Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γειώσεις σε κτίριο με Υποσταθμό - Η/Ζ


GeorgeS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απουσίας για διάφορους προσωπικούς, επαγγελματικούς κλπ λόγους τελικά ξαναγυρίζουμε στα γνώριμα λιμέρια. Τους χαιρετισμούς μου σε όλους του παλιούς ηλεκτρονικούς γνώριμους που είμαστε εδώ πολύυυυυυ καιρό.

 

Ερώτημα :

 

Εχουμε κτίριο με δικό του Υ/Σ αποτελούμενο απο 2 Μ/Σ παραλληλισμένους. Στο κτίριο θα γίνει ανακαίνιση με την εγκατάσταση νέου Η/Ζ (υπάρχει ήδη άλλο ένα). Δεν έχουμε σαφή εικόνα των γειώσεων και πως έχουν γίνει. Οπότε και δεδομέμου ότι θα "σβήσουμε" το κτίριο με μεγάλη γενική διακοπή για μέρες θα ήθελα τη γνώμη σας (καθώς έχει περάσει ένα διάστημα και τα έχω αφήσει λίγο πίσω τα πρακτικά) για τις γειώσεις. 

 

Πάμε λοιπόν από τους Μ/Σ.

 

Ο ουδέτερος κόμβος απ' όσο μπόρεσα να δω, έρχεται στη μπάρα ουδετέρου και απο κει συνδέεται με τη μπάρα γείωσης και με κοινό αγωγό γειώνεται

Ο ουδέτερος κόμβος του Η/Ζ ερχεται στον πίνακα μεταγωγής (4 πολικός διακόπτης) και εν συνεχεία η μπάρα ουδετέρου του πεδίου Η/Ζ γειώνεται ξεχωριστά ενώ η μπάρα γείωσης του πεδίου ενώνεται με τη μπάρα γείωσης των πεδίων ΔΕΗ. Δεν είδα ομως να γειώνεται πουθενά ο ουδέτερος κόμβος του Η/Ζ

 

Εδώ λοιπόν κάτι δεν μου αρέσει. Διότι σε κανονική λειτουργία ΔΕΗ (από τους Μ/Σ δηλαδη) ουσιαστικά υπάρχει ο ουδέτερος που είναι ήδη γειωμένος και συνδέεται μετά τον τετραπολικό με τη μπάρα ουδετέρου του πεδίου Η/Ζ που όμως ξαναγειώνεται. Στην ουσία δηλ. αν τα έχουμε δει σωστά,  ο ουδέτερος του Η/Ζ (αρα και ο ουδέτερος κόμβος), γειώνεται όταν το Η/Ζ μπαίνει μπροστά. 

 

Ο χώρος που καταλήγουν οι γειώσεις βρίσκεται στο υπόγειο, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και τα τρίγωνα, ή δεν ξέρω γω τι άλλο έχουν κάνει, βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο χωρίς τις δέουσες αποστάσεις (μπορεί να είναι και ενοποιημένες). 

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παραπάνω και πως πρέπει κατασκευαστικά (πρακτικά) δηλαδή να γίνουν οι γειώσεις θεωρώντας 2 περιπτώσεις :

 

Α) συνολική αντίσταση γείωσης > 1 Οhm

Β) συνολική αντίσταση γείωσης < 1 Ohm

 

Αναφέρομαι πάντα στην πλευρά της χαμηλής τάσης.

 

Ευχαριστώ

Edited by GeorgeS
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε GeorgeS,

Τον κοινό κόμβο του Η/Ζ (που συνήθως είναι συνδεδεμένο σε Υ) , τον γειώνουμε σε ανεξάρτητο τρίγωνο γείωσης. Η διαφορά με την εγκατάσταση που περιγράφεις , είναι ότι έτσι γειώνεται ο ουδέτερος του Υ και σε περίπτωση λειτουργίας "δοκιμής" του Η/Ζ (λειτουργία της γεννήτριας χωρίς δηλαδή να γίνει μεταγωγή στους 4-πολικούς διακόπτες ΔΕΗ  or H/Z ), δηλ. γειώνουμε πριν (προς την πλευρά του Η/Ζ) τους 4-πολικούς.

Και δεν συνδέουμε αυτήν την γείωση (του Ν του Η/Ζ δηλ. ) στην θεμελιακή / κυρίως γείωση του κτηρίου /υποσταθμού κ.λ.π. Τα μεταλικά μέρη του Η/Ζ (κίτρινη βίδα) τα συνδέουμε κανονικά στο σύστημα γειώσεων στον συλλέκτη ισοδυναμικών γειώσεων.

Εάν η αντίσταση γείωσης του Υποσταθμού είναι μεγαλύτερη του 1Ω, τότε πρέπει η γείωση Μέσης Τάσης να είναι ανεξάτρητη της γείωσης Χαμηλής Τάσης, το οποίο δεν συστήνεται. Προτείνεται με κάθε τρόπο να εξαντληθεί η προσπάθεια γείωσης < 1Ω, που εάν υπάρχει θεμελιακή γείωση είναι σχετικά εύκολο, εάν δεν υπάρχει τότε ... καλή τύχη ή καλή ευκολία.

Link to comment
Share on other sites

To άλλο θέμα που παρατήρησα είναι ότι το 2ο Η/Ζ δεν έχει καθόλου γειωμένο τον ουδέτερο κόμβο. Δηλ. από την ταράτσα φεύγουν 4 καλώδια (3 φασεις + Ν) και ο χαλκός (ουδέτερος μεταλλικών μερών) που πάει και πέφτει στην περιμετρική γείωση με ταινία του υποσταθμού.  Ο συντηρητής του Η/Ζ είπε σήμερα ότι ουδέποτε γειώνουν τον ουδέτερο του Η/Ζ.  Αντε βγάλε άκρη τώρα. Το κτίριο ΔΕΝ έχει θεμελιακή γείωση.

Edited by GeorgeS
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ' όλα, υπάρχει σύγχυση ορολογίας: π.χ., τι εννοείς "ουδέτερος μεταλλικών μερών" του 2ου ΗΖ [αν και φαντάζομαι τι εννοείς]. Κατά τα άλλα:

[α] αν ο μεταγωγικός διακόπτης κάνει τη δουλειά του, η αλληλουχία συνδέσεων ζυγού προστασίας, ζυγού γείωσης, ουδετέρου κόμβου, αγωγών γείωσης και ηλεκτροδίων γείωσης είναι σε γενικές γραμμές σωστή  [ ο ουδέτερος αγωγός του 2ου ΗΖ πρέπει να γειωθεί, όμως].

[β] η αντίσταση γείωσης στον υποσταθμό πρέπει να είναι το πολύ 1Ω εφόσον υπάρχει κοινό ηλεκτρόδιο γείωσης των μεταλλικών μερών και του ουδετέρου κόμβου των μετασχηματιστών. Σε διαφορετική περίπτωση, ισχύει το γνωστό <=10Ω/<=40Ω [για ουδέτερο κόμβο και μεταλλικά μέρη, αντίστοιχα] και πρέπει να εξασφαλιστούν [τόσο τα μέγιστα των αντιστάσεων γείωσης, όσο και η ανεξαρτησία των ηλεκτροδίων], οπωσδήποτε.

[γ] για την αντίσταση γείωσης του ουδετέρου [κόμβου] του ΗΖ, για δίκτυο ΤΝ, το μέγεθος της αντίστασης [και η διατομή των αγωγών γείωσης και προστασίας], έχει να κάνει με την λειτουργία των προστασιών και την αντοχή των τυλιγμάτων της μηχανής σε σφάλματα. Αυτές τις πληροφορίες τις δίνει ο κατασκευαστής του ΗΖ και συνήθως αντίστασης γείωσης <=10Ω είναι επαρκής.

[δ] δεν απαιτείται ανεξάρτητο ηλεκτρόδιο γείωσης για τη γείωση του ουδετέρου [κόμβου] του ΗΖ, μπορεί [και πρέπει] να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον, εφόσον βέβαια είναι αξιόπιστο. [Εξάλλου, είναι πρακτικά αδύνατο να κατασκευάσεις ανεξάρτητο ηλεκτρόδιο γείωσης σε περιορισμένο χώρο]. Ωστόσο, απαιτείται ανεξάρτητος αγωγός γείωσης [που να συνδέει τον ουδέτερο με το ηλεκτρόδιο γείωσης], για λόγους αξιοπιστίας σύνδεσης και ελέγχου.

[ε] Τις γειώσεις που τις θεωρείς  ως πιθανά ενοποιημένες, εφόσον θα κάνεις γενική διακοπή και απομόνωση του ηλεκτρικού δικτύου, μπορεί να το ελέγξεις αν ισχύει. Μια ωμομέτρηση, όχι όμως με κοινό ωμόμετρο/πολύμετρο, αλλά με το όργανο ελέγχου της συνέχειας των αγωγών, θα σε κατευθύνει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Πέτρανθος έχεις δίκιο, απο κεκτημένη ταχύτητα (και λόγω κούρασης) έγραψα "ουδέτερος μεταλλικών μερών" που όντως δεν υπάρχει. Γειωση μεταλλικών μερών εννούσα.

Λοιπόν, το θέμα μου έχει τώρα ως εξής. Χώρος για ξεχωριστές γειώσεις και σωστές αποστάσεις δεν υπάρχει. Δυστυχώς όλος ο χώρος για τις γειώσεις είναι 40m2 (σ' ένα ορθογώνιο χώρο που υπάρχει στο υπόγειο) διαστάσεων περίπου 10 x 4m2

 

Σκέφτομαι λοιπόν το εξείς. Επειδή οι γειώσεις γίνονται σε ελεύθερο μικρό χώρο που είναι ήδη στο υπόγειο (δηλαδή ήδη 3 μέτρα κάτω απο τη γη), και δεν μπορούμε να πετύχουμε σωστές αποστάσεις για ουδετέρους Μ/Σ, 2 Η/Ζ, μεταλλικά μέρη κλπ ξεχωριστά  λέω να ενοποιήσω όλες τις γειώσεις ως εξής.

 

Να τραβήξουμε καλώδιο γείωσης του ουδετέρου κόμβου των δύο Η/Ζ στην κοινή μπάρα μεταλικών μερών και απο κει να πάμε στο χώρο γείωση με χαλκό και να ενοποιήσουμε (συνδέσουμε) τις γειώσεις που υπάρχουν εκεί. Καταφέραμε να μετρήσουμε 1 γείωση που βρήκαμε και βρέθηκε περίπου 0.27 ohm. Τις άλλες γειώσεις δεν καταφέραμε να τις βρούμε.  Θεωρώ ότι και οι υπόλοιπες θα είναι περίπου στην ίδια τιμή οπότε δεν νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα 1-2 ohm. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

 

Ποιά είναι η γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.