Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέτρηση γεωτεμαχίου εντός αναδασμού


Recommended Posts

Γεια σε όλους,

 

είμαι νέα τοπογράφος και μου ανατέθηκε η μέτρηση ενός γεωτεμαχίου που βρίσκεται εντός αναδασμού. Έκανα κανονικά τις μετρήσεις μου βάσει των υποδεδειγμένων ορίων και τώρα βρίσκομαι στη φάση των εργασιών γραφείου. Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι οι τρεις από τις τέσσερις πλευρές του γεωτεμαχίου έχουν απόκλιση από το χάρτη του αναδασμού 2-3 m γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα το υπολογισμένο εμβαδόν να είναι γύρω στα 200m2 λιγότερο από αυτό που λέει το παραχωρητήριο. Οι μετρήσεις έγιναν με gps με τη μέθοδο του στατικού εντοπισμού κι έτσι σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να έχουν τέτοιο σφάλμα. Το ερωτήματά μου είναι τα εξής: Μου υπέδειξαν λάθος τα όρια; Έχει αλλάξει η μορφολογία της περοχής από τότε που έγινε ο αναδασμός (τη δεκαετία του '50); Υπάρχει περίπτωση στον αναδασμό να μην είχε γίνει σωστά η μέτρηση; Να "διορθώσω" τις μετρήσεις μου ώστε να συνάδουν με του αναδασμού ή να πω στο ιδιοκτήτη ότι είναι μικρότερο το χωράφι του με κίνδυνο συμπεράνει ότι είμαι "κακή" μηχανικός κτλ κτλ; Δεν έχω ακόμα κατασταλλάξει για το πώς πρέπει να χειρίζομαι αυτές τις περιπτώσεις και χρειάζομαι λίγη από την πείρα σας.  :smile:

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Aγαπητή Ιωάννα.

 

Λες πως είναι εντός αναδασμού. Χρονολογία λες στο 50'. Σε όποιο αναδασμό δουλέψαμε, τα εμβαδά βγαίναν με παρα πολύ καλή ακρίβεια. Επίσης, εφόσον πρόκειται για αναδασμό, πως σου υπέδειξε όρια ο ιδιοκτήτης; ΕΣΥ του υποδεικνεύεις τα όρια.

Παίρνεις τα ορόσημα του αναδασμού, επιλύεις την πλάκα, ισομοιράζεις σφάλματα, δημιουργείς τις συντεταγμένες, βρίσκεις τα τριγωνομετρικά απ'οπου εξαρτήθηκε η επίλυση του τότε δικτύου-χαράξη γεωτεμαχίων και οριοθετείς.

 

Αναμένω απάντηση σου, για να το αναλύσουμε περαιτέρω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα.... Μάλλον πρέπει να κινηθώ ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά απ' ότι νόμιζα.... Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν κάνω αποτύπωση του γεωτεμαχίου, αλλά χάραξη των ορίων του αναδασμού. ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχει και αυτό το Forum..... Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με αναδασμό και όπως κατάλαβες είμαι δυστυχώς άσχετη. Τα ορόσημα που τα βρίσκω; Αν δεν γίνομαι κουραστική, μπορείς να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός ως προς τη διαδικασία; Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ήδη με βοήθησες αρκετά....  :smile:

Link to comment
Share on other sites

Τα ορόσημα στη Τοπογραφική Υπηρεσία στην οποία ανήκει το γεωτεμάχιο. Καλό ειναι να πάρεις μερικά παραπάνω απο αυτά που περικλείουν τη πλάκα μέσα στην οποια είναι και το γεωτεμάχιο σου.

 

Τα ραπορτάρεις, και μαζί με το χάρτη ελέγχεις τις αποστάσεις. Κάνεις τα οφσετ σου απ'τους άξονες (σκέψου πως ειναι σαν αξονοδιασταυρώσεις οικισμού) και βγάινουν τα περιμετρικά όρια των γεωτεμαχίων. Ελέγχεις τις πλευρες σύμφωνα με το χάρτη.

Αν υπάρχουν διαφορές (που συνήθως υπάρχουν), ισομοιράζεις τα σφάλματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ετσι προκύπτουν μεγαλύτερα σε εμβδαό ή μικρότερα γεωτεμάχια. Προσοχή όμως, χρειάζεται στο πόση διαφορά βγάζουν τα ορόσημα απ'τη θεωρία. Εμπειρικά τα μαθαίνεις αυτά. Πχ αν η απόσταση είναι 300μ πχ και απ'τις συν΄νες των οροσήμων βγεί 305, τότε κάποιο είναι "χτυπημένο" και δε λαμβάνετα υπόψιν. Γι'αυτο σου πα, πως παίρνεις τα ευρευτερης περιοχής ορόσημα.

 

Ζητάς επίσης τα αρχικά τριγωνομετρικά, που θέλει δουλειά να βρείς αν υπάρχουν στο έδαφος. Πραγμα σπάνιο για τόσο παλιό αναδασμό, αλλά όχι και απιθανο, επειδή οι αναδασμοί είναι "ταψια" τα βάθρα τας τοποθετούσαν σε ψηλά σημεία. Ψηλά λεγοντας...καμμια πλάκα, καμμια τεχνητή τουμπιτσα κτλ.

 

Οπότε αφού τα κάνεις όλα αυτά, παίρνεις το όμορφο ροβερ σου, το στήνεις σε ένα βάθρο, ελέγχεις ένα ακόμη και εφόσον κλεινουν καλά κάνεις τοπικό σύστημα συν/νων και οριοθετείς το γεωτεμάχιο.

 

Να ξέρεις ένα πράγμα. Οι πρώτες δουλειές, ειδικά με παλιοχώραφα, σε ξένα μέρη ΔΕΝ πληρώνονται με τίποτα. Αλλά οι επόμενες ειναι ευκολότερες και πιο "γλυκιές".

 

Αυτά.

 

Α και τα πληρώνεις τα ορόσημα/τριγωνομετρικά. Ζήτων το αθάνατο ελληνικό δημόσιο.

 

Υ.Γ. μπορείς επίσης, να τα ζητήσεις απο παλαιοτερο συνάδελφο που δραστηριοποιείται εκεί. Αν δεν είναι ****κας θα σου δώσει λογικά.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Σε υπερευχαριστώ! Ήσουν αναλυτικότατος και με βοήθησες πολύ! Έχω πολύ δουλειά απ' ότι καταλαβαίνω, αλλά θέλω τουλάχιστον το αποτέλεσμα να με δικαιώσει.  :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θέλω να ρωτησω το εξής:Για ιδιοκτησία αγροτεμάχιου 3 στρεμμάτων, περίπου το 85, από γεωτεμάχιο αναδασμού συνολικά 20 στρεμμάτων πως ξέρουμε από που ξεκινούν τα όρια?Τα συμβόλαια λένε διαστάσεις και γείτονες και δρόμο μόνο..

Edited by maranti
Link to comment
Share on other sites

Ο αναδασμός είναι πονεμένη ιστορία.

Ακόμα και εγώ που δεν είμαι τοπογράφος έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες για αγρίους.

Ελπίζω να είσαι τυχερός και να σου βγει το αναμενόμενο εμβαδό. Στις τοπικές υπηρεσίες δεν δέχονται με τίποτα εμβαδό διαφορετικό του αναδασμού. Μπορεί το οικόπεδο να είναι 4.5 στρέμματα, αν στον αναδασμό φαίνεται 6 πρέπει να βρεις τρόπο να βγει 6 και στο τοπογραφικό.  Τα σχόλια είναι περιττά.

Link to comment
Share on other sites

Μα αν πριν 50 χρονια  μπήκαν λάθος τα όρια, χτίστηκαν σπίτια που τώρα λόγω μετακόμισης ορίων -για να ταυτιστοάυν με αναδασμό τι κάνουμε?

Link to comment
Share on other sites

To τι έγινε παλιά είναι θέμα που δεν μας αφορά.

 

Σήμερα έχεις γεωτεμάχιο αναδασμού. Κάνεις ότι έγραψα παραπάνω για να επιλύσεις τη θεωρία. Αν σου κάτσει καλά, έκατσε. Τότε απ'τα 20 στρέμματα, χωρίζεις τα 3 του πελάτη σου. Το χωρίζεις είναι υποκειμενικό, έτσι. Εκτός κι αν υπάρχει συμβόλαιο με καποιο σκαρίφημα, όπου δειχνει στα 20 στρ, τα 3 του πελάτη σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.