Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός θερμοπερατότητας οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη


sdim

Recommended Posts

Θέλω να υπολογίσω τον συντελεστή θερμοπερατότητας για οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη.

 

Συγκεκριμένα υπάρχει οριζόντια πλάκα, μετά μόνωση, πάνω κεραμίδια και μεταξύ των κεραμιδιών και της μόνωσης αέρας. Δεν υπάρχει κάποια στεγανοποιητική μεμβράνη κάτω από τα κεραμίδια.

 

Η ΤΟΤΕΕ 20701-2 έχει την εξίσωση 2.4 στο 2.1.5

URU=1/(Ri+Σ(d/l)+Rδ+Ru+Ra)

 

Το Ri το βρίσκω από τον πίνακα 3β ή τον 3α  (για στέγη και από τους δύο πίνακες προκύπτει η ίδια τιμή), το Ru από τον πίνακα 5 αλλά τους άλλους 2 συντελεστές πως να τους υπολογίσω;

 

 

1) Το Rδ  το υπολογίζω Rδ=Ri (εξίσωση 2.2, σύμφωνα με το 2.1.3 Διάκενο σε επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον) ή από τον πίνακα 4β, ο οποίος όμως έχει τιμές έως 50mm (το καθαρό ύψος κάτω από την στέγη είναι πάνω από 1200mm);

 

2) To Ra το παίρνω από τον πίνακα 3α/3β ή θεωρώ Ra=Ri (εξίσωση 2.3) σύμφωνα με το 2.1.4 (δομικά στοιχεία προς Μ.Θ.Χ.); Και στις δύο περιπτώσεις καταλήγω στον πίνακα 3α ή 3β αλλά άλλη η τιμή αν πάρω την στήλη του Ra και άλλη του Ri.

Link to comment
Share on other sites

Το Rδ αφορά στρώμα αέρα ανάμεσα σε στρώσεις της οριζόντιας οροφής. Αν δεν έχεις τέτοιο στρώμα ακίνητου αέρα στην οριζόντια οροφή (που μάλλον δεν έχεις) τότε Rδ=0.

Ο χώρος ανάμεσα σε στέγη και οριζόντια οροφή δεν είναι μθχ. Το δομικό σου στοιχείο θεωρείται προς εξ. αέρα αλλά διορθωμένο με τον Ru.

Από τον πιν. 3β Ri=0,10 και Ra=0,04.

Δες μια παρουσίαση του Αραβαντινού σελ. 62:

http://kenakteetdk.files.wordpress.com/2011/02/2-ceb4-ceb1cf81ceb1ceb2ceb1cebdcf84ceb9cebdcebfcf82-ceb8ceb5cf81cebccebfcebccebfcebdcf89cf84ceb9cebaceb7-ceb5cf80ceb1cf81cebaceb5ceb9.pdf

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Με την ευκαιρία, να ξεκαθαρίσουμε λίγο και τα περί υπολογισμού θερμαινόμενου όγκου και ύψους ορόφου σε μια τέτοια περίπτωση; Παίρνω αφορμή από μια ερώτηση που έπεσε στις εξετάσεις στον Γιάννης-civil.

 


5) Κτίριο με κεκλιμένη μη θερμομονωμένη στέγη πάνω από μονωμένη οροφή πλάκας σκυροδέματος. Ποιο το ανώτατο ύψος για τον υπολογισμό του θερμαινόμενου όγκου του κτιρίου; α) η ανώτατη στάθμη της στέγης, β) η ανώτατη στάθμη της μονωμένης οροφής, γ) η ανώτατη στάθμη της πλάκας σκυροδέματος

 

Η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 στην ενότητα 3.1.1. σελ. 42 γράφει ότι: <<Στην περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, ως ανώτερο όριο για τη μέτρηση του ύψους ορίζεται η στάθμη της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής>>. Από αυτό καταλαβαίνω πως εννοεί την άνω ίνα της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη των υπερκείμενων στρώσεων μέχρι το διάκενο αέρα.

 

Από την άλλη, στην ύλη της ΔΚ-3 στην σελίδα 17, γράφει ότι: <<Στην περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, ως ανώτερο όριο για τη μέτρηση του ύψους ορίζεται η άνω στάθμη της ανώτερης στρώσης επάνω στην πλάκα οροφής>>. Όπως το καταλαβαίνω, αν έχουμε την μόνωση επάνω από την πλάκα του οπλισμένου σκυροδέματος, τότε στον υπολογισμό του ύψους (και του θερμαινόμενου όγκου) συμμετέχει και το πάχος της θερμομονωτικής στρώσης (καθώς και τυχόν κλειστά διάκενα αέρα). Πράγμα που μου φαίνεται λογικό.

 

Το θέμα όμως εδώ δεν είναι τι είναι (ή φαίνεται σ' εμένα) λογικό, αλλά ποια θα ήταν η σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι η σωστή απάντηση είναι η β) (ανώτατη στάθμη της μονωμένης οροφής). Άλλωστε αυτό είναι το λογικό όπως λες και εσύ.

 

Αυτό πιστεύω όμως ότι εννοεί και η  ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 στην ενότητα 3.1.1. σελ. 42 όταν γράφει ότι: <<Στην περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, ως ανώτερο όριο για τη μέτρηση του ύψους ορίζεται η στάθμη της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής>>.

 

Αν εννοούσε την άνω ίνα της πλάκας σκυροδέματος χωρίς να μετράει το πάχος της μόνωσης, θα το διευκρίνιζε όπως το κάνει και στο τέλος της σελίδας 41 της ίδιας παραγράφου στο εδάφιο που ορίζει το ύψος για ενδιάμεσους ορόφους.

Edited by nick_61
Link to comment
Share on other sites

Αν και πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός, θα το πώ.

 

Μακάρι να υπήρχε μια είδους "επιτροπή αναθεώρησης - βελτίωσης - διόρθωσης κλπ των ΤΟΤΕΕ" :smile: και να παρακολουθούσε όσα γράφονται εδώ μέσα. Πολλά πράγματα θα διευκρινίζονταν και θα μας έκαναν την ζωή πιο εύκολη.

Link to comment
Share on other sites

Επι τη ευκαιρια, επ αυτου του θεματος ειχαμε διχογνωμια με το συναδελφο dib (αν δε με απατα η μνημη μου) αναφορικα με το αν λαμβανουμε ΚΑΙ τον ογκο της στεγης οταν η πλακα ειναι αμονωτη ή αν σταματαμε στην πλακα σκυροδεματος.

Νομιζω οτι απαντηθηκε και αγνοουμε παντελως το χωρο που υπερκειται της πλακας.

Link to comment
Share on other sites

Αν ακριβώς κάτω από τα κεραμίδια έχει μπει νάυλον ή άλλη μεμβράνη ώστε να αποτρέπει την εισροή αέρα κάτω από τα κεραμίδια, πως υπολογίζουμε τότε το U;

Μια λύση που υποψιάζομαι είναι να θεωρήσω πως έχω πλάκα προς Μ.Θ.Χ. οπότε ουσιαστικά έχω U/2, μπορώ να έχω αντί για U=0.45 (στην ζώνη Β) U=0.90, άρα μικρότερο πάχος μόνωσης.

 

Έχετε κάποια καλύτερη πρόταση;

Link to comment
Share on other sites

Η μεμβράνη ή όποιο άλλο παρεμφερές υλικό, τοποθετείται ΜΟΝΟ για υγρομόνωση

Αεροστεγανότητα δεν επιτυγχάνεται με τίποτε.

Συνεπώς, τη θεωρείς σε επαφή με αέρα και με μηδενικό συντελεστή σκιασμού.

Edited by tetris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον tetris, με μόνη ένσταση ότι για την σκίαση, βάση της 1ης ΤΟΤΕΕ, θα ήταν πιο σωστό να θεωρήσουμε έναν συντελεστή με τιμή 0,3. Δηλαδή: 1/1/1/1/0,3/0,3.

 

@Inzaghi

Δεν αναφέρομαι στον όγκο της στέγης, για τον οποίο άλλωστε και η 2η ΤΟΤΕΕ στην ενότητα 2.5. το γράφει ρητά ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον θρμαινόμενο όγκο, αλλά στον συνυπολογισμό του πάχους του θερμομονωτικού υλικού όταν αυτό μπαίνει επάνω από την πλάκα.

Νομίζω ότι είναι παράλογο να αγνοηθεί, από τη στιγμή που για τον υπολογισμό του URU (σχέση 2.4)  πρέπει να υπολογιστεί ολόκληρο το δομικό στοιχείο "θερμομονωμένη οριζιζόντια οροφή", δηλαδή το Σ(djj).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.