Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κτιριακές Υποδομές ΑΕ: Η αρχή τα 24 σχολεία με ΣΔΙΤ, σκέψεις για έργα διαχείρισης σχολείων


Engineer

Recommended Posts

Μια πολύ προσεγμένη εκδήλωση είχε η εταιρεία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές την περασμένη Παρασκευή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των 2 νέων συμβάσεων για την κατασκευή 10+14 σχολικών συγκροτημάτων στην Αττική με την χρηματοδοτική μέθοδο των ΣΔΙΤ.

 

Αυτό σημαίνει ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός που θα διαρκέσει 25 χρόνια με αντάλλαγμα την διαχείριση των σχολείων από τους 2 αναδόχους. Η νέα αυτή προοπτική θα διευρυνθεί και στη Θεσσαλονίκη που τρέχει ανάλογος διαγωνισμός για 16 σχολεία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών κος Ηρακλής Δρούλιας, και αυτό το έργο προχωρά όμως λόγω δυσκολιών ίσως περικοπεί τελικά το αντικείμενο και καταλήξουμε σε κατασκευή λιγότερων σχολικών συγκροτημάτων.

 

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή για το μέλλον της κατασκευής σχολείων έδωσε ο κος Δρούλιας. Σε συζήτηση που ακολούθησε είπε πως ένα ενδιαφέρον πλάνο για τα επόμενα σχέδια των Κτιριακών Υποδομών για τα σχολεία δεν είναι η κατασκευή καθώς φτάνουμε σε ένα σημείο που η χώρα έχει καλύψει τις ανάγκες τις για αίθουσες αλλά η διεξαγωγή έργων με αντικείμενο τη διαχείριση και συντήρηση των σχολείων.

 

Η σκέψη αυτή που πιθανά να είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο έχει μεγάλη αξία αν σκεφτεί κανείς πως με την κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ που θα έχουν φύλακα, ασφάλεια, συντήρηση, διαχείριση θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες σχολείων: εκείνα που λόγω ΣΔΙΤ θα έχουν μία πολύ καλή εικόνα μέσα και έξω και εκείνα που θα είναι σαν τα περισσότερα σημερινά σχολεία που δεν παρουσιάζουν ως επί το πλείστων την πρέπουσα εικόνα.

 

Ενδιαφέρον είχε και ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κου Σιμόπουλου που είπε πως τα έργα ΣΔΙΤ είναι χρήσιμα ανάλογα με τους καιρούς και πως σήμερα λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος δεν είναι τόσο εύκολο να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Χαρακτήρισε πιο ενδεδειγμένο να προσελκύουμε κεφάλαια από Ιδιώτες αλλά σε συνδυασμό με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις Τράπεζες.

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας έργων ΣΔΙΤ κος Μαντζούφας δίνοντας έμφαση στην επιλογή των έργων ΣΔΙΤ σε σχολεία, είπε πως ακόμα και η Γερμανία πιστεύει πως με αυτή τη μέθοδο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει τόσο η τοποθέτηση του κου Δρούλια για μελλοντικά έργα διαχείρισης πλέον των σχολικών συγκροτημάτων, κάτι που θα αναβάθμιζε την γενική εικόνα των σχολείων, αλλά και τα νούμερα για τα έργα που έχουν ξεκινήσει, καθώς ο κος Ανδρεούλης από την ΑΤΕΣΕ (την ανάδοχο του ενός έργου) είπε πως συνολικά θα απασχοληθούν 5.000 εργατοτεχνίτες, θα δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 200 θέσεις κατά τη διάρκεια της διαχείρισης των 25 ετών χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις απασχόλησης στις εταιρείες που έμμεσα ή άμεσα θα εμπλακούν στην κατασκευή.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ίρισης-σχολείων

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.