Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επισκευή πέτρινων διακοσμητικων φουρουσιών σε παράθυρα εκκλησίας


 
Tekton85

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Έχω αναλάβει να φτιάξω μια τεχνική έκθεση για την επισκευή πέτρινων φουρουσιών σε διατηρητέα εκκλησία. Τα φουρούσια έχουν παρουσιάσει ρωγμές εξωτερικά αν και δεν φαίνεται να τίθεται θέμα στατικής ανεπάρκειας. Ψάχνω για ένα καλό υλικό που όπως το φαντάζομαι θα πρέπει να είναι αρκετά ελαστικό ώστε να μην παρουσιάσει εκ νέου ρωγμές σε ενδεχόμενη σεισμική καταπόνηση και να έρχεται σε αρχιτεκτονική αρμονία με την πέτρα. 

 Αρχικά σκεφτόμουν ότι απλά με σοφάντισμα και καρφωτό μικρής διαμέτρου χάλυβα θα έκανα τη δουλεία, αλλά στην πορεία συνάντησα τα κονιάματα οπλισμένα με ίνες πολυπροπυλενίου και συνθετικά

σαν καλύτερη λύση.

 Καμιά ιδέα κανείς??

 Ευχαριστώωω

post-90187-0-95625900-1406805278_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν έχει γίνει τέτοιος έλεγχος..αν και από το σύνολο των βλαβών του κτιρίου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα. 

Για το υλικό που αναζητώ κάποια άποψη?

Link to comment
Share on other sites

Για την αποκατάσταση των ρωγμών σε αποδιοργανωμένη τοιχοποιία εύρους > 1 cm, θα σου πρότεινα τα ακόλουθα: 

 

1) Πλήρης καθαίρεση του επιχρίσματος, έπειτα διεύρυνση των χειλών της ρωγμής και καλό καθαρισμό με αέρα ή βούρτσα, καλή διαβροχή του υποστρώματος και τέλος εισαγωγή ταχύπηκτου ρητινούχου τσιμεντοκονιάματος. 

 

2) Αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή του τσιμεντοκονιάματος και στεγνώσει, προχωρείς στην αποκατάσταση του σοβά.

 

Σου στέλνω σε μήνυμα ένα προϊόν που βρήκα για παρόμοιες περιπτώσεις. 

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Earl ευχριστω πολυ, αλλά νομιζω ότι το συγκεκριμενο υλικο χρησιμοποιείται για φέρουσα τοιχοποιία, δεν ειμαι σίγουρος αν θα κάνει για αποκατάσταση διακοσμητικής κορνίζας...

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ρητίνη semi-Flexible και οχι Rigid (Force transition). Σίγουρα όχι ταχύπηκτο διότι συνήθως δημιουργούν τάσεις συρρίκνωσης. Ο κωδικός βάσει ΕΝ 1504 θα πρέπει να είναι

U(D) W(8-) (1/2) (5/30) D(0)

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ρητίνη semi-Flexible και οχι Rigid (Force transition). Σίγουρα όχι ταχύπηκτο διότι συνήθως δημιουργούν τάσεις συρρίκνωσης. Ο κωδικός βάσει ΕΝ 1504 θα πρέπει να είναι

U(D) W( 8-) (1/2) (5/30) D(0)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :) 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, είναι σύνηθες όταν κάποιος αναλαμβάνει μία δουλειά να διαπιστώνει ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία χρειάζεται βοήθεια.

Και γι' αυτό υπάρχει το φόρουμ, για να βοηθάει.

 

Ωστόσο, ο πυρήνας, η γενικός κορμός της γνώσης δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω ενός φόρουμ...

 

Το ερώτημα έχει δύο αναγνώσεις:

  • Πως σφραγίζουμε μία ρωγμή σε χρωματισμένη επιφάνεια τοίχου.
  • Πως αποκαθιστούμε έναν λίθινο κοσμίτη σε ένα μνημείο.

Η διατύπωση της ερώτηση και οι απαντήσεις φαίνεται να αφορούν ένα ερώτημα του πρώτου τύπου. Δεν είναι όμως έτσι.

 

Το επισημαίνω, επειδή η υποτίμηση του αντικειμένου της εργασίας μας είναι υποτίμηση της ίδιας της εργασίας μας και του ρόλου μας.

 

Συνάδελφε Tekton85, με όλον τον σεβασμό, δεν έχεις αναλάβει να "φτιάξεις μια τεχνική έκθεση". Δεν υπάρχουν αυτόνομες τεχνικές εκθέσεις. Έχεις αναλάβει να εκπονήσεις μία μελέτη (το παραδοτέο της οποίας μπορεί να είναι μία τεχνική έκθεση) για την αποκατάσταση ενός μνημείου.

 

Στην φωτογραφία δεν υπάρχει "φουρούσι". Υπάρχει μία ταινία (εν είδη κοσμίτη, ίσως, ή γείσου), ή μια προέχουσα ποδιά.

 

Η ταινία δεν είναι ρηγματωμένη. Υπάρχει μία ρωγμή που διατρέχει την τοιχοποιία από το κλειδί του κάτω ανοίγματος, μέχρι την ποδιά του πάνω ανοίγματος. Στην θέση της ταινίας η ρωγμή φαίνεται να περνάει από τον αρμό δύο διαδοχικών λιθοσωμάτων.

 

Ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, ανάλογα με το αν η ρωγμή είναι σταθερή ή όχι, με το αν αποτελεί δομική βλάβη ή όχι, με το αν θα γίνουν άλλες εργασίες, με το αν εισέρχονται από αυτή νερά, με τον επιθυμητό χρόνο ζωής της επέμβασης κλπ, κλπ, θα πρέπει να επιλέξεις και να σχεδιάσεις την επέμβασή σου. Η οποία, αν και φαίνεται να είναι κάτι εξαιρετικά απλό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και απλοϊκή, πρόχειρη ή επιπόλαια.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ο Αλέξης με κάλυψε πλήρως ... εκτός ίσως στην ορθογραφία του κοσμήτη ...

 

Δύο σχόλια στο αρχικό ερώτημα ή μάλλον σε δύο λέξεις του ερωτήματος :

1. Οι κοσμήτες του είδους δεν είναι απλά διακοσμητικοί είναι και διακοσμητικοί ... συνήθως είναι κυρίως διαζώματα (σενάζ). Σαφώς και δεν είναι φουρούσια (δηλ. φέροντες πρόβολοι).

2. Ο χαρακτηρισμός επισκευή είναι επίσης άστοχος αφού προφανώς μιλάμε μόνον για αισθητική αποκατάσταση κατασκευαστικού αρμού. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγουμε σαν υλικό αποκατάστασης το αρκούντως ασθενές μιά που οι αρμοί αυτοί θα είναι το στόμα του μνημείου όταν αυτό θα χρειαστεί να μας ξαναμιλήσει ...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

 

 Συνάδελφοι, νομίζω έχετε δίκιο, δεν διατυπώθηκε σωστά το ερώτημα και αυτό έγινε γιατί ήθελα να ακούσω μία σύντομη άποψη όσον αφορά τα υλικά αποκατάστασης που χρησιμοποιούνται από μηχανικούς που έχουν ήδη ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο. 

Αυτός ήταν ο λόγος που ανέβηκε και η φωτογραφία (για να προλάβει τη λεκτική αστοχία). 

 Από την άλλη πλευρά, όντως εύστοχη η παρατήρηση για την αστοχία του χαρακτηρισμού 'επισκευή' ή 'διακοσμητικό φουρούσι' αλλά νομίζω ότι ακόμα πιο εύστοχη από άποψη βοήθειας θα ήταν κάποια τεχνική συμβουλή αρκούντως ειδικότερη της υποδεικνυόμενης, όπως έδωσαν άλλοι συνάδελφοι παραπάνω κάνοντας τον μικρό κατά τ' άλλα πυρήνα της γνώσης μου λιγάκι μεγαλύτερο..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.