Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διατήρηση αρτιότητας κατά παρέκκλιση μετά από κατάτμηση


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Σε οικόπεδο εντός σχεδίου, άρτιο κατά παρέκκλιση, μεταβιβάστηκε τμήμα του στην όμορη ιδιοκτησία. Το τελικό εμβαδόν του είναι μεγαλύτερο από το ελάχιστο κατά παρέκκλιση εμβαδόν. Εξακολουθεί να είναι άρτιο κατά παρέκκλιση? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

δες την απαντηση απο τον συνονοματο...

 

[με τις καλησπερες μου]

 

 

http://www.michanikos.gr/topic/34126-Απώλεια-οικοδομησιμότητας-λόγω-παραχώρησης/?p=551692

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Έστω και καθυστερημένα σ’ ευχαριστώ dimitris GM για την απάντησή σου. Τελικά με βοήθησαν τα παρακάτω:

-η Γνωμ-326/77 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

 

-η  εγκύκλιος Εγκ-32351/5401/39/22-4-88 Γνωμ-128/88 Εγκ-39/88 Ε-39/88, η οποία χρησιμοποιεί την Γνωμ-128/88

 

-η Γνωμ 491-86 και η Γνωμ 575-86 (για εκτός σχεδίου) και

 

-ο Ν.1337/83 (Φ.Ε.Κ.33/τ.Α ́/14-3-1983) και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 25 (ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΜΗ ΑΡΤΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 5, παράγραφος 8 του Ν.2052/1992 (Φ.Ε.Κ.94/τ.Α ́/5-6-1992) και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2742/1999 (Φ.Ε.Κ.207/τ.Α ́/7-10-1999), σύμφωνα με το οποίο:

Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας, που ισχύουν στην περιοχή κατά τον κανόνα ή κατά την παρέκκλιση και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με τις ισχύουσες διατάξεις, τα οποία έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν.651/1977 (27-7-1977), μπορούν να θεωρηθούν κατ ́ εξαίρεση οικοδομήσιμα εφόσον έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5μ. σε κοινόχρηστο χώρο και εφόσον εγγράφεται σε αυτά κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5μ.

 

Με βοήθησε  βέβαια και το:
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/SEMINARIA/PALAIOTERA_SEMINARIA/SHMEIWSEIS_SEM_PRAKSEWN/pr_taktopoiisis.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα σας,

Εχω ερώτηση για το θέμα της κατάτμησης γεωτεμαχιου εντός σχεδίου που τυχαίνει ταυτόχρονα να είμαι και παθών! Μαζί με άλλα που αν χρειαστεί μπορώ να σας αναφέρω στην πορεία. Σε περιοχή εντός οικισμού το εγκεκριμένο ρυμοτομικό της οποίας συντάχθηκε με βάση το φεκ 296 Δ/1989 υπάρχει γεωτεμαχιο εμβαδού 1234,30 τ.μ. κατά τίτλο και 1206 κατά την πρόσφατη ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, έγινε σύσταση δύο κάθετων ιδιοκτησιών (αν θέλει κάποιος να βοηθήσει περαιτέρω μπορώ να του παραθέτω τα κτηματολογικά στοιχεία) η μια ανήκει σε έναν συγκυριο (εμένα) με ποσοστό συνιδιοκτησίας 33.33% και 2 οριζόντιες επί κάθετου, μια για αποθηκευτικό χώρο στο ισόγειο και μία για κατοικία στον όροφο. Στο υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου έχει συσταθεί δεύτερη κάθετη με άλλους 2 συγκυριους με ποσοστό πάλι 33.33% ο καθένας. Επειδή υπάρχει ασυνεννοησία και φασαρίες με τον έναν από τους δύο άλλους συνιδιοκτήτες θέλω να βρω τρόπο, αν γίνεται να γίνει κατάτμηση του δικού μου τμήματος σε σχέση με τα άλλα. Το γήπεδο βρίσκεται στον τομέα Ι του παραπάνω ρυμοτομικού σχεδίου και τα πάγια όρια αρτιότητας είναι πρόσωπο 15μ. και εμβαδό 500 τ.μ.. Το τμήμα της δικής μου κάθετης είναι περίπου 411 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε κοινοτική οδό 11μ. Αν δεν κάνω λάθος. Τα πάγια όρια αρτιότητας δεν τα πιάνω. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει σχετική νομοθεσία ώστε να μπορώ να κάνω κατάτμηση με τα κατά παρέκκλιση όρια ή κάποια άλλη σχετική νομοθεσία που να ισχύει και να μπορέσω να παρακάμψω το ρυμοτομικό? Επίσης εκτός αυτών έχει γίνει και καταπάτηση από το γείτονα τμήμα του εξώστη που πρέπει να υπάρχει και έχει γίνει κατοικία εντός δικής μου κάθετης αλλά με εξυπηρετεί ένα από τα κτίσματα της διπλανής κάθετης! Επίσης τμήμα του υπόλοιπου εξώστη έχει χωριστεί άτυπα από τον πατέρα μου παλιότερα λόγω πάλι λογομαχιων αλλά στα σχέδια της οικοδομικής άδειας φαίνεται όλο εντός της δικής μου κάθετης ( όλα τα παραπάνω αφορούν την οριζόντια επί κάθετου στον όροφο). Επίσης ένα άλλο τμήμα της ισόγειας αποθήκης είναι "ανοικτό" και χρησιμοποιείται άτυπα ως στοά για την διέλευση μας αλλά στα σχετικά συμβόλαια φαίνεται σαν αποθήκη και όχι ως στοά! Γενικά είμαι στη φάση που το ψάχνω για το τι θα κάνω προτού απευθυνθώ και σε κάποιο νομικό. Αν μπορέσει να με βοηθήσει κάποιος με την γνώμη του ή παραπέμποντας με στη σχετική νομοθεσία θα του είμαι ευγνώμων! 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Η κατάτμηση εκτός του δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει στα όρια του κανόνα, θα πρέπει να μην δημιουργεί πρόβλημα στις ήδη υλοποιημενες οικοδομικές άδειες. Θα πρέπει λοιπόν γίνει λεπτομερής αποτύπωση, έλεγχος της εφαρμογής των ΟΑ, τακτοποίηση τυχόν αυθαιρέτων και στη συνέχεια κατάτμηση στον κανονα, αν μπορεί να γίνει.

Θα χρειαστεί συνεναιση των συνιδιοκτητων.

Η κατάτμηση συντελείται με τη σύνταξη συμβολαιογρσφικης πράξης μεταβίβασης.

Αν δεν συμφωνούν οι συνιδιοκτητες τη λύση τη δίνουν τα δικαστήρια.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ! Κατάτμηση στα όρια του κανόνα δεν μπορεί να γίνει απ'ότι βλέπω, οπότε πάμε με τις ήδη χωρισμένες κάθετες ιδιοκτησίες. Οι αυθαιρεσίες που υπάρχουν εννοείται ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν αλλά είναι ιδιάζουσες. Μετά από έλεγχο που έκανα χθες στα σχέδια της δικής μου οικοδομικής άδειας, έχει κλείσει μικρό τμήμα του εξώστη που προβλεπόταν στην δική μου οικοδομικη άδεια από τον διπλανό όμως συνιδιοκτήτη εντός ορίων της δικής μου αποκλειστικής χρήσης με βάση το τοπογραφικό που ορίζει τα όρια της κάθε κάθετης ιδιοκτησίας. Επίσης θέλω να ψάξω στην νομοθεσία τι δικαιώματα έχει ο κατέχων την αποκλειστική χρήση του κάθε τμήματος και να δω τι μπορώ να κάνω και με αυτό! Δεν βλέπω να αποφεύγεται η λύση του δικαστηρίου. Το μόνο που βλέπω σαν λύση είναι η συνεναιτικη τροποποίηση της κάθετης, λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση και λαμβάνοντας τυχόν αποζημιώσεις για καταπατηθεντα τμήματα και παραχωρήσεις εκατέρωθεν. Αλλιώς η λύση θα δοθεί δικαστικά όπως και να χει

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 δεν υπαρχει περιπτωση για κατατμηση

Εχει ηδη γινει συσταση καθετων

Καθε καθετη εχει τα δικα της δικαιωματα "σαν αυτοτελες τμημα"...αρα τακτοποιειται χωριστα

Και επειδη εχει γινει και συσταση ΟΙ σε καθε καθετη, πας ξεχωριστα για την ταυτοτητα, με βαση το Β 334/2022

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Με τη συναινετική τροποποίηση της κάθετης  μπορούν να λυθούν μικροπροβλήματα όπως το τμήμα του εξώστη που περιγράφεις. Εύχομαι να βρεθεί λύση και στο θέμα των ενδεχόμενων αποζημιώσεων μεταξύ σας. Η κατάτμηση θα μπορούσε να γίνει μόνο στον κανόνα, με χρηματική αποζημίωση.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

 δεν υπαρχει περιπτωση για κατατμηση

Εχει ηδη γινει συσταση καθετων

Καθε καθετη εχει τα δικα της δικαιωματα "σαν αυτοτελες τμημα"...αρα τακτοποιειται χωριστα

Και επειδη εχει γινει και συσταση ΟΙ σε καθε καθετη, πας ξεχωριστα για την ταυτοτητα, με βαση το Β 334/2022

Το ότι η τακτοποίηση πάει σε κάθε κάθετη το γνωρίζω. Αυτό που δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει είναι πως μπορεί να τακτοποιηθεί υπέρβαση του διπλανού κτίσματος της κάθετης εντός της δικής μου κάθετης με κατάληψη εξώστη που προβλεπόταν στην δική μου οικοδομικη άδεια! Πρέπει να βρω και την οικοδομική άδεια του διπλανού κτίσματος για να δω τι προβλέπεται και εκεί, αν και δεν νομίζω να αλλάζει κάτι εκεί και θα τα δείχνει όπως "πρέπει" και όχι όπως είναι!

 

1 ώρα πριν, SIGIO said:

Με τη συναινετική τροποποίηση της κάθετης  μπορούν να λυθούν μικροπροβλήματα όπως το τμήμα του εξώστη που περιγράφεις. Εύχομαι να βρεθεί λύση και στο θέμα των ενδεχόμενων αποζημιώσεων μεταξύ σας.

Εντός κάθετης δεν είναι μόνο ο εξώστης αλλά και τμήμα ισόγειας αποθήκης που ένα τμήμα της όμως χρησιμοποιείται ως στοά και όχι ως αποθήκη που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον κλεισμένο εξώστη, γιατί και η είσοδος του κτιρίου του διπλανού κτίσματος μάλλον κατά παράβαση της οικοδομικής άδειας και αυτό, που θα φανεί όταν την έχω, μπήκε σε αυτή τη θέση. Οπότε με συναινετική τροποποίηση της κάθετης χάνω και κομμάτι της αποθήκης, που βέβαια είναι χαμενο ούτως ή άλλως στην πραγματικότητα. Η μόνη λύση που βλέπω είναι τροποποίηση της κάθετης με την οποία ότι χάνω σε εξώστη και αποθήκη να το πάρω στον ελεύθερο χώρο, συν ότι αποζημιώσεις προκύπτουν από εκεί, αν προκύπτουν, και να κλείσω με τοίχο την "στοά" στο όριο μου για να ησυχάσω μια και καλή! Σε αντίθεση περίπτωση δεν βλέπω να αποφεύγεται η δικαστική διαμάχη!

 

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

 δεν υπαρχει περιπτωση για κατατμηση

Εχει ηδη γινει συσταση καθετων

Καθε καθετη εχει τα δικα της δικαιωματα "σαν αυτοτελες τμημα"...αρα τακτοποιειται χωριστα

Και επειδη εχει γινει και συσταση ΟΙ σε καθε καθετη, πας ξεχωριστα για την ταυτοτητα, με βαση το Β 334/2022

Ναι η αποθήκη μπορεί να μεταβιβαστεί ξεχωριστά από το σπίτι αυτό το γνωρίζω! Απλά τι θέμα δεν είναι στην μεταβίβαση αλλά στην λύση των προβλημάτων ολοκληρωτικά!

Link to comment
Share on other sites

....θα γινει σαν να ειχες δυο ξεχωριστα οικοπεδα....

και το ενα εκανε   τι εκανε σε βαρος του διπλανου

Δες και  τις αδειες....αυτη η "στοα" μπορει να υπαρχει σαν διοδος δουλειας του διπλανου, λογω συμφωνιας.

Θα βοηθουσε ενα σχεδιακι

αν υπαρχει συννενοηση, ολα γινονται

οπως ειπαν και οι προλαλησαντες

πχ. μικρη καταληψη διπλανου κατα λαθος, με βαση το αρθρο 1010 του ΑΚ, με καταβολη "καποιας" αποζηιωσης

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.