Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χρειάζεται μελετητικό πτυχίο για υπογραφή ιδιωτικών μελετών Κατηγορίας 27?


msxoin

Recommended Posts

Γεια σας

Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να εγγραφώ στο ΜΕΚ. Επειδή όμως σκοπεύω να χτυπάω, κατά το δυνατόν, μελέτες ιδιωτικών έργων ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν χρειάζεται να προχωρήσω σε περαιτέρω διαδικασίες ή αν μπορώ να υπογράφω μελέτες ιδιωτικών έργων, ιδιως στην κατηγορία 27, μόνο με το πτυχίο μου.

Για την πληροφόρησή σας έχω κλείσει 4ετία από την απόκτηση του πτυχίου μου, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθώ με τον κλάδο.

Link to comment
Share on other sites

Συμπλήρωσε την ειδικότητα σου

Συνοπτικά

 

1) Για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακόμα και για ιδιωτικό έργο είναι απαραίτητη η κατοχή μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 27.

 

2)- Στα έργα κατηγορίας Β δεν εκπονούνται ΜΠΕ

 

( Τα έργα ή δραστηριότητες κατηγορίας Β δεν ακολουθούν τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).)

Edited by ZaXoYs
Link to comment
Share on other sites

1) Για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακόμα και για ιδιωτικό έργο είναι απαραίτητη η κατοχή μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 27.

 

 

Που το στηριζεις αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Το έχουμε γράψει τουλάχιστον σε 5 διαφορετικά θέματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια  οτι οι Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι οι μόνες μελέτες που για τα ιδιωτικά άργα χρειάζεται μελετητικό πτυχίο

 

Βασίζεταιι  στην εξής εγκύκλιο

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 . ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΕΧΩΔΕ
2000 
Αριθμός 6 8265 /2000 
Θέμα Ερμηνεία και εφαρμογή του Π.Δ. 256/1998: Συμπλήρωση των διατάξεων του Π.Δ. 541/1978 (Α' 116) "Περί κατηγοριών Μελετών". 
Κείμενο Με το Π.Δ. 256/1998 (ΦΕΚ 190/Α/1998) στις κατηγορίες μελετών που προβλέπονται στο Π.Δ. 541/1978, προστέθηκε νέα κατηγορία, η "υπ1 αριθ. 27 με τίτλο: "Περιβαλλοντικές Μελέτες". 
 
Η νέα αυτή ευρύτερη κατηγορία μελετών εξειδικεύεται, με τρόπο ενδεικτικό, στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νέου αυτού Π.Δ. 
 
Με αφορμή ερωτήματα - αιτήματα για παροχή διευκρινίσεων γύρω από, την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του ανωτέρω Π.Δ. που μας υποβλήθηκαν από Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Περιφέρειες της Χώρας, σας γνωρίζουμε ότι: 
 
1. Όπως ρητά ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ..1 και 2α του Π.Δ 256/1998, στην κατηγορία μελετών 27 με τίτλο "Περιβαλλοντικές Μελέτες", περιλαμβάνονται όχι μόνον οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δημόσια έργα και δραστηριότητες που αναπτύσσονται από φορείς του Δημόσιου Τομέα, αλλά και οι ΜΠΕ για, ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες, που υπάγονται στην πρώτη (Α1) κατηγορία (Ομάδα Ι και Ομάδα II) της ΚΥΑ 69269/5387/1990. Η ουσία των παραπάνω διατάξεων έγκειται στο γεγονός ότι εφεξής, τα διάφορα είδη περιβαλλοντικών μελετών δεν είναι δυνατόν να καταρτίζονται από επιστήμονες ανεξαρτήτως ειδικότητος και λοιπών επιστημονικών εφοδίων αλλά, αντιθέτως, τίθενται - για πρώτη φορά όσον αφορά την ευρύτερη αυτή κατηγορία μελετών - σύνολο ορισμένων επιστημονικών προϋποθέσεων και προσόντων που πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο των μελετητών ώστε να εξασφαλίζεται η επιστημονική επάρκεια, αρτιότητα και εγκυρότητα αυτών. Και φυσικά η επιδίωξη αυτή για την ποιότητα των μελετών δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά έχει προφανώς ως απώτερο στόχο την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. 
 
Η ανωτέρω άποψη βρίσκει επαρκέστατο έρεισμα τόσο στις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24) όσο και στις σχετικές διατάξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία 85/337/ΕΟΚ, άρθρο 1 παρ. 1 και 2), 
τέλος δε στις διατάξεις του ν.1650/1986 (άρθρα 1,2 και 3) και στις εκτελεστικές αυτού κανονιστικές διατάξεις που ακολούθησαν (ΚΥΑ 69269/5387/1990 κ.α.) 
 
2.Κατ εφάρμόγήν των ανωτέρώ οι υπηρεσίες του δημοσίόυ, των Ν.Π.Δ.Δ, των ΟΤΑ, τών Δήμοσίων Επιχειρήσεων και λοιπών οργανισμών Δημοσίου ενδιαφέροντος, στις περιριπτώσεις που αναθέτουν "Περιβαλλοντικές Μελέτες" (άρθρο 1 παρ.2 του Π.Δ 256/1998), οφείλουν να απευθύνουν τις σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μελετητές της κατηγορίας 27 του Π.Δ. 256/1998, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 716/1977, όπως ισχύει. Ως προς τα έργα και τις δραστηριότητες που εκτελούνται/αναπτύσσονται από ιδιωτικούς φορείς, οι συναφείς ΜΠΕ επιβάλλεται, ομοίως, να ανατίθενται σε μελετητές της νέας ως άνω κατηγορίας 27 που καθιερώνεται με το Π.Δ 256/1998.
 
3. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε πρόκειται για δημόσια είτε για ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες, εφόσον πρόκειται για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των οποίων ο χαρακτήρας και οι ειδικότερες πτυχές τους καθιστούν επιστημονικά αναγκαία τη χρησιμοποίηση ειδικών συνεργατών, θα πρέπει στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Π.Δ 256/1998, οι σχετικές ΜΠΕ να συνυπογράφονται και από επιστήμονες - ειδικούς συνεργάτες με τις αντίστοιχες ειδικότητες. 
 
4. Δεδομένου ότι από την καθιέρωση των νέων ρυθμίσεων του Π.Δ 156/1998 μέχρι σήμερα έχει παρέλθει χρόνος επαρκής για την κατάρτιση και κατάθεση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχαν ανατεθεί πριν την έναρξη ισχύος του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος, οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την παραλαβή, τον έλεγχο και την έγκριση της κατηγορίας αυτής των μελετών, οφείλουν εφεξής να μην παραλαμβάνουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αν δεν έχουν συνταχθεί και υπογραφεί από μελετητές ή τους νόμιμους εκπροσώπους γραφείων μελετών, οι οποίοι διαθέτουν πτυχίο μελετητή της κατηγορίας 27 του Π.Δ 256/1998. 
 
5. Η συνδρομή των προσόντων του νέου πτυχίου της Γ.Ε.Μ στο πρόσωπο του συγκεκριμένου εκάστοτε μελετητή (μελετητή ατομικώς ή Γραφείου Μελετών συγκροτημένου από ατομικά πτυχία Μελετητών) θα πιστοποιείται βάσει υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 με την οποία ο ανωτέρω μελετητής θα βεβαιώνει ότι είναι κάτοχος του νέου πτυχίου, με συγκεκριμένη αναφορά στον αριθμό του πτυχίου του, στο χρόνο κτήσης αυτού και στη διάρκεια της ισχύος του. 
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ 
 
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
 
και έγινε γιατί προφανώς  δεν ήθελαν να πουν τότε ποιες ειδικότητες θα εκπονούν τι από ΜΠΕ. Γιατί πχ δεν υπαρχει πρόβλεψη/αναφορά  σε κανέναν νόμο μέχρι σήμερα πχ οτι οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί (τυχαία ειδικότητα) θα εκπονούν ΜΠΕ και ποιές?Μπορούν πχ να εκπονήουν οι ηλεκτρολόγοι ΜΠΕ για ελαιουργεία και υγρά απόβλητα ή για λιμενικό έργο? προφανώς όχι (για κεραίες όμως κινητή πχ πιθανον υπο προυποθέσεις  ναι)  οπότε πέταξαν το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ τότε (που τελικά  ξεφτίλισαν τα μελετητικά και τ οέφψσαν  σε κάθε πικραμένο χωρίς κριτήρια οπότε την πάτησαν όσοι είχαν ΜΕΚ και οι μηχανικοί περιβάλλντος που δεν μπορούσαμε/ μπορούμε  να υπογράψουμε τίποτα αν δεν περάσουν 4 χρόνια και πα΄ρουμε μελετητικό)
 
14 Χρόνια το ΤΕΕ  δεν έχει αξιωθεί να γνωμοδοτήσει/πιέσει  ώστε να υπάρχει μια εξαίρεση για τους μηχανικούς περιβάλλοντος τουλάχιστον που είναι προφανές οτι έχουν τα κατάλληλα εφόδια και δεν χρειάζεται να περιμένουμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας το επιβεβαιώσει ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα μας.........
 
Μην συγχέεται τις Περιβαλλοντικές ΕΚΘΕΣΕΙΣ παλιά κατηγορία Β4 που πήγαινε στην νομαρχία με τις ΜΕΛΕΤΕΣ Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Εκεί δεν ήθελε μελετητικό αλλά δεν μιλάμε για μελέτες αλλά για εκθέσεις (το γνωστό ερωτηματολόγιο)  που τώρα με τις διαδοχικες αλλαγές της νομοθεσίας μιλάμε για πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμέυσεις
 
και όπως έγραωα παραπάνω¨2)- Στα έργα κατηγορίας Β δεν εκπονούνται ΜΠΕ

( Τα έργα ή δραστηριότητες κατηγορίας Β δεν ακολουθούν τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).)

 

Ακόμα και αν υπάλληλος κάνει τα στραβά μάτια και δεχθεί τη μελέτη σου χωρίς μελετητικό (σπάνιο σήμερα με τον φόβο της διαθεσιμότητας , συνηθισμένο παλιότερα) είσαι έκθετος σε οποιαδήποτε προσφυγή και άμεση ανάκληση της ΜΠΕ. Το έχω δει να συμβαίνει σε υπηρεσία..

Edited by ZaXoYs
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Τώρα που τα λες μαλλον εχεις δίκιο γιατί θυμάμαι πως σε μια περίπτωση ο μηχανολόγος μου είχε πει οτι θα τη σφραγίσει ένας συνάδελφος του.....

Link to comment
Share on other sites

Συμπλήρωσε την ειδικότητα σου

Συνοπτικά

 

1) Για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακόμα και για ιδιωτικό έργο είναι απαραίτητη η κατοχή μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 27.

 

2)- Στα έργα κατηγορίας Β δεν εκπονούνται ΜΠΕ

 

( Τα έργα ή δραστηριότητες κατηγορίας Β δεν ακολουθούν τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).)

 

Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Κάτι ακόμα. Για τις ΠΠΔ πάλι ισχύει η υποχρέωση μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 27?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.