Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ελάχιστο ύψος πεδίλων κατά ΕΚΩΣ, EC και βάθος θεμελίωσης κατά EC


 
Charlie

Recommended Posts

Συνάδελφοι, σύμφωνα με τον ΕΚΩΣ παρ. 18.6.2 το ελάχιστο ύψος των πεδίλων είναι 0.70μ.

Λίγο πιο κάτω αναφέρει ότι "Σε περιπτώσεις μεμονωμένων πεδίλων σταθερού ύψους, το ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 0.50μ"

Η ερώτησή μου αφορά στο τι εννοεί μεμονωμένα πέδιλα. Εννοεί πέδιλα χωρίς συνδετήριες δοκούς? Εννοεί γενικά τα πέδιλα? Αν ναι τότε ο τίτλος της παραγράφου 18.6.2 θα έπρεπε να είναι Μεμονωμένα πέδιλα υποστυλωμάτων / τοιχωμάτων. Γιατί μια φορά τα αναφέρει πέδιλα και άλλη φορά τα αναφέρει μεμονωμένα πέδιλα? Ή θέλει να πει ότι αν έχω και πεδιλοδοκούς π.χ. τότε θα πρέπει να έχω ελάχιστο ύψος 0.70μ?

Να το θέσω αλλιώς. Μελετώ μεταλλική αποθήκη και ως θεμελίωση θα έχω πέδιλα ίδιου ύψους με συνδετήριες δοκούς. Ποιο είναι το ελάχιστο ύψος που πρέπει να έχουν τα πέδιλα?

 

Ο Ευρωκώδικας έχει κάποια αναφορά σχετικά με το ελάχιστο ύψος πεδίλων?

 

Αναφορικά με το βάθος της θεμελίωσης, όπως αναφέρεται και σε άλλα σημεία στο φόρουμ, δεν προβλέπεται κάτι από ΕΑΚ/ΕΚΩΣ. Υπάρχουν οδηγίες διαφόρων καθηγητών, προτεινόμενες τιμές από βιβλιογραφία κτλ. Ο Ευρωκώδικας προβλέπει κάτι?

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλησπέρα.

Κατά ΕΚΩΣ τα άκαμπτα πέδιλα (με κώνο) έχουν ελάχιστο ύψος συμπεριλαμβανομένου του κώνου 70 εκ. ενώ τα εύκαμπτα (χωρίς κώνο) 50 εκ. Ο ΕΚ2 από όσο ξέρω αναφέρεται για τα πέδιλα στην &9,8,2 και δεν δίνει ελάχιστο ύψος. Αναφέρεται επίσης στην &12.9.3 αλλά για άοπλα πέδιλα και δίδει μία σχέση όπου υπολογίζεται το ύψος συναρτήσει της τάσης εδάφους (&12.9.3). Ο Ευρωκώδικας 7 δίδει γενικές απαιτήσεις κυρίως για επιλογή βάθους θεμελίωσης χωρίς ελάχιστες τιμές. Ο Ευρωκώδικας 8 μέρος 1 στο κεφάλαιο 5 στους  γεωμετρικούς περιορισμούς δεν αναφέρεται σε πέδιλα αλλά σε δοκούς - υποστυλώματα - τοιχώματα. Ο Ευρωκώδικας 8 μέρος 5 για τον αντισεισμικό σχεδιασμό θεμελιώσεων αναφέρεται κυρίως στις δράσεις, χωρίς γεωμετρικούς περιορισμούς.

Βαδαλούκας Γ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.