Μετάβαση στο περιεχόμενο

“Πράσινο” Πολυτεχνείο στην Κρήτη


Engineer

Recommended Posts

Ποσοστό έως και 75% των σημερινών ενεργειακών δαπανών, που μεταφράζεται σε 600.000 ευρώ τον χρόνο, υπολογίζει η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι θα μπορέσει να εξοικονομήσει από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος δυναμικότητας 2MW στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης. Η πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από τις Δημόσιες Επενδύσεις, έχει ήδη δρομολογηθεί και τον Σεπτέμβριο εκπνέει η προθεσμία υποβολής των προσφορών, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εγκατάσταση του πρώτου τμήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης, το σχέδιο για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα μείωνε δραστικά τις ενεργειακές δαπάνες του Πολυτεχνείου, τέθηκε αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης από τη νέα πρυτανεία.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε μια ομάδα η οποία σχεδίασε το φωτοβολταϊκό πάρκο, η πρώτη φάση του οποίου αφορά μια εγκατάσταση δυναμικότητας 600 KW κι έχει ήδη προκηρυχθεί, ενώ στην τελική του μορφή το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει σχεδιαστεί θα είναι ισχύ 2 MW. Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των συστημάτων ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι το ένα μέρος του πάρκου προβλέπεται να τοποθετηθεί σε ένα τμήμα της Πολυτεχνειούπολης «που δεν ενοχλεί αισθητικά», ενώ το υπόλοιπο θα εγκατασταθεί ως στέγη στα υπαίθρια πάρκινγκ.

 

«Ευελπιστούμε ότι η πρώτη φάση θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το πρώτο 6μηνο του 2015. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση έχουμε συζητήσει με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη κι έχουν πει ότι θα εντάξουν το έργο στο Π.Ε.Π. Κρήτης», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης και διευκρίνισε ότι στη δεύτερη φάση του έργου πέρα από το φωτοβολταϊκό πάρκο (που θα έχει προϋπολογισμό περίπου 2 – 2,5 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνεται η ανακατασκευή της στέγης του κολυμβητηρίου, ενώ εκτιμάται ότι η πρόταση θα υποβληθεί στην Περιφέρεια μέχρι το τέλος του 2014.

 

ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

 

Ειδικότερα για το κολυμβητήριο ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί από βανδαλισμούς και την πολύχρονη εγκατάλειψη. Τόνισε δε ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των ζημιών και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό το κομμάτι της ανακατασκευής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού θα προταθεί για να χρηματοδοτηθεί από τις Δημόσιες Επενδύσεις, ενώ η επισκευή της στέγης από το Π.Ε.Π. Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι το κολυμβητήριο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά και ευρύτερα της χανιώτικης κοινωνίας, επεσήμανε ότι θα υπάρχει κάποια συνδρομή για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του χώρου, ωστόσο, συγχρόνως θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων.

 

Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

 

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό που έχει γίνει για τη δημιουργία μιας νέας φοιτητικής εστίας, δυναμικότητας περίπου 120 θέσεων, που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών για στέγαση φοιτητών του Ιδρύματος που έρχονται στα Χανιά από άλλα μέρη για να σπουδάσουν. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια φοιτητική εστία με 80 θέσεις. Σε ένα Ιδρυμα με 4.000 φοιτητές αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η δεύτερη φάση της εστίας φιλοδοξούμε ότι θα διπλασιάσει τουλάχιστον τον αριθμό των θέσεων κι έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στις Δημόσιες Επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης. Παράλληλα τόνισε ότι πέρα από την εστία για τους Ελληνες φοιτητές εξετάζεται, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου, η δυνατότητα δημιουργίας κάποιας άλλης εστίας για τη φιλοξενία ξένων φοιτητών που θα μπορούσαν να τονώσουν οικονομικά τα κρητικά ακαδημαϊκά Ιδρύματα πληρώνοντας δίδακτρα, αρχικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και πιθανόν αργότερα σε προπτυχιακό. «Αυτό δεν πρόκειται βέβαια να αλλάξει τον χαρακτήρα του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστήμιου και της δωρεάν εκπαίδευσης για τους Ελληνες φοιτητές που είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι για το θέμα της δημιουργίας χώρων φιλοξενίας ξένων φοιτητών εκκρεμεί μια συνάντηση μεταξύ των πρυτάνεων Πανεπιστημίου Κρήτης και Πολυτεχνείου με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη.

 

Πηγή: http://www.haniotika...#ixzz3BTqyyJWl

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.