω ιδέα πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Βάση νόμου κάθε αντίγραφο δημόσιου εγγράφου πρέπει να γίνεται δεκτό απο τις Υπηρεσίες και έχει την ίδια ισχύ με το πρωτότυπο.

Δεν μπορεί κάποιος να επικαλεσθεί αυτόν το νόμο και να συμμετάσχει σε Δημοπρασίες χωρίς την πρωτότυπη βεβαίωση ΜΕΕΠ ?

 

1) Σύμφωνα με την νομοθεσία που κατάργησε τα πρωτότυπα δημόσια έγγραφα και πρέπει να γίνονται δεκτά και αντίγραφα ασφαλώς και περιλαµβάνονται και τα σχετικά εδάφια των προτύπων τευχών διακηρύξεων που αφορούν το εργοληπτικό πτυχίο, εφόσον και αυτά, τα πρότυπα τεύχη, αποτελούν κανονιστικές πράξεις της διοικήσεως.

 

2) Από τη νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας, «η διακήρυξη θέτει το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τα της διεξαγωγής διαγωνισµού δηµοσίων έργων και δεσµεύει τόσο τους διαγωνιζοµένους όσο και την αναθέτουσα αρχή, οι δε κανόνες που τίθενται µε αυτήν κατισχύουν, ως ειδικότεροι κάθε άλλης διατάξεως, ανεξάρτητα µάλιστα, από το αν η διάταξη αυτή ρυθµίζει ζητήµατα µε τρόπο διαφορετικό από τη διακήρυξη» (ΣτΕ 1502/2003, ΕΑ ΣτΕ 613/2009)

 

3) Εφόσον η συμμετοχή στην δημοπρασία γίνει ανεπιφύλακτα, δηλαδή χωρίς να αμφισβητήσει τον παράνομο αυτόν όρο της διακήρυξης, αυτό δεν μπορεί να γίνει μεταγενέστερα, δηλαδή κατά την διαδικασία του διαγωνισμού, γιατί θεωρείται ότι τον έχει αποδεχθεί αυτός που συμμετέχει.

 

Αρα αν θες υποβάλλεις ένσταση κατά της διακήρυξης (εμπρόθεσμα και στο αρμόδιο όργανο**) στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος για την υποβολή της.

** Μέσα στο µισό του χρονικού διαστήµατος που µεσολαβεί από τη δηµοσίευση της διακήρυξης µέχρι τη λήξη της προθεσµίας υποβολής των προσφορών. Για τον υπολογισµό της προθεσµίας αυτής συνυπολογίζονται η ηµέρα δηµοσίευσης της διακήρυξης και η τελευταία ηµέρα υποβολής των προσφορών.

Ως ηµεροµηνία δηµοσίευσης, από την οποία αρχίζει η προθεσµία για την υποβολή της ένστασης, θεωρείται η τελευταία χρονολογικά δηµοσίευση σε οποιοδήποτε από τα προβλεπόµενα µέσα, δηλαδή στον τύπο, στην εφηµερίδα της κυβέρνησης ή στην επίσηµη εφηµερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων,  κατά περίπτωση (ΣτΕ ΕπΑν 1248/2006, 272/2004, 263/1998). Αν κατά την ηµεροµηνία αυτή (τελευταία δηµοσίευση) δεν ήταν δυνατή η διάθεση της διακήρυξης από την αναθέτουσα αρχή στους ενδιαφερόµενους, η προθεσµία υπολογίζεται από τη µεταγενέστερη ηµεροµηνία που κατέστη δυνατή η διάθεση αυτή. Ως ηµεροµηνία δηµοσίευσης τηςδιακήρυξης στην εφηµερίδα της κυβέρνησης νοείται η ηµεροµηνία πραγµατικής κυκλοφορίας του οικείου ΦΕΚ (ΣτΕ ΕπΑν 179/2011).  

Η ένσταση δεν απευθύνεται στην επιτροπή διαγωνισµού αλλά στην οικονοµική επιτροπή, στο όργανο δηλαδή που έχει καθόρισε τους όρους της διακήρυξης (Γνωµ. ΝΣΚ 708/1993). 

 

 

 

Με βάση τα ανωτέρω (που έρχονται σε αντίθεση) θεωρώ ότι πρέπει η συμμετοχή στην δημοπρασία να γίνεται είτε με το πρωτότυπο ΜΕΕΠ είτε με επικυρωμένο αντίγραφό του, ανάλογα ως ορίζει η διακήρυξη. (Τουλάχιστον μέχρι να βγει κάποια διευκρινιστική από το ΥΠΕΚΑ)

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ωραια δηλαδή πλέον οι εργολάβοι που χτυπάν έργα 1.000.000 - 2.000.000, θα έρχονται για πλάκα και στα έργα των 100.000,.... Τελίκα αυτή είναι η αναπτυξη που έλεγε ο Πρωθυπουργός μας...

Link to comment
Share on other sites

Ωραια δηλαδή πλέον οι εργολάβοι ποι χτυπάν έργα 1.000.000 - 2.000.000, θα έρχονται για πλάκα και στα έργα των 100.000,.... Τελίκα αυτή είναι η αναπτυξη που έλεγε ο Πρωθυπουργός μας...

Ανταγωνιστικότητα λέμεεεεε...

Link to comment
Share on other sites

Ωραια δηλαδή πλέον οι εργολάβοι που χτυπάν έργα 1.000.000 - 2.000.000, θα έρχονται για πλάκα και στα έργα των 100.000,.... Τελίκα αυτή είναι η αναπτυξη που έλεγε ο Πρωθυπουργός μας...

 

μα οι εργολαβοι των 1.000.000-2.000.000 ερχοντουσαν ουτως ή αλλως στα εργα των 100.000

Το μεγαλο πανηγυρι θα γινει στα εργα των 1 εκ - 5 εκ οπου θα μαζευονται ολες οι Α.Τ.Ε. μαζί με τις θυγατρικές τους.

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.