Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερμηνεία του άρθρου 4 παρ.6 του ΝΟΚ


Recommended Posts

''Πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης, που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου''.

Συνάδερφοι πως ερμηνεύεται το ''εφόσον τηρείται ...ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου'';;

Δηλαδή σε ισχύουσα άδεια  που τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής και έχουνε κλειστεί  κάποιοι αίθριοι χώροι ,άρα δηλαδή έχουμε αύξηση της συνολικής δόμησης & του όγκου χωρίς όμως να ξεπερνιέται η επιτρεπόμενη δόμηση & ο αντίστοιχος όγκος.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν τηρείται ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου;

Αρα έχουμε επιβολή προστίμου αυθαίρετης κατασκευής σε αυτήν την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου εννοεί να μην υπάρχει υπέρβαση στα μεγέθη που προβλέπονται να υλοποιηθούν από την άδεια και δεν εννοεί τον συνολικό επιτρεπόμενο ΣΔ, κάλυψη και όγκο.

Link to comment
Share on other sites

στην αρμόδια πολεοδομία της περιοχής μου το ''εφόσον τηρείται ...ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου'' ,παρότι ο ορισμός των συντελεστών δόμησης και όγκου στο άρθρο 2 το λέει καθαρά για τα επιτρεπόμενα,θεωρούν ότι αναφέρεται σε αυτά που προβλέπεται να υλοποιηθούν από την άδεια δόμησης που είναι σε ισχύ.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο νομοθέτης δεν έγραψε..
 
''εφόσον τηρείται το περίγραμμα δόμησης,η συνολική δόμηση & ο συνολικός όγκος της άδειας που βρίσκεται σε ισχύ'' και έγραψε αυτό για συντελεστές δόμησης & όγκου.

Link to comment
Share on other sites

Πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης, που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

 

Περίγραμμα κτιρίου αποτελεί η προβολή επί του εδάφους όλων των χώρων του που προσμετρώνται στην κάλυψη.

Συντελεστής δόμησης (σ.δ.) είναι ο αριθμός, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου ή γηπέδου, δίνει τη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης.

Συντελεστής κατ’ όγκο εκμετάλλευσης (σ.ο.) του οικοπέδου ή γηπέδου είναι ο αριθμός, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου, δίνει το συνολικό επιτρεπόμενο όγκο του πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους.

 

Άρα, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα πολεοδομικά μεγέθη και έχεις τους ίδιους συντελεστές δόμησης και όγκου και τηρείται το περίγραμμα του κτιρίου (δηλαδή η εγκεκριμένη κάλυψη), δεν οφείλεται πρόστιμο.

 

Σημείωση: Ο Νόμος αναφέρει να μην έχουν αλλάξει οι συντελεστές (και προφανώς ενδιαφέρει το νομοθέτη η αλλαγή προς τα κάτω ώστε να μην προκύπτει μικρότερη επιτρεπόμενη δόμηση), όχι η δόμηση ή ο όγκος. Εννοείται, βέβαια, ότι είσαι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, διαφορετικά δε θα μπορεί να γίνει η αναθεώρηση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Σκαλίζω αυτό το θέμα , γιατί νομίζω ότι δεν πρέπει να μείνουμε στην απάντηση του συναδέλφου vagiotis αλλά να σημειώσω ότι θεωρώ πως ο νομοθέτης εννοεί (ΝΟΚ/12, Άρθρο 4 παρ. 6):

Σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης, που βρίσκεται σε ισχύ, (προφανώς και οικοδομικής αδείας) εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής (σύμφωνα με την οικοδομική άδεια/άδεια δόμησης), ο συντελεστής δόμησης (ο προς πραγματοποίηση σύμφωνα με την οικοδομική άδεια/άδεια δόμησης) και ο συντελεστής όγκου (ο προς πραγματοποίηση σύμφωνα με την οικοδομική άδεια/άδεια δόμησης).

 

Να σημειώσω επίσης ότι ότι σύμφωνα με το ΝΟΚ/12, Άρθρο 4 παρ. 5.

 

Αυθαίρετη και κατεδαφιστέα είναι κάθε κατασκευή που εκτελείται ή έχει εκτελεστεί:

 

α) χωρίς οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή έγγραφη ενημέρωση, όπως ορίζονται στο παρόν άρθρο,

β) καθ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης

 

Από τον συνδυασμό των παραπάνω θεωρώ ότι αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια/άδεια δόμησης και είναι σε ισχύ π.χ. για κατασκευή κτιρίου 100 τ.μ. και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, κατασκευαστούν επιπλέον 30 τ.μ. , με μέγιστη έστω επιτρεπόμενη δόμηση στο οικόπεδο 240 τ.μ., τότε είναι κατ' αρχήν δυνατή η έκδοση αναθεώρησης της παραπάνω αδείας αλλά με την επιβολή προστίμου ανέγερσης για τα επιπλέον από την εγκεκριμένα τ.μ. και διατήρησης μέχρι την έκδοση της πράξης της αναθεώρησης.

 

Προφανώς και είναι κακογραμμένος ο νόμος και σε αυτό και σε πολλά άλλα σημεία του.

Edited by IXE
Link to comment
Share on other sites

Οι ορισμοί δίνονται στο άρθρο 2 του ΝΟΚ όπως σωστά εξηγεί ο συνάδελφος vagiotis. Οποιαδήποτε άλλη εξήγηση είναι παράλογη και παράνομη.

 

 

Επίσης με προβληματίζει το γεγονός πως αρκετοί εδώ στο φόρουμ έχουν γραφειοκρατική σκέψη και συμπεριφορά, χειρότερη και από τους ποιο κολλημένους υπαλλήλους!!!! Σας υπενθυμίζω πως οι νόμοι δεν έγιναν για να τιμωρούν!!!!!!!!!! Για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι στον συνάδελφο ΙΧΕ αλλά στη γενικότερη άποψη που επικρατεί στο φόρουμ.

 

Και είναι δυστυχώς η επικρατούσα άποψη, κυρίως μετά το 2011 που με τον 4030 και τον 4014 δόθηκαν ευθύνες σε εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες, ευθύνες τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία δεν αντέχει και δυστυχώς ερμηνεύουμε τη νομοθεσία όσο πιο αυστηρά γίνεται σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουμε την επαγγελματική μας αδυναμία να αναλάβουμε ευθύνες!!!

 

Σκεφτείτε όλοι καλά πριν απαντήσετε κάνοντας την αυτοκριτικής σας.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απολυτα σωστος ο Αλεξανδρος!!

Δυστυχως οι περισσοτεροι εδω μεσα προσπαθουν να γινουν οι δημιοι των υπολοιπων !!! Θεωρω οτι καποια στιγμή θα ξεσπασει εμφυλιος μεταξυ ημων των μηχανικων! ( με αρκετη αισθηση χιουμορ αλλα κοντα στην πραγματικοτητα )

Link to comment
Share on other sites

εγώ συμφωνώ με τον ΙΧΕ

χωρίς καμιά διάθεση για πόλεμο μεταξύ μας!

 

Αν ήταν έτσι που λέτε Αλέξανδρος και εσύ συ/φε

τότε κάποιος θα έβγαζε μια α.δ για 10 τ.μ και θα κατασκεύαζε  ότι συνολικά δικαιούται να κτίσει

και όταν τον έπιαναν ..δεν θα έτρεχε κανένα πρόστιμο διατήρησης

όπως προβλέπεται π.χ από το άρθ 26 του 4178/13 ή το νέο νόμο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.