Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνδυασμός παραβάσεων κατ. 3 και παρ. 5 του άρθρου 18


τλήμων

Recommended Posts

Σε αυτοτελή μονοκατοικία εντός συγκροτήματος 5 μονοκατοικιών σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο εκτός σχεδίου έχω καταγράψει τις εξείς παραβάσεις:

  1. Ξεμπάζωμα υπογείου (με αυτονόητη κατάργηση των αντίστοιχων τοιχείων και κλιμάκων καθόδου και τροποποίηση των κουφωμάτων της αδείας)
  2. Προσθήκη στο υπόγειο (τώρα ισόγειο) ενός WC 2.00 τ.μ.
  3. Προσθήκη αποθήκης 2,5 τ.μ. στο επίπεδο του (υποτιθέμενου) υπογείου (τώρα ισογείου) και σε επαφή με το νόμιμο περίγραμμα αλλά εντός Κ/Χ χώρου.
  4. Αύξηση εξωτερικών διαστάσεων <5% αλλά αύξηση της συνολικής επιφάνειας >2%
  5. Κατασκευή πέργκολας στην κύρια όψη στο επίπεδο του υπογείου (τώρα ισογείου) καθώς και πλακοστρώσεων περιμετρικά του περιγράμματος του κτιρίου.
  6. Κατασκευή εσωτερικών περιφράξεων μεταξύ των μονοκατοικιών με τοιχεία ύψους <1,00 μ. και πλέγματα/φυτεύσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο συμβολαιογραφικό έγγραφο αποκλειστικής χρήσης του περιβάλλοντα χώρου.

Θα σας είμαι ευγνώμων, αν αξιολογήσετε κριτικά τις επιλογές μου στα φύλλα καταγραφής, που έκανα ως εξής:

  1. Υ.Δ. Β/Χ μόνο για τα μέτρα της αδείας (όχι εκείνα λόγω υπέρβασης εξ. διαστάσεων) και αναλυτικός για το ξεμπάζωμα (πρέπει να υπολογιστούν με αρνητικό πρόσημο και οι κατασκευές των στοιχείων, που δεν έγιναν;-κλίμακες κ.λπ.;)
  2. Υ.Δ. Β/Χ
  3. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α
  4. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α (πως αλήθεια θα γίνει αυτή η επιμέτρηση ποσοτήτων;)
  5. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α
  6. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α.

Καίρια ερώτηση :Μπορώ το 6. να μην το συμπεριλάβω στον υπολογισμό του προστίμου, μιας και αφορά σε κατασκευές εντός Κ/Χ χώρου που αναλογούν κατα το ήμισυ και στους όμορους ιδιοκτήτες , εκ των οποίων κανείς δεν έχει κάνει ακόμα την παραμικρή τακτοποίηση; Ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι πουλάει την μονοκατοικία μόνο.

Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κάπου, θα εκτιμούσα πολύ τη δημοσίευσή τους. Σας ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

  1. Υ.Δ. Β/Χ μόνο για τα μέτρα της αδείας αν το υπόγειο έχει αλλαγή χρήσης από βοηθητικό σε κύριο χωρο τότε ΣΩΣΤΑ (όχι εκείνα λόγω υπέρβασης εξ. διαστάσεων) ??? και αναλυτικός για το ξεμπάζωμα ΣΩΣΤΑ (πρέπει να υπολογιστούν με αρνητικό πρόσημο και οι κατασκευές των στοιχείων, που δεν έγιναν;-κλίμακες κ.λπ. ;) αυτό μπορεί να είναι το επόμενο κίνητρο που θα δίνει το υπεκα για να προσελκύσει αυθαιρετούχους
  2. Υ.Δ. Β/Χ ΣΩΣΤΑ
  3. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α αν η πρόσβαση στην αποθήκη γίνεται αποκλειστικά από την ιδιοκτησία του πελάτη σου μπορεί να τη δηλώσει αλλά μόνο με τη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών λόγω Κ/Χ χώρου. Για να πάει με αναλυτικό πρέπει προφανώς το ύψος της αποθήκης να μην υπερβαίνει τα 2.5 μέτρα.
  4. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α (πως αλήθεια θα γίνει αυτή η επιμέτρηση ποσοτήτων ;) είναι αρκετά επίφοβο να το κάνεις αυτό με αναλυτικό. Εγώ θα το έκανα με τον πιο ασφαλή τρόπο της ΥΔ ΚΧ ή ΒΧ ανάλογα τον όροφο.
  5. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α ΣΩΣΤΑ
  6. με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α. Εφόσον στον περιβάλλοντα χώρο δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση όλες οι αυθαιρεσίες του θα πρέπει να μπουν σε ξεχωριστή δήλωση που θα γίνει από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών (αν και όποτε συμφωνήσουν) με ξεχωριστή εννοείται αμοιβή μηχανικού. Δεν σε ενδιαφέρουν οι αυθαιρεσίες των Κ/Χ χώρων όσον αφορά τη βεβαίωση μεταβίβασης.

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, Pipakos

 

Γράφεις:

 

2. Υ.Δ. Β/Χ ΣΩΣΤΑ

 

Μήπως όμως , επειδή η προσθήκη του υπογείου είναι εκτός αδείας, δεν δικαιούμαι τον μειωμένο συντελεστή 50%, και έτσι πρέπει να πάει σαν Υ.Δ. Κ/Χ ;

 

 

 



 

 




 

 

Edited by τλήμων
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το νόμιμο τμήμα του υπογείου το θεωρείς ως υπόγεια στάθμη που ξεμπαζώθηκε (κι έγινε ισόγειο), μπορείς να θεωρήσεις το ίδιο και για την επέκτασή του. Στη θέση σου λοιπόν θα το έβαζα ΥΔ Β/Χ + ΥΚ + έλεγχος τυχόν άλλων παραβάσεων (πλάγιες αποστάσεις κτλ).

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Pipakos,

 

3.με αναλυτικό (παρ. 5 του άρθρου 18) κατά τν ΕΓΚ. 4/άρθρο 9α αν η πρόσβαση στην αποθήκη γίνεται αποκλειστικά από την ιδιοκτησία του πελάτη σου μπορεί να τη δηλώσει αλλά μόνο με τη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών λόγω Κ/Χ χώρου. Για να πάει με αναλυτικό πρέπει προφανώς το ύψος της αποθήκης να μην υπερβαίνει τα 2.5 μέτρα. (μήπως εννοείς να υπερβαίνει, γιατί αλλιώς υπάγεται στη κατηγ. 3)

Ή μήπως πρέπει να πάει με ΥΔ με μειωμένο συντελεστή + ΥΚ σαν αυτοτελής αποθήκη 2,50 τ.μ. και ύψος 2,70 μ. και όχι με αναλυτικό, επειδή έχει επιφάνεια;

Link to comment
Share on other sites

Σου γράφω την απάντηση του Ηelpdesk πάνω σε παρόμοια δική μου ερώτηση:

 

- Αυθαίρετη αποθήκη μικρότερη από 15 τμ με ύψος μεγαλύτερο από 2.5 μ, που δεν μπορεί να δηλωθεί ως παράβαση κατηγορίας 3 λόγω ύψους, γίνεται να δηλωθεί με αναλυτικό προϋπολογισμό με τη λογική του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου Γ (Κατηγορία 3) του άρθρου 8 του Ν.4178/13, αφού αυτή αποτελεί παράβαση που δεν πληροί τις προϋ ποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται στην κατηγορία 3 (ύψος=διάσταση) και άρα εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 18 του Ν.4178/13?

- Όχι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα πάει ως υπέρβαση δόμησης λόγω ύψους.

 

Άρα σύμφωνα με αυτούς αν η αποθήκη σου έχει ύψος μέχρι 2.5 μέτρα μπορείς αν θες να πας με κατηγορία 3 ή αναλυτικό, ενώ αν τα υπερβαίνει πρέπει υποχρεωτικά να πας με ΥΔ με μειωμένο συντελεστή + ΥΚ σαν αυτοτελής αποθήκη, όπως έγραψες. Αυτό που λες ότι αν υπερβαίνει τα 2.5 μέτρα μπορεί να πάει με αναλυτικό αντί για κατηγορία 3 έχει μια λογική με βάσει τη διατύπωση του νόμου, αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να μην το εφαρμόσω γιατί είναι λίγο "μπακαλίστικο", αν και γνωρίζω μηχανικούς που το κάνουν χωρίς φόβο και πάθος. Τι να σου πω, η απόφαση δική σου... Πάντως η διαφορά στο πρόστιμο δεν είναι και κανένα σπουδαίο ποσό για να το ρισκάρει κανείς.

Edited by pipakos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.