Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επένδυση σε μονάδα βιομάζας για Ηλεκτροπαραγωγή


xristina athina

Recommended Posts

Καλησπερα , θα ηθελα να με ενημερωσει καποιος συναδελφος αν γνωριζει σε τι φαση βρισκονται τα εργα βιομαζας στην Ελλαδα .Εχω μπει στη σελιδα του Υπουργειου και γνωριζω μονο τις τιμες πωλησεις του ρευματος στον Λ.α.γ.η.ε

 

Ενδιαφερομαι για μοναδα 100-200 kw που θα εχει ως κυρια πρωτη υλη κλαδια δεντρων και αχυρα σιτηρων. Την πρωτη υλη μπορω να την προμηθευτω σε πολυ χαμηλη τιμη λογω της αγροτικης ιδιοτητας του πατερα μου .Να κοιταξω και για καποιο αλλο ειδος πρωτης υλης ,πιο αποδοτικο; Αξιζει μια τετοια επενδυση μιας και τα χρηματα ειναι πολλα και θα υπαρξει και δανειο ; Γνωριζω αρκετα τη γραφειοκρατια και τα θεματα πληρωμων απο το λαγηε μιας και ειμαι και κατοχος φωτοβολταικου σταθμου . Θα ηθελα τις αποψεις σας για το θεμα και τους ενδιασμους σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εξαρταται απο την περιοχη, το ποσο κοντα στην βιομαζα θα ειναι η εγκατασταση, τι FIT θα παιρνεις και τι σχεδιο αποπληρωμης σαν επενδυτης θεωρεις εσυ λογικο?

Link to comment
Share on other sites

George_Res η περιοχη που σκεφτομαι να γινει η εγκατασταση βρισκεται στην περιοχη των Σερρων . Υπαρχει μεγαλη ανεκμεταλευτη εκταση και εξηγω : Οι περισσοτεροι αγροτες της περιοχης καλλιεργουν σιτηρα τα οποια χρησιμοποιουν μονο για να παρουν την παραγωγη.Δεν ενδιαφερονται για τα στελεχη αχυρου μου μενουν στο χωραφι . Απο τη μερια τη δικη , μου διαθετω μηχανημα (πρεσα) που φτιαχνει τα αχυρα σε στρογγυλες μπαλες για να ειναι ευκολη η μεταφορα τους. Η τιμη για μοναδες βιομαζας 100-200 kw ειναι στα 0.20euro kwh . Οσον αφορα τη περιοδο αποπληρωμης θεωρω ιδανικο να ειναι εχει γινει η αποσβεση της επενδυσης στα 5 χρονια .

 

Το θεμα ειναι οτι σκεφτομαι μηπως αν μπω σε αυτη τη διαδικασια , θα ηταν καλυτερο να προτιμησω καποια αλλη πρωτη υλη οπως προτεινουν διαφορες εταιριες οπως τα πριονιδια ξυλου και να μου τα προμηθεουν ετοιμα λογω καλυτερης αποδοσης και να μην περιπλεκω τα πραγματα. Ποια ειναι η αποψη σου ; Να βρω μια εταιρια που θα με προμηθευει η ιδια την πρωτη υλη η να ασχοληθω και με αυτο το κομματι μονη μου ;

 

Στα θετικα της επενδυσης ειναι οτι λογω του αδερφου μου που ειναι αποφοιτος της Γεωπονικης μπορω να στησω ενα θερμοκηπιο διπλα και να απολαμβανω δωρεαν την θερμικη ενεργεια που θα μου αποφερει η μοναδα βιομαζας χωρις να χρειαζεται να το ζεσταινω με πετρελαιο.

 

Συγνωμη αν κουρασα αλλα το θεμα ειναι ιδιαιτερα σημαντικο για μενα διοτι θα επενδυθουν χρηματα μου βγηκαν με κοπο και θα υπαρξει και δανειο.

Link to comment
Share on other sites

Την θεση της παραγωγης ειναι σημαντικο να την σκεφτεις ωστε να μειωσεις τα κοστη μεταφορας πρωτης υλης, τα οποια θα επιβαρυνουν το fixed cost ανα ετος.

Εφοσον θα ειναι κοντα στο εργοστασιο οκ.

 

Τωρα με το καυσιμο αυτο εχει να κανει με την θερμογονο δυναμη του καυσιμου, και αναλογα την διαθεσιμοτητα στην περιοχη (ωστε και παλι να μειωθει το κοστος αγορας καυσιμου).

 

Οι  μοναδες βιομαζας  χρειαζονται

 

  1. Το χώρο αποθήκευσης της Α’ ύλης, κατασκευασμένο έτσι ώστε να διατηρήσει τις ιδιότητές της βιομάζας σταθερές μέχρι να διοχετευθεί στον αεριοποιητή για να ξεκινήσει η διαδικασία αεριοποίησης. Το μέγεθός του έχει σχεδιαστεί να προσφέρει τουλάχιστον 10 ημέρες αυτονομίας, ενώ η τροφοδοσία της Α’ ύλης  πραγματοποιείται αυτόματα.
  2. Τον αεριοποιητή βιομάζας, όπου γίνεται η μετατροπή του στέρεου καυσίμου σε ένα εύφλεκτο αέριο (αεριοποίηση). Για να επιτευχθεί το παραπάνω απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες διεργασίας (700–1100°C) και ένα σημαντικό τμήμα της ενεργειακής πρώτης ύλης θα μετατραπεί σε ένα σύνθετο αέριο (syngas) στο εσωτερικό του αεριοποιητή. 
  3. Το σύστημα φιλτραρίσματος και ψύξης
  4. Το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος γεννήτρια - μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ).

Στο Κόστος Κατασκευής του σταθμού συμπεριλαμβάνονται:

  • Η Οικοδομική Άδεια για τις εγκαταστάσεις
  • Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ)
  • Οι όροι σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ
  • Το κόστος Εγγυητικής Επιστολής που ορίζει ο νόμος (150€/kW)
  • Η κατασκευή υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ
  • Η αγορά και εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού
  • Η υλοποίηση - εγκατάσταση του χώρου αποθήκευσης της Α’ ύλης
  • Η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του μηχανολογικού εξοπλισμού και του εργατικού δυναμικού
  • Το κόστος σχεδιασμού της μονάδας, οι μελέτες μηχανικών
  • Το κόστος εγκατάστασης, η επίβλεψη κατασκευής, η θέση σε λειτουργία, η τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση προσωπικού
  • Τα απαραίτητα έργα υποδομής
  • Η ετήσια συντήρηση της μονάδας για το πρώτο έτος
  • Η αγορά Α’ ύλης για τους πρώτους μήνες λειτουργίας

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το τελικό κόστος στις 950.000€.

Ετήσιο Κόστος Λειτουργίας

Στο συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας της μονάδας των 500kW, συμπεριλαμβάνονται όλα τα πάγια έξοδα κάθε έτους και είναι τα εξής :

  • Αγορά – προμήθεια Α’ Ύλης (βιομάζας)
  • Ετήσια συντήρηση και εγγύηση καλής λειτουργίας του Μηχανολογικού Εξοπλισμού (ετήσιο συμβόλαιο με epsilon Ενεργειακή Κατασκευαστική)
  • Ασφάλιση μονάδας
  • Δαπάνες εργατικού προσωπικού
  • Απασχόληση μηχανικού μονάδας
  • Έξοδα διαχείρισης
  • Λοιπά έξοδα (αναλώσιμα, λογιστικά κ.α.)
  • Τοκοχρεολύσια 10 ετών

Το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας της μονάδας υπολογίζεται σε 498.503€ ετησίως.

 

αυτα απο μια ενδεικτικη τιμη κ προτεινομενη εγκατασταση (http://www.epsilon-econ.gr/el-GR/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CF%82-500kw-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B7%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%82)

 

Με 0.2 λεπτα το kWh, δεν πιστευω οτι ειναι δυνατον να κανεις αποπληρωμη σε 5 χρονια.

 

Φυσικα εχει να κανει με τα κοστη που σου εχουν δωσει σαν προσφορα, αλλα το fixed κοστος λειτουργιας θα ειναι κατι το οποιο ειναι πιο υψηλο σε σχεση με τα φ/β οποτε σιγουρα θα ειναι ευκολο να αλλαξει (προς τα πανω παντα) η τιμη FIT ειναι χαμηλη.

Εαν δεν εισαι ηδη παραγωγος πχ. αγροτικη εγκατασταση ωστε να εχει την πρωτη υλη free και να χρησιμοποιεις την ενεργεια για δικη σου καταναλωση δεν ξερω εαν συμφερει.

Επιδοτηση δινουν για βιομαζα?

Προσφορα εχει παρει εσυ για την εγκατασταση, θα μπορουσες να σωσεις πληροφοριες?

Link to comment
Share on other sites

Μονάδα παραγωγής ηλ. ενέργειας από βιομάζα με χρόνο αποπληρωμής τα 5 έτη, είναι απίθανο να κατασκευαστεί με τα σημερινά δεδομένα. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος με τη δέουσα σοβαρότητα, είναι οι περιοδικές δαπάνες συντήρησης (μηνιαίες, ετήσιες, διετείς, τετραετείς, οκταετείς, κτλ.).

 

Από καμία άποψη αυτές οι μονάδες δεν συγκρίνονται με Φ/Β μονάδες, σε ότι αφορά τα λειτουργικά τους κόστη.

 

Βεβαιώσου ότι οι όποιες εταιρίες σου παραδώσουν προσφορά κατασκευής και συμβόλαιο συντήρησης, έχουν πραγματικά κατασκευάσει οι ίδιες τέτοιες μονάδες στην Ελλάσα (πραγματικά στην Ελλάδα αυτές, είναι ελάχιστες και μετρώνται στα δάκτυλα ίσως και μόνο μιας παλάμης).

Link to comment
Share on other sites

Δυο μοναδες υφίστανται και εχουν διασυνδεθεί στην περιοχη μου .( Δυτικη Μακεδονια )

Η μια στην Καστορια , με ισχυ 800kva σε λειτουργεια , η άλλη  Kοζανη  160 kva στο σταδιο δοκιμων .

και τα δυο εργα εχουν γινει από τοπικο  γραφειο μηχανικων ,  με τοπικους τεχνικους  και πληρη αυτοματη διαδικασια , με πολύ καλα εως τωρα δεδομενα ,

η δε μοναδα τις Κοζανης  ανηκει στους ιδιους τους μελετητες - κατασκευαστες .

δεν γνωριζω αν επιτρεπεται να δωσω στοιχεια επαφης  (διαφηση κτλπ ).

οποιος επιθημει , πμ και παρεχονται , εκτος αν ο admin , moderator ,( καλησπέρα Μιλτο ) μας επιτρεπει .

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

 

 

Εγώ για καιρό έτρεχα για έναν επενδυτή, να κάνω όλα τα σχετικά για να του βγάλω την άδεια, αλλά τελικά αφού ήταν όλα έτοιμα και είχαμε υυπογράψη συμβάσης με τους γεωργούς, τελιικά η τράπεζα του (εξωτερικού) δεν του έδινε το δάνειο για το προχωρήσει, και απο τότε το έβγαλε για πούλημα τον φάκελο μαζί με τις μελέτες( τα πάντα όλα), Ή αν δεν το πουλήσει, μαζί με άλλους επενδυτές να το υλοποιήση.

Το μόνο που μπορώ να γράψω είναι ότι είναι κάπου στον έβρο.

 

Για περισότερρες πληροφορίες, στείλτε τις απορίες σας, στο e-mail μου.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης μια καλή επένδυση σε ΑΠΕ είναι ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας, με αποπληρωμη στα 3 χρόνια. με επένδυση 450.000 €

Ψάξτο από σεπτέμβιο ξεκινάνε οι άδειες, άμα θέλεις μπορώ να σου στείλω ενημερωτικό υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης μια καλή επένδυση σε ΑΠΕ είναι ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας, με αποπληρωμη στα 3 χρόνια. με επένδυση 450.000 €

Ψάξτο από σεπτέμβιο ξεκινάνε οι άδειες, άμα θέλεις μπορώ να σου στείλω ενημερωτικό υλικό.

με τι τιμη πωλησης ανα kWh ειναι οι μικρες Α/Γ?

Link to comment
Share on other sites

Μικρές ανεμογεννήτριες μέχρι 50 KW; η τιμή τους θα κυμαινεται γύρω στα 2.4 €

 

Αμα τις βάλεις με επιδότηση 50% κάνεις απόσβεση στα 5 χρόνια, αλλίως θέλεις 1 με 2 χρόνια.

 

Και συμφέρει, ξέρω είδη 40 άτομα που έκαναν αιτήσεις.

Όπως προείπα υπάρχει ενημερωτικό υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.