Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλικές


 
makis

Recommended Posts

Επειδή είμαι νεός μηχανικός θα ήθελα να ρωτήσω:Στη μελέτη των μεταλλικών κατασκευών :

1) Οι συνθήκες στήριξης πως γίνονται κατασκευάτικά π.χ πάκτωση ή άρθρωση δοκού σε στύλου , άρθρωση στις τεγίδες κ.τ.λ

2)Επίσης είναι σύνηθες τι είδους στήριξη εγενικα επιλέγουμε π.χ η στήριξη των υποστυλωμάτων είναι συνήθως πάκτωση

3)Το είδος στοιχείο που προεπιλέγουμε είναι κάτι σταντάρ π.χ για υποστύλωμα ΙΡΕ και ΗΕΒ ?

4)Υπάρχει κάποιος αλγόριθμος στησίματος μιας τετοιας μελέτης.

5)Πληροφοριακά έχω πρόσβαση σε Instant και Sofistik ποιο να προτιμήσω?

6)Άμα αυτά που ρωτάω είναι πολλά( που είναι) τουλάχιστον στην ερώτηση 5 θα ήθελα μια άποψη

 

 

Γιατι καλή η θεωρία αλλά η πράξη μετράει και η πιάτσα από ότι κατάλαβα έχει δικούς της κανόνες.

Σας ευχαριστω εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

makis

Καλώς ήρθες στο forum.

 

Απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματά σου μπορείς να βρεις αν κάνεις μια αναζήτηση στο forum (πάνω-πάνω αριστερά είναι η επιλογή).

 

Στο πρώτο πεδίο γράψε "μεταλλικά μεταλλικές" χωρίς τα εισαγωγικά και πάτησε το πλήκτρο "αναζήτηση".

Θα βρεις 8 θέματα με πληροφορίες για ό,τι ζητάς.

 

Αν δεν καλυφθείς εδώ είμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Μακη θα σου απαντησω με λιγα λογια γιατι τα περισσοτερα απο αυτα που ρωτας θελουν πολυ συζητηση

1) Αντιμετωπιζονται με τις συνδεσεις. ΠΧ αν θεωρησεις στο μοντελο σου αρθρωση στη συνδεση δοκου-υποστυλωματος θα εφαρμοσεις μια απλη συνδεση που θεωρητικα δε μεταβιβαζει ροπες αλλα μονο διατμηση(στην πραξη μεταβιβαζονται μικρες ροπες παντα), αν θεωρησεις στο μοντελο σου πακτωση σε υπ-δοκο θα εφαρμοσεις μια συνδεση ροπης που ειναι αρκετα διαφορετικη απο την απλη. Υπαρχει πλουσια βιβλιογραφια για το θεμα αυτο

2)δεν καταλαβα καλα την ερωτηση. Αν εννοεις την εδραση του υποστυλωματος στο σκυροδεμα κ εκει αναλογα με το μοντελο σου εφαρμοζεις την αντιστοιχη συνδεση στο σκυροδεμα (αρθρωτη η' πακτωση)

3)Κ εδω ολα ειναι σχετικα με το μοντελο σου αλλα σε πολυ γενικες γραμμες χρησιμοποιουνται πλατυπελμες διατομες για υποστυλωματα (πχ ΗΕΑ,ΗΕΒ) ενω για δοκους υψοκορμες (ΙPE). Παλι γενικα σε καθε περιπτωση θες μια διατομη να παραλαμβανει τα εντατικα σου μεγεθη κ παραλληλα να ειναι οικονομικη.

4)Ευρωκωδικας 3 (και ΕC1) , διαφορα βιβλια,συζητηση με εμπειρο μηχανικο κ πολυ διαβασμα :)

5)Οποιο πιστευεις οτι θα σε βολεψει καλυτερα. Το Sofistik ειναι κατα την αποψη μου ακριβο κ με πολλες δυνατοτητες.Δες αν στη δουλεια σου θα τις εξαντλησεις. Το εχω δει σε καποια παροσιαση δεν εχω μεγαλη εμπειρια. To instant μονο απο το demo το εχω δει και δεν καταλαβα κ πολλα γιατι δε σε αφηνει να κανεις επιλυση. Και τα 2 οπως αρκετα προγραμματα για μεταλλικα που εχω δει τα θεωρω ΑΡΓΑ κ ΔΥΣΧΡΗΣΤΑ σε σχεση με τα αντιστοιχα για το σκυροδεμα.Μου δινουν γενικως την εντυπωση οτι για να τελειωσω μια μελετη θα χρειαστω πολυ καιρο :) Επσιης πολλους υπολογισμους-ελεγχους θα πρεπει να τους κανεις με το χερι... ελεγχους που στο σκυροδεμα τα περισσοτερα προγραμματα τους κανουν αυτοματα. Αποψη μου μη βιαστεις για το προγραμμα, δες λιγο τι απαιτειται για μια ολοκληρωμενη μελετη μεταλλικης κατασκευης κ μετα αναλογα με τις απαιτησεις σου επιλεγεις το καταλληλο λειτουργικο.

Link to comment
Share on other sites

makis θα σου απαντήσω σαν νέος μηχανικός που ασχολείται κυριώς με σκυρόδεμα αλλά πρόσφατα (6 μήνες) λόγω απαιτήσεων της δουλειας ασχολήθηκα με μεταλλικα και αντιμετώπισα τα ίδια προβλήματα. (Ας με διορθώσουν οι εμπειρότεροι)

 

Καταρχήν αποκόμισα πολλα από τον EC3 1-1 πιστεύω ότι είναι ο καλυτερος μπούσουλας για αρχή.

Στην συνέχεια EC3 1-8 που με το πρώτο διάβασμα καταλαβαίνεις τι περίπου γίνεται με τις συνδέσεις (αλλά και το πόσο μεγάλο θέμα είναι).

Επίσης θα σε βοηθησει πολύ το παράρτημα Γ του ΕΑΚ και μπορείς να δείς πολλές πληροφορίες απο τα μέλη του forum ΕΔΩ

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον jim κυριώς για υποστυλώματα χρησιμοποιούνται HEB και για τις δοκούς IPE. Υπάρχει και μια τάση τελευταία να χρησιμοποιούνται RHS λόγω συμμετρίας που χρειάζονται όμως σχεδιασμό έναντι πυρκαγιάς.

 

Για τις συνδέσεις (είναι λίγο χάος στην αρχή), δώσε σημασία στο κεφάλαιο 6 του EC3 1-1, και λάβε υπόψη σου ότι τα περισσότερα προγράμματα (σίγουρα το NEXT που χρησιμοποιώ εγω) ελέγχουν και κατατάσουν τις συνδέσεις με βάση την αντοχή.

Γενικά για την συμμπεριφοά των μεταλλικών πλαισίων είναι καθοριστική η διαμόρφωση των κόμβων και έστι διαφορετικά αντιμετωπίζονται τα πλαίσια που οι κόμβοι τους έχουν δυνατότητα παραλαβής ροπών (μεταθετά πλαίσια) και διαφορετικά τα πλαίσια που οι συνδέσεις δεν παραλαμβάνουν ροπές (αμετάθετα πλαίσια).

 

 

Τα μεταλλικά γενικά είναι πιο δύσκολα στην μελέτη και θέλουν περισσότερους ελέγχους τους οποίους ειδικά στις συνδέσεις κάνεις με το χέρι. Μεγάλη βοήθεια βρήκα και στα βιβλία του του Βάγια Εκδ. Κλειδάριθμος.

Link to comment
Share on other sites

Σ' ένα απλό ισόγειο μεταλλικό κτίριο με φατνώματα των 5-6μ χρησιμοποιείτε για στύλους ΗΕΑ και ΗΕΒ;

Με IPE δεν σας βγαίνει πιο οικονομικό;

Link to comment
Share on other sites

Makis,

Σχετικά με τις συνδέσεις, όλες οι πληροφορίες που σου έδωσαν τα μέλη είναι βασικές, θα πρέπει όμως να λάβεις υπ'όψιν σου και το τί θα γίνει στην πράξη. Δεν ξέρω τί σκοπεύεις να σχεδιάσεις, άλλα για απλές κατασκευές συνήθως κάνω όλες τις συνδέσεις αρθρωτές, πλήν των συνδέσεων στα θεμέλια. Όπως καταλαβαίνεις, αυτή η επιλογή αυξάνει τις απαιτήσεις (και το μέγεθος) της θεμελίωσης, είναι όμως πολύ βολική και στη μελέτη και στην κατασκευή και στη σύνδεση των κόμβων (ειδικά αν θα χρειαστείς "εναερίτες" για τις συνδέσεις).

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Κατασκευαστικά η άρθρωση ή πάκτωση συνδέεται με πλήθος κοχλιών και είδος συγκόλλησης?Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή κάποια πρότυπα σχέδια να ανατρέξω?

Link to comment
Share on other sites

Μάκη και συνάδελφοι,

 

οι συνδέσεις στις μεταλλικές είναι μια πονεμένη ιστορία. Κάθε πρόγραμμα συνδέσεων βγάζει τα δικά του αποτελέσματα. Γενικά τρεις συνδέσεις πρέπει να προσέχεις πολύ. Έδραση υποστυλώματος, σύνδεση αυτού με δοκό και συνέχεια δοκού στον κορφιά. Από τον νόμο μόνο δύο είσαι υποχρεωμένος να ελέγξεις. Αρκετές φορές έχω ελέγξει το πάχος της πλάκας με το χέρι γιατί το πρόγραμμα μου έβγαζε 28χιλ. πάχος πλάκας με λάμες ακαμψίας. Πάρε τα βιβλία των Βάγια Ερμόπουλου. Είναι πολύ καλά.

 

Το ΝΕΧΤ δεν είναι λίγο δύσχρηστο για μεταλλικά Ιονο?

Link to comment
Share on other sites

Από τον νόμο μόνο δύο είσαι υποχρεωμένος να ελέγξεις

Αυτό δεν το ήξερα. ωστε να μην ανησυχώ οταν δεν επιλυω τις συνδέσεις των χιαστών με τους στύλους ή τις επιτεγίδες στις τεγίδες. σωστα? Όσον αφορά τη θεμελίωση πάντως το instant αστο καλύτερα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.