Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι Έλληνες (υποτίθεται) ότι θεωρούν σημαντικό το περιβάλλον – Ευρωβαρόμετρο


Engineer

Recommended Posts

Σημαντική θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος το 97% των Ελλήνων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, ένα αποτέλεσμα που μόνο έκπληξη προκαλεί δεδομένων των περιβαλλοντικών προβλημάτων που σοβούν επί δεκαετίες στη χώρα μας (πχ διαχείριση απορριμμάτων, αυθαίρετη δόμηση, αποχαρακτηρισμοί δασών), αλλά και την εν γένει αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να υιοθετήσει πρακτικές όπως η ανακύκλωση.

 

Στην έρευνα που διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμμετείχαν περίπου 28.000 άτομα.

 

Στα επί μέρους θέματα οι συμπατριώτες μας και οι συμμετέχοντες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις:

 

Το 95% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική (97% των Ελλήνων), ενώ το 95% θεωρεί πως μπορεί με την ατομική συμπεριφορά του να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε αυτό (ίδιο ποσοστό και στην Ελλάδα).

 

Ποσοστό 88% των Ελλήνων πιστεύει πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης (ΕΕ: 74%).

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το 79% των Ευρωπαίων συμμερίζεται την άποψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ανταγωνιστική με την οικονομική ανάπτυξη και το 74% ζητά αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων.

 

Το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητά τους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα αγγίζει το 97%.

 

Το 80% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η οικονομία επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα της ζωής τους, ενώ το 77% θεωρεί πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινή τους ζωή

 

Το 77% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι μεγάλες εταιρείες και η βιομηχανία δεν κάνουν αρκετά και το 93% πιστεύει ότι οι ρυπαίνοντας θα πρέπει να υποχρεώνονται σε από κατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς• το 70% ψέγουν τις κυβερνήσεις τους επειδή δεν εφαρμόζουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Το 65 % πιστεύει ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα.

 

Σε ποσοστό 59% οι Ευρωπαίοι ιεραρχούν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες ως εξίσου σημαντικές παραμέτρους όσο τα οικονομικά κριτήρια και η οικονομική πρόοδος μια χώρας

 

Το 56% των Ευρωπαίων διατυπώνει ιδιαίτερη ανησυχία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, το 50% για τη ρύπανση των υδάτων, ενώ εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις των απόβλητων και για την εξάντληση των φυσικών πόρων.

 

Ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά, το 75% δηλώνει ότι εξακολουθεί να αγοράζει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, παρότι πλήττονται από οικονομική κρίση.

 

Τέλος, στο ερώτημα πώς θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σε επίπεδο εθνικό ή από κοινού με την ΕΕ, το 60% τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενώ το 36% υπέρ της εθνικής προσέγγισης.

 

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, 62% είναι υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων στα ζητήματα περιβάλλοντος και το 37% ισχυρίζεται ότι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

 

Πηγή: http://www.econews.g...rometro-117434/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

97% των Ελλήνων πιστεύει πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική

 

100% των Ελληνων πιστευει οτι φταίει ο γειτονας

100% των Ελληνων οταν ρωταται γιατι πρατει αντιθετα απαντα "Ελα μωρε εγω ο τοσοδουλης φταιω για ολα????"

 

να συνεχισω????

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Γι'αυτό είναι γεμάτοι σκουπίδια οι δρόμοι,τα πεζοδρόμια και οι πλατείες;

Γι'αυτό είναι γεμάτες γόπες και περιτυλίγματα οι παραλίες;

Γι'αυτό είναι γεμάτη η χώρα από αυτοσχέδιους χώρους απόθεσης απορριμάτων;

Γι'αυτό ανοίγει ο κάφρος στο φανάρι την πόρτα του αυτοκινήτου και αδειάζει στην μέση του δρόμου το τασάκι;

Γι'αυτό είναι γεμάτα μπάζα τα ρέματα στην επαρχία;

 

 

Δεν αφήνουμε το θεαθήναι λέω γω; Όλα για το φαίνεσθαι...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Μια ζωή ο Έλληνας ότι δηλώσει είναι.. Όποιος θέλει ας δει και αυτό.. και ας προσπαθήσει να απαντήσει με ειλικρίνεια γιατί είναι σημαντικό!!! http://kwiksurveys.com/app/rendersurvey.asp?sid=j4vx6kno05znauk405527&refer=

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ποσοστό 88% των Ελλήνων πιστεύει πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης (ΕΕ: 74%).

 

Αμέ...και μάλιστα της Ευρώπης!!!!!!!

Μια απλή ερώτηση: Πόσοι από 'μας έχουμε στα σπίτια μας ξεχωριστό δοχείο, σακούλα, κάδο κλπ, συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών;  

Το γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας μας η λέξη ανακύκλωση είναι άγνωστη; 

Βεβαίως γίνονται κάποια βήματα αλλά...θέλει πολύ δουλειά ακόμη.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Αμέ...και μάλιστα της Ευρώπης!!!!!!!

Μια απλή ερώτηση: Πόσοι από 'μας έχουμε στα σπίτια μας ξεχωριστό δοχείο, σακούλα, κάδο κλπ, συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών;  

Το γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας μας η λέξη ανακύκλωση είναι άγνωστη; 

Βεβαίως γίνονται κάποια βήματα αλλά...θέλει δουλειά ακόμη.

 

Σωστό το ερώτημά σου και να το πάω και ένα βήμα παραπέρα.Πόσοι από μας που κάνουμε ανακύκλωση κάνουμε διαλογή και μείωση του όγκου των απορριμάτων μας;

Link to comment
Share on other sites

Διαλογή κάνουμε, μόνο που εδώ που είμαι π.χ. (Θεσσαλονίκη - Παπάφειο), έχει έναν μπλε κάδο για καμιά δεκαριά οικοδομικά τετράγωνα και φυσικά είναι πάντα μέχρι τα μπούνια. Στη δε επαρχιακή κωμόπολη απ' όπου κατάγεται η μάνα μου, είναι σύντομο ανέκδοτο το "μπλε κάδοι". Στο δήμο Ζωγράφου, όπου ήμουν μέχρι πριν ένα χρόνο, ήταν όντως πολύ καλύτερα, από αυτή την άποψη (και μόνο).

Πάντως, ας λύσουμε πρώτα αυτά που αναφέρεις στο #5 και βλέπουμε και για τα περαιτέρω.

 

Όσο για τους καφέ κάδους, ας το αφήσουμε καλύτερα. Ξέχασα και τα τηγανέλαια που θα μάζευαν οι δήμοι. Άλλο παραμύθι κι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Διαλογή κάνουμε, μόνο που εδώ που είμαι π.χ. (Θεσσαλονίκη - Παπάφειο), έχει έναν μπλε κάδο για καμιά δεκαριά οικοδομικά τετράγωνα και φυσικά είναι πάντα μέχρι τα μπούνια. Στη δε επαρχιακή κωμόπολη απ' όπου κατάγεται η μάνα μου, είναι σύντομο ανέκδοτο το "μπλε κάδοι". ...

Ακριβώς!

Ένα περιβαλλοντικό ερώτημα είναι το εξής: Πρέπει να γίνεται ανακύκλωση ή δεν πρέπει; Αν η απάντηση είναι "ναι" ανακυκλώνουμε. Στη γειτονιά μου όταν γεμίζει ο μπλε κάδος συγκεντρώνουμε τα ανακυκλώσιμα σε σακούλες σκουπιδιών, γράφουμε έξω με μαρκαδόρο και μεγάλα γράμματα "Για Ανακύκλωση" και τα κρεμάμε πάνω στον κάδο...

 

Γι'αυτό είναι γεμάτη η χώρα από αυτοσχέδιους χώρους απόθεσης απορριμάτων;

Χμμμ. Πόσοι Δήμαρχοι έχουν συλληφθεί τον τελευταίο καιρό γιατί πετούσαν απορρίμματα στα ποτάμια και στα δάση τους; Και μάλιστα σε τουριστικές περιοχές της χώρας...Εγώ ξέρω τουλάχιστον δύο.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.