Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου για χρέη προς ιδιώτες


Engineer

Recommended Posts

Ακόμη και ακίνητα του δημοσίου θα μπορούν να κατάσχουν πολίτες που περιμένουν να πληρωθούν από κάποιον κρατικό φορέα αλλά δε βλέπουν ποτέ ρευστό.

 

Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπ. Δικαιοσύνης ώστε να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο θα προβλέπει την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και κατασχέσεις της περιουσίας του αν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, περιλαμβάνεται στις βασικές υποχρεώσεις της χώρας μας, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά άρθρα του τελευταίου Μνημονίου (νόμος 4152 του 2013).

 

Τι προβλέπεται

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τις διατάξεις του νομοθετήματος προβλέπεται διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής –που εκτελείται άμεσα– κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί. Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες». Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο. Εξαιρούνται ρητά οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

 

Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων. Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας

 

Πηγή: http://www.ered.gr/l...i_pros_idiotes/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ισχύει και για τα εξοικονόμηση κατ'οίκον που κάνουν μερικούς μήνες να πληρωθούν;

Αν για οποιοδήποτε λόγο ένα συνεργείο αργήσει να εκτελέσει το έργο τα υπόλοιπα μένουν απλήρωτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.