Jump to content
  • Θέσεις Εργασίας Μηχανικών στην Θεσσαλονίκη
*panagiotis*

Και νέα Αρχιτεκτονική από τον Λοβέρδο

Recommended Posts

Την πολιτική της λειτουργίας νέων σχολών ακολουθεί και ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι τα ΑΕΙ μαστίζονται από υποχρηματοδότηση -ο προϋπολογισμός τους έχει μειωθεί έως και 80% από το 2009- και έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία μία νέα Αρχιτεκτονική Σχολή -την έβδομη στη σειρά- στα Ιωάννινα, όπως επίσης και τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη. Οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Ιουλίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις πανεπιστημιακών που μιλούν για «αποφάσεις που υπηρετούν λαϊκίστικες, πελατειακές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης». «Δρομολογήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία», ανέφεραν χθες στην «Κ» συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

 

Ειδικότερα, η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων έχει ιδρυθεί στο ομώνυμο πανεπιστήμιο από το 2009 (με το Προεδρικό Διάταγμα 173/2009). Ομως, το υπ. Παιδείας δεν έδωσε τότε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό. Για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που είχε θέσει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-2013, στο πανεπιστήμιο προκήρυξαν στις αρχές του 2011 εκλογές για θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε. Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε στις αρχές του 2013, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, την άνοιξη του 2013 το υπ. Παιδείας αποφάσισε να λειτουργήσει από το 2014-2015 Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τελικά ήταν η σειρά της νυν ηγεσίας του υπουργείου να υπογράψει το ΦΕΚ λειτουργίας της από το 2015-2016.

 

«Εχουμε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τη λειτουργία μιας νέας σχολής, τη στιγμή που δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των υφιστάμενων έξι σχολών. Εμείς ενδεικτικά έχουμε 1.650 προπτυχιακούς, 220 μεταπτυχιακούς, 177 υποψήφιους διδάκτορες, 75 διδάσκοντες που εξυπηρετούνται από 8 διοικητικούς υπαλλήλους», ανέφερε χθες στην «Κ» η κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Ελένη Μαΐστρου. Και πρόσθεσε: «Λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης, δεν μπορούμε όχι μόνο να ανανεώσουμε το εργαστηριακό υλικό αλλά ούτε και να το συντηρήσουμε. Από την άλλη, δεν έχουμε χρήματα για μαθήματα που απαιτούν εργασία πεδίου εκτός Αθηνών». «Είναι κρίμα σε μία τέτοια εποχή, αντί να κινούμεθα στην κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων και ισχυροποίησης των σχολών που υπάρχουν, να λειτουργούμε νέες σχολές με πιθανά προβλήματα στελέχωσης και αμφίβολες προοπτικές απορρόφησης των αποφοίτων τους», πρόσθεσε στην «Κ» ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Δημήτρης Ησαΐας. Ενδεικτικά, η νέα Αρχιτεκτονική θα χρειαστεί 12 διδάσκοντες, ενώ το ίδρυμα έχασε στην πρόσφατη διαθεσιμότητα 48 διοικητικούς υπαλλήλους από τους 288.

 

Μηνύματα

 

Τις απορίες για την ανάγκη μιας νέας Αρχιτεκτονικής ενισχύει μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey που ανέφερε για την Ελλάδα ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων: ενώ η κατασκευαστική αγορά από το 2005 έχει μειωθεί 50%, οι απόφοιτοι της αρχιτεκτονικής έχουν αυξηθεί κατά 50%». Τα ίδια μηνύματα στέλνει το ΤΕΕ. Η Ελλάδα με 11.262.000 κατοίκους διαθέτει 110.000 μηχανικούς και άρα ο αριθμός των μηχανικών αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% (ακριβές ποσοστό 0,98%), πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 0,48%. Ολα αυτά, ενώ σήμερα ο κ. Λοβέρδος θα συναντηθεί με τα προεδρεία των Συνόδων Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για το θέμα των μετεγγραφών και για τη μείωση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...kh-sta-iwannina

 

Click here to view the είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι άνθρωποι δεν παίζονται...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ΤΣΜΕΔΕ εχει αναγκη για περισσοτερους πελατες-χρηματοδοτες

Edited by Paul_Mix
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ποιο ΤΣΜΕΔΕ.....τοπικά ρουσφέτια είναι αυτά....

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ποιο ΤΣΜΕΔΕ.....τοπικά ρουσφέτια είναι αυτά....

 

Συμφωνω, απλως αναφερω οτι δεν ενδιαφερονται για τους μηχανικους, παρα μονο για να μας εχουν να πληρωνουμε φορους και εισφορες και να κανουμε τους φοροεισπρακτορες

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ανάπτυξης συνέχεια!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο γίγαντας Λοβέρδος διέγνωσε εγκαίρως το κενό που θα υπάρχει σε μηχανικούς μετά από 5 έτη συνεχούς ανάπτυξης που θα ξεκινήσουν από το 2015, και τα επόμενα 30+ που αυτή θα συνεχιστεί, και έδρασε προληπτικώς για να μην φρενάρει (η ανάπτυξη) λόγω έλλειψης μηχανικών. 

 

Τι δεν καταλαβαίνετε :D

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προκειται για το κλασικό παράδειγμα Ελληνα πολιτικού της νεότερης Ελλάδας: τελείως άσχετος και ανίκανος για τα πάντα όμως ικανός για την συγκέντρωση ψήφων από μικροεξυπηρετίσεις. Εβαλε την σφραγίδα του στο υπουργείο παιδείας και τώρα θα  κάνει το ίδιο και στο παιδείας. Πραγματικά ουτε ένας δεν ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του σαν άνθρωπος? Κανένας δεν ενδιαφέρεται να κάνει σωστή δουλειά, μια δουλειά για την οποία η πολίτες τον εμπιστεύτικαν και τον αμοίβουν πλουσιοπάροχα?

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

οι αρχιτέκτονες (σαν τους συνταξιούχους) δεν πεθαίνουνε κιόλας

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

teris83, όπως λέει και το γνωστό ρητό (εσύ, για τον Λοβέρδο και τους του λόγου του πολιτικούς): "you must be confusing me with someone who gives a shit!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.