Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

De Facto Ανακήρυξη Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για την Περιοχή Νοτίως της Κρήτης


Engineer

Recommended Posts

Η χθεσινή (4/8) ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) για το Διεθνές Γύρο Παραχωρήσεων (2 nd International Round) όπως αναμένετο ανάμεσα στα 20 συνολικά θαλάσσια οικόπεδα περιέλαβε και μία σειρά, συγκεκριμένα τα blocks 12 έως 20, που ευρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Σε αντίθεση με τα θαλάσσια οικόπεδα που ευρίσκονται στα Δυτικά, δηλαδή στο Ιόνιο, όπου υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία από το 1978, νοτίως της Κρήτης και παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών με Αίγυπτο και Λιβύη, η οριοθέτηση ήτο αδύνατη λόγω ενστάσεων, με παρότρυνση της Τουρκίας, πότε από την Αίγυπτο και πότε από την Λιβύη.

 

Σήμερα και οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με την μεν Λιβύη να είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης λόγω καθημερινών συμπλοκών μεταξύ των διάφορων ενόπλων παραστρατιωτικών ομάδων, η δε Αίγυπτος δοκιμάζεται σκληρά από μία εμβαθυνόμενη οικονομική κρίση και παράλληλα τον στρατό να προσπαθεί να ελέγξει την εξαπλούμενη τρομοκρατική δράση.

 

Posted Image

 

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ η Ελλάδα από χθες έχει ανακηρύξει de facto υφαλοκρηπίδα και την εφαπτόμενη με αυτήν ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, αφού μαζί με τους χάρτες εδόθηκαν στην δημοσιότητα και οι πλήρεις γεωγραφικές συντεταγμένες των εν λόγω οικοπέδων. Να σημειώσουμε ότι η μέγιστη απόσταση από το ακραίο νότιο- ανατολικό άκρο της Κρήτης (οικόπεδα 15 και 20) είναι στα 100 ναυτικά μίλια περίπου με το εύρος αυτό να αυξομειώνεται προς τα δυτικά όρια των υπόλοιπων οικοπέδων ανάλογα με την μορφολογία των ακτών της Αιγύπτου και Λιβύης. Είναι προφανές ότι η χάραξη έγινε βάσει των προβλεπόμενων στο Νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών ( UΝ CLOS, Montego Bay 1982) το οποίο ορίζει ως μέγιστη απόσταση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος τα 200 ν.μ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω του ότι η απόσταση μεταξύ των νοτίων παραλιών Κρήτης και Αιγύπτου είναι στα 197 ν.μ., ακολουθήθηκε η μέση γραμμή, αφού ελήφθηκε υπ’ όψιν η νήσος Γαύδος και το σύμπλεγμα της νήσου Χρυσή, έτσι που η μέγιστη απόσταση των δύο ακραίων θαλάσσιων οικοπέδων να φτάνει τα 98.5 ν.μ.

 

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ που εσυνοδεύετο από μία πλήρη γεωγραφικά περιγραφή της θαλάσσιας έκτασης νοτίως της Κρήτης, όπου η Ελλάδα μπορεί και θέλει να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο Θαλάσσης ( UNCLOS), ακολούθησε την ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Φεβρουαρίου 2013. Στην εν λόγω ρηματική διακοίνωση προχώρησε τότε η Ελλάδα σε απάντηση ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο πέριξ του Καστελόριζου και της Ρόδου από την τουρκική TPAO που αμφισβητούσαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με την τότε ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα αφ’ ενός μεν κατήγγειλε και απέρριψε τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της Ελληνικής υφαλοκρηπίδα και αφ’ ετέρου εδήλωνε ότι «η Ελλάδα εξασκεί ab initio και ipso facto κυριαρχικά δικαιώματα για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της στην υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Ακόμη η ρηματική αυτή διακοίνωση αναφέρει ότι η πρόθεση της χώρας μας είναι όπως εξασκήσει τα εν λόγω δικαιώματά της εντός του εύρους των ορίων της υφαλοκρηπίδας όπως αυτά ορίζονται με τους Νόμους 2289/1995 και τον 4001/2011.

 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά από πολύμηνη προετοιμασία σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και με την συμβολή νομικών γραφείων που γνωρίζουν άριστα τους χειρισμούς με βάσει το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση για ταυτόχρονη ανακοίνωση του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων και των συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη πριν δύο περίπου εβδομάδες με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού, του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπου πλαισιώθηκαν από πεπειραμένα υπηρεσιακά στελέχη.

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=84337

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Επί τέλους και μια σωστή κίνηση από το ανύπαρκτο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Φυσικά με την έγκριση της πρεσβείας των ΗΠΑ και άλλων αξιότιμων πρεσβειών.  

Για να δούμε τώρα όλους αυτούς τους "μάγκες" που έλεγαν ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο και φ. α. στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. Ή αυτούς που έλεγαν "άσε να δούμε".  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πριν δυο χρόνια όποιος μιλούσε για πετρέλαια τον λέγανε τρελό και συνωμοσιολόγο. Τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για ξεπουλημα των πηγών ενέργειας μιλάνε λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

Κλασική μέθοδος παραλλαγής και απόκρυψης είναι η …καταγγελία της συνωμοσίας από τους ίδιους τους συνωμότες.  Βάζουν μπροστά κάποιους αποδεδειγμένα γελοίους να καταγγέλλουν αυτά που συμβαίνουν κι έτσι κανείς δεν παίρνει τα γεγονότα στα σοβαρά. Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται την π@υστι@ που έχει στηθεί. Οι πιο πολλοί ακολουθούν την "σοβαρή" άποψη η οποία (κατά σύμπτωση) είναι πάντα η αντι-συνωμοσιολογική. 

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Καλά δούλεμα τρώμε όλοι μας,άλλοι περισσότερο,άλλοι λιγότερο,χωρίς να ξέρει κανείς μας την δόση και σε ποιά κατηγορία δουλέματος ανήκει. Κάπως έτσι βγάζουν το ψωμί τους και οι κοινωνικοί μηχανικοί.

 

Με αφορμή την συζήτησή μας,ένα καλό βιβλίο για αρχή πάνω στο θέμα είναι και το  "Ψυχολογία των μαζών" του Gustave Le Bon. Το βρήκα ελεύθερο σε pdf στο διαδίκτυο,όπου και το παραθέτω.

 

http://pernoampariza.files.wordpress.com/2013/12/gustave-le-bon-cf88cf85cf87cebfcebbcebfceb3ceafceb1-cf84cf89cebd-cebcceb1ceb6cf8ecebd.pdf

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πριν δυο χρόνια όποιος μιλούσε για πετρέλαια τον λέγανε τρελό και συνωμοσιολόγο. Τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για ξεπουλημα των πηγών ενέργειας μιλάνε λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

Δυστυχώς ναι φίλε μου - καλησπέρα και στον atslovergas - τώρα μιλάνε λες και το θέμα ήταν στην δημοσιότητα εδώ και 100 χρόνια. Μου κάνει όμως εντύπωση που σε συζητήσεις μηχανικών, ακόμα και στο εδώ φόρουμ, το ίδιο πνεύμα επικρατούσε και μέχρι πριν ένα μήνα. Στην είδηση για τα ελληνικά ενεργειακά ορυκτά δεν "ποστάρισε" κανείς και σε προηγούμενες αναφορές κάποιων άλλων "θαρραλέων" επικρατούσε, αν μη τι άλλο, επιφύλαξη.

Αυτό σημαίνει άγνοια. Άγνοια όμως κατευθυνόμενη και σχεδιασμένη. Πολύ καλή η αναφορά του atsalovergas στην ψυχολογία των μαζών.    

Link to comment
Share on other sites

εγω προτιμώ το πιο κάτω..

 

http://www.ianos.gr/i-politiki-propaganda.html

 

Να ξέρεις ποιός σε δουλεύει και πως..κλασικό πλέον.

 

Πίσω απο άχρηστους πολιτικούς κρύβονται σπουδαίοι επιστήμονες που κάθε μέρα δεν κάνουν τπτ άλλο απο το να σκαρφίζονται τρόπους χειραγώγησης των μαζών.

Πάντως στην περίπτωση των Ελλήνων μηχανικών το έχουν καταφέρει άψογα.

Link to comment
Share on other sites

 

εγω προτιμώ το πιο κάτω..

 

http://www.ianos.gr/i-politiki-propaganda.html

 

Πίσω απο άχρηστους πολιτικούς κρύβονται σπουδαίοι επιστήμονες που κάθε μέρα δεν κάνουν τπτ άλλο απο το να σκαρφίζονται τρόπους χειραγώγησης των μαζών.

Πάντως στην περίπτωση των Ελλήνων μηχανικών το έχουν καταφέρει άψογα.

 

Ο.Κ. Θα κοιτάξω το βιβλίο που προτείνεις.  

Δε νομίζω όμως ότι οι Έλληνες μηχανικοί έχουν πέσει θύματα της πολιτικής χειραγώγησης των μαζών. Δεν πρόκειται περί βλακών ούτε αστοιχείωτων επαρχιωτών. Γενικά όμως στο χώρο μας δεν είναι δημοφιλής η λύση της εκμετάλλευσης εγχωρίων υδρογονανθράκων. Για πολλούς και διαφόρους λόγους που άλλους γνωρίζω και άλλους όχι. Ίσως να φταίνε και τα διάφορα "μαγαζάκια" :confused:. Απόδειξις ότι εδώ postάρουμε τρεις χωρίς τον κούκο. 

Παρατηρώ λοιπόν ότι ενώ οι κυβερνώντες έχουν αρχίσει στα "κουφά" μια άνευ προηγουμένου πετρελαιολογία και ένα μπαράζ δημιουργίας ΑΟΖ και μοιράσματος ενεργειακών οικοπέδων, στην πλευρά της ανάπτυξης αντίστοιχης τεχνικής εκπαίδευσης δεν υπάρχει τίποτε. Μα τίποτε!!! Εκτός από μια παλαιά σχολή των ΤΕΙ (μου φαίνεται ότι καταργήθηκε) που φτιάξανε κάποτε οι Πασόκοι τη Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών Πετρελαίου. :confused:

 

Πάντως το μεγάλο γέλιο (το λέω με πικρία) θα πέσει με τη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο που υπάρχουν και τα σπουδαιότερα κοιτάσματα. Εκεί θέλω να δω όλα τα σημερινά μούτρα, τους ανικάνους και τους ηλιθίους της "Ελληνικής" εξωτερικής πολιτικής τι θα κάνουν :roll:.   

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε καλησπέρα. Θεωρώ οτι η πετρελαιολογία στην παρούσα περίοδο, παίζει και τον ρόλο της ελπίδας για τις απελπισμένες μάζες (κατά αντιστοιχία με τα τυχερά παιχνίδια).

 

Εκτιμώ,οτι όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ελάχιστα θα ευνοηθούν οι Έλληνες πολίτες. Το οτι δεν υπάρχει προεργασία ακόμα και σε ακαδημαϊκό επίπεδο (όπως πολύ σωστά παρατηρείς!) από την πολιτεία,ίσως ακόμα και να συνηγορεί στο οτι η εκμετάλλευση θα γίνει αποκλειστικά από ξένες εταιρίες,χωρίς την μεσολάβηση του ελληνικού δημοσίου,πόσο μάλλον στο να υπάρχει και η απαίτηση για ποσόστωση με Έλληνες εργαζόμενους. Γιατί να υπάρχει άλλωστε? Οι ναυτικοί το έχουν δει το έργο πριν 30 χρόνια με τους ανατολικοευρωπαίους και τους ασιάτες,οι τεχνίτες/εργάτες πριν 20 χρόνια με τους βαλκάνιους και τους ασιάτες και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι το βλέπουν σήμερα με τους ευρωπαίους εργαζομένους στα ελληνικά ξενοδοχεία...

 

Η εκμετάλλευση που λέω στην προηγούμενη παράγραφο,πιθανότατα θα είναι συνεκμετάλλευση..Χθες έβλεπα στην τηλεόραση τις χαρούλες των δημοσιογράφων για τις εκλογές στην Τουρκία (θυμάστε παλιά που βλέπαμε,με προσπάθειες να προσδώσουν σπουδαιότητα,τις εκλογές των ΗΠΑ,βασιλικούς γάμους και οτι άλλη @@ θέλανε?) ,όπου επαναλάμβαναν ανά τακτά διαστήματα και με ύφος,οτι η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη. Προσωπικά θεωρώ οτι η ελληνική κοινή γνώμη είναι έτοιμη να αποδεχτεί την συνεκμετάλλευση (αποδέχτηκε -50% αγοραστική δύναμη και ανεργία,χωρίς να γίνει τίποτα),άλλωστε σύμφωνα και με τα τουρκικά σίριαλ δεν διαφέρουμε και πολύ ως λαοί. :P  Τίποτα δεν είναι αθώο.

 

Μπρος στην μνημονιακή φτώχεια,η συνεκμετάλλευση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στον κόσμο. Μπορώ να σου βρω 10 επιχειρήματα που μπορούν να πασάρουν οι διεθνείς πετρελαιάδες στα ΜΜΕ και σε έναν μήνα αυτός ο λαός να αισθάνεται και περήφανος για την κλοπή.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.