Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επισκευή Κτιρίου & τοιχοποιίας


 
Tekton85

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

 Καταρχήν να ξεκαθαρίσω, ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε επισκευές και ενισχύσεις, οπότε παρακάτω παραθέτω κάποιες σκέψεις που έχω στο μυαλό μου τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με μία περίπτωση κτιρίου που τυχαίνει να αντιμετωπίζω μαζί με άλλους συναδέλφους.

 Πρόκειται περί διώροφης κατοικίας, έτος κατασκευής γύρω στο 1960 το ισόγειο, και στο 1980 ο όροφος σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις των ιδιοκτητών.

Δυστυχώς δεν διατίθενται αρχιτεκτονική-στατική μελέτη ούτε καν αρχεία της άδειας (αν ποτέ βγήκε άδεια δηλαδή...) . Έπειτα από σεισμική δραστηριότητα, το ισόγειο παρουσίασε σοβαρές διαγώνιες βλάβες στους τοίχους πλήρωσης (εσωτερικούς και εξωτερικούς), ενώ 1-2 υποστυλώματα παρουσιάζουν ελαφρές καμπτικές ρηγματώσεις της τάξεως του 1μμ και κάθετες ρωγμές διάβρωσης & υγρασίας. Ο όροφος παρέμεινε κυριολεκτικά ανέπαφος.

 Έπειτα από σχεδιαστική αποτύπωση ,καθαίρεση των επιχρισμάτων κλπ, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από διπλή σειρά τούβλο, και τα υποστυλώματα είναι τετραγωνικής διατομής διαστάσεων 30Χ30 ή 25Χ25.

 Σε πρώτη φάση, σκέφτομαι ότι ουσιαστικά, αν και τα οπλισμένα στοιχεία δεν έχουν ουσιαστικές βλάβες, ο χαρακτήρας του φέροντα είναι κοντά σε αυτόν μίας μικτής κατασκευής. Θεωρώ ότι η τοιχοποιία ανέλαβε σημαντικές διατμητικές δυνάμεις κυρίως λόγω έλλειψης τοιχίων Ω.Σ. ή έστω δύσκαμπτων ορθογωνικών διατομών ενώ παράλληλα καταπονήθηκε από τα κατακόρυφα φορτία του ορόφου.

 Το ερώτημα είναι το εξής: Κατά την επισκευή, και έπειτα την καθαίρεση των βλαφθέντων τοίχων, τι είδους εναλλακτική τοιχοποιία μπορεί να χρησιμοποιηθεί? Διαβάζω στο Forum για 3-Δ,Frps (ίσως η καλύτερη λύση αλλά ακριβή) οπτοπλινθοδομή και ότι άλλο βρίσκω σε βιβλιογραφία, αλλά οι απόψεις ποικίλουν. Το σίγουρο είναι, ότι δεν θα γίνει ολική καθαίρεση της εξωτερικής τοιχοποιίας με αποτέλεσμα να έχω διαφορετικές συμπεριφορές στα διαφορετικά υλικά. 

 Πως θα επιτύχω μία σχετική εξωτερική περίδεση του κτιρίου μέσω της τοιχοποιίας ώστε να έχω καλύτερη απόκριση σε επόμενο σεισμό...

Link to comment
Share on other sites

Το ερωτημα σου ειναι πολυπλοκο για διαδικτυακη καθοδηγηση.Θα δωσω μονο μερικες ιδεες

1) Πρεπει κατ αρχην να αποκαταστησεις κατα το δυνατον την φερουσα ικανοτητα των διαβρωμενων στοιχειων (1η κατ εμε προτεραιοτητα)

2) Απο την περιγραφη των βλαβων που εκανες φαινεται οτι το κτιριο σου συμπεριφερθηκε οπως το θελουμε.Βλαβες πρωτα στην τοιχοποιια .

Αναλογα με το ειδος της βλαβης πρεπει να διαπιστωσεις το αιτο (π.χ ασυμμετρια) και μετα να πραξεις αναλογα (επισκευη τοιχοποιων, προσθηκη ή αφαιρεση αλλων κ.λ.π).Οι βλαβες στους στυλους (περαν της διαβρωσης) ειναι αμελητεες και αποκαθιστανται ευκολα.Υπαρχουν γιαυτα αρκετες οδηγιες απο τον ΟΑΣΠ το ΤΕΕ το ΥΠΕΧΩΔΕ κ.λ.π.Οσο αφορα το ειδος της τοιχοποιας μια καλα δομημενη παραδοσιακη οπτοπλινθοδομη ειναι αρκετη αρκει να αρθουν τα αιτια που προειπα.

Ολα βεβαια τα παραπανω για αποκατασταση και οχι ενισχυση.Αν θες ενισχυση πας αλλου (ΚΑΝΕΠΕ κ.λ.π)

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι πάμε για επισκευή και όχι για ενίσχυση.

Το επιθυμητό παρ' όλα αυτά αποτέλεσμα είναι έπειτα από την αποκατάσταση να μην έχω τις ίδιες βλάβες στον επόμενο σεισμό ή αφού δεν πάω για ενίσχυση (ουσιαστική) να έχω μικρότερες αστοχίες όσον αφορά την τοιχοποιία.

 Σκεφτόμουν, ότι το είδος της τοιχοποιίας που θα χρησιμοποιήσω θα πρέπει να συμβάλει στην εξωτερική περίδεση του κτιρίου (να ελαχιστοποιήσει την τάλαντωση κατά κάποιο τρόπο). Στην περίπτωση της παραδοσιακής οπτοπλινθοδομής για παράδειγμα, θα ήταν σωστό να χρησιμοποιήσω δύο σειρές σενάζ που θα αγκυρώνουν εντός του στύλου? και αν ναι θα ήταν ριψοκίνδυνο να βάλω Φ12-14 διαμήκη-εγκάρσιο οπλισμό (μην καταλήξω να έχω ισχυρότερο σεναζ από υποστύλωμα )

 Όσον αφορά τη διάβρωση τώρα, η αποκατάσταση γίνεται παραδοσιακά με ρητίνες? 

Πολλα τα ερωτήματα.... :(

Link to comment
Share on other sites

Πολλα και δεν επιδεχονται απο εδω απαντηση που θα σου λυσει το προβλημα σου

Ευχαριστώ KF, θα ανατρέξω και σε βιβλιογραφία.

Link to comment
Share on other sites

 Όσον αφορά τη διάβρωση τώρα, η αποκατάσταση γίνεται παραδοσιακά με ρητίνες? 

Πολλα τα ερωτήματα.... :(

 

Ρητίνες και παραδοσιακά τι σημαίνει? Οι ρητίνες ειναι για πλήρωση ρωγμών και οχι για αναστολή της διάβρωσης. Καμιά ρητίνη βάση του ΕΛΟΤ ΕΝ 1504 δεν καλύπτει την περίπτωση διάβρωσης (είναι προφανές).

Link to comment
Share on other sites

Εννοώντας ότι έπειτα την απομείωση της διατομής, λόγω καθαίρεσης φουσκωμένου κονιάματος από διάβρωση, η αποκατάσταση της διατομής θα γίνει με ρητίνη. παράλογο?

Link to comment
Share on other sites

Εννοώντας ότι έπειτα την απομείωση της διατομής, λόγω καθαίρεσης φουσκωμένου κονιάματος από διάβρωση, η αποκατάσταση της διατομής θα γίνει με ρητίνη. παράλογο?

 

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πρώτα πρέπει να κάνεις σωστή διάγνωση του προβλήματος,αν θες να "θεραπευτείς" από την διάβρωση. Πράγμα που ενδεικτικά σημαίνει,εκτεταμένες σε όλη την κατασκευή,ενέργειες μη καταστροφικών και ημικαταστροφικών ελέγχων. Έπειτα αν έχεις και διαβρωμένο οπλισμό,πρέπει να κατευθυνθείς προς την γαλβανική και καθοδική προστασία ή τουλάχιστον σε επαλειφόμενα με αναστολείς διάβρωσης. Τέλοσπάντων είναι μεγάλη διαδικασία και με πολλές λεπτομέρειες (ανέτρεξε στο θέμα του κ.Ροδόπουλου "ενανθράκωση με διάβρωση"). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνεις μελέτη ανθεκτικότητας,δηλαδή για τα πόσα χρόνια ζωής θα προσδώσει στο κτίριο η λύση που θα επιλεξεις. Αλλά απ'οτι φαίνεται πριν την μελέτη ανθεκτικότητας,πρέπει να κάνεις μελέτη στατικής επάρκειας και σεισμική αποτίμηση της κατασκευής σου για τον κανονιστικό σεισμό σχεδιασμού της περιοχής σου.

 

Όσον αφορά την αντοχή και την ενίσχυση της κατασκευής είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Πριν κάνεις το οτιδήποτε διάβασε το παρακάτω και μετά τον ΚΑΝ.ΕΠΕ.

 

http://lee.civil.ntua.gr/pdf/dimosiefseis/vivlia/enisxisi.pdf

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Οπως σου ειπα- και επιμενω- δεν μπορεις να παρεις απαντηση μεσω του διαδικτυου.Αν αντεχεται οικονομικα το θεμα σου να πας σε εναν εμπειρο πολιτικο μηχανικο για την κατα το δυνατον πληρεστερη αντιμετωπιση του θεματος.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Εννοώντας ότι έπειτα την απομείωση της διατομής, λόγω καθαίρεσης φουσκωμένου κονιάματος από διάβρωση, η αποκατάσταση της διατομής θα γίνει με ρητίνη. παράλογο?

 

Προφανώς είναι παράλογο. Θα βάλεις ρητίνη που ακριβώς? Εφόσον καθαιρέσεις, καθαρίσεις τα οξείδια, βάλεις οτι απαιτείται ώστε να διασφαλίσεις μια χρονική επάρκεια >10 ετών, που ακριβώς θα βάλεις την ρητίνη?  Δεν είναι το πρόβλημα τοσο απλο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.