Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξωτερικός Δακτύλιος Θεσσαλονίκης: Υλοποιείται το νέο φιλόδοξο σχέδιο της Εγνατίας


Engineer

Recommended Posts

Η Εγνατία Οδός ΑΕ, συνεχίζοντας την παράδοση της ως φορέας υλοποίησης μεγάλων και σημαντικών αξόνων αυτό τον καιρό έχει στα σκαριά ένα νέο εντυπωσιακό έργο με διαστάσεις που θα αγγίξουν όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Χαλκιδική.

 

Ο «Εξωτερικός Δακτύλιος Θεσσαλονίκης» (ή Εξωτερική Περιφερειακή αν θέλετε) είναι επίσημα σε φάση μελετών εδώ και μήνες. Επί της ουσίας έχει ξεκινήσει συνολική μελέτη για όλο τον άξονα που θα έρθει να «εξασφαλίσει» τη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης και να δώσει νέα διάσταση στις οδικές μεταφορές σε όλο το Νομό αλλά και το Νομό Χαλκιδικής.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

Προς το παρόν υπάρχει μία ασάφεια για την τελική χάραξη αυτού του νέου οδικού άξονα. Θα ξεκινά από την περιοχή της Ευκαρπίας (σε κόμβο σύνδεσης με την σημερινή Περιφερειακή) και διασχίζοντας τα Πεύκα, το Χορτιάτη, τη Ραιδεστό θα καταλήξει σε σύνδεση με την Εθνική Οδό Θέρμης-Γαλάτιστα με σαφή στόχευση την Κεντρική Χαλκιδική.

 

Μία πρώτη εκτίμηση για το μήκος του δρόμου είναι 30 με 35 χιλιόμετρα, χωρίς όμως να αποτελεί το τελικό νούμερο. Το κόστος θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες που είναι χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Το έργο του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί ένα αποσπασματικό έργο κατασκευής οδικού άξονα, αλλά μέρος του συνολικού πλάνου για την πόλη (masterplan) και μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Θεσσαλονίκης.

 

Η λειτουργία του Δακτυλίου θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς θα σταματήσει η διαμπερή κίνηση από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, που σήμερα απλά επιβαρύνει την ήδη κορεσμένη κυκλοφοριακά πόλη και θα εξυπηρετεί τις προαστιακές και υπεραστικές διαδρομές.

 

Ιδιαίτερα ευεργετημένη θα είναι και η Χαλκιδική, η οποία εκτός από το δυτικό τμήμα της που διαθέτει αυτοκινητόδρομο (Θεσσαλονίκη-Μουδανιά-Ποτίδαια) θα αποκτήσει σχεδόν απευθείας πρόσβασης στο κεντρικό της τμήμα αυξάνοντας τις εναλλακτικές διαδρομές ταχείας διέλευσης. Αυτό εκτιμάται πως θα επιφέρει σημαντική αύξηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και του τουρισμού.

 

ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το οραματικό πλάνο για την κατασκευή του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης κολλάει σε ένα αστάθμητο παράγοντα που λέγεται Νέο ΕΣΠΑ. 26 δις ευρώ διατίθενται στη χώρα μας για την περίοδο 2014-2020. Από αυτά μόνο τα 4,2 δις ευρώ κατευθύνονται στον τομέα των υποδομών και του περιβάλλοντος με τα περισσότερα κονδύλια να είναι ήδη «πιασμένα» από άλλες δράσεις.

 

Επίσης η γενική οδηγία της ΕΕ είναι λιγότεροι δρόμοι και ανάπτυξη του σιδηρόδρομου τα επόμενα χρόνια, κάνοντας την χρηματοδότηση του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης ένα πολύ δύσκολο στοίχημα για να κερδηθεί.

 

Μέσα στο σχέδιο της δημιουργίας και λειτουργίας του άξονα δεν υπάρχει η παρουσία σιδηρόδρομου που θα μπορούσε να προσελκύσει πιθανή χρηματοδότηση της ΕΕ. Το ενδιαφέρον πλέον είναι αν το μεγάλο αυτό έργο θα είναι μέσα στα προς ένταξη προγράμματα του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ή αν το πλάνο κατασκευής θα μεταφερθεί για πιο μελλοντικό χρόνο.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ιο-της-εγνατίας

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

E φυσικά. 
Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δρόμους. 
Οι πληβείοι ας πρόσεχαν όταν δίνανε τα έργα σε μπομπολες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.