Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τορίνο: Γίνεται η πρώτη Ιταλική Open Source πόλη


Engineer

Recommended Posts

Οι τοπικές αρχές του Τορίνο αποφάσισαν να στραφούν σε open source και να απορρίψουν όλα τα προϊόντα της Microsoft, εξοικονομώντας χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να απαλλαγεί ο Δήμος απο τα κόστη του κλειστού λογισμικού, κάνοντας το Τορίνο μια από τις πρώτες ιταλικές Open Source πόλεις, καθώς και να εξοικονομήσει € 6.000.000. Έξι εκατομμύρια ευρώ!

 

Σύμφωνα με τη republica.it, 8300 υπολογιστές του Δήμου σε 1η φάση θα χρησιμοποιούν το Ubuntu, το πρόγραμμα περιήγησης στο web Mozilla Firefox και το Open Office.

 

Πολλά χρήματα προορίζονται για να αγοράσουν άδειες, να πληρώσουν το ιδιόκτητο λογισμικό, οπότε γιατί να μην επιλέξουν μια δωρεάν λύση και ένα καλύτερο λογισμικό; Το Τορίνο, αν έπρεπε να αναβαθμίσει τα λειτουργικά συστήματα των Windows όλων των υπολογιστών του από τη μία έκδοση στην άλλη θα χρειαζόταν € 22.000.000! σε βάθος πενταετίας.

 

Υπάρχουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν δει το Linux ως καλύτερη λύση από τα Windows αναφορικά με την υποδομή τους.

 

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, η γερμανική πόλη του Μονάχου υιοθέτησε το Open Source. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές , η χρήση ανοιχτού λογισμικού έως σήμερα έχει συμβάλει στην εξοικονόμηση πάνω απο € 10.000.000.

 

Πηγή: http://www.ellak.gr/...en-source-poli/ και http://www.unixmen.c...campaign=buffer

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εντυπωσιακό! με την ευκαιρία υπάρχει κανείς που να δουλεύει σε γραφείο και να έχουν Ubuntu και open office;

 

λέω σε γραφείο γιατί ως ένας freelancer είναι πιο εύκολο, αλλά σε γραφείο... 

 

τα προγράμματα πολ. μηχανικού δουλεύουν σε ubuntu?

Link to comment
Share on other sites

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, η γερμανική πόλη του Μονάχου υιοθέτησε το Open Source. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές , η χρήση ανοιχτού λογισμικού έως σήμερα έχει συμβάλει στην εξοικονόμηση πάνω απο € 10.000.000.

 

δυστυχώς το μόναχο δεν είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα γιατί μετά από 10 χρονια υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή στην microsoft

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αυτό που είπε ο nvel ετοιμαζόμουν να γράψω. Αν και καλά κάνουν στο Τορίνο και πηγαίνουν προς open source μεριά. Θα δούμε στην τελική αν αντέξουν και τα καταφέρουν, εγώ πιστεύω πως δεν θα τα καταφέρουν. Στο Μόναχο οι σκέψεις εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης.

Link to comment
Share on other sites

τα περισσοτερα προγραμματα για μηχανικους τρεχουν σε ubuntu μια χαρα, το μονο αρνητικο ειναι η ελλειψη office, αλλα με επεκτασεις σαν το wine μπορει καποιος να τρεξει σε "εικονικη" μορφη οποιοδηποτε προγραμμα windows. :smile:  :smile:

 

Το μοναδικο μειονεκτημα ειναι οτι η εγκασταση γινετε με γραμμη εντολων (terminal) και αυτο φοβιζει πολλους χρηστες.

 

Τα πακετα που κυκλοφορουν για linux ειναι ικανα να τρεξουν τα παντα, απλα θα πρεπει να κατεβαζετε κωδικα κ βιβλιοθηκες για ανανεωσεις.

Edited by george_RES
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάθε άλλο παρά έλλειψη office υπάρχει στο Linux. Τα αρνητικά για τους μηχανικούς είναι αλλού. Τα περισσότερα προγράμματα είναι γραμένα μόνο για win (πράγμα φυσικό) και καμμία εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να βγάλει εκδόσεις για linux. Υπάρχουν βέβαια open source λύσεις αλλά δεν απευθύνονται στον απλό χρήστη.

 

Για το δημόσιο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Λογιστικά φύλλα, επεξεργασία κειμένου, βάσεις δεδομένων και servers κάθε είδους (κυρίως αυτοί) λειτουργούν άψογα σε περιβάλλον linux. Μάλλον κάποιος κάτι έταξε στον πρόεδρο της αντιπολίτευσης στο Μόναχο.

 

Α, και εκεί που υπερτερεί κατά κράτος το linux (μια που μιλάμε για δημόσιο) είναι ότι έχει κάτι πασιέντζες μούρλια.

Link to comment
Share on other sites

Οι δικοί μας Δήμοι το έχουν λύσει το πρόβλημα, χρησιμοποιούν οι περισσότεροι maimundu, 100% συμβατό, δεν κολλάει και είναι τσάμπα! Αν δεν βρίσκουν maimundu πάνε σε Win98 κλπ δοκιμασμένες λύσεις. 

 

Πάντως για μηχανικό, τα win είναι μονόδρομος, το Office σχεδόν. Δοκίμασα Οpenoffice - Libreoffice, σαν Word δεκαετίας είναι, και πολλές φορές δεν ανοίγουν τα doc σωστά. Καλό, αλλά όχι αποδοτικό. Οπως και τα linux κλπ, το θέμα δεν είναι αν απλά μπορείς να κάνεις κάτι ,αλλά αν μπορείς να το κάνεις γρήγορα και αποδοτικά χωρίς να γίνονται τα νεύρα σου σμπαράλια. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.