Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μεταπτυχιακό στα G.I.S.


evi75pa

Recommended Posts

Γεια σας.

Εχώ 6 μήνες που πήρα το πτυχίο Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας και σκεφτομαι να μεταπτυχιακό στα GIS (για Αγγλία το πιο πιθανό).

Τι πιστεύετε; Εχει προοπτική εργασίας; Αξίζει τον κόπο κάποιος να διαθέσει χρόνο και χρήμα γι αυτό το μεταπτυχιακό; Οποιαδήποτε άποψη δεκτή!!!

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που έχω κάνει στη σχολή. Τίποτα παραπάνω. Δεν έχω καποια στανταρ δουλειά έτσι ώστε να πω οτι το μεταπτυχιακό θα με βοηθήσει. Οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω στην ερώτησή σου.

Link to comment
Share on other sites

Στη σχολή να υποθέσω ότι έχεις κάνει μια θεωρητική εισαγωγή περί του τι είναι gis, πώς δομείται και ποιές οι χρήσεις του και λίγη πρακτική εξάσκηση σε κάποιο πακέτο όπως το arcgis. e?

 

Για να απαντήσουμε και μεις στην ερώτησή σου θα πρέπει να μας πεις τον επαγγελματικό σου στόχο. Θες να γίνεις χειριστής συστημάτων ψηφιοποίησης? θες να κάνεις μελέτες χρησιμοποιώντας το gis σαν εργαλείο επεξεργασίας δεδομένων? θες να γίνεις προγραμματιστής και να δουλέψεις πάνω στην ανάπτυξη των συστημάτων αυτών?

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Δλδ αν μια εταιρεία ζητάει προγραμματιστές των συστημάτων αυτών δεν θα αρνηθώ γιατί έχω ως στόχο να γίνω χειριστής των συστημάτων (με αυτή την έννοια).

Αυτό που θέλω να μάθω (αν γίνεται) είναι αν αυτό το μεταπτυχιακό ανοίγει πύλες για επαγγελματική αποκατάσταση. Γι' αυτό το λόγο απευθύμοναι και στο forum που υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες και ξέρουν λίγο-πολύ πως κινούνται τα πράγματα στην αγορά εργασίας.

Link to comment
Share on other sites

Ο τιτλος σπουδών δεν είναι το πρωτο κριτήριο εύρεσης δουλειάς (στον ιδιωτικο τομεα τοσο Ελλαδα οσο και εξωτερικο) σαν χειριστής GIS. Περισσότερο μετράνε οι πραγματικές δυνατότητες/εξοικείωση χρήσης (η οποία δυστυχώς αποκτιέται μονο με άπειρες ώρες και χρόνια προσωπικής εργασίας) και οι επίσημες πιστοποιήσεις απο τις Esri, Autodesk κτλ για τα εκάστοτε προγράμματα.

Προσωπικα, πιστεύω οτι θα ηταν καλό να προχωρήσεις κάποιο εξειδικευμένο πεδίο (προγραμματισμος - αναπτυξη εφαρμογων - webGIS) επειδή η χρηση τους γίνεται ευρεία και η συντριπτική πλειοψηφία των γεωεπιστημονων/μηχανικών γνωρίζει ( ή θα έπρεπε να γνωρίζει) έστω τη βασική χρηση των GIS.

Edited by SValkan
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά ούτε ο χειρισμός gis πληρώνεται καλά, ούτε και το gis developing είναι τομέας που δεν έχει κορεστεί ήδη. 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνάδελφο Svalkan πλεον η συντριπτική πλειοψηφία των  νέων γεωεπιστημονων/μηχανικών γνωρίζει ( ή θα έπρεπε να γνωρίζει) έστω τη βασική χρηση των GIS.

 

Εμείς για παράδειγμα είχαμε ένα υποχρεωτικό  μάθημα στη σχολή GIS, μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο σε μελέτες που θα εκπονούμε ή για να μαθουμε τα βασικά για να  κατασκευάσουμε τα μοντέλα μας όποιος πάει προς αυτή την κατεύθυνση (ελάχιστοι)..Τα περισσότερα περιβαλλοντικά μοντέλα   δουλέυουν πλεον σε υπόβαθρο GIS όπως και τα υδρολογικά, κλπ

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι  η χρήση τους δεν είναι κάτι το εξεζητημένο πλέον

 

Υπό αυτή την οπτική νομίζω και εγώ οτι σε επίπεδο master  πρέπει να προχωρήσεις σε  κάποιο εξειδικευμένο πεδίο  όπως αναφέρθηκε (προγραμματισμος - αναπτυξη εφαρμογων - webGIS)

Edited by ZaXoYs
Link to comment
Share on other sites

Τα master στο GIS περιλαμβάνουν και προγραμματισμό-web GIS κτλ (αυτά που εψαξα τουλάχιστον). Οπότε με το τι θα εξειδικευτείς είναι στην ευχέρεια του καθενός πιστεύω. Για παράδειγμα όμως, δεν μπορείς να γίνεις προγραμματιστής και να βαφτιστείς προγραμματιστείς κάνοντας ένα master στα GIS γιατί απλά δεν ειναι αυτό-καθ' αυτό το αντικείμενό του. Ναι περιλαμβάνεται και απαιτήται να γνωρίζεις προγραμματισμό αν θέλεις να ασχοληθείς με GIS.

Συμφωνώ SValkan οτι απαιτούνται άπειρες ώρες πάνω στο αντικέιμενο που θέλεις να ασχοληθείς είτε αυτό ονομάζεται προγραμματισμός ή οτιδήποτε. Δεν αρκεί μόνο ένα πτυχίο ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα αν δεν έχεις εμπειρία (πονεμένη ιστορία είναι και αυτή!!!).  Αλλά ακόμα και με την εμπειρία δεν λύνονται όλα. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να καταργηθούν οι σχολές και ο καθένας από μόνος του να μαθαίνει οτι θέλει μιας και υπάρχουν άπειρα εργαλεία όπως το internet που υπάρχουν τα πάντα εδώ μέσα. Αλλά πιστεύω οτι δεν ειναι έτσι...

Link to comment
Share on other sites

Στον προγραμματισμό ούτε τα πτυχία, ούτε η εμπειρία μετράνε. Η καινοτομία μετράει. Και μάλιστα η συνεχής καινοτομία δεδομένου ότι τα επιτεύγματα διαρρέουν άμεσα και καθίστανται μη εμπορεύσιμα.

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.