Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσιεύτηκε ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο νόμος υπ' αριθ. 4281 του Υπουργείου Οικονομικών "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις", το Β' ΜΕΡΟΣ του οποίου καθορίζει τους νέους κανόνες σύναψης συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

 

Διαβάστε τον Ν.4281 ΦΕΚ 160/Α'/8-8-2014: https://docs.google....EYzdFhqZVE/edit

 

Πηγή: http://technews-gree...ml#.U-i1ffl_sg0

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

και υποτιθεται οτι με αυτον τον Νομο θα μειωθει η γραφειοκρατικα και οι διαδικασιες θα γινονται με διαφανεια?

εχουν διαβασει τι ψηφισαν?

Link to comment
Share on other sites

Το μέρος β΄ του νόμου 4281 δεν έχει νόημα καθώς θα τροποποιηθεί σύντομα. Αυτό γιατί οι οδηγίες 2004/17/ΕΚ και 2004/18/ΕΚ καταργούνται από 18 Απριλίου 2016 και αντικαθίστανται από τις οδηγίες 2014/25/ΕΕ και 2014/24/ΕΕ αντίστοιχα. Επιπλέον οι τροπολογίες από το 2007 και μετά στις οδηγίες 2004/17/ΕΚ και 2004/18/ΕΚ δεν ενσωματώθηκαν στο μέρος β΄ του νόμου 4281. Πρόκειται για μεταβατικό στάδιο.

Edited by geoste
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε geoste, επειδή φαίνεται ότι έχεις ασχοληθεί με το θέμα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα συνεχισουν να υφίστανται οι τάξεις (Α1, Α2, 1ης,...) και τα όρια προυπολογισμου για την συμμετοχη σε διαγωνισμους?

Link to comment
Share on other sites

Οδηγία 2004/18/ΕΚ

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004L0018:20130701:EL:PDF

Οδηγία 2014/24/ΕΕ

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014L0024&from=EN

 

 

Οδηγία 2004/17/ΕΚ

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004L0017:20130701:EL:PDF

Οδηγία 2014/25/ΕΕ

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014L0025&from=EN

 

 

Οδηγία 2014/23/ΕΕ

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014L0023&from=EN

 

 

 

 

Η κυβέρνηση ήδη έχει δρομολογήσει την ενσωμάτωση των οδηγιών 2014/23/ΕΕ και 2014/24/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο σύμφωνα με τις παρακάτω υπουργικές αποφάσεις.

 

 

Συγκρότηση ομάδων εργασίας για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων και εκπόνησης μελετών.

http://sate.gr/nea/2014YPYMEDI-27608.pdf

 

Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Μητρώων Κατασκευαστών-Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και Μελετητών Δημοσίων Έργων.

http://www.eetem.gr/images/stories/docs/diorthosi_apofasis_mek_meep_2014.pdf

 

Υπόδειξη εκπροσώπων από τις εργοληπτικές οργανώσεις.

http://www.pesede.gr/~pesede/site/UserFiles/YPYMEDI%20Koino.pdf

Συνάδελφε geoste, επειδή φαίνεται ότι έχεις ασχοληθεί με το θέμα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα συνεχισουν να υφίστανται οι τάξεις (Α1, Α2, 1ης,...) και τα όρια προυπολογισμου για την συμμετοχη σε διαγωνισμους?

 

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του Ν 4278/2014, έχουν καταργηθεί τα κατώτατα και ανώτατα όρια προϋπολογισμού και προεκτιμώμενων αμοιβών και θα θεσπιστούν νέα ανώτατα όρια με ΠΔ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ειδικότερες ρυθμίσεις. Το σχέδιο αυτού του ΠΔ θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις 15/09/2014 και θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση (πιθανότατα η διαβούλεση θα έχει διάρκεια 2 εβδομάδων) έτσι ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή στα τέλη Οκτωβρίου. Ο σκοπός είναι το ΠΔ να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται τάξεις.

Edited by terry
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

συμπληρωματικά στην ενημέρωση του συναδέλφου geoste τα παρακάτω από τη συνάντηση φορέων με υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ

 

 

“06 08 2014

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΑΤΕ ΜΕ ΥΠΟΜΕΔΙ

 

Συνάντηση διαλόγου για τις εξελίξεις στα δημόσια έργα

 

Τα επίκαιρα ζητήματα που έχουν προκύψει από την αιφνιδιαστική νομοθέτηση περί τα δημόσια έργα, συζητήθηκαν μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του προέδρου και γενικού γραμματέα του ΣΑΤΕ Ζαχαρία Αθουσάκη και Δημήτρη Κωνσταντινίδη, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΣΑΤΕ. Αναλυτικά σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΑΤΕ, από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής ως προς τα επιμέρους θέματα, που απασχολούν τον κλάδο των εργοληπτικών εταιρειών:

 

-Κατάργηση κατωτάτων - ανωτάτων ορίων - Π.Δ. ρύθμισης θεμάτων ΜΕΕΠ:

 

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχέδιο Π.Δ. με το οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που σήμερα ρυθμίζονται μέσω του ΜΕΕΠ. Στόχος του Π.Δ. είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου συστήματος και η προσαρμογή του στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Προς το σκοπό αυτό μελετώνται τα αντίστοιχα συστήματα που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες Ο υπουργός διευκρίνισε πως αντίστοιχη δυνατότητα με αυτή που παρέχεται πλέον στις μεγάλες εταιρείες να μετέχουν σε δημοπρασίες μικρότερων έργων, θα έχουν και οι μικρότερες εταιρείες για τα μεγάλα έργα και αυτό θα προβλέπεται σαφώς με το Π.Δ. με συγκεκριμένα κριτήρια. Η οριστικοποίηση του Π.Δ. θα γίνει ως το τέλος Οκτωβρίου, αφού ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των φορέων.

 

-Κριτήρια Κατάταξης - εγγραφής στο νέο ΜΕΕΠ:

 

Τα βασικά κριτήρια εγγραφής - κατάταξης στο νέο ΜΕΕΠ θα είναι η τεχνική εμπειρία, η τεχνική ικανότητα και η οικονομική επάρκεια, σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ. Για την τελευταία ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ επισήμανε την ανάγκη η εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνεται υπόψη, όπως συμβαίνει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία των Μηχανικών ασκούν αντίστοιχες λειτουργίες. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως στις διατάξεις του σχεδίου νόμου της ΕΑΑΔΗΣΥ, το οποίο έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, υπάρχει σαφέστατη πρόβλεψη για την συμπερίληψη του ΤΣΜΕΔΕ στους φορείς που μπορούν να εγγυοδοτούν την ανάληψη έργων από κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

 

-Στελέχωση:

 

Ο Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΣΑΤΕ επανέλαβαν τη θέση του Συνδέσμου ότι η στελέχωση των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη με το είδος και τον προϋπολογισμό του ανεκτέλεστου έργου και, μάλιστα, να προβλέπεται συγκεκριμένη στελέχωση ανάλογα με το έργο που κάθε επιχείρηση αναλαμβάνει. Ο υπουργός έδειξε να κατανοεί την ορθότητα του επιχειρήματος, στο οποίο, τελικώς συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Όπως υπογραμμίστηκε εκ μέρους του ΣΑΤΕ, στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ανεπίτρεπτη η διατήρηση εικονικής στελέχωσης των επιχειρήσεων.

 

-Υπεργολαβίες:

 

Ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού της υπεργολαβίας, τουλάχιστον αναφορικά με την ποιότητα των έργων, εν τούτοις η ΠΕΣΕΔΕ έθεσε θέμα επέκτασης εφαρμογής του θεσμού της υπεργολαβίας, ώστε και μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν συμμετοχή στην εκτέλεση σημαντικών έργων. Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς αυτές τις θέσεις.

 

-Αναθεώρηση τιμών:

 

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η προσωρινή ρύθμιση – και έως την υλοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών – με την οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργεί ο απαρχαιωμένος μηχανισμός αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων. Κατά τα άλλα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται, κατά βάση, τα ζητήματα που είχαν προβλεφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο - Απρίλιο 2014, με τίτλο "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ", στην οποία είχε μετάσχει ο ΣΑΤΕ με παρατηρήσεις του.

 

Σε ότι αφορά τα θέματα του κλάδου, τα οποία ρυθμίζονται με τις διατάξεις του λεγόμενου νομοσχεδίου ΕΑΑΔΗΣΥ και δεδομένου ότι αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΝ ο Υπουργός δεν έκανε καμία τοποθέτηση.”

Link to comment
Share on other sites

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται τάξεις.

 

οι τάξεις όμως θα καθορίζονται από τα ΜΕΚ των στελεχών ή από τον κύκλο εργασιών της εργοληπτικής επιχείρησης?

ετσι όπως τα γράφει ο νέος νόμος, δίνει την εντύπωση ότι η εμπειρία από τα έργα θα πιστώνεται απευθείας στην εργοληπτική επιχείρηση και όχι στα στελέχη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.