Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρότυπη μελέτη πισίνας


lefterism

Recommended Posts

Ευγε στον gnusselt για την καλή δουλειά και για την διάθεση του να μοιραστεί αυτή την καλή δουλειά.

 

Με ικανοποίηση βλέπω ότι στο αρχείο ΠΙΣΙΝΑ.ΤΧΤ υπάρχει μία μικρή συνεισφορά δική μου, από παλαιότερο μήνυμά μου σε ερώτηση του greg400rr, σε άλλο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρείτε για τα κεφαλαία, δεν είχα διαβάσει τους κανόνες συμμετοχής. Ευχαριστώ τον συνάδελφο για την απάντηση του.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Δημόσια κολυμβητήρια Ως δημόσια χαρακτηρίζονται τα κολυμβητήρια που χρησιμοποιούνται από κοινού από διαφορετικούς κύκλους προσώπων που δεν προέρχονται από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Ο αρχικός σκοπός αυτών των κολυμβητηρίων ήταν παλαιότερα η διατήρηση της δημόσιας υγείας. Στις ημέρες μας στο προσκήνιο βρίσκονται η σωματική εξάσκηση και η αναψυχή στον ελεύθερο χρόνο. Για την επιτήρηση της υγιεινής την ευθύνη φέρουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο κύριος στόχος της επεξεργασίας του νερού στη δημόσια πισίνα είναι η διάθεση ανά πάσα στιγμή, ενός άψογου, από άποψη υγιεινής, νερού, ακόμα και τις ώρες αιχμής. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η σωστή τεχνική και κατασκευή για την επεξεργασία του νερού της κολυμβητικής δεξαμενής.

 

Διάταξη και σχεδίαση

 

Βασικά η πισίνα αποτελείται από ένα κύκλωμα νερού με την "δεξαμενή όπου λαμβάνει χώρο η απόλαυση της κολύμβησης", το φίλτρο, όπου παρακρατούνται τα στερεά σωματίδια και την επεξεργασία απολύμανσης, όπου τα μικρόβια, οι ιοί και άλλοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες καταστρέφονται "εν τη γενέσει τους". Τεχνικά, η θερμοκρασία του νερού ρυθμίζεται μέσω μίας θέρμανσης, ενώ η δεξαμενή υπερχείλισης αναλαμβάνει την εκτόπιση του νερού ή την εξισορρόπηση. Οι διάφορες ατραξιόν του νερού, όπως υδρομασάζ, υδροτσουλήθρες και ενσωματωμένα δινόλουτρα (whirlpool) εμπλουτίζουν την παραμονή του επισκέπτη της πισίνας και αυξάνουν τις απαιτήσεις ως προς την τεχνολογία της επεξεργασίας.

Η σχεδίαση και η κατασκευή αυτών των κολυμβητηρίων ορίζονται από νομοθετικούς κανονισμούς και από τα κατευθυντήρια πρότυπα DIN. To DIN 19643 ορίζει ως προτεραιότητα Νο.1 τη γρήγορη θανάτωση των μικροβίων (π.χ. κολοβακτηρίδια [E.Coli], ψευδομονάδες [pseudomonas aeruginosa]), τρία δυναμικά του δέκα εντός 30 δευτερολέπτων.

Για την πληροφόρηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του νερού της πισίνας, η ακριβέστερη λύση θα ήταν η λήψη δειγμάτων νερού και η δημιουργία αποικιών για την απόδειξη. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος δειγματοληψίας είναι πολύ χρονοβόρος με συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων. Οι κολυμβητές, οι οποίοι φυσικά στον ενδιάμεσο χρόνο θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν την πισίνα, θα ήταν κατά συνέπεια εκτεθειμένοι στο ακατάλληλο, από άποψη υγιεινής, νερό. Για την πληροφόρηση της τρέχουσας και άμεσης κατάστασης του νερού, δηλαδή "on line", χρησιμοποιούνται οι αποκαλούμενες βοηθητικές παράμετροι. Αυτές οι παράμετροι δείχνουν αντίστοιχες προϋποθέσεις ορίων, οι οποίες έχουν άμεση επιρροή στην κατάσταση υγιεινής του νερού της πισίνας.

Αυτές οι σημαντικότερες παράμετροι είναι οι τιμές του pΗ και το Redox, καθώς και η συγκέντρωση του ελεύθερου χλωρίου και πιο πρόσφατα η συγκέντρωση του δεσμευμένου χλωρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θερμοκρασία του νερού, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκεται μεταξύ 26 °C στις κολυμβητικές δεξαμενές και 35 °C στις θεραπευτικές.

Για τους υπολογισμούς σχεδίασης η βάση είναι το DIN 19643 . Σε αυτό το πρότυπο ορίζονται όλοι οι τύποι κολυμβητικών δεξαμενών και οι πιο σύγχρονες διεργασίες για την επεξεργασία του νερού. Αυτό το πρότυπο χρησιμεύει ως συμβουλευτική βάση για την αξιολόγηση της εφαρμοζόμενης τεχνολογίας σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας. Ανάλογα με τον τύπο της δεξαμενής, το DIN θέτει διαφορετικές απαιτήσεις στην επεξεργασία του νερού. Ένα σημαντικό κριτήριο είναι το ποσοστό ανακυκλοφορίας. Μέσω της ανακυκλοφορίας ορίζεται η επιφάνεια φίλτρανσης, δεδομένου ότι η ταχύτητα φίλτρανσης πρέπει να αντιστοιχεί σε 30 m/hr.

Για τον υπολογισμό της ροής του όγκου, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο τύπος της βαθμίδας επεξεργασίας. Ο προσδιορισμός γίνεται με τον συντελεστή φορτίου Κ. Η τιμή Κ είναι το πηλίκο από το ονομαστικό φορτίο και την ροή του όγκου. Η τιμή με τις συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει 0,5 m"3. Σε μία επεξεργασία του νερού με όζον, η τιμή αυτή επιτρέπεται να είναι κατά 20% υψηλότερη, δηλαδή 0,6 m"3. Αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή της τεχνικής. Εάν επιλεγεί μία βαθμίδα διεργασίας με όζον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία μικρότερη αντλία ανακυκλοφορίας και μικρότερο φίλτρο και ενδεχομένως μία μικρότερη διάμετρος σωλήνων. Αυτό δεν επιφέρει μόνο εξοικονόμηση της αρχικής επένδυσης ως αποτέλεσμα, αλλά μειώνει και σε ένα μεγάλο ποσοστό τις δαπάνες λειτουργίας. Μικρότερη ανακυκλοφορία σημαίνει μείωση της απορροφούμενης ηλεκτρικής ισχύος της αντλίας ανακυκλοφορίας, το μικρότερο μέγεθος φίλτρου μειώνει τις ποσότητες του νερού για την αντίστροφη πλύση (μείωση των δαπανών για το νερό, αλλά και την ενέργεια για την θέρμανση του νερού συμπλήρωσης). Επιπλέον, η μικρότερη διάρκεια αντίστροφης πλύσης, όταν χρησιμοποιείται όζον, ελαττώνει αντίστοιχα τις δαπάνες λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Η διόρθωση του pH και η ρύθμιση της συγκέντρωσης της απολυμαντικής ουσίας.

Στα περαιτέρω βήματα της επεξεργασίας του νερού οι σημαντικότερες παράμετροι είναι η τιμή του pH και η συγκέντρωση της απολυμαντικής ουσίας στο νερό. Η τιμή του pH δεν επηρεάζει μόνο την αίσθηση του δέρματος, αλλά έχει επίσης και μία άμεση επιρροή επί της δράσης των ουσιών απολύμανσης και κροκίδωσης. Επιπλέον, μία σταθερή τιμή του pH είναι απαραίτητη για την διατήρηση της αξίας των οικοδομικών κατασκευών και των συστατικών στοιχείων της εγκατάστασης.

Η ρύθμιση της τιμής του pH χρησιμεύει στην επίτευξη μίας τιμής από 6,8 έως 7,2 pH. Αυτό προϋποθέτει μία συνεχή μέτρηση. Χάρη στον συνδυασμό μέτρηση/ ρύθμιση και δοσομέτρηση, η τιμή αυτή διατηρείται συνεχώς. Η ρύθμιση του pH χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρόδιο του pH, έναν μετατροπέα μέτρησης και μία αντίστοιχη, ανθεκτική στα χημικά δοσομετρική αντλία.

Για την απολύμανση ανατρέχει κανείς σε προϊόντα που περιέχουν χλώριο. Αυτά τα ηλεκτρόδια μετρούν την ποσότητα του ελεύθερου ή του ολικού χλωρίου. Η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών χαρακτηρίζει την ποσότητα του δεσμευμένου χλωρίου.

Το όριο για αυτήν την τιμή σύμφωνα με το DIN 19643 ανέρχεται στα 0,2 mgr/lit (ppm). Χάρη στη μέτρηση του χλωρίου, η ένδειξη της συγκέντρωσης γίνεται άμεσα on-line. Η ακριβής μέτρηση επιτρέπει τη συγκράτηση της συγκέντρωσης σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, όντας ωστόσο αρκετά υψηλή, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος. Η "ρύθμιση του χλωρίου" χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρόδιο, ένα μετατροπέα μέτρησης και μία δοσομετρική αντλία. Aυτός ο κύκλος ρύθμισης είναι ολοκληρωμένος όχι μόνο από τεχνικής άποψης, αλλά και από την πλευρά της υποστήριξης. Προβλήματα μη συμβατότητας μεταξύ αισθητήρα, ελεγκτή και αντλίας δεν υφίστανται.

Ως μέτρηση σύγκρισης χρησιμεύει η μέτρηση του Redox. Αυτό το σήμα υψηλής σύνθετης αντίστασης παρέχει ένα σήμα σε mV. To σήμα αυτό δείχνει την σχέση των αναγωγικών ουσιών προς τις οξειδωτικές. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο γρηγορότερη είναι η ταχύτητα θανάτωσης των μικροβίων στο νερό της πισίνας. Τέλος μετριέται η θερμοκρασία. Αυτή η μέτρηση αφορά αποκλειστικά την θερμοκρασία του νερού της πισίνας, μια και η απαραίτητη αντιστάθμιση της θερμοκρασίας για την μέτρηση του χλωρίου είναι ενσωματωμένη στον αισθητήρα χλωρίου.

 

Απολύμανση

Οι χειριστές των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών έχουν διάφορες λύσεις απολύμανσης στη διάθεση τους. To DIN 19643 αναφέρει τα επιτρεπόμενα για την απολύμανση χημικά, τα οποία είναι:

■ Αέριο χλώριο

■ Υποχλωριώδες ασβέστιο σύμφωνα με το Ε DIN EN 900 σε μορφή κόκκων η

ταμπλέτων

■ Υποχλωριώδες νάτριο σύμφωνα με το Ε DIN EN 901 ως έτοιμο προς χρήση

διάλυμα 150 gr/lit (υγρό χλώριο)

■ Διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου παραγόμενο στο χώρο χρήσης μέσω

ηλεκτρόλυσης.

 

Το αέριο χλώριο χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε μεγαλύτερη συχνότητα. Ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες νερού είναι μια οικονομική λύση. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έδαφος στην Γερμανία και προπάντων στην Ελβετία, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας.

Για το υποχλωριώδες ασβέστιο διαλύονται σκόνη / κόκκοι σε νερό. Ως επί το πλείστον αναμιγνύεται ένα διάλυμα απολύμανσης 1%. Το τελικό προϊόν γίνεται ελαφρώς γαλακτώδες, θολό λόγω αδιάλυτης ποσότητας του 7% κατά βάρος του διαλύματος της στερεάς ουσίας.

Το υποχλωριώδες νάτριο χρησιμοποιείται συχνά σε μικρότερες πισίνες, όπου η διακίνηση των δοχείων και το αντίστοιχο κόστος των χημικών δεν έχουν τόση σημασία. Μία ενδιαφέρουσα έκδοση της απολύμανσης με υποχλωριώδες νάτριο είναι η ηλεκτρόλυση χλωρίου.

 

Στην ηλεκτρόλυση χλωρίου, παράγονται επιτόπου από αλάτι και ρεύμα χλώριο, υδρογόνο και καυστική σόδα. Διαφοροποιούμε μεταξύ της ηλεκτρόλυσης σωληνοειδών κυψελών και της ηλεκτρόλυσης διαφράγματος. Στην ηλεκτρόλυση σωληνοειδών κυψελών ενώνονται τα προϊόντα αντίδρασης σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου με υψηλό ποσοστό υπολοίπου άλμης (αλάτι, το οποίο δεν μετατράπηκε κατά την αντίδραση). Στις πισίνες θαλασσινού νερού αυτό δεν ενοχλεί, αλλά στις πισίνες γλυκού νερού δεν είναι επιθυμητό. Η ηλεκτρόλυση διαφράγματος λειτουργεί με διαχωρισμό των θαλάμων των ηλεκτροδίων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η είσοδος του υπολοίπου της άλμης στο νερό. Το παραγόμενο χλώριο μπορεί να τροφοδοτηθεί απευθείας ως υποχλωριώδες οξύ στο νερό ή να αποθηκευτεί ενδιάμεσα μαζί με την παραγόμενη καυστική σόδα ως υποχλωριώδς νάτριο. Το υποχλωριώδες νάτριο μπορεί κατόπιν να δοσομετρηθεί σε διάφορα συστήματα ανακυκλοφορίας με την βοήθεια δοσομετρικών αντλιών. Αυτή η λύση προσφέρεται ειδικά σε εγκαταστάσεις σε περισσότερες απο μια πισίνες. Για τον υπολογισμό της μονάδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέση κατανάλωση. Οι απαιτούμενες ποσότητες δοσομέτρησης σύμφωνα με τον DIN είναι 2 mgr/lit για τις κλειστές πισίνες ή 10 mgr/lit για τις ανοικτές και πρέπει να καλύπτονται από τις δοσομετρικές αντλίες.

Ως συμπλήρωση της συμβατικής απολύμανσης με χλώριο προσφέρονται ακόμα βαθμίδες απολύμανσης και οξείδωσης με ακτινοβολία UV και με όζον. Τα συγκροτήματα UV και όζοντος μπορούν να αντεπαξέλθουν με δύσκολες οριακές συνθήκες ή να ελαττώσουν τη χρήση του χλωρίου στο ελάχιστο. Μέσω της χρήσης των συμπληρωματικών βαθμίδων επεξεργασίας αποδομούνται τα υποπροϊόντα της αντίδρασης. Οι επιθυμητές τιμές του προϊόντος απολύμανσης μπορούν να ελαχιστοποιηθούν. Οι δυσάρεστες οσμές ή ο σχηματισμός τριαλομεθανίων (ΤΗΜ) αποφεύγονται και αυξάνεται η ευχαρίστηση της κολύμβησης.

Μην αρκείστε με μία απλή τεχνολογία επεξεργασίας του νερού, η οποία κρύβει τον κίνδυνο μίας "ακριβής" αναβάθμισης τα επόμενα χρόνια.

Κροκίδωση

Μία σημαντική βαθμίδα για την περαιτέρω αποτελεσματική επεξεργασία του νερού είναι η δοσομέτρηση κροκιδωτικών. Τα κροκιδωτικά απαιτούνται για να καταστήσουν διυλίσιμες τις μη διυλίσιμες ουσίες! Λόγω δυναμικών, τα μη διυλίσιμα μόρια επικάθονται και δημιουργούνται νιφάδες. Αυτές μπορούν να αφαιρέσουν από το νερό τις ανεπιθύμητες ουσίες. Τα "συστήματα δοσομέτρησης κροκιδωτικών" μπορούν να διακόπτονται κατά την διάρκεια της νύχτας και εφόσον οι τιμές του νερού είναι ιδανικές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση των χημικών.

Είτε πρόκειται για κροκίδωση, για φίλτρανση, για διόρθωση του pH ή για απολύμανση -τα συστήματα είναι συντονισμένα μεταξύ τους και μπορούν να συνδυαστούν χωριστά. Εκμεταλλευτείτε αυτά τα πλεονεκτήματα!

 

Τα στοιχεία αυτά τα πήρα απο την παρακάτω σελίδα

http://www.tgi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=69

Το πρότυπο κοστίζει περίπου 90 ευρώ στα Αγγλικά.

Link to comment
Share on other sites

Ψαξε στο google μηπως και βρεις λυση. Δωρεαν δεν νομιζω να το βρεις. Με ενα προχειρο ψαξιμο χθες το ειδα να πωλειται στα Γερμανικα και λιγο ακριβοτερο μεταφρασμενο στα Αγγλικά...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Για την ολοκληρωμένη νομοθεσία που αφορά τις πισίνες μπορείς να δεις το site της ΕΛΙΝΥΑΕ όπως είπε και ο συνάδελφος παραπάνω ή στο www.poolforum.gr.

Καλό διάβασμα!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σας, επειδή το πιο πάνω link δεν δουλεύει πια.. αν μπορούσε κάποιος να ξανανεβάσει το αρχείο θα του ήμουν ευγνώμων...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.