Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
evi75pa

Μεταπτυχιακό στα G.I.S.

Recommended Posts

Γεια σας.

Εχώ 6 μήνες που πήρα το πτυχίο Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας και σκεφτομαι να μεταπτυχιακό στα GIS (για Αγγλία το πιο πιθανό).

Τι πιστεύετε; Εχει προοπτική εργασίας; Αξίζει τον κόπο κάποιος να διαθέσει χρόνο και χρήμα γι αυτό το μεταπτυχιακό; Οποιαδήποτε άποψη δεκτή!!!

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ποιά είναι η μέχρι τώρα σχέση σου με τα GIS και τι δουλειά περίπου ψάχνεις?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτά που έχω κάνει στη σχολή. Τίποτα παραπάνω. Δεν έχω καποια στανταρ δουλειά έτσι ώστε να πω οτι το μεταπτυχιακό θα με βοηθήσει. Οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω στην ερώτησή σου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη σχολή να υποθέσω ότι έχεις κάνει μια θεωρητική εισαγωγή περί του τι είναι gis, πώς δομείται και ποιές οι χρήσεις του και λίγη πρακτική εξάσκηση σε κάποιο πακέτο όπως το arcgis. e?

 

Για να απαντήσουμε και μεις στην ερώτησή σου θα πρέπει να μας πεις τον επαγγελματικό σου στόχο. Θες να γίνεις χειριστής συστημάτων ψηφιοποίησης? θες να κάνεις μελέτες χρησιμοποιώντας το gis σαν εργαλείο επεξεργασίας δεδομένων? θες να γίνεις προγραμματιστής και να δουλέψεις πάνω στην ανάπτυξη των συστημάτων αυτών?

Edited by georgiosmadonanakis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Δλδ αν μια εταιρεία ζητάει προγραμματιστές των συστημάτων αυτών δεν θα αρνηθώ γιατί έχω ως στόχο να γίνω χειριστής των συστημάτων (με αυτή την έννοια).

Αυτό που θέλω να μάθω (αν γίνεται) είναι αν αυτό το μεταπτυχιακό ανοίγει πύλες για επαγγελματική αποκατάσταση. Γι' αυτό το λόγο απευθύμοναι και στο forum που υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες και ξέρουν λίγο-πολύ πως κινούνται τα πράγματα στην αγορά εργασίας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο τιτλος σπουδών δεν είναι το πρωτο κριτήριο εύρεσης δουλειάς (στον ιδιωτικο τομεα τοσο Ελλαδα οσο και εξωτερικο) σαν χειριστής GIS. Περισσότερο μετράνε οι πραγματικές δυνατότητες/εξοικείωση χρήσης (η οποία δυστυχώς αποκτιέται μονο με άπειρες ώρες και χρόνια προσωπικής εργασίας) και οι επίσημες πιστοποιήσεις απο τις Esri, Autodesk κτλ για τα εκάστοτε προγράμματα.

Προσωπικα, πιστεύω οτι θα ηταν καλό να προχωρήσεις κάποιο εξειδικευμένο πεδίο (προγραμματισμος - αναπτυξη εφαρμογων - webGIS) επειδή η χρηση τους γίνεται ευρεία και η συντριπτική πλειοψηφία των γεωεπιστημονων/μηχανικών γνωρίζει ( ή θα έπρεπε να γνωρίζει) έστω τη βασική χρηση των GIS.

Edited by SValkan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φυσικά ούτε ο χειρισμός gis πληρώνεται καλά, ούτε και το gis developing είναι τομέας που δεν έχει κορεστεί ήδη. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνάδελφο Svalkan πλεον η συντριπτική πλειοψηφία των  νέων γεωεπιστημονων/μηχανικών γνωρίζει ( ή θα έπρεπε να γνωρίζει) έστω τη βασική χρηση των GIS.

 

Εμείς για παράδειγμα είχαμε ένα υποχρεωτικό  μάθημα στη σχολή GIS, μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο σε μελέτες που θα εκπονούμε ή για να μαθουμε τα βασικά για να  κατασκευάσουμε τα μοντέλα μας όποιος πάει προς αυτή την κατεύθυνση (ελάχιστοι)..Τα περισσότερα περιβαλλοντικά μοντέλα   δουλέυουν πλεον σε υπόβαθρο GIS όπως και τα υδρολογικά, κλπ

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι  η χρήση τους δεν είναι κάτι το εξεζητημένο πλέον

 

Υπό αυτή την οπτική νομίζω και εγώ οτι σε επίπεδο master  πρέπει να προχωρήσεις σε  κάποιο εξειδικευμένο πεδίο  όπως αναφέρθηκε (προγραμματισμος - αναπτυξη εφαρμογων - webGIS)

Edited by ZaXoYs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα master στο GIS περιλαμβάνουν και προγραμματισμό-web GIS κτλ (αυτά που εψαξα τουλάχιστον). Οπότε με το τι θα εξειδικευτείς είναι στην ευχέρεια του καθενός πιστεύω. Για παράδειγμα όμως, δεν μπορείς να γίνεις προγραμματιστής και να βαφτιστείς προγραμματιστείς κάνοντας ένα master στα GIS γιατί απλά δεν ειναι αυτό-καθ' αυτό το αντικείμενό του. Ναι περιλαμβάνεται και απαιτήται να γνωρίζεις προγραμματισμό αν θέλεις να ασχοληθείς με GIS.

Συμφωνώ SValkan οτι απαιτούνται άπειρες ώρες πάνω στο αντικέιμενο που θέλεις να ασχοληθείς είτε αυτό ονομάζεται προγραμματισμός ή οτιδήποτε. Δεν αρκεί μόνο ένα πτυχίο ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα αν δεν έχεις εμπειρία (πονεμένη ιστορία είναι και αυτή!!!).  Αλλά ακόμα και με την εμπειρία δεν λύνονται όλα. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να καταργηθούν οι σχολές και ο καθένας από μόνος του να μαθαίνει οτι θέλει μιας και υπάρχουν άπειρα εργαλεία όπως το internet που υπάρχουν τα πάντα εδώ μέσα. Αλλά πιστεύω οτι δεν ειναι έτσι...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στον προγραμματισμό ούτε τα πτυχία, ούτε η εμπειρία μετράνε. Η καινοτομία μετράει. Και μάλιστα η συνεχής καινοτομία δεδομένου ότι τα επιτεύγματα διαρρέουν άμεσα και καθίστανται μη εμπορεύσιμα.

Edited by georgiosmadonanakis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.