Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"Υποβολή" ΑΠΕ σε Δημόσιο Έργο


Paul_Mix

Recommended Posts

Σε κάποιο έργο, έχουν γίνει αλλαγές στην Μελέτη (λόγω αναθεώρησης της Οικοδομικής Άδειας μετά την Σύμβαση) και προκύπτουν διαφορές στις ποσότητες σε σχέση με την αρχική Μελέτη, καθώς απαιτούνται και Νέες Τιμές. Οποτε πρεπει να συνταχθει ΑΠΕ για να εκτελεστουν οι νεες εργασιες.

 

Εαν ομως η Υπηρεσία καθυστερει την θεώρηση του ΑΠΕ, τι γινεται

 

Ειμαι υποχρεωμένος να αρχισω τις εργασίες χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί ο ΑΠΕ?

πώς θα κάνω εργασίες οι οποίες δεν υπάρχουν στην αρχικη μελέτη?

μπορώ να απαιτήσω την θεώρηση του ΑΠΕ πριν ξεκινήσω την εκτέλεση των εργασιών?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 56 Ν3669/08.Μονο τοτε πριν την εγκριση του ΑΠΕ (αν δεν εχεις εμπιστοσυνη 100% στον Κ.τΕ.Και στις μερες μας με τοσους ελεγχους να μην εχεις καμμια!!!)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή υπάρχουν βάσιμες υποψιες ότι μπορεί να καθυστερήσει η εγκριση του ΑΠΕ., πώς θα απαιτήσω την εγκριση του ωστε να ξεκινήσω τις εργασίες?

 

Να κάνω μια αίτηση ζητώντας την σύνταξη και έγκριση του ΑΠΕ για να μπορέσω να ξεκινήσω τις εργασίες?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή υπάρχουν βάσιμες υποψιες ότι μπορεί να καθυστερήσει η εγκριση του ΑΠΕ., πώς θα απαιτήσω την εγκριση του ωστε να ξεκινήσω τις εργασίες?

 

Να κάνω μια αίτηση ζητώντας την σύνταξη και έγκριση του ΑΠΕ για να μπορέσω να ξεκινήσω τις εργασίες?

κανε αιτηση για παραταση εργασιων λογω μην εγκρισης του ΑΠΕ και αιτιολογησε ακριβως την σκεψη σου

και ζητα το χρονο σε που δεν εκτελεις εργο σε παραταση προθεσμιας 

Edited by varxo
Link to comment
Share on other sites

Επισης προσοχη!!!

Για συμβασεις μετα την 28/2/96 δεν υπαρχει αυτοδικαια εγκριση ΑΠΕ .(ΣτΕ 1100/07, ΣτΕ 1490/09 κ.λ.π).

Εαν λογω καθυστερησης ΑΠΕ εχεις υποχρεωτικα σταματησει τοτε μπορεις να ακολουθησεις  το αρθρο 62 Ν3669/08.Ειναι ο μονος νομιμος τροπος πιεσης.

Ενας επιπλεον λογος να εχεις επιφυλαξη και να μην κανεις καμμια εργασια ειναι οτι πολλες αποφασεις του Ελ.Συν.δεν εγκρινουν τα ενταλματα πληρωμων αν ο αναδοχος εχει εκτελεσει εργασιες πριν την εγκριση του ΑΠΕ (Ελ.Συν.313/91,656/91 κ.λ.π)

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εχώ εκτελέσει τις εργασίες με τις συμβατικές ποσότητες και τώρα περιμένω την έγκριση του ΑΠΕ για να εκτελεσω τις εργασίες που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Επειδή έχουν καθυστερήσει ήδη πολύ την εγκριση του ΑΠΕ και προβλέπω ότι θα το καθυστερήσουν κι αλλο, μπορώ να κάνω διακοπή των εργασιων λογω μη εγκρισης του ΑΠΕ?

Link to comment
Share on other sites

Τα βασικά εκτός Νόμου.

1) Ο ΚτΕ έχει πάντα ορθές ενέργειες και θέσεις. Αν αποδειχθεί το αντίθετο έχει πάντα δίκιο ως προς τις αρχικές ενέργειές του και τις θέσεις του που αποδείχθηκαν ελλείπεις ή λανθασμένες.

2) Ο Ανάδοχος έχει πάντα άδικο στις απαιτήσεις του. Ακόμα και δίκιο να έχει αν αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του έργου έχει άδικο. Αν έχει δίκιο το καρπώνεται πάντα ο ΚτΕ. 

(Το συνημμένο ---> ΒΛ1Υ7Λ9-ΑΓΦ.pdf το οποίο κατά τύχη πέτυχα στη Διαύγεια)

 

Τα βασικά εντός N.3669/08, 

Άρθρο 57, Αυξομειώσεις εργασιών - Νέες εργασίες

"[...]

8. Οι Ανακεφαλαιωτικοί Πίνακες Εργασιών και τα Πρωτόκολλα Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών που τους συνοδεύουν συντάσσονται από τη διευθύνουσα υπηρεσία και υπογράφονται από τον ανάδοχο ανεπιφύλακτα ή με επιφύλαξη. Αν ο ανάδοχος αρνηθεί την υπογραφή, του κοινοποιείται ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας και τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή όπως και στην περίπτωση που ο ανάδοχος υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα με επιφύλαξη, δικαιούται να υποβάλει ένσταση. Ο Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών και τα πρωτόκολλα νέων τιμών εγκρίνονται από την προϊσταμένη αρχή, στην οποία διαβιβάζονται μαζί με την τυχόν ένσταση του αναδόχου, την αιτιολογική έκθεση για την ανάγκη των τροποποιήσεων, τον τρόπο κανονισμού των τιμών και κάθε σχετική πληροφορία. Αν έχει υποβληθεί ένσταση διατυπώνεται και η γνώμη της διευθύνουσας υπηρεσίας στο περιεχόμενο της ένστασης αυτής. Μετά την έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τις σχετικές εργασίες χωρίς αυτό να θίγει τα δικαιώματα του για επίλυση της τυχόν διαφοράς.

[...]"

 

Άρθρο 40, Πειθαρχικές ευθύνες διοικητικών οργάνων

"[...]

2. Ιδίως αποτελούν πειθαρχικές παραβάσεις: α) Για τους επιβλέποντες το έργο: η υπαίτια καθυστέρηση στην ενημέρωση του προϊσταμένου της διευθύνουσας υπηρεσίας για την εκ μέρους του αναδόχου παραβίαση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής ή την κατασκευή ελαττωματικών εργασιών ή την ενσωμάτωση ελαττωματικών υλικών ή την παράλειψη τήρησης των νόμιμων μέτρων ασφάλειας ή προστασίας του περιβάλλοντος. β) Για τον προϊστάμενο της διευθύνουσας υπηρεσίας: η παράλειψη κίνησης και διεκπεραίωσης της διαδικασίας έκπτωσης του αναδόχου παρά τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων, η παράλειψη έγκαιρης έγκρισης των επιμετρήσεων και των λογαριασμών του έργου και η χορήγηση εντολών για εκτέλεση εργασιών οι οποίες δεν προβλέπονται από την αρχική ή εγκεκριμένη συμπληρωματική σύμβαση, ούτε άλλως πως είναι επιτρεπτή η εκτέλεση τους κατά τις κείμενες διατάξεις. γ) Για τον προϊστάμενο και τα όργανα της προϊσταμένης αρχής: η παράλειψη έγκαιρης έγκρισης των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων και των Πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής, η χορήγηση παράτασης προθεσμίας χωρίς να υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις και η παράλειψη έκδοσης απόφασης σε ένσταση του αναδόχου κατά απόφασης κήρυξης έκπτωσης, εντός της δίμηνης προθεσμίας της παραγράφου 8 του άρθρου 62 του παρόντος.

[...]"

 

 

Άρθρο 48, Προθεσμίες

"[...]

8. Παράταση της συνολικής ή των τμηματικών προθεσμιών εγκρίνεται: α) Είτε "με αναθεώρηση", όταν η καθυστέρηση του συνόλου των εργασιών του έργου ή του αντίστοιχου τμήματος δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου ή προκύπτει από αύξηση του αρχικού συμβατικού αντικειμένου. β) Είτε "χωρίς αναθεώρηση", για το σύνολο ή μέρος των υπολειπόμενων εργασιών, όταν η παράταση κρίνεται σκόπιμη για το συμφέρον του έργου, έστω και αν η καθυστέρηση του συνόλου ή μέρους των υπολειπόμενων εργασιών οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου. Σε περίπτωση έγκρισης παράτασης προθεσμίας "χωρίς αναθεώρηση" για το σύνολο των υπολειπόμενων εργασιών του έργου ή μιας τμηματικής προθεσμίας του, επιβάλλονται οι σχετικές ποινικές ρήτρες, ανεξάρτητα από την έγκριση της παράτασης αυτής.

[...]

10. Η έγκριση των παρατάσεων προθεσμιών γίνεται από την προϊσταμένη αρχή, ύστερα από αίτηση του αναδόχου.

[...]"

Full page photo.pdf

ΒΛ1Υ7Λ9-ΑΓΦ.pdf

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

 

Σε αυτη τη περιπτωση, δεν υπαρχει καποια "αντιπαραθαση"-διαφωνια με την Υπηρεσια. Ο ΑΠΕ "συνταχθηκε" απο εμενα και τους τον εδωσα για να τον ελεγξουν και να τον υπογραψουν. Η Υπηρεσια θελει να εκτελεστουν οι εργασιες, απλα ο επιβλεποντας λειτουργει με τους δικους του ρυθμους. Εχει ηδη καθυστερησει να κοιταξει τον ΑΠΕ και προβλεπω οτι θα τον καθυστερησει πολυ ακομα.

Πρακτικα, τι μπορω και πρεπει να κανω εαν καθυστερουν την εγκριση του ΑΠΕ ?

Link to comment
Share on other sites

Ισως, αρχικα μια οχληση-αιτηση για συντσξη ΑΠΕ κσι μετα μια οχληση-αιτηση παρατασης συμβατικης προθεσμιας του εργου για χρονικο διαστημα ισο με την χρονικη καθυστέρηση συνταξης-εγκρισης του ΑΠΕ, αναφεροντας και καποια απο τα προηγουμενα ... γλυκά-γλυκά ομως.

 

EDIT:

Ακόμα υπάρχει και αυτό:

  • 776/2006 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «σε περίπτωση που η διευθύνουσα υπηρεσία καθυστερήσει υπαιτίως να συντάξει και στη συνέχεια η προϊσταμένη αρχή να εγκρίνει συγκριτικό πίνακα, αν και ο ανάδοχος έχει οχλήσει προς τούτο τις εν λόγω υπηρεσίες καθ’ οιονδήποτε τρόπον, τόκοι υπερημερίας οφείλονται από την πάροδο ευλόγου χρόνου από την όχληση αυτή και όχι από την πάροδο διμήνου από την, μετά την έγκριση του συγκριτικού πίνακα, υποβολή προς έγκριση της οικείας πιστοποιήσεως. Και τούτο διότι, άλλως, η, λόγω υπαιτιότητος του κυρίου του έργου, καθυστέρηση της συντάξεως και εγκρίσεως του συγκριτικού πίνακα θα απέβαινε εις βάρος του αναδόχου, εφόσον, αν δεν έχουν εγκριθεί υπερσυμβατικές εργασίες με συγκριτικό πίνακα, ο ανάδοχος δεν μπορεί να υποβάλει πιστοποίηση περιλαμβάνουσα την αμοιβή του για τις εργασίες αυτές».
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.