Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χαρτογράφηση της βλάστησης στον βυθό των ελληνικών θαλασσών


Engineer

Recommended Posts

Αρχίζει επιτέλους η χαρτογράφηση της ελληνικής θαλάσσιας βλάστησης (Ποσειδωνία) ύστερα από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο να εντοπιστούν και να προστατευθούν οι βιότοποι των ελληνικών θαλασσών, όπως προβλέπει ο κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, υπέγραψε την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ένταξης του έργου χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013.

 

Η δημόσια δαπάνη (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) ανέρχεται σε 850.000 ευρώ εκ των οποίων το 75% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

 

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι - φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στο ΦΕΚ.

 

Το έργο, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, περιλαμβάνει τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και αποτύπωση σε ναυτικούς χάρτες των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Την καταγραφή των κοραλλιογενών σχηματισμών σε τέσσερις ζώνες εκμετάλλευσης κοραλλιών: Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος, και Ιόνιο. Τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των ασβεστοφυκικών βυθών.

 

Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, τόνισε πως «ύστερα από πολλά χρόνια το έργο χαρτογράφησης της Ποσειδωνίας, εκτός των περιοχών Natura, εντάσσεται σε επιχειρησιακό πρόγραμμα και πέραν της συμβολής του στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου, αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του διαχειριστικού σχεδίου για τη χρήση του εργαλείου της βιτζότρατας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υλοποίησή του είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία, τη διατήρηση και την ορθολογική χρήση των αλιευτικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας, ενώ θα συμβάλει στην ανάδειξη των σπάνιων φυσικών σχηματισμών στους βιότοπους των ελληνικών θαλασσών».

 

Ας σημειωθεί πως η χρήση βιτζότρατας έχει ενοχοποιηθεί για μεγάλες υποβρύχιες καταστροφές. Οι βιτζότρατες σέρνουν στον βυθό δίχτυα που παρασύρουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Κανονικά, στις περιοχές όπου υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας απαγορεύεται η χρήση συρόμενων διχτυών. Δυστυχώς, η απαγόρευση δεν επιτηρείται ουσιαστικά αφού δεν υπάρχει επίσημη χαρτογράφηση των περιοχών Ποσειδωνίας στο Αιγαίο.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...hnikwn-8alasswn

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

με 850.000 ούτε ένα μεγάλο νησί δεν φτάνουν να χαρτογραφήσουν.

ή θα κάνουν "βιβλιογραφική" αποτύπωση από το γραφείο, ή θα κάνουν 10 βουτιές ενδεικτικά 

Link to comment
Share on other sites

μετα  απο  4  χρονια   μνημονιων  καταφεραμε  τελικα  να  γινουμε  δανια  της  ευρωπης 

και  τωρα  χαρτογραφουμε  και  τις  θαλασσες μας  .

εχουν  περασει   19  χρονια  απο  την πρωτη  κτηματογραφηση  και  ακομα 

να  ολοκληρωθει  το  κτηματολογιο  ακομα  και    στον  νομο  αττικης   ,  τι  να  πεις  τωρα  πιασαμε  και  τις 

θαλλασες  ,  αμ  εκεινοι  οι  δασικοι  χαρτες   ;;  

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάνεις λάθος ! τόσο τους δασικούς χάρτες όσο και τις Α/Φ του 2011 τις έχουν χάσει κάπου στο βυθό της θάλασσας . Γι'αυτό και , τώρα , ψάχνουν τους βυθούς ! Και γι'αυτό προτιμούν να ξοδέψουν ΜΟΝΟ 850.000 ευρώ , διότι θα τους χρειάζονταν πολύ περισσότερα για να τις ξαναφωτογραφήσουν !

(φυσικά 'λέμε' , τώρα ! )

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικός αλλά με 75% ευρωπαική χρηματοδότηση μου βρωμάει δικαιολογία για να χαρτογραφήσουν τις ελληνικες θάλασσες με ενδεχόμενους νομους περί αλειίας την στιγμη που τα τουρκικά αλιευτικά θα αλωνίζουν. Απλά λέω υπερβολές αλλά έχουμε ξαναδεί παρόμοια έργα να παίζονται ξανα.

Είμαι πλέον και επισημος ευρωσκεπτικιστής φυσικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.